Élet a perifériás artériás betegséggel - Életmódtanácsok

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

A perifériás artériás betegség (PAD) tünetei, illetve a betegség előrehaladása sok esetben megakadályozható az életmód változtatásával, például a dohányzás elhagyásával. Természetesen, amennyiben orvosa gyógyszeres kezelést is elrendelt, azt is be kell tartania.

A PAD romlásának megakadályozása, sőt a tünetek javítása érdekében vegye fontolóra az alábbi tanácsokat!

Mozogjon rendszeresen!

A mozgás rendkívül fontos. A perifériás artériás betegség kezelésének sikerét gyakran a fájdalommentesen megtett távolság növekedésével jellemzik (hány méterrel tud többet fájdalommentesen megtenni). A megfelelően végzett mozgás segítségével javítható az izmok oxigénfelhasználó kapacitása, ezáltal növelhető a fájdalommentesen megtett távolság. Orvosa és egy fizikoterapeuta segítségével próbáljon meg kidolgozni egy tornaprogramot.

Hagyja abba a dohányzást!

A dohányzás az artériák összeszűküléséhez és károsodásához vezethet és jelentős rizikófaktora a perifériás artériás betegség kialakulásának, illetve súlyosbodásának. Ha Ön dohányzik, a dohányzás abbahagyása a legfontosabb dolog, amit megtehet a betegség progressziójának megakadályozása érdekében.

Táplálkozzon egészségesen!

A szívbarát táplálkozás segítségével vérnyomása és koleszterin szintje karban tartható. Válasszon omega-3 zsírsavban gazdag ételeket, mert ezek a perifériás artériás betegség tüneteire jótékony hatásúnak tűnnek.

Az omega-3 zsírsav, amik hozzájárulnak a koszorúsér betegség kialakulásának megelőzéséhez is, különböző tengeri halakban, például lazacban, makrélában és heringben, illetve az édesvízi halak közül a busában fordul elő nagy mennyiségben. Kisebb mennyiségben dióban, szójababban, canola olajban is megtalálható.

Gondos lábápolás

A fenti megfontolások mellett nagyon fontos, hogy fokozott figyelmet fordítson lábainak gondozására. Kövesse az alábbi tanácsokat a lábápolásban!

  • Naponta mossa meg lábait, majd testápolóval kenje be, hogy megakadályozza a bőrrepedések kialakulását, amik aztán elfertőződhetnek!
  • Megfelelő méretű és vastag, száraz zoknikat hordjon!
  • Azonnal kezeljen minden gombás lábfertőzést!
  • Óvatosan vágja a körmeit, nehogy megsérüljön a környező bőr!
  • Kerülje a mezítláb járkálást!
  • Azonnal keresse fel orvosát, hogy ha a bőrön valamilyen sebet, illetve sérülést észlel!

A perifériás artériás betegségben, különösen akkor, hogyha ez cukorbetegséggel is társul, nagyon nagy a kockázata a gyenge gyógyhajlamú, rosszul gyógyuló sebek kialakulásának. A rossz keringés elnyújthatja, illetve megakadályozhatja a megfelelő gyógyulást és fokozhatja a fertőzések kockázatát.

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.