• Élet a perifériás artériás betegséggel

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    A perifériás artériás betegség (PAD) tünetei, illetve a betegség előrehaladása sok esetben megakadályozható az életmód változtatásával, például a dohányzás elhagyásával.

    A PAD romlásának megakadályozása, sőt a tünetek javítása érdekében vegye fontolóra az alábbi tanácsokat!

    Mozogjon rendszeresen!

    A mozgás rendkívül fontos. A perifériás artériás betegség kezelésének sikerét gyakran a fájdalommentesen megtett távolság növekedésével jellemzik (hány méterrel tud többet fájdalommentesen megtenni). A megfelelően végzett mozgás segítségével javítható az izmok oxigénfelhasználó kapacitása, ezáltal növelhető a fájdalommentesen megtett távolság. Orvosa és egy fizikoterapeuta segítségével próbáljon meg kidolgozni egy tornaprogramot.

    Hirdetés

    Hagyja abba a dohányzást!

    A dohányzás az artériák összeszűküléséhez és károsodásához vezethet és jelentős rizikófaktora a perifériás artériás betegség kialakulásának, illetve súlyosbodásának. Ha Ön dohányzik, a dohányzás abbahagyása a legfontosabb dolog, amit megtehet a betegség progressziójának megakadályozása érdekében.

    Táplálkozzon egészségesen!

    A szívbarát táplálkozás segítségével vérnyomása és koleszterin szintje karban tartható. Válasszon omega-3 zsírsavban gazdag ételeket, mert ezek a perifériás artériás betegség tüneteire jótékony hatásúnak tűnnek.

    Az omega-3 zsírsav, amik hozzájárulnak a koszorúsér betegség kialakulásának megelőzéséhez is, különböző tengeri halakban, például lazacban, makrélában és heringben, illetve az édesvízi halak közül a busában fordul elő nagy mennyiségben. Kisebb mennyiségben dióban, szójababban, canola olajban is megtalálható.

    Gondos lábápolás

    A fenti megfontolások mellett nagyon fontos, hogy fokozott figyelmet fordítson lábainak gondozására. Kövesse az alábbi tanácsokat a lábápolásban!

    • Naponta mossa meg lábait, majd testápolóval kenje be, hogy megakadályozza a bőrrepedések kialakulását, amik aztán elfertőződhetnek!
    • Megfelelő méretű és vastag, száraz zoknikat hordjon! 
    • Azonnal kezeljen minden gombás lábfertőzést! 
    • Óvatosan vágja a körmeit, nehogy megsérüljön a környező bőr! 
    • Kerülje a mezítláb járkálást! 
    • Azonnal keresse fel orvosát, hogy ha a bőrön valamilyen sebet, illetve sérülést észlel!

    A perifériás artériás betegségben, különösen akkor, hogyha ez cukorbetegséggel is társul, nagyon nagy a kockázata a gyenge gyógyhajlamú, rosszul gyógyuló sebek kialakulásának. A rossz keringés elnyújthatja, illetve megakadályozhatja a megfelelő gyógyulást és fokozhatja a fertőzések kockázatát.

    Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Módosítva: 2020.08.06 20:35, Megjelenés: 2012.11.05 05:11
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    Cs. K., fordító

    Milyen tünetei lehetnek? Ha prosztatagyulladásra gyanakszik, keresse fel orvosát!

    Gombás fertőzés

    Gombás fertőzés

    Dr. Pellion Szilvia

    Kezelés nélkül veszélyessé válhat! Tanácsok a kezeléshez, tippek a megelőzéshez.

    Magasvérnyomás-betegségem van?

    A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45%-át érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    A tüdőgyulladás kialakulása és rizikófaktorai

    Mi állhat a tüdőgyulladás kialakulásának hátterében? Melyek a betegség rizikófaktorai? Melyek a betegség hajlamosító tényezői? A WEBBeteg összeállításából kiderül.

    Cukorbetegség és szájhigiénia

    A cukorbetegség fokozza a fogászati problémák kockázatát, nehezíti a szájban lévő baktériumok elleni küzdelmet. A magas vércukorszint ösztönzi a baktériumok szaporodását, és hozzájárul a fogíny betegségek kialakulásához, melyet leginkább a gyulladt, vérző vagy duzzadt fogíny, és az attól eltávolodó, laza fogak, valamint a krónikus rossz lehelet jellemez.

    A dohányzás diabéteszes neuropátiához vezethet

    A kutatások szerint kétszer akkora eséllyel alakul ki diabéteszes neuropátia a dohányzók esetében, mint azoknál, akik nem cigarettáznak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.