• Tüdőrák - Járjunk rendszeresen szűrésre!

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    A tüdőrák súlyos, akár halálos betegség is lehet, de a korai diagnózis esélyt adhat a gyógyulásra. Nem csak annak kellene rendszeresen szűrővizsgálaton részt vennie, aki dohányzik, hanem annak is, aki passzívan szívja a füstöt. Hazánkban 18 ezer ember szenved tüdőrákban, hárommillióan dohányoznak.(x)

    Mit okoz a dohányzás?

    Az alkohol mellett a dohányzás számít az egyik leggyakoribb káros szenvedélynek világszerte, Magyarország lakosságának pedig különösen nagy része nikotinfüggő: 3 millió ember él vele. A probléma általában kamaszkorban kezdődik, mikor a fiatalok a csoportba (bandába) tartozás kedvéért rágyújtanak az első szálra. Annak ellenére, hogy az élmény általában kellemetlen, hiszen a szervezet méregként reagál a nikotinra, a füst pedig irritálja a nyálkahártyát, kitartanak, és rászoknak, ezzel pedig egész életüket befolyásolják.

    Hirdetés

    CT vizsgálat - Vizsgálati helyek


    Az összes nem speciális CT-vizsgálat: Budapest, Cegléd, Debrecen, GyőrHódmezővásárhely, Orosháza, Salgótarján, Szeged
    CT angiográfiák: Budapest, Debrecen, Győr, Salgótarján, Szeged
    CT enterográfia, colonográfia (virtuális colonoscopia): Budapest, Debrecen, Győr, Szeged
    Szív CT-vizsgálat (CT coronarographia): Bp-Péterfy, Győr, Szeged, Derecen
    CT vezérelt intervenció: Bp-Péterfy, Debrecen, Győr, Szeged

    A dohányzás többek között rákot, szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségeket, trombózist és magas vérnyomást okoz. Egy szál cigaretta elégése során 2 liter füst szabadul fel, ennek harmadát szívja be a dohányos. A füstszűrő csak ennek a füstnek a harmadát szűri meg, így a 2 liter kilencede minden mérgező anyagával együtt a szervezetbe kerül. Pedig ilyen anyagból rengeteg van a cigarettában: 4 ezer anyagból áll, melyből 40 bizonyítottan rákkeltő hatású.

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    Mit okoz a passzív dohányzás?

    A levegőbe jutó füstöt azok is szívják, akik nem dohányoznak, így két óra passzív dohányzás egy füstös kocsmában 4 szál elszívott cigarettával ér fel. Egy étteremben, ahol a nemdohányzó részbe szűrődik a füst, másfél szálat tesz ki két óra, munkahelyen 8 óra passzív dohányzás 6 szál cigarettát jelent, az otthonunkban pedig, ha a társunk körülbelül egy dobozzal szív el 24 óra alatt, három szál jut nekünk. Minél kisebb térben (pl. autó) minél hosszabb ideig szívjuk mások cigarettafüstjét, annál nagyobb veszélynek vagyunk kitéve. Ez fokozottan igaz a gyerekekre, akik dohányzó szüleik mellett komoly egészségügyi hátrányt szenvednek a nemdohányzó családokkal szemben: a passzívan dohányzó gyerekek artériáinak falai korán megvastagodnak.

    Megelőzhető a tüdőrák?

    Bővebb információ


    Tudnivalók a szűrővizsgálatról>>

    A dohányzás nem csupán a tüdőrák kialakulását segíti elő, hiszen minden szervet károsít, amit ér. A 18 ezer tüdőrákos mellett minden évben 7 ezer új esetet diagnosztizálnak, és körülbelül ugyanennyien halnak meg a betegség miatt. A leszokással javíthatunk esélyeinken, de a rendszeres szűréssel biztosíthatjuk a betegség korai diagnózisát, melynek esetén a prognózis sokkal jobb. A hagyományos tüdőszűrés helyett a mellkas CT ajánlott, hiszen a rejtettebb részeket is megmutatja. A Diagnoscan Magyarország Diagnosztikai Központjában térítés ellenében pár napon belül áteshetünk a vizsgálaton, nem kell várakoznunk, ráadásul az új technikának köszönhetően a leletet is hamarabb a kezünkben tarthatjuk. A kellemes környezet, a profi szakorvosok enyhítik a vizsgálattal együtt járó, természetes aggodalmakat.

     

    (Diagnoscan MagyarországElső Egészségügyi Marketing)

    Legutóbb frissült: 2010.01.01 13:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA