A tüdőrák kezelési lehetőségei

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg összeállítás
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Szerencsés esetben megvalósítható az úgynevezett kuratív terápia, amely a tumor teljes felszámolását, eltávolítását és a beteg gyógyulását jelenti. Sajnos azonban a tüdőrák igen makacs betegség, gyakran nagyon nehéz azt időben felfedezni és teljes egészében eltávolítani.

A téma cikkei - Tüdőrák
8/1 Tüdőrák - A leggyakoribb daganatos megbetegedés
8/2 Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?
8/3 A tüdőrák tünetei
8/4 A tüdőrák diagnózisa
8/5 A tüdőrák típusai
8/6 A tüdőrák kezelési lehetőségei
8/7 Életmódtanácsok tüdőrákkal küzdőknek
8/8 Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

A diagnózisalkotás folyamán megtörténik a tumor stádiumának meghatározása, amely alapján a beteg számára legmegfelelőbb kezelési típus kiválasztható. A stádium meghatározása a daganat és az esetleges áttétek számán, méretén és elhelyezkedésén alapul. Nagyon fontos a szövettani típusnak, illetve a daganat terjedési ütemének ismerete, mivel az alapvetően befolyásolja a választható kezelést.

A tüdőrák kezelése komplex folyamat, melyben nagy szerepet kap a sebészi eltávolítás, a kemoterápia és a sugárterápia (radioterápia). Kissejtes tüdőrák esetén leggyakrabban kemoterápia jöhet szóba, nem kissejtes daganat esetén az első három stádiumban gyakran sikeres a műtéti eltávolítás.

A kezelések alatt és után is szükség van a beteg szoros követésére, különböző vizsgálatokkal a daganat és az áttétek állapotának, méretének ellenőrzésére.

A kezelést a tüdőgyógyász, onkológus és sebész együttesen határozza meg és felügyeli.

Ez a cikk is érdekelheti Új szert hagytak jóvá a nem kissejtes tüdőrák gyógyítására

A tüdődaganat műtéti eltávolítása

A kuratív célú beavatkozás az operáció, a daganat teljes sebészi eltávolítása. A műtét lényege a daganatot tartalmazó egész tüdőegység, illetve az áttétes nyirokcsomók kiemelése. A tumor elhelyezkedésétől és méretétől függően az eltávolított tüdőrészlet lehet egy vagy több lebenyke, egy vagy két egész lebeny, de akár megtörténhet egy teljes tüdőfél kiemelése is.

A korai stádiumban végzett műtéti kezelés utáni 5 éves túlélés a laphámrák esetében 70 százalék, az adenocarcinomás betegeknél 20-25 százalék, a nagysejtes daganat esetében 5-10 százalék. Régebben a kissejtes tüdőrákot nem operálhatónak tekintették, mivel az operáció nem javított a túlélési esélyeken a daganat korai áttétképzése és agresszív természete miatt. A kissejtes tüdőrák túlélési aránya valóban rosszabb az egyéb típusú megbetegedésekénél, de a mai álláspont szerint a kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek közül is minél több esetben meg kell kísérelni az operációt.

Az operáció előtt szükség lehet úgynevezett neoadjuváns kezelésre, melynek célja, hogy a daganat mérete és a tumorsejtek életképessége csökkenjen. Az úgynevezett adjuváns terápia műtét utáni kezelés, amely az esetleg a szervezetben maradt daganatos sejtek és a rejtett metasztázisok (áttétek) felszámolására törekszik. Mind a neoadjuváns, mind az adjuváns kezelés lehet sugárterápia, kemoterápia és/vagy hormonterápia.

Tüdőrák és mellékveseáttét időskorban

Olvasónk kérdezte 81. éves apósomnál tüdőrákot állapítottak meg, a mellékvesében pedig áttét daganat van. Azt mondta a kezelőorvos (tüdőgyógyász), hogy kemoterápiát és sugárkezelést sem kap. Nem tudom, miért. Én azt olvastam interneten, hogy ez már késői stádium, de kemoterápiát és tüneti kezelést kapnak ilyenkor a betegek. Dr. Brugós László, tüdőgyógyász, allergológus válasza az orvos válaszol rovatban

Sugár- és kemoterápia

A sugárterápia és a kemoterápia lényege, hogy a daganat sejtjei gyorsan osztódó sejtekként érzékenyebben reagálnak az őket ért sugárzásra és kémiai szerekre, ezért hamarabb, vagy nagyobb mennyiségben pusztulnak el, mint a szervezet egészséges sejtjei. Sajnos a kezelések hatással vannak az egészséges sejtekre is, ennek tudható be a radio- és kemoterápia számos kellemetlen mellékhatása. A sugár- és kemoterápia legnagyobb hatással a kissejtes rákra van.

Sugárterápia

A sugárterápia lényege, hogy a daganatot radioaktív sugárzással "bombázzák". Ez történhet külső forrásból, vagy akár a kezelés időtartamára a tüdőbe helyezhető forrásból is. A teljes kezelés több alkalomból tevődik össze, melyek meghatározott időközönként követik egymást. Sajnos a sugárterápia mellékhatásaként a tüdőhöz közeli szervek is károsodhatnak, többek között a szív és a nyelőcső is, ezért a kezelés közben és utána is rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges.

Bővebben Mit kell tudni a sugárterápiáról?

Kemoterápia

A kemoterápia olyan kezelési mód, mely többféle gyógyszer segítségével, meghatározott időpontokban történik. A beteg tervezett időpontokban infúziós kezelést kap. A kemoterápia során alkalmazott gyógyszerek – citosztatikus szerek – igen erőteljes hatásúak, ezért kell előre meghatározni az érvényes szakmai szabályok alapján, hogy mely szereket, milyen kombinációban, milyen időközönként, mekkora dózisban lehet alkalmazni. A kemoterápiás kezelés mellékhatásaként egyes szereknél hányinger, hányás, esetenként hajhullás jelentkezhet.

Bővebben Kemoterápia - Tudnivalók

Célzott terápia, immunterápia

A sebészi eltávolítás, sugárterápia, valamint a kemoterápia mellett ma már a célzott és/vagy immunterápia is rendelkezésre áll. A célzott terápiás szereket alkalmazhatják önmagukban, vagy más terápiás módszerek kiegészítéseként is. Mind a célzott, mind az immunterápiás szerek használhatók önmagukban, vagy kombinációs terápia részeként hagyományos kemoterápiás szerekkel együtt.

Bővebben Precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében

Tüneti kezelés

A tüneti kezelés során a daganat által okozott kellemetlen tünetek enyhítése történik, ám ezek a kezelések az életminőség javítására szolgálnak, az alapbetegséget, vagyis magát a rákos állapotot nem képesek meggyógyítani.

Palliatív terápia

Palliatív a terápia akkor, ha a kezelés során a daganat méretének csökkentése és az életminőség javítása a cél, de a beteg gyógyulására nincs esély. A palliatív terápia – amely egyaránt lehet műtét (a daganat méretének megkisebbítése), radioterápia és kemoterápia – a betegek életminőségét javítja, a túlélés idejét növeli. Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

A tüdőrák áttétei

A tüdőrák – különösen kissejtes rák esetén – nagyon hajlamos áttéteket adni, sajnos már a betegség korai szakaszában is. A másik három daganattípus esetében szerencsére ez nem ennyire általános jelenség. Gyakori eset, hogy nem maga az elsődleges tüdődaganat, hanem annak valamelyik áttéte okoz először tüneteket, és a beteg ezek miatt megy orvoshoz, majd a kivizsgálás során derül fény a tüdődaganatra.

A tüdőrák többféle úton szóródik a szervezetben: Közvetlenül a mellkasfalra, a mellhártyára terjed. A nyirokerek útján nyirokcsomókba terjed, így azok megnagyobbodása tapasztalható a hónaljban és a kulcscsont fölötti területen, a nyakon, a mellüregben. Később a szervezet más nyirokcsomóiban is jelenhetnek meg áttétek. Gyakoribb, hogy a megnagyobbodott nyirokcsomókat csak az orvosi vizsgálatok derítik fel. A vérerek útján leggyakrabban a központi idegrendszer, azaz a gerincvelő és az agy, ezekenkívül a vesék felső pólusán található mellékvesék, a csontok és a máj lehetnek érintettek.

Az agyban található áttétek leggyakoribb tünetei különböző görcsrohamok, fejfájás, homályos látás, fülzúgás formájában jelentkeznek. A csontáttétek csontfájdalmat és töréseket okoznak, leggyakrabban a bordák és a gerinccsigolyák érintettek. Nem ritka az áttét a felkarcsont, combcsont, medencecsont területén sem.

Ez is érdekelheti Más daganat is adhat áttétet a tüdőbe - Tüdőáttétek tünetei és felismerésük

Dr. Kónya Judit portréDr. Ujj Zsófia portréForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.