• Életmódtanácsok tüdőrákkal küzdő betegeknek

    Dr. Gyulai Nóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvos

    A tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegek életminőségét és gyógyulási esélyeit jelentősen befolyásolhatja a gyógyszeres-sebészeti és sugárkezelésen kívül a betegek kezelések alatti és utáni életmódja.

    Első helyen kiemelendő, hogy amennyiben a beteg még dohányzik, azt haladéktalanul hagyja el. Erre egyrészt a cigarettafüst rákkeltő hatása, másrészt a tüdőfunkció további romlásának meggátolása, az oxigénfelvétel javítása miatt van szükség.

    Hirdetés
    A téma cikkei - Tüdőrák
    8/1 Tüdőrák - A leggyakoribb daganatos megbetegedés
    8/2 Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?
    8/3 A tüdőrák tünetei
    8/4 A tüdőrák diagnózisa
    8/5 A tüdőrák típusai
    8/6 A tüdőrák kezelési lehetőségei
    8/7 Életmódtanácsok tüdőrákkal küzdőknek
    8/8 Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

    Mozgás és légzéstechnika

    Tekintettel arra, hogy a légzési kapacitás fenntartása elsődleges abból a szempontból, hogy a beteg minél önállóbban, jobb közérzettel, a fulladásos panaszok elkerülésével élhessen, igen hasznos a beteg fizikai állapotához mért intenzitású rendszeres testmozgás. Ez egyfelől az állóképesség javítását célzó napi többszöri séta, esetleg nordic walkig, másfelől a helyes légzéstechnika a légzőizmok megerősítését célozza meg.  A helyes légzéstechnika elsajátítása időigényes, napi rendszerességű gyakorlást igényel, de megéri a belefektetett időt.

    Lehetőleg legalább napi kétszer tíz percben javasolt álló, vagy egyenes derékkal ülő helyzetben, csakis a légzésre koncentrálva orron keresztül, a rekeszizom intenzív használatával a hasba mély levegőket venni, majd lassan szájon át kifújni. Fontos, hogy a légzés ne legyen kapkodó, felületes, hanem lassabb, mély levegővétel a mellkas kitágítása mellett. A rekeszizom megerősítésére használhatók különböző segédeszközök, amelyek változó erősségű ellenállással szembeni ki-be légzés által segítenek a lassabb, mélyebb, hatékonyabb légzés begyakorlásában. Amennyiben a beteg hörgőiben váladékfelszaporodás van, különösen javasolt a légzőtorna, melynek hatására a váladéktól való megszabadulás könnyebbé válik.

    Tudjon meg többet! Hogyan feküdjön, üljön, mozogjon a tüdőbeteg?

    A fájdalmat kezelni kell

    Amennyiben a betegnek bármelyik testrészében fájdalmai vannak, azok hatékony gyógyszeres csillapítása a mozgáshoz és a komfortérzethez mindenképp szükséges az onkológusa által javasolt készítményekkel. Fontos tudni, hogy a fájdalom kezelhető és kezelni is kell, nem tesz jót magának a beteg, ha tűri a fájdalmat, ami elkerülhető lenne.

    Megfelelő étkezés

    A daganatos betegség, illetve annak kemoterápiás kezelése sokaknál étvágytalansághoz, fogyáshoz vezet. A betegséggel való megküzdés szempontjából nem jó a kóros lesoványodás. Ennek elkerülésében segít a hatékony hányingercsillapítás, amennyiben ez fennáll, illetve gyógyszeres étvágyjavítók is elérhetőek. Javasolt a napi négy-ötszöri étkezés kalóriadús és fehérjében, vitaminokban gazdag ételekkel. Szükség esetén táplálék-kiegészítők is rendelkezésre állnak.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! A rákellenes táplálkozás alapszabályai

    Szociális kapcsolatok

    Lelki szempontból segít, ha a beteg szociális kapcsolatai nem épülnek le, minél inkább megtartja a kapcsolatot a külvilággal és amennyiben képes rá, a betegségétől független tevékenységeket is végez. Családdal, barátokkal beszélgetés, házimunka közösen, séta a szabadban.  Ha a beteget lelkileg különösen megviseli a betegsége, illetve a kezelések, szükség lehet szakember (pszichológus) segítségére, akivel –mint független személlyel – őszintén beszélhet félelmeiről, bánatáról.

    Minőségi alvás

    A daganatos betegséggel járó életviteli változások megterhelik a személyiséget, mely gyakran szorongáshoz, alvászavarokhoz vezet. A kevés, vagy sok felriadással járó alvás plusz terhet jelent a szervezetnek, önmagában kimerítő, ezért érdemes a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra odafigyelni, ebéd utáni pihenőket bevezetni, szükség esetén szorongásoldókhoz folyamodni. Tüdődaganatos betegeknél ez azért érdemel különös figyelmet, mert az esetlegesen fennálló nehézlégzés önmagában megnehezítheti az alvást, azonban sok szorongásoldónak az agyi légzőközpontra negatív hatása van, így ezek a készítmények csak orvosi utasításra és a megadott mennyiségben használhatók.

    Összességében javasolt tüdődaganatos betegeknek a lehetőségek keretein belül a lehető legaktívabb élet fenntartása megfelelő mennyiségű pihenés és táplálkozás mellett.

    Dr. Gyulai NóraForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász

    Módosítva: 2018.08.17 14:45, Megjelenés: 2018.08.06 16:31
   • Cikkajánló

    Létezik-e belső láz?

    Létezik-e belső láz?

    F. Zs., fordító

    Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Mi a teendő, ha ezt érzi?

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Tisztálkodás, ápolás és védelem – Mindhárom elengedhetetlen!

    Az immunrendszer a B12-vitaminnal gátolja a tuberkulózis kifejlődését

    Azt eddig is tudtuk, hogy a B6 és a B12-vitaminok a vörösvértestek képződéséhez és az immunrendszer működéséhez szükségesek. Ennél most egy lépéssel közelebb kerültünk az “igazsághoz”. Kiderült ugyanis, hogy az immunrendszer a B12 segítségével gátolja a tuberkulózis baktérium kifejlődését és növekedését.

    Koronavírus - nem lehet még fellélegezni

    A koronavírus-járvány még nem zajlott le, egyelőre nem lehet fellélegezni - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások