A hörgőtükrözés menete, kockázata, szövődményei

Dr. Lajtos Melinda
Szerző: WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász, Lektor: dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

A hörgőtükrözés, idegen néven bronchoscopia egy igen elterjedt tüdőgyógyászati vizsgálat, illetve terápiás eljárás is lehet egyben. A hörgőrendszer betegségeinek vizsgálatához, elkülönítéséhez, igazolásához szükséges.

Mi okozhat véres köpetet?

A véres köpet láttán mindenki megijed és először rosszindulatú tüdődaganatra gondol, és általában azonnal felkeresi orvosát.

Mi állhat a véres köpet hátterében?

Ezzel a vizsgálattal akár kiváltható egy nagyon komplikált sebészi beavatkozás is, azért hogy mintát vegyünk egy-egy tüdőelváltozásból.

A hörgőtükrözés során is történhet mintavétel, illetve pontosabbá válik, hogy milyen mértékű a baj, milyen további kezelésre lesz szükség. A hörgőtükrözést ezért más vizsgálattal nem lehet helyettesíteni.

A beavatkozás rövid idegig tart, a legtöbbször csak helyi érzéstelenítés mellett történik, és semmilyen tartós szövődményt nem okoz.

A vizsgálat menete

A hörgőtükrözés mivel egy olyan beavatkozás, amely mással nem pótolható, fontos a beteg részletes tájékoztatása, illetve a beleegyezése, melyet írásban kell közölni. A betegnek kötelessége tájékoztatni a vizsgálatot végző orvost, ha lidocain túlérzékenységről, szív-, máj-, vesebetegségről, cukorbetegségről, epilepsziáról, fertőző betegségről (hepatitis, tbc, HIV), vérzékenységről, véralvadásgátló szedéséről tud.

A hörgőtükrözésnek két típusa van: merev bronchoscopia és a hajlékony bronchofiberoscopia. A merevcsöves bronchoszkópos vizsgálat csak altatásban történik. A hörgőbe egy kb. 30-40 cm hosszú csövet vezetnek le, melyen keresztül különböző speciális eszközökkel, például idegentestet tudnak eltávolítani a hörgőből. Ez a módszer azonban manapság már háttérbe szorult, pedig régen csak így végezték a hörgőrendszer vizsgálatát. Leginkább hörgőszűkület tágítása során alkalmazott lézerkezelésnél használják.

A hajlékony bronchoscopos vizsgálat helyi érzéstelenítés mellett történik. A vizsgálat néhány percig tart. A hörgőtükrözésre használt hajlékony cső igen vékony, így orron vagy szájon keresztül, ülő vagy fekvő helyzetben könnyen levezethető. A bronchofiberoscop munkacsatornáján keresztül is le lehet vezetni speciális fogókat, melynek segítségével például szövetmintát lehet venni. Az egész eszközt pedig egy videóhoz is lehet csatlakoztatni, így az orvos a vizsgálatot képernyőn keresztül is figyelemmel kísérheti.

Kockázatok, szövődmények

Mint minden beavatkozás – így a hörgőtükrözés is – kockázattal jár, illetve előfordulhatnak szövődmények, de alapos kórtörténet felvétel, betegkivizsgálás és részletes tájékoztatás után, a hörgőtükrözés során igen kicsi a kockázat. Szövődmény lehet a vérzés, melyet a vizsgálat során bejuttatott vérzésgátlóval akár már kezelni is lehet, és csak nagyon ritkán igényel akár sebészi beavatkozást. További mellékhatásként a vizsgálatot követő 48 órán belül rövid ideig tartó láz és idegentestérzet alakulhat ki. Az idegentest, illetve a mintavétel során történhet olyan sérülés a hörgő falán, melyen keresztül levegő kerülhet a tüdőszövet közzé. Ezek a sérülések is ritkán okoznak nagyobb bajt, és gyakran a levegő magától felszívódik anélkül, hogy komolyabb sebészi beavatkozást igényelne. Tanulmányok szerint a halálesetek aránya pedig 1-4 százezrelékre tehető csak.

Miért hasznos a hörgőtükrözés?

A hörgőtükrözés nemcsak a diagnosztikában nagy segítség, hanem különféle kezelések elvégzésére is alkalmas: a jóindulatú, de akár a rosszindulatú tumor hörgőfalról való leválasztása lézer segítségével. A lézer helyi alkalmazása segít a hörgőszűkület tágításában, illetve speciális hörgőprotézis beültetése is lehetséges. A hörgőn keresztül helyileg is lehet alkalmazni sugárkezelést. A hörgőtükrözés során váladékleszívás történik, melyből mintát lehet elküldeni akár bakteriológiai vizsgálatra, akár daganatos sejtek keresésére.

Fontos, hogy vizsgálat előtt 4 órával ne egyen, illetve előtte 2 órával ne igyon a beteg. Ha a beteg valamilyen véralvadásgátlót szed, akkor a vizsgálat előtte beszélje meg orvosával, hogy hogyan alkalmazza, illetve fontos egy vérvizsgálat annak eldöntésére, hogy mekkora rizikója van a vérzékenységnek.

A hörgőtükrözés során, a beteg légzési és keringési fontos paramétereit (az oxigéntelítettséget, pulzusszámot) monitoron követi az orvos és az asszisztens. A vizsgálat előtt EKG készítése és vérnyomásmérés történik. Ha a beteg állapota igényli, a vizsgálat alatt szondán keresztül folyamatosan oxigént is kaphat.

Mivel napjainkban leggyakrabban helyi érzéstelenítéssel történik a vizsgálat, így meg kell várni, hogy kimenjen a helyi érzéstelenítés hatása. Nagyon fontos ezért betartani, hogy a hörgőtükrözést követően 2 órával nem szabad se enni, se inni! A vizsgálat során kis nyálkahártya sérülések előfordulhatnak, illetve gyakran rekedtség jelentkezik. Amennyiben mintavétel történt a hörgőrendszerből, nem kell megijedni, ha néhány napig véresen festenyzett vagy véres köpet jelentkezik. A hörgőtükrözést követően a kórházat/rendelőt csak orvosi jóváhagyás után lehet csak elhagyni.

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Lektor: dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vakcinálás után Vakcinálás után

Miért jelentkezik egyeseknél zavar a megszokott menstruációs ciklusukban?

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Mire figyeljünk inhalálás esetén?...

Megfázás, asztma, COPD... A légúti betegségek kezelésében fontos szerep jut az inhalációs terápiának, amely során a gyógyszerek, gyógyhatású...

Hörgőszűkülettel járó...

A hörgőszűkülettel járó betegségek esetén idült légúti áramlási akadály alakul ki: a kilégzés folyamán csökken a légáramlás.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.