• Ezért szellőztessen - Az otthon veszélyei: a radon háttérsugárzás

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - B. V.

    A lakásunkban, házunkban, az irodában sokkal több veszély leselkedik ránk, mint gondolnánk. Az emberek sajnos nagyon keveset foglalkoznak a beltéri levegő minőségével, ez nem csoda, hisz a veszélyforrások többségét nem is ismerjük. Előre szólunk: szellőztessen, szellőztessen, szellőztessen!

    A helyiségeink levegőjének összetétele rendkívül fontos tényező belső környezetünk minőségének megítélésében. A légkörben lévő, szennyező anyagok átalakulásai nyomán az embert és a környezetét veszélyeztető vegyületek képződhetnek.

    Bővebben Mi van a szobánk levegőjében? Nem mindegy!

    Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) munkatársai az elmúlt években, évtizedekben sok, korábban háttérbe szorított kérdéssel foglalkoztak, ilyen volt a (nem csak házgyári) lakások káros hatása.

    • A padló- és falburkoló anyagokból;
    • a bútorok farost- és pozdorjalapjaiból;
    • a különféle ragasztó- és szigetelőszerekből;
    • tapétákból, a linóleumból, a padlószőnyegből, festékekből és lakkokból;
    • kábelekből, vezetékekből

    kiáramló, kipárolgó anyagoknak (ftalátok, benzol, fenol, formaldehid, dimetil-szulfid stb.) komoly egészségkárosító hatásuk van, és akkor még nem beszéltünk a „használatból”, illetve a rossz kivitelezésből adódó egészségügyi veszélyekről (penészesedés, száraz levegő stb.).

    Hirdetés

    A radon körülvesz

    Radioaktivitási és sugárzásvédelmi útmutató

    Milyen károkat okozhat a radioaktív sugárzás a szervezetben? Mi a sugárbetegség? Sugárbaleset, radioaktivitás, jódtabletta - Gyakori kérdések és válaszok a WEBBetegen

    Bővebben Radioaktivitási és sugárzásvédelmi útmutató

    A veszélyek közül most talán a legkevésbé ismert tényezőről szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

    A Föld talajában előforduló urán bomlása során komoly mennyiségű radioaktív radon jön létre, amely nemesgáz, felfelé haladva a Föld belsejéből, levegőnkben igen nagy mennyiségben fordul elő. A szivárgó radon bomlása során további radioaktív anyagok keletkeznek.

    A radon színtelen, szagtalan, ám keserű ízű és radioaktív (egészségre ártalmas) nemesgáz. A radioaktív háttérsugárzás hozzávetőlegesen 40%-át a radon és bomlástermékei okozzák, ezek mindig jelen vannak a lakóhelyiségek légterében és a szabad levegőben is:

    • a szabad levegőn mért radon aktivitáskoncentráció mérsékelt égövi világátlaga 5 Bq/m3,
    • a lakóhelyiségekben mért radonkoncentráció világátlaga 50 Bq/m3.

    (A Bq (becquerel) az aktivitás mértékegysége. 1 Bq az aktivitás, ha 1s alatt 1 atom bomlik el.)

    A radon elsősorban a talajból, a talaj felől jut be az épületekbe. Dózisa függ a földrajzi viszonyoktól, a talaj szerkezetétől és az időjárástól. A földgázban és a vízben is lehet nagyobb mennyiségű radon. Maguk az építőanyagok is lehetnek radioaktív források, és bizony az épületek (hő)szigetelése is hozzájárul a lakótérben a radon feldúsulásához. A por, valamint az allergén anyagok koncentrációjának növekedése szintén veszélyforrás, ahogyan a belső tér légáramlási rendszere (központi fűtés, padlófűtés!) is befolyásoló tényező.

    Egyes országok lakásainak levegőjében éves átlagban mért aktivitáskoncentrációk középértékei:

    A radon egészségügyi hatásai

    A belélegzett radont általában ki is lélegezzük; közvetlen élettani szerepe elhanyagolható. Különösen akkor válik veszélyessé, ha bomlástermékei megtapadnak a levegőben található aeroszolrészecskéken, ezzel pedig a tüdő falán. Ebből következik, hogy a légköri aeroszol koncentráció nagyságával a szervezetünkbe jutó bomlástermékek mennyisége is nagyobb lesz.

    A klinikai tanulmányok szerint a radon okozta daganatos megbetegedések létrejöttének helye az esetek döntő többségében a légutak elágazásainak csúcsa, tehát az a rész, ahol az aeroszolok megtapadása a legnagyobb. A tüdő falán megtapadó bomlástermékek a hörgőket és a tüdő belső részén lévő hámsejteket közvetlenül sugározzák be, így kijelenthető, hogy a légköri radon kizárólag a tüdőre veszélyes; más szervek károsodása szinte kizárható.

    Az Oxfordi Egyetem tanulmánya rámutatott, hogy a zárt terekben feldúsult radon tehető felelőssé a tüdőrákos esetek 9%-áért és az összes rákos megbetegedés 2%-áért, sőt, a dohányosoknál a radon 25-szörös (!) kockázatot jelent. Egy, az Egyesült Államokban készült tanulmány szerint a megbetegedések száma csaknem tízszeres a dohányzók körében.

    Hogyan védekezzünk?

    Az épületben megfelelő mértékű szellőzéssel elérhetjük, hogy a radon koncentrációja elfogadható értéket mutasson. A szellőztetés mellett nagyon fontos a megfelelő szigetelés a talaj felé, illetve a szigetelés alatti térben felgyűlt radon eltávolítása, erre több - jelenleg még igen költséges - épületgépészeti megoldás létezik:

    • megfelelő szigetelés mellett gépi szellőzés segítségével meg kell növelni a légnyomást, így a radon kevésbé fog az épületbe jutni;
    • megfelelő szigetelés mellett a padló alatti teret kell átszellőztetni természetes módon, illetve, ha szükséges, ventilátorral;
    • utólagosan is lehet védekezni a radon ellen, mégpedig radonkút kialakításával. Az épület mellé 1-2 m távolságban 4-5 m mély kutat kell fúrni, amibe perforált csövet helyeznek és a cső és a kút fala közti részt kaviccsal töltik ki. A radon itt is a kisebb ellenállást követve a cső felé diffundál.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az otthon veszélyei - a radon háttérsugárzás
    Az otthon veszélyei - a penészgomba
    Az otthon veszélyei - a háziporatka
    Az otthon veszélyei - a szaganyagok
    Az otthon veszélyei - az aeroszolok
    Az otthon veszélyei - azbeszt
    Az otthon veszélyei - a szén-monoxid
    Az otthon veszélyei - a zaj hatásai
    Az otthon veszélyei - a harmadlagos dohányfüst

    WEBBeteg


    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    B. V., Dr. Kalmár Ferenc: Belső környezet minősége

    Módosítva: 2017.06.24 16:04, Megjelenés: 2017.06.24 16:04
   • Cikkajánló

    A szem allergiája

    A szem allergiája

    F. Zs., fordító

    A szemünket is érintheti az allergia. Hogyan kezelhető az allergiás kötőhártya-gyulladás?

    COVID-19

    COVID-19

    portfolio.hu

    Új fázisba léphet Magyarországon a koronavírus-járvány.

    Létezik-e olyan, hogy belső láz?

    Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Orvosok között nem ismert ez a fogalom és nincs tudományos háttere, ennek ellenére gyakran említik a betegek ezt a kissé megfoghatatlan panaszt. Vajon mire gondolhatnak?

    Csak szociális otthonba ne adjatok, ha megöregszem

    Bizonyára sokan hallották már szüleiktől azt a valós és riadt kérést, ami idősebb, kiszolgáltatottabb életszakaszukra vonatkozik: Csak szociális otthonba ne adjatok, ha megöregszem! A felnőtt gyerek legyint, talán még nem érti, mire utal a szülő. A nagy rácsodálkozásból sajnos egyre gyakrabban valóság lesz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások