• Vasectomia - Az ondóvezeték elkötése

    Szerző: WEBBeteg - O.K.T. , fordító

    Az ondóvezeték elkötése tartós védelmet biztosít a nem kívánt terhesség megelőzésében: szexuális együttlét alkalmával, magömléskor a férfi spermája nem jut be a női szervezetbe.

    A beavatkozás során a herékből induló ondóvezetéket elvágják, elkötik, vagy más módszerrel lezárják. Ennek köszönhetően a péniszből távozó ondófolyadékba nem jutnak spermiumok. A spermium-mentes ondó nem képes a petesejt megtermékenyítésére.

    Hirdetés

    A férfi fogamzásgátlás módszerei

    A férfi fogamzásgátlás módszerei - mint ahogyan a női fogamzásgátlás módszerei is - sok követelménynek kell, hogy megfeleljenek. Fontos, hogy eléggé biztonságosak legyenek, azaz hogy a nem kívánt terhesség valóban ne is jöjjön létre. Bővebben a férfi fogamzásgátlás módszereiről

    A herékben nem szűnik meg a spermatermelés; a felhalmozódó sperma felszívódik a férfi szervezetében.

    Hasonlóképpen – beavatkozás nélkül - szívódnak fel a spermiumok, ha valami oknál fogva nem kerül sor ejakulációra. Mivel az elkötés az ondóhólyag és a prosztata előtti vezetékszakaszon történt, a kilövellő ondófolyadék mennyisége nem változik.

    A vasectomiát követően, általában több hónapba kerül, amíg a szervezetből ki nem ürül, vagy fel nem szívódik a maradék spermium is. Mindaddig, amíg az ondóból kimutatható a spermiumok jelenléte, szükséges egyéb fogamzásgátló módszert alkalmazni. Enélkül az átmeneti időszakban a partner bármikor teherbe eshet.

    A hagyományos vasectomia:

    • A heréket, a herezacskót a műtétet megelőzően fertőtlenítik, leborotválják.
    • Szájon át bevehető tablettával, vagy intravénás készítménnyel elkábítják a pácienst. 
    • Kitapintják az ondóvezetéket.
    • Helyi érzéstelenítőt juttatnak a környékére.
    • A sebész egy-két kisebb vágást ejt. Ezeken keresztül elmetszik a két ondóvezetéket. A metszett végeit elkötik, összevarrják, elektromos kauterrel „megforrasztják”. Ezt követően felszívódó varrattal összeöltik a vágások helyét.

    A beavatkozás körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. Nem igényel több napos kórházi benntartózkodást, ambulánsan is elvégezhető.

    A vasectomia egyéb formái

    A feltárás nélkül végzett vasectomia esetén, a sebész egy apró eszközt juttat a herezacskóba, az ondóvezeték elkötésére. A folyamat kevesebb vérzéssel jár, a műtét utáni komplikációk esélye is kisebb, sőt maga a beavatkozás éppolyan eredményes, mint hagyományos vasectomia.

    Egy másik eljárás során, ún. Vasclip-implantátum kerül beültetésre: egy kapoccsal kötik el az ondóvezetéket. A beavatkozást vágás, varrat, kauterrel való „égetés” nélkül végzik, így a potenciális fájdalom és a szövődmények valószínűsége minimális. Néhány vizsgálat azonban arra figyelmeztet, hogy a beavatkozás nem jelent 100 százalékos biztonságot.

    A vasectomia feltételei

    Magyarországon a vasectómiát művi meddővé-tételként, azzal együtt szabályozzák. A jelenleg érvényes szabályozás az új Ptk. hatálybalépésétől érvényes, mely szerint nemző-, illetve fogamzásképességet megakadályozó művi meddővé tétel egészségügyi indokok miatt, illetve családtervezési célból az érintett írásbeli kérelmére végezhető el.

    A vasectómia iránti kérelmet - közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban - kell előterjeszteni a beavatkozás elvégzésére jogosult intézménynél. Egészségügyi indok esetén a kérelemhez csatolni kell a vasectómiát indokoló betegséget kezelő intézménynek a szakvéleményét is.

    Egészségügyileg indokolt esetben

    18. életévét betöltött személy egészségügyi okokból kérelmezheti a vasectómia elvégzését, sőt kivételes esetben cselekvőképtelen kiskorún is elvégezhető a beavatkozás (az érintett, a törvényes képviselő és a gyámhatóság egyetértésével), amennyiben arról jogerős bírósági határozat született.

    Családtervezési indok esetében

    Amennyiben nincs egészségügyi indikáció, abban az esetben csak a 40. életév betöltése, illetve három vérszerinti gyermek születését követően kérelmezhető a vasectómia. Az egészségügyi törvényben meghatározott feltétel(ek) fennálltát a kérelmező személyazonosításra szolgáló igazolványának adataiból, továbbá vér szerinti gyermekeinek születési anyakönyvi kivonataiból kell megállapítani.

    (DRPortal.hu - Dr. Németh Kinga)

    Mire lehet a műtét után számítani?

    Az operáció után a herék 1-2 óráig érzéketlenek. Érdemes hideg borogatást helyezni a műtött testrészre, s hanyatt fekve pihenni legalább egy napig. Kényelmes alsó viselésével megelőzhető a lágyékon tapasztalható diszkomfort-érzés.

    Néhány napig fájdalom, duzzanat jelentkezhet az operált területen.

    Ha a foglalkozása nem jár kimerítő fizikai megterheléssel, 1-2 nap után visszatérhet a munkába.

    Legalább egy hétig kerülnie kell a cipekedést.

    Szexuális együttlétre általában egy hét után kerülhet sor.

    A partner ekkor még teherbe eshet az ondó spermiumtartalma miatt. A vasectomiát követő második hónapban végzett spermavizsgálatig (vagy rövid időn belül tíz-húsz ejakulációt követően) feltétlenül szükséges más fogamzásgátló módszer alkalmazása. A spermaszám nullára csökkenésével szükségtelenné válnak a kiegészítő védekezési formák.

    A vasectomia a libidót, az erekciót, az orgazmuskészséget, a magömlés folyamatát semmiben sem befolyásolja. A műtétet követő néhány hónapban, szexuális izgalom hatására ritka esetben előfordulhat a herék enyhe fájdalma.

    A beavatkozást akkor célszerű elvégeztetni, ha a gyermekvállalás kérdése már biztosan nem merülhet fel.

    A vasectomia igen hatásos eljárás: a műtét utáni egy év során 1000 nőből egy-kettő eshet teherbe.

    A nemkívánt terhesség bekövetkezésének oka lehet, hogy a partnerek az első időszakban nem alkalmaztak kiegészítő fogamzásgátló eszközt. Nagyon ritka esetben előfordulhat, hogy az ondóvezeték a varrat mentén szétnyílik, így a sperma az ondóval újra keveredhet.

    A vasectomia kockázatai

    • A komplikációk esélye a műtétet követően igen csekély. Előfordulhat, hogy:
     a bőrfelszín alatti vérzés miatt duzzanat, véraláfutás alakulhat ki;
    • a varrat begyulladhat, nagyon ritkán a herék belső szöveteire is kiterjedhet a gyulladásos folyamat;
    • az elkötött ondóvezetékből kiszivárgó sperma miatt granuloma keletkezhet. Ez nem fájdalmas csomó, ha pihenés hatására nem szűnik meg, operációval kell eltávolítani;
    • az ondóvezeték begyullad;
    • az ondóvezeték összenő, s a férfi ondója újra termékennyé válik.

    A vasectomia kétségtelen előnye tartós fogamzásgátló hatásában rejlik. Olcsóbb, biztonságosabb, kevesebb komplikációval együttjáró beavatkozás, mint a nők petevezetékének elkötése.

    Noha maga az eljárás nem nevezhető olcsónak, mindössze egyszeri kiadást jelent, amit általában a betegbiztosító fizet. A fogamzásgátló tabletták, óvszerek, spermicidek hosszú távú használatához képest, valóban lényegesen olcsóbb eljárás.

    Női vagy férfi fogamzásgátlás?

    Bár a férfiak műtéti úton történő sterilizálása egyszerűen megoldható, mégsem terjedt el nagymértékben, egyrészt a fájdalomtól való félelem miatt, másrészt amiatt, hogy a megtermékenyítő-képesség gyakran nem visszaállítható. A megszakításos közösülés alacsony biztonsági foka, valamint az, hogy a férfiak számára még mindig nem áll rendelkezésre megfelelő biztonságú, olcsó, súlyos mellékhatásoktól mentes készítmény, továbbra is azt eredményezi, hogy még mindig a nőkre hárul a nagyobb felelősség a nem kívánt terhességek elleni küzdelemben.

    A vasectomia hátrányai közé tartozik, hogy nem jelent védelmet a szexuális úton terjedő nemi betegségekkel és a HIV-fertőzéssel szemben. E megbetegedések megelőzésében a gumióvszer kétségtelenül előnyt élvez.

    Mikor jöhet szóba a vasectomia?

    A vasectomia igazán csak akkor kerülhet szóba, ha komolyan felvetődik, hogy a gyermeknemzés kérdése a későbbiekben biztosan nem nyer aktualitást. A beavatkozás előtt érdemes mérlegelni az alábbi szempontokat, lehetőségeket is:

    • előfordulhat, hogy gyermekei közül valamelyik balesetet szenved, vagy betegség következtében életét veszti;
    • válásra kerül a sor, s a gyerekek nem önnél kerülnek elhelyezésre;
    • új élettársa gyermeket szeretne;
    • az anyagi körülményei lehetővé teszik az újabb gyermekáldást;
    • a gyermekei hamar felnőnek és kirepülnek a családi fészekből.

    Megfontolandó tények a vasectómia elvégzése előtt

    A vasectomia nem ajánlott azon férfiak esetében sem, akiket a későbbi gyermeknemzés kapcsán, a spermabank gondolata foglalkoztat. 

    Az ondóvezeték elköttetése után lehetőség van a helyreállításra, noha a beavatkozás meglehetősen bonyolult. Lehetséges megoldás, hogy az orvos közvetlenül a herékből nyer spermát, ha az illetőn korábban vasectomiát hajtottak végre, vagy a helyreállító műtét nem sikerült.

    Ebben az esetben a spermiumokat laboratóriumi körülmények között őrzik, hogy egy esetleges lombikbébi program során használják fel. Ám mindkét beavatkozás igen költséges, s nem is 100 százalékos eredményességű.

    Néhány korábban végzett vizsgálat arra engedett következtetni, hogy a vasectomián átesett páciensek nagyobb százalékban szenvednek prosztatarákban.

    A legújabb kutatások szerint, a vasectomia és a prosztatarák összefüggése nem bizonyítható.

    Valószínűleg várólistára kerül, aki szeretné a műtétet elvégeztetni magán; addig is van idő a helyes döntés mérlegelésére.

    A kutatók folyamatosan tanulmányozzák a férfiak által alkalmazható fogamzásgátló módszereket, köztük az ondóvezeték elkötésének reverzibilis, azaz visszafordítható módját, valamint a hormonális készítményeket.

    A reverzibilis beavatkozás alkalmával, mintegy „bedugaszolják” az ondóvezetéket, s a gyermekvállalás idejének elérkeztével eltávolítják a dugót.

    A hormontartalmú gyógyszerekkel, injekciókkal megakadályozható a normális spermatermelés.

    Eddig nem létezik újabb, hasonlóképpen hatásos férfiak által alkalmazható fogamzásgátló lehetőség.

    (WEBBeteg - O.K.T., lektorálta: Dr. Jóna Angelika)

    Módosítva: 2015.11.13 02:51, Megjelenés: 2015.11.13 02:51
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Tünetmentes bacteruria - Esettanulmány

    Az urológiai rendeléseken rendszeresen jelentkeznek olyan női páciensek, akiknél baktériumot találtak vizeletvizsgálat során. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy valóban fertőzésről van-e szó, ami antibiotikumkezelést igényel?

    Nyitott húgyhólyag és az aktív sport

    A nyitott hólyag (extrophia vesicae urinariae) egy fejlődési rendellenesség, amely a fiú és leány magzatokban egyaránt előfordul. 50 000 szülésre jut 1 eset, fiúknál 3-szor gyakoribb.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.