• Vasectomia - Az ondóvezeték elkötése

    Szerző: WEBBeteg - O.K.T. , fordító

    Az ondóvezeték elkötése tartós védelmet biztosít a nem kívánt terhesség megelőzésében: szexuális együttlét alkalmával, magömléskor a férfi spermája nem jut be a női szervezetbe.

    A beavatkozás során a herékből induló ondóvezetéket elvágják, elkötik, vagy más módszerrel lezárják. Ennek köszönhetően a péniszből távozó ondófolyadékba nem jutnak spermiumok. A spermium-mentes ondó nem képes a petesejt megtermékenyítésére.

    Hirdetés

    A férfi fogamzásgátlás módszerei

    A férfi fogamzásgátlás módszerei - mint ahogyan a női fogamzásgátlás módszerei is - sok követelménynek kell, hogy megfeleljenek. Fontos, hogy eléggé biztonságosak legyenek, azaz hogy a nem kívánt terhesség valóban ne is jöjjön létre. Bővebben a férfi fogamzásgátlás módszereiről

    A herékben nem szűnik meg a spermatermelés; a felhalmozódó sperma felszívódik a férfi szervezetében.

    Hasonlóképpen – beavatkozás nélkül - szívódnak fel a spermiumok, ha valami oknál fogva nem kerül sor ejakulációra. Mivel az elkötés az ondóhólyag és a prosztata előtti vezetékszakaszon történt, a kilövellő ondófolyadék mennyisége nem változik.

    A vasectomiát követően, általában több hónapba kerül, amíg a szervezetből ki nem ürül, vagy fel nem szívódik a maradék spermium is. Mindaddig, amíg az ondóból kimutatható a spermiumok jelenléte, szükséges egyéb fogamzásgátló módszert alkalmazni. Enélkül az átmeneti időszakban a partner bármikor teherbe eshet.

    A hagyományos vasectomia:

    • A heréket, a herezacskót a műtétet megelőzően fertőtlenítik, leborotválják.
    • Szájon át bevehető tablettával, vagy intravénás készítménnyel elkábítják a pácienst. 
    • Kitapintják az ondóvezetéket.
    • Helyi érzéstelenítőt juttatnak a környékére.
    • A sebész egy-két kisebb vágást ejt. Ezeken keresztül elmetszik a két ondóvezetéket. A metszett végeit elkötik, összevarrják, elektromos kauterrel „megforrasztják”. Ezt követően felszívódó varrattal összeöltik a vágások helyét.

    A beavatkozás körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. Nem igényel több napos kórházi benntartózkodást, ambulánsan is elvégezhető.

    A vasectomia egyéb formái

    A feltárás nélkül végzett vasectomia esetén, a sebész egy apró eszközt juttat a herezacskóba, az ondóvezeték elkötésére. A folyamat kevesebb vérzéssel jár, a műtét utáni komplikációk esélye is kisebb, sőt maga a beavatkozás éppolyan eredményes, mint hagyományos vasectomia.

    Egy másik eljárás során, ún. Vasclip-implantátum kerül beültetésre: egy kapoccsal kötik el az ondóvezetéket. A beavatkozást vágás, varrat, kauterrel való „égetés” nélkül végzik, így a potenciális fájdalom és a szövődmények valószínűsége minimális. Néhány vizsgálat azonban arra figyelmeztet, hogy a beavatkozás nem jelent 100 százalékos biztonságot.

    A vasectomia feltételei

    Magyarországon a vasectómiát művi meddővé-tételként, azzal együtt szabályozzák. A jelenleg érvényes szabályozás az új Ptk. hatálybalépésétől érvényes, mely szerint nemző-, illetve fogamzásképességet megakadályozó művi meddővé tétel egészségügyi indokok miatt, illetve családtervezési célból az érintett írásbeli kérelmére végezhető el.

    A vasectómia iránti kérelmet - közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban - kell előterjeszteni a beavatkozás elvégzésére jogosult intézménynél. Egészségügyi indok esetén a kérelemhez csatolni kell a vasectómiát indokoló betegséget kezelő intézménynek a szakvéleményét is.

    Egészségügyileg indokolt esetben

    18. életévét betöltött személy egészségügyi okokból kérelmezheti a vasectómia elvégzését, sőt kivételes esetben cselekvőképtelen kiskorún is elvégezhető a beavatkozás (az érintett, a törvényes képviselő és a gyámhatóság egyetértésével), amennyiben arról jogerős bírósági határozat született.

    Családtervezési indok esetében

    Amennyiben nincs egészségügyi indikáció, abban az esetben csak a 40. életév betöltése, illetve három vérszerinti gyermek születését követően kérelmezhető a vasectómia. Az egészségügyi törvényben meghatározott feltétel(ek) fennálltát a kérelmező személyazonosításra szolgáló igazolványának adataiból, továbbá vér szerinti gyermekeinek születési anyakönyvi kivonataiból kell megállapítani.

    (DRPortal.hu - Dr. Németh Kinga)

    Mire lehet a műtét után számítani?

    Az operáció után a herék 1-2 óráig érzéketlenek. Érdemes hideg borogatást helyezni a műtött testrészre, s hanyatt fekve pihenni legalább egy napig. Kényelmes alsó viselésével megelőzhető a lágyékon tapasztalható diszkomfort-érzés.

    Néhány napig fájdalom, duzzanat jelentkezhet az operált területen.

    Ha a foglalkozása nem jár kimerítő fizikai megterheléssel, 1-2 nap után visszatérhet a munkába.

    Legalább egy hétig kerülnie kell a cipekedést.

    Szexuális együttlétre általában egy hét után kerülhet sor.

    A partner ekkor még teherbe eshet az ondó spermiumtartalma miatt. A vasectomiát követő második hónapban végzett spermavizsgálatig (vagy rövid időn belül tíz-húsz ejakulációt követően) feltétlenül szükséges más fogamzásgátló módszer alkalmazása. A spermaszám nullára csökkenésével szükségtelenné válnak a kiegészítő védekezési formák.

    A vasectomia a libidót, az erekciót, az orgazmuskészséget, a magömlés folyamatát semmiben sem befolyásolja. A műtétet követő néhány hónapban, szexuális izgalom hatására ritka esetben előfordulhat a herék enyhe fájdalma.

    A beavatkozást akkor célszerű elvégeztetni, ha a gyermekvállalás kérdése már biztosan nem merülhet fel.

    A vasectomia igen hatásos eljárás: a műtét utáni egy év során 1000 nőből egy-kettő eshet teherbe.

    A nemkívánt terhesség bekövetkezésének oka lehet, hogy a partnerek az első időszakban nem alkalmaztak kiegészítő fogamzásgátló eszközt. Nagyon ritka esetben előfordulhat, hogy az ondóvezeték a varrat mentén szétnyílik, így a sperma az ondóval újra keveredhet.

    A vasectomia kockázatai

    • A komplikációk esélye a műtétet követően igen csekély. Előfordulhat, hogy:
     a bőrfelszín alatti vérzés miatt duzzanat, véraláfutás alakulhat ki;
    • a varrat begyulladhat, nagyon ritkán a herék belső szöveteire is kiterjedhet a gyulladásos folyamat;
    • az elkötött ondóvezetékből kiszivárgó sperma miatt granuloma keletkezhet. Ez nem fájdalmas csomó, ha pihenés hatására nem szűnik meg, operációval kell eltávolítani;
    • az ondóvezeték begyullad;
    • az ondóvezeték összenő, s a férfi ondója újra termékennyé válik.

    A vasectomia kétségtelen előnye tartós fogamzásgátló hatásában rejlik. Olcsóbb, biztonságosabb, kevesebb komplikációval együttjáró beavatkozás, mint a nők petevezetékének elkötése.

    Noha maga az eljárás nem nevezhető olcsónak, mindössze egyszeri kiadást jelent, amit általában a betegbiztosító fizet. A fogamzásgátló tabletták, óvszerek, spermicidek hosszú távú használatához képest, valóban lényegesen olcsóbb eljárás.

    Női vagy férfi fogamzásgátlás?

    Bár a férfiak műtéti úton történő sterilizálása egyszerűen megoldható, mégsem terjedt el nagymértékben, egyrészt a fájdalomtól való félelem miatt, másrészt amiatt, hogy a megtermékenyítő-képesség gyakran nem visszaállítható. A megszakításos közösülés alacsony biztonsági foka, valamint az, hogy a férfiak számára még mindig nem áll rendelkezésre megfelelő biztonságú, olcsó, súlyos mellékhatásoktól mentes készítmény, továbbra is azt eredményezi, hogy még mindig a nőkre hárul a nagyobb felelősség a nem kívánt terhességek elleni küzdelemben.

    A vasectomia hátrányai közé tartozik, hogy nem jelent védelmet a szexuális úton terjedő nemi betegségekkel és a HIV-fertőzéssel szemben. E megbetegedések megelőzésében a gumióvszer kétségtelenül előnyt élvez.

    Mikor jöhet szóba a vasectomia?

    A vasectomia igazán csak akkor kerülhet szóba, ha komolyan felvetődik, hogy a gyermeknemzés kérdése a későbbiekben biztosan nem nyer aktualitást. A beavatkozás előtt érdemes mérlegelni az alábbi szempontokat, lehetőségeket is:

    • előfordulhat, hogy gyermekei közül valamelyik balesetet szenved, vagy betegség következtében életét veszti;
    • válásra kerül a sor, s a gyerekek nem önnél kerülnek elhelyezésre;
    • új élettársa gyermeket szeretne;
    • az anyagi körülményei lehetővé teszik az újabb gyermekáldást;
    • a gyermekei hamar felnőnek és kirepülnek a családi fészekből.

    Megfontolandó tények a vasectómia elvégzése előtt

    A vasectomia nem ajánlott azon férfiak esetében sem, akiket a későbbi gyermeknemzés kapcsán, a spermabank gondolata foglalkoztat. 

    Az ondóvezeték elköttetése után lehetőség van a helyreállításra, noha a beavatkozás meglehetősen bonyolult. Lehetséges megoldás, hogy az orvos közvetlenül a herékből nyer spermát, ha az illetőn korábban vasectomiát hajtottak végre, vagy a helyreállító műtét nem sikerült.

    Ebben az esetben a spermiumokat laboratóriumi körülmények között őrzik, hogy egy esetleges lombikbébi program során használják fel. Ám mindkét beavatkozás igen költséges, s nem is 100 százalékos eredményességű.

    Néhány korábban végzett vizsgálat arra engedett következtetni, hogy a vasectomián átesett páciensek nagyobb százalékban szenvednek prosztatarákban.

    A legújabb kutatások szerint, a vasectomia és a prosztatarák összefüggése nem bizonyítható.

    Valószínűleg várólistára kerül, aki szeretné a műtétet elvégeztetni magán; addig is van idő a helyes döntés mérlegelésére.

    A kutatók folyamatosan tanulmányozzák a férfiak által alkalmazható fogamzásgátló módszereket, köztük az ondóvezeték elkötésének reverzibilis, azaz visszafordítható módját, valamint a hormonális készítményeket.

    A reverzibilis beavatkozás alkalmával, mintegy „bedugaszolják” az ondóvezetéket, s a gyermekvállalás idejének elérkeztével eltávolítják a dugót.

    A hormontartalmú gyógyszerekkel, injekciókkal megakadályozható a normális spermatermelés.

    Eddig nem létezik újabb, hasonlóképpen hatásos férfiak által alkalmazható fogamzásgátló lehetőség.

    (WEBBeteg - O.K.T., lektorálta: Dr. Jóna Angelika)

    Módosítva: 2015.11.13 02:51, Megjelenés: 2015.11.13 02:51
   • Cikkajánló

    COVID-19 - európai körkép

    COVID-19 - európai körkép

    WEBBeteg.hu

    Nem nagy a választék, ha Magyarországnál bizton- ságosabb úti célt keres valaki.

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Ha felfáztál, szívesen elkerülnéd az antibiotikumot? Tippek

    A hólyaghurut, hétköznapi nevén felfázás számos kellemetlen tünettel jelentkezhet. Kialakulásának kockázatát pedig betegségek, életmódbeli, illetve a szexuális élethez kapcsolódó tényezők is növelhetik. Sok nő találkozik vele élete során, de nem kell rögtön antibiotikumhoz nyúlni.

    Felfázással kapcsolatos tévhitek

    A hólyaghurut az esetek többségében felszálló fertőzés, vagyis a húgycső irányából terjed felfele, leggyakrabban a bélflórában jelen lévő E. coli baktérium húgyutakba történő bejutásával. Íme, a három leggyakoribb tévhit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.