Vasectomia - Az ondóvezeték elkötése

szerző: O.K.T., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Az ondóvezeték elkötése tartós védelmet biztosít a nem kívánt terhesség megelőzésében: szexuális együttlét alkalmával, magömléskor a férfi spermája nem jut be a női szervezetbe.

A beavatkozás során a herékből induló ondóvezetéket elvágják, elkötik, vagy más módszerrel lezárják. Ennek köszönhetően a péniszből távozó ondófolyadékba nem jutnak spermiumok. A spermiummentes ondó nem képes a petesejt megtermékenyítésére.

A herékben nem szűnik meg a spermatermelés; a felhalmozódó sperma felszívódik a férfi szervezetében.

Hasonlóképpen – beavatkozás nélkül - szívódnak fel a spermiumok, ha valami oknál fogva nem kerül sor ejakulációra. Mivel az elkötés az ondóhólyag és a prosztata előtti vezetékszakaszon történt, a kilövellő ondófolyadék mennyisége nem változik.

A vasectomiát követően, általában több hónapba kerül, amíg a szervezetből ki nem ürül, vagy fel nem szívódik a maradék spermium is. Mindaddig, amíg az ondóból kimutatható a spermiumok jelenléte, szükséges egyéb fogamzásgátló módszert alkalmazni. Enélkül az átmeneti időszakban a partner bármikor teherbe eshet.

A hagyományos vasectomia:

 • A heréket, a herezacskót a műtétet megelőzően fertőtlenítik, leborotválják.
 • Szájon át bevehető tablettával, vagy intravénás készítménnyel elkábítják a pácienst.
 • Kitapintják az ondóvezetéket.
 • Helyi érzéstelenítőt juttatnak a környékére.
 • A sebész egy-két kisebb vágást ejt. Ezeken keresztül elmetszik a két ondóvezetéket. A metszett végeit elkötik, összevarrják, elektromos kauterrel „megforrasztják”. Ezt követően felszívódó varrattal összeöltik a vágások helyét.

A beavatkozás körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. Nem igényel több napos kórházi benntartózkodást, ambulánsan is elvégezhető.

A vasectomia egyéb formái

A feltárás nélkül végzett vasectomia esetén, a sebész egy apró eszközt juttat a herezacskóba, az ondóvezeték elkötésére. A folyamat kevesebb vérzéssel jár, a műtét utáni komplikációk esélye is kisebb, sőt maga a beavatkozás éppolyan eredményes, mint hagyományos vasectomia.

Egy másik eljárás során, úgynevezett vasclip-implantátum kerül beültetésre: egy kapoccsal kötik el az ondóvezetéket. A beavatkozást vágás, varrat, kauterrel való „égetés” nélkül végzik, így a potenciális fájdalom és a szövődmények valószínűsége minimális. Néhány vizsgálat azonban arra figyelmeztet, hogy a beavatkozás nem jelent 100 százalékos biztonságot.

A vasectomia feltételei

Magyarországon a vasectómiát művi meddővé-tételként, azzal együtt szabályozzák. A jelenleg érvényes szabályozás az új Ptk. hatálybalépésétől érvényes, mely szerint nemző-, illetve fogamzásképességet megakadályozó művi meddővé tétel egészségügyi indokok miatt, illetve családtervezési célból az érintett írásbeli kérelmére végezhető el.

A vasectómia iránti kérelmet - közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban - kell előterjeszteni a beavatkozás elvégzésére jogosult intézménynél. Egészségügyi indok esetén a kérelemhez csatolni kell a vasectómiát indokoló betegséget kezelő intézménynek a szakvéleményét is.

Egészségügyileg indokolt esetben

18. életévét betöltött személy egészségügyi okokból kérelmezheti a vasectómia elvégzését, sőt kivételes esetben cselekvőképtelen kiskorún is elvégezhető a beavatkozás (az érintett, a törvényes képviselő és a gyámhatóság egyetértésével), amennyiben arról jogerős bírósági határozat született.

Családtervezési indok esetében

Amennyiben nincs egészségügyi indikáció, abban az esetben csak a 40. életév betöltése, illetve három vérszerinti gyermek születését követően kérelmezhető a vasectómia. Az egészségügyi törvényben meghatározott feltétel(ek) fennálltát a kérelmező személyazonosításra szolgáló igazolványának adataiból, továbbá vér szerinti gyermekeinek születési anyakönyvi kivonataiból kell megállapítani.

(DRPortal.hu - Dr. Németh Kinga)

Mire lehet a műtét után számítani?

Az operáció után a herék 1-2 óráig érzéketlenek. Érdemes hideg borogatást helyezni a műtött testrészre, s hanyatt fekve pihenni legalább egy napig. Kényelmes alsó viselésével megelőzhető a lágyékon tapasztalható diszkomfort-érzés.

Néhány napig fájdalom, duzzanat jelentkezhet az operált területen.

Ha a foglalkozása nem jár kimerítő fizikai megterheléssel, 1-2 nap után visszatérhet a munkába.

Legalább egy hétig kerülnie kell a cipekedést.

Szexuális együttlétre általában egy hét után kerülhet sor.

A partner ekkor még teherbe eshet az ondó spermiumtartalma miatt. A vasectomiát követő második hónapban végzett spermavizsgálatig (vagy rövid időn belül tíz-húsz ejakulációt követően) feltétlenül szükséges más fogamzásgátló módszer alkalmazása. A spermaszám nullára csökkenésével szükségtelenné válnak a kiegészítő védekezési formák.

A vasectomia a libidót, az erekciót, az orgazmuskészséget, a magömlés folyamatát semmiben sem befolyásolja. A műtétet követő néhány hónapban, szexuális izgalom hatására ritka esetben előfordulhat a herék enyhe fájdalma.

A beavatkozást akkor célszerű elvégeztetni, ha a gyermekvállalás kérdése már biztosan nem merülhet fel.

A vasectomia igen hatásos eljárás: a műtét utáni egy év során 1000 nőből egy-kettő eshet teherbe.

A nemkívánt terhesség bekövetkezésének oka lehet, hogy a partnerek az első időszakban nem alkalmaztak kiegészítő fogamzásgátló eszközt. Nagyon ritka esetben előfordulhat, hogy az ondóvezeték a varrat mentén szétnyílik, így a sperma az ondóval újra keveredhet.

A vasectomia kockázatai

 • A komplikációk esélye a műtétet követően igen csekély. Előfordulhat, hogy:
  a bőrfelszín alatti vérzés miatt duzzanat, véraláfutás alakulhat ki;
 • a varrat begyulladhat, nagyon ritkán a herék belső szöveteire is kiterjedhet a gyulladásos folyamat;
 • az elkötött ondóvezetékből kiszivárgó sperma miatt granuloma keletkezhet. Ez nem fájdalmas csomó, ha pihenés hatására nem szűnik meg, operációval kell eltávolítani;
 • az ondóvezeték begyullad;
 • az ondóvezeték összenő, s a férfi ondója újra termékennyé válik.

A vasectomia kétségtelen előnye tartós fogamzásgátló hatásában rejlik. Olcsóbb, biztonságosabb, kevesebb komplikációval együttjáró beavatkozás, mint a nők petevezetékének elkötése.

Noha maga az eljárás nem nevezhető olcsónak, mindössze egyszeri kiadást jelent, amit általában a betegbiztosító fizet. A fogamzásgátló tabletták, óvszerek, spermicidek hosszú távú használatához képest, valóban lényegesen olcsóbb eljárás.

A vasectomia hátrányai közé tartozik, hogy nem jelent védelmet a szexuális úton terjedő nemi betegségekkel és a HIV-fertőzéssel szemben. E megbetegedések megelőzésében a gumióvszer kétségtelenül előnyt élvez.

Női vagy férfi fogamzásgátlás?

Bár a férfiak műtéti úton történő sterilizálása egyszerűen megoldható, mégsem terjedt el nagymértékben, egyrészt a fájdalomtól való félelem miatt, másrészt amiatt, hogy a megtermékenyítő-képesség gyakran nem visszaállítható. A megszakításos közösülés alacsony biztonsági foka, valamint az, hogy a férfiak számára még mindig nem áll rendelkezésre megfelelő biztonságú, olcsó, súlyos mellékhatásoktól mentes készítmény, továbbra is azt eredményezi, hogy még mindig a nőkre hárul a nagyobb felelősség a nem kívánt terhességek elleni küzdelemben.

Mikor jöhet szóba a vasectomia?

A vasectomia igazán csak akkor kerülhet szóba, ha komolyan felvetődik, hogy a gyermeknemzés kérdése a későbbiekben biztosan nem nyer aktualitást. A beavatkozás előtt érdemes mérlegelni az alábbi szempontokat, lehetőségeket is:

 • előfordulhat, hogy gyermekei közül valamelyik balesetet szenved, vagy betegség következtében életét veszti;
 • válásra kerül a sor, s a gyerekek nem önnél kerülnek elhelyezésre;
 • új élettársa gyermeket szeretne;
 • az anyagi körülményei lehetővé teszik az újabb gyermekáldást;
 • a gyermekei hamar felnőnek és kirepülnek a családi fészekből.

Megfontolandó tények a vasectómia elvégzése előtt

A vasectomia nem ajánlott azon férfiak esetében sem, akiket a későbbi gyermeknemzés kapcsán, a spermabank gondolata foglalkoztat.

Az ondóvezeték elköttetése után lehetőség van a helyreállításra, noha a beavatkozás meglehetősen bonyolult. Lehetséges megoldás, hogy az orvos közvetlenül a herékből nyer spermát, ha az illetőn korábban vasectomiát hajtottak végre, vagy a helyreállító műtét nem sikerült.

Ebben az esetben a spermiumokat laboratóriumi körülmények között őrzik, hogy egy esetleges lombikbébi program során használják fel. Ám mindkét beavatkozás igen költséges, s nem is 100 százalékos eredményességű.

Néhány korábban végzett vizsgálat arra engedett következtetni, hogy a vasectomián átesett páciensek nagyobb százalékban szenvednek prosztatarákban.

A legújabb kutatások szerint, a vasectomia és a prosztatarák összefüggése nem bizonyítható.

Valószínűleg várólistára kerül, aki szeretné a műtétet elvégeztetni magán; addig is van idő a helyes döntés mérlegelésére.

A kutatók folyamatosan tanulmányozzák a férfiak által alkalmazható fogamzásgátló módszereket, köztük az ondóvezeték elkötésének reverzibilis, azaz visszafordítható módját, valamint a hormonális készítményeket.

A reverzibilis beavatkozás alkalmával, mintegy „bedugaszolják” az ondóvezetéket, s a gyermekvállalás idejének elérkeztével eltávolítják a dugót.

A hormontartalmú gyógyszerekkel, injekciókkal megakadályozható a normális spermatermelés.

Eddig nem létezik újabb, hasonlóképpen hatásos férfiak által alkalmazható fogamzásgátló lehetőség.

Tovább Férfi fogamzásgátlás

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
O.K.T., fordító
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Magnézium
Magnézium

Szerepe van a depresszió elleni küzdelemben is.

Száraz köhögés
Száraz köhögés

Mi okozza, hogyan kezelje ezt a köhögéstípust?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.