Biopszia téma

Pajzsmirigy-biopszia - Mikor és hogyan történik?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-05-05 22:03
A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Hogyan történik a pajzsmirigy-biopszia?

Tüdőbiopszia - Hogyan történik?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-04-14 05:03
A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-04-10 22:07
A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor van szükség izombiopsziára, és hogyan történik?

Nyirokcsomó-biopszia

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-03-30 22:03
A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

Májbiopszia - Mikor javasolt, és hogyan zajlik a vizsgálat?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-03-10 13:03
Májbiopszia
A májbiopszia manapság egy rutin beavatkozásnak számító mintavételi eljárás. Lényege, hogy a máj állományából, vagy a májban látott gócos elváltozásból - általában képalkotó (UH vagy CT) vezérlése mellett - a bőrön keresztüli szúrásból szövethengert nyerünk ki, amelyet szövettani feldolgozásra tudunk küldeni.

Mintavételi eljárások - Mikor és melyik típus indokolt?

WEBBeteg - Szabó Diána Lili - 2021-09-20 05:21
Citológia
Orvosi szempontból a mintavételi eljárások jelentősége a pontos diagnózis felállítása szempontjából bizonyos esetekben nélkülözhetetlen. Például daganatok típusának, kiindulási helyének (vagyis hogy melyik szervből származik), stádiumának és az áttétek keresésének eszköze lehet.

A prosztataminta-vétel

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - 2021-03-05 03:05
Sok esetben válik szükségessé az urológiai kivizsgálás során olyan vizsgálómódszerek elvégzése, melyeket ajánlott műtői vagy hasonló speciális körülmények között végrehajtani. Ilyenek például a prosztataminta-vétel (biopszia) is.

Gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2020-03-18 18:35
A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a gyomorbiopszia, illetve a vékonybél-biopszia?

Vastagbél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2020-03-16 16:05
A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a vastagbél-biopszia?

Bőrbiopszia - Mikor és hogyan történik?

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - 2020-03-12 14:35
A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a bőrbiopszia?

Prosztatabiopszia

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2020-03-06 13:03
A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

Mi mit jelent a prosztatarák patológiai leletén?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Orvos szakértő: Dr. Méhes Gábor - 2018-05-27 11:25
Patológus
A prosztatából vett szövetmintákat speciális előkészítés után, mikroszkóp segítségével vizsgálja meg a patológus, az eredményt patológiai lelet formájában küldi meg a kezelőorvosnak. A leletben leírt információk határozzák meg a beteg kezelésének lehetőségeit. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek abban, hogy megértse a leletein található orvosi információkat.

A prosztatarák stádiumai

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2018-03-25 18:15
Prosztatarák
Akárcsak a többi daganatos betegség esetében, prosztatarák diagnosztizálásánál is attól függ a prognózis, milyen stádiumú a betegség. Összeszedtük a prosztatarák szakaszait, illetve azt, mire kell számítani ezeknél.

A mellrák szűrése, diagnosztikája

WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus - 2018-02-24 05:21
Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

Mit keresnek az orvosok a biopsziás és citológiai mintákban?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017-08-24 02:51
A különböző szövetek és szervek a mikroszkóp alatt egymástól eltérő módon néznek ki. Ennek oka, hogy különböző sejttípusokból alakultak ki, és a sejtek is különbözőképpen rendeződnek. Még ennél is fontosabb, hogy a betegségek nagy része, így a rák is megváltoztatja a szövetek és szervek szokásos megjelenését. Ezt vizsgálják a különféle típusú mintákon a patológusok.

Az arcpír és a jókor jött szűrés esete

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2012-04-17 11:07
Esetem legfőbb pozitívumának azt tartom, hogy időben derült fény betegségemre. Ha nincs az a szűrő-vizsgálat, nem itt tartanék! Akkor nemcsak a tünetmentesen zajló hepatitiszemről nem szerzünk tudomást, de a rákos csomót sem veszik észre az orvosok.
A Johnson and Johnson gyógyszeripari óriás bejelentése szerint együttműködésbe kezd amerikai orvosokkal, hogy továbbfejlessze vértesztjét, amely helyettesítheti a biopsziát, és átalakíthatja a daganatos betegségek kezelését.

Biopszia eredmény

Orvos valaszol - Dr. Baki Márta - 2022-02-03 17:48
Tisztelt Doktornő! Mellékletben küldöm Édesapám biopszia eredményét, melyről szeretném ha írna bővebben véleményt, mi várható ezután, esetleg műtéti beavatkozásra sor kerülhet - e illetve ilyen esetben milyen kezelés adható? Október közepén vette k

Gyomorbiopszia eredménye

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2019-03-31 15:30
Ismétlődően előforduló gyomorfájás, és akaratlan fogyás (kb. 10 kg egy év alatt) miatt fordultam gasztroenterológushoz. Gyomortükrözést végeztek, melynek során 3 helyről vettek biopsziát, az orvos köles nagyságú polypként azonosította. A szövettani

prosztata rák?

Orvos valaszol - Dr. Papos István - 2015-11-18 23:21
Jó estét kívánok Doktor Úr! Az édesapámnál kb.2 hónapja kezdődtek a problémák, a vizelete elakadt és állandó katétert kapott. A próbavizelés sajnos nem sikerült, így újra felhelyezték a katétert.Október elején a PSA vizsg.eredménye 58 volt. Azóta

Érdeklődés

Orvos valaszol - Dr. Papos István - 2015-03-29 16:40
Tisztelt Doktor Úr! 1 éve regisztrált rosszindulatú daganat megállapÍtása után 3 havonta laborvizsgálat PSA eredménye referencia értken belül 0.659. Gyógyszeres kezelésen kívül mást nem kaptam. A prosztata megnagyobbodás miatti mütétem 1éve történ

Vesebiopszia

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2012-04-02 09:53
Tisztelt Doktornő/Úr! A kérdésem az lenne, hogy milyen előnye-hátránya van a vesebiopsziának, illetve lehet-e kockázata? A vesémen lévő ciszta növekedett, ezért javasolta az orvos a biopsziát. Szeretném még azt is tudni, hogy hogyan zajlik egy

Műtét vagy boipszia

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2011-07-07 11:26
Tisztelet Dr.Boros Miklós! Köszönöm, hogy ilyen hamar válaszolt a kérdésemre. Ma sikerült bejutnom az endokrinológiai szakrendelésre és az orvos kitapogatta a csomót a nyakamon és azt mondta, hogy jövőhéten kedden biopsziát kell elvégezni. Meglepő