A bélgáz képződésének okai és a megelőzés lehetőségei
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:
A bélgáz a tápcsatornában keletkező gázok és levegő keveréke, képződése a normál emésztési folyamat természetes része. Mindenkinél keletkezik, legtöbbször nem jelez problémát.
Mi a bélgáz?
A bélgáz fő alkotóeleme 5 szagtalan gáz: nitrogén, hidrogén, szén-dioxid, metán és oxigén. A jellegzetes szagot a kisebb mennyiségben előforduló skatole-, indol- és kéntartalmú vegyületeket tartalmazó gázok adják. A szagért ezek közül is elsősorban azok a kéntartalmú vegyületek okozzák, melyet a bél mikrobiomjához tartozó bizonyos baktériumok termelnek. A bélgáz gyúlékony jellegét a hidrogén és a metán adja.
A vastagbélben élő baktériumok segítik a bélrendszerből közvetlenül fel nem szívódó tápanyagok (elsősorban szénhidrátok) emésztését. Ezek mennyisége változhat az étrend és az emésztőrendszer működése függvényében, becslések szerint 30-150 gramm emésztetlen étel éri el a végbelet szénhidrát formájában minden nap.
Kisebb mennyiségben a gyomorban is keletkezik gáz (mely többnyire böfögés formájában távozik), melynek két fő forrása a levegőnyelés és a normál emésztési folyamat részeként gyomorsav hatására keletkező szén-dioxid. Mivel a gyomorban nem találhatóak emésztést segítő baktériumok, az itt képződő gáz mennyisége kevesebb és szagtalan.
A bélgáz mennyisége
A bélgáz keletkezése természetes folyamat, mégha a rossz helyen vagy időbet történő távozás kellemetlenséget is okoz. A legtöbb ember naponta 10-20, átlagosan 14 alkalommal enged ki bélgázt. A normálisan keletkező mennyiség tág, 0,5 és 2 liter között mozog.
A gázképződéssel tünetként járhat a szelek távozásával, böfögéssel, haspuffadásal, esetleg szélgörcsökkel. Míg a szellentés és a böfögés legtöbbször ártalmatlan, a jelentős, feszítő haspuffadás és a görcs már nem normális jelenség.
Nincs ok aggodalomra, ha
- a bélgáz mennyisége a normál mennyiség körül alakul
- többnyire szagtalanul távozik
- a mennyiség vagy szag alkalmanként, átmeneti kellemetlenséget okoz
- nem okoz jelentős haspuffadást, hasi görcsöt, fájdalmat
- nem társul hozzá más emésztőszervi panasz (véres széklet, hasmenés, székrekedés, hányinger) vagy láz
A bélgázok távozásának visszatartása okozhat kellemetlen panaszokat, fokozza a puffadást és átmeneti fájdalommal is járhat, ugyanakkor önmagában tartós bélkárosodást vagy életveszélyes állapotot nem idéz elő.
Megjegyzendő, hogy a bélgáz teljes hiánya sem normális, jelezheti a bélműködés lassulását.
Részletesen a haspuffadásról |
A túlzott bélgázképződés okai
Az emésztőrendszeri túlzott gáz két forrásból származik: megnövekedett gázbevitelből (pl. túl sok levegő nyelése étkezés közben), vagy a végbélben található baktériumok által, melyek az emésztetlen ételeket bontják le.
Levegő nyelés (aerophagia) - Ez akkor fordul elő, ha étkezés közben túl sok levegőt nyel, vagy rossz szokása a tudattalan levegőnyelés.
-
Egyes tevékenységek, mint a gyors ivás, rágógumizás, dohányzás, keménycukorka szopogatás, szénsavas italok fogyasztása, vagy szorongó emberek esetén a hiperventilláció túlzott levegő nyelést okoz.
-
A legtöbben böfögés útján szabadulnak meg ettől a feleslegesen lenyelt levegőtől, míg a maradék gáz a vékonybélbe kerül. A levegő egy része felszívódhat, ám a maradék a vastagbélen keresztül a végbélbe kerül.
-
A gáz elemzése segíthet eldönteni, hogy azt aerophagia (főleg nitrogén, oxigén és szén-dioxid) vagy baktériumtermelés (elsősorban szén-monoxid, hidrogén, metán) okozza.
Emésztetlen élelmiszerek lebontása - A szervezet nem képes megemészteni bizonyos szénhidrátokat (pl. cukor, keményítő, rost) a vékonybélben, mivel hiányoznak, vagy nem megfelelő számban állnak rendelkezésre a lebontásukhoz szükséges enzimek. Tehát ez a megemésztetlen étel a vékonybélből a vastagbélbe kerül, ahol ártalmatlan baktériumok bontják le, miközben hidrogén, szén-dioxid és az emberek harmadában metán képződik. Ezek a gázok a végbélen át távoznak.
A puffadásra hajlamosító ételek fogyasztása - Egyeseknél gázosodást okoznak, míg másoknál nem járnak semmilyen tünettel. A legtöbb élelmiszer, mely szénhidrátot tartalmaz, gázosodásra hajlamosít. Ezzel szemben a zsírok és fehérjék csak kevés gázt termelnek.
A legtöbb embernél az alábbi élelmiszerek hajlamosítanak gázképződésre:
-
Bab – A bab nagymennyiségű összetett cukrot, raffinózt tartalmaz. Kisebb mennyiségben található a káposztában, kelbimbóban, brokkoliban, spárgában és a teljes kiőrlésű gabonákban.
-
Keményítő – A legtöbb keményítő (burgonya, kukorica, tészta, búza) gázt termel a vastagbélben való lebomlás során. A rizs az egyetlen olyan keményítő, mely nem okoz gázokat.
-
A fruktóz - Természetes formában található meg a hagymában, articsókában, körtében, és búzában. Édesítőszerként használják a gyümölcslevekben és üdítőitalokban.
-
Barna sör és vörösbor
-
Szorbit – Ez a fajta cukor természetesen található meg az almában, körtében, őszibarackban, szilvában. A cukormentes rágógumik és diétás termékek édesítésére használják.
-
Rostok – Számos élelmiszer tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat. Az oldható rostok könnyen oldódnak vízben, a puha, zselészerű textúrájúak a belekben. Megtalálhatóak a zabkorpában, babban, borsóban, legtöbb gyümölcsben. Nem bomlik le amíg el nem éri a vastagbelet, ahol emésztése gázokat okoz. Az oldhatatlan rostok, lényegében változatlan formában haladnak át a beleken, és elenyésző gázképződéssel járnak. A búzakorpában és egyes zöldségekben találhatóak.
Enzimhiány – A bélgázok másik fontos forrása a laktázhiány (laktózintolerancia), mely hatására a tejtermékekben található laktózt nehezen emészti meg a szervezet. Az effajta puffadás gyakran társul hasmenéssel és görcsökkel, de csakis akkor, mikor a gáz jelentkezik. Mivel az életkor előrehaladtával csökken az enzimszint a szervezetben, az idősebbek egyre nagyobb mértékű bélgáz termelést tapasztalnak a tejcukortartalmú ételek fogyasztása után.
Más emésztőenzimek hiánya vagy csökkent szintje is okozhatja az élelmiszer lassú felszívódását, mely növeli a bakteriális tevékenységet. Felszívódási zavarokat okozhat a hasnyálmirigy enzimtermelésének csökkenése, vagy az epehólyag, illetve a bélnyálkahártya problémái.
Bélműködési zavarok - Ha a vastagbélben való átjutás valami oknál fogva lelassul, az lehetőséget biztosít a baktériumoknak a maradék anyag erjesztésére. Ezért ha a bélműködése lelassul, vagy székrekedést tapasztal, ahhoz általában fokozott bélgázképződés és puffadás is járul.
A székelési szokások megváltozását eredményezheti életmód eredetű ok és komoly betegség is:
- a rostokban szegény táplálkozás,
- paraziták,
- gyulladásos bélbetegségek,
- bélelzáródás,
- pajzsmirigy-alulműködés,
- narkotikumok használata.
A csecsemők szélgörcseinek okáról és kezeléséről és a gyermekek fokozott bélgáztermeléséről külön cikkben írtunk.
A bélgáz szaga
A keletkező gázok többnyire szagtalan összetevőket tartalmaznak. A bűzös szelek oka többminden lehet:
- Kénvegyületeket tartalmazó ételek - Ilyenek a káposztafélék, hagymafélék.
- Fehérje nagy mennyiségű fogyasztása - Míg a szénhidrátok lebontása többnyire szagtalan gázok képződésével jár, magas fehérjetartalmú étrend (húsok, tejtermékek, tojás) esetén a keletkező gáz mennyisége kevesebb, ám gyakoribb a jellegzetes szag.
- A bélflóra összetétele - Bizonyos baktériumok több kénes gázt állítanak elő, mint mások.
Mikor kell orvoshoz fordulni?
Tartós puffadást nem csak fokozott gáztermelődés idézhet elő, hanem normális bélgázmennyiség mellett is jelentkezhet a panasz. Ilyenkor gyakran működési zavarok, betegségek állnak a hátterében, melyek kivizsgálást igényelnek. Gyakori ok az irritábilis bél szindróma.
Érdemes kivizsgáltatni a fokozott, haspuffadást okozó és tartósan jelentkező bélgázképződés okát. Előfordulhat, hogy olyan diétával vagy enzimpótlással is kezelhető eltérések állnak mögötte, mint az ételintolerancia, felszívódási zavarok.
Forduljon mielőbb orvoshoz, amennyiben a bélgázkeletkezés mellé az alábbi tünetek járulnak:
- hasi görcsök,
- hasi diszkomfort,
- megváltozott székelési szokások, hasmenés vagy székrekedés,
- véres széklet,
- hányinger vagy hányás,
- láz.
Mit lehet tenni a fokozott gázképződés ellen?
A tapasztalat azt mutatja, a puffadás leggyakrabban étrendváltoztatással, gyógyszerrel, vagy kevesebb levegő nyelésével kezelhető. Ha a problémája böfögés, lassan egyen, ne rágózzon és ne szopogasson kemény cukorkát. Győződjön meg arról, hogy műfogsora megfelelően illeszkedik!
Vezessen étkezési naplót, és figyelje meg, mely ételek okozzák a tüneteit. Ha a fokozottan gázképző ételeket kerüli, az jelentős megkönnyebbülést hoz. A rostszegény és egyszerű szénhidrátokban gazdag étrend mellett ugyan kevesebb gáz keletkezik, ez nem egészséges és hosszabb távon a bélgáz mennyisége szempontjából sem előnyös. A tápnyagok egészséges egyensúlya, a rostban gazdag táplálkozás segíti a normál emésztést, a székrekedés megelőzését, az egészséges bél mikrobiom fenntartását.
Ha laktózintoleranciában szenved, kerülje a tejtermékek fogyasztását, illetve fogyasszon laktáz enzimet, mely vény nélkül kapható a gyógyszertárakban, és segíti a tejcukor emésztését.
A savlekötők csökkentik a böfögést, ám a bélgázokra nincsenek hatással. Étkezés előtt vegye be őket!
A széntabletta a vastagbél gázosodását enyhíti. Közvetlenül étkezés előtt, és étkezés után egy órával vegye be!
Amennyiben a tápcsatornában a baktériumok elszaporodása bizonyított, sor kerülhet antibiotikumok alkalmazására is orvosi felügyelet mellett.
Amennyiben szorongás okozza a túlzott levegőnyelést, próbálja ki valamelyik stresszkezelő módszert (pl. jóga, meditáció, hobbi).
További tanácsok Hogyan kontrollálhatja a bélgázokat?
Probiotikumok |
| Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumok, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. Másként megfogalmazva olyan élő microbialis táplálék-kiegészítők, melyek a bélflóra egyensúlyának pozitív irányú megváltoztatásával a szervezet állapotát javítják. Probiotikumokról részletesen |
Forrás: WEBBeteg
Szerző: Cs. K., fordító; WebMD; Healthline
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos