• A bélgáz kialakulásának okai és a megelőzés lehetőségei

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Mindenki termel bélgázt. A legtöbben úgy gondolják, hogy túl sokat is, és ha a gáz rossz időben és rossz helyen távozik, az kellemetlenséget okoz.

        A puffadás a túlzott gyomor- vagy bélgáz termelés következménye. Ennek következménye a kellemetlen felfúvódás, böfögés vagy szellentés. A legtöbb ember naponta 14 alkalommal enged ki bélgázt.

        Számos anekdota fűződik a puffadáshoz: Hippokratész szerint a szellentés szükséges az egészséghez, Claudius római császár pedig rendeletben biztosította mindenki számára, hogy bármikor szükségét érzi, megszabadulhat a gázoktól. Sajnos ezt Konstantin később visszavonta.

        Hirdetés

        Részletesen a haspuffadásról

        A bélgáz fő alkotóeleme 5 szagtalan gáz: nitrogén, hidrogén, szén-dioxid, metán és oxigén. A jellegzetes szagot a skatole, indol és kén-tartalmú vegyületeket tartalmazó gázok adják. A bélgáz gyúlékony jellegét a hidrogén és a metán adja.

        Ezek aránya nagyban függ a vastagbélben élő baktériumoktól, melyek segítik a gastrointestnalis traktusban fel nem szívódott élelmiszerek emésztését, mielőtt azok a vastagbélbe kerülnének.

        A becslések szerint, 30-150 gramm emésztetlen étel éri el a végbelet szénhidrát formájában minden nap.  Ez a mennyiség azonban változhat a diéta és az emésztőrendszer működése függvényében. A bélgáz kellemetlen szagát azok a kéntartalmú vegyületek okozzák, melyet bizonyos nem mindenkiben megtalálható baktériumok termelnek.

        A puffadás okai

        Az emésztőrendszeri túlzott gáz két forrásból származik: megnövekedett gázbevitelből (pl. túl sok levegő nyelése étkezés közben), vagy a végbélben található baktériumok által, melyek az emésztetlen ételeket bontják le.

        Levegő nyelés (aerophagia) - Ez akkor fordul elő, ha étkezés közben túl sok levegőt nyel, vagy rossz szokása a tudattalan levegőnyelés. 

        • Egyes tevékenységek, mint a gyors ivás, rágógumizás, dohánytermékek használata, keménycukorka szopogatás, szénsavas italok fogyasztása, vagy szorongó emberek esetén a hiperventilláció túlzott levegő nyelést okoz. 

        • A legtöbben böfögés útján szabadulnak meg ettől a feleslegesen lenyelt levegőtől, míg a maradék gáz a vékonybélbe kerül. A levegő egy része felszívódhat, ám a maradék a vastagbélen keresztül a végbélbe kerül. 

        • A gáz elemzése segíthet eldönteni, hogy azt aerophagia (főleg nitrogén, oxigén és szén-dioxid) vagy baktériumtermelés (elsősorban szén-monoxid, hidrogén, metán) okozza.

        Az irritábilis bél szindróma és tünetei

        Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.

        Az irritábilis bél szindróma és tünetei

        Emésztetlen élelmiszerek lebontása - A szervezet nem képes megemészteni bizonyos szénhidrátokat (pl. cukor, keményítő, rost) a vékonybélben, mivel hiányoznak, vagy nem megfelelő számban állnak rendelkezésre a lebontásukhoz szükséges enzimek. Tehát ez a megemésztetlen étel a vékonybélből a vastagbélbe kerül, ahol ártalmatlan baktériumok bontják le, miközben hidrogén, szén-dioxid és az emberek harmadában metán képződik. Ezek a gázok a végbélen át távoznak.

        A puffadásra hajlamosító ételek fogyasztása -Egyeseknél gázosodást okoznak, míg másoknál nem járnak semmilyen tünettel. A legtöbb élelmiszer, mely szénhidrátot tartalmaz, gázosodásra hajlamosít.

        Ezzel szemben a zsírok és fehérjék csak kevés gázt termelnek. Az alábbi élelmiszerek hajlamosítanak gázképződésre:

        • Bab – A bab nagymennyiségű összetett cukrot, raffinózt tartalmaz. Kisebb mennyiségben található a káposztában, kelbimbóban, brokkoliban, spárgában és a teljes kiőrlésű gabonákban. 

        • Keményítő – A legtöbb keményítő (burgonya, kukorica, tészta, búza) gázt termel a vastagbélben való lebomlás során. A rizs az egyetlen olyan keményítő, mely nem okoz gázokat. 

        • A fruktóz - Természetes formában található meg a hagymában, articsókában, körtében, és búzában. Édesítőszerként használják a gyümölcslevekben és üdítőitalokban.    

        • Barna sör és vörösbor

        • Szorbit – Ez a fajta cukor természetesen található meg az almában, körtében, őszibarackban, szilvában. A cukormentes rágógumik és diétás termékek édesítésére használják. 

        • Rostok – Számos élelmiszer tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat. Az oldható rostok könnyen oldódnak vízben, a puha, zselészerű textúrájúak a belekben. Megtalálhatóak a zabkorpában, babban, borsóban, legtöbb gyümölcsben. Nem bomlik le amíg el nem éri a vastagbelet, ahol emésztése gázokat okoz. Az oldhatatlan rostok, lényegében változatlan formában haladnak át a beleken, és elenyésző gázképződéssel járnak. A búzakorpában és egyes zöldségekben találhatóak.

        Laktáz hiány – A bélgázok másik fontos forrása a laktázhiány, mely hatására a tejtermékekben található laktózt nehezen emészti meg a szervezet. Az effajta puffadás gyakran társul hasmenéssel és görcsökkel, de csakis akkor, mikor a gáz jelentkezik. Mivel az életkor előrehaladtával csökken az enzim szint a szervezetben, az idősebbek egyre nagyobb mértékű bélgáz termelést tapasztalnak a tejcukortartalmú ételek fogyasztása után.

        Egyéb problémák is okozhatják az élelmiszer lassú felszívódását, mely növeli a bakteriális tevékenységet:

        • Felszívódási zavarokat okozhat a hasnyálmirigy enzimtermelésének csökkenése, vagy az epehólyag, illetve a bélnyálkahártya problémái. 

        • Ha a vastagbélben való átjutás valami oknál fogva lelassul, az lehetőséget biztosít a baktériumoknak a maradék anyag erjesztésére. Ezért ha a bélműködése lelassul, vagy székrekedést tapasztal, ahhoz általában puffadás is járul. 

        • A székelési szokások megváltozását eredményezheti:
          -    a rostokban szegény táplálkozás,
          -    paraziták,
          -    gyulladásos bélbetegség,
          -    bélelzáródás,
          -    alacsony pajzsmirigy működés,
          -    narkotikumok használata.

        Mikor kell orvoshoz fordulni?

        Probiotikumok

        Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumok, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. Másként megfogalmazva olyan élő microbialis táplálék-kiegészítők, melyek a bélflóra egyensúlyának pozitív irányú megváltoztatásával a szervezet állapotát javítják.

        Probiotikumokról részletesen

        Forduljon orvoshoz, amennyiben a puffadás mellé az alábbi tünetek járulnak:

        Mit lehet tenni a puffadás ellen?

        A tapasztalat azt mutatja, a puffadás leggyakrabban étrendváltoztatással, gyógyszerrel, vagy kevesebb levegő nyelésével kezelhető. Ha a problémája böfögés, lassan egyen, ne rágózzon és ne szopogasson kemény cukorkát, továbbá kerülje a magas zsírtartalmú élelmiszereket.

        Vezessen étkezési naplót, és figyelje meg, mely ételek okozzák a tüneteit. Ha a gázképző ételeket kerüli, az jelentős megkönnyebbülést hoz.

        Ha laktóz intoleranciában szenved, kerülje a tejtermékek fogyasztását, illetve fogyasszon laktáz enzimet, mely vény nélkül kapható a gyógyszertárakban, és segíti a tejcukor emésztését.

        Győződjön meg arról, hogy műfogsora megfelelően illeszkedik! Amennyiben szorongás okozza a túlzott levegőnyelést, próbálja ki valamelyik stresszkezelő módszert (pl. jóga, meditáció, hobbi).

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Az orvosi kezelés magában foglalja az antibiotikumok használatát, amennyiben a tápcsatornában a baktériumok elszaporodása vagy paraziták jelenléte bizonyított.

        savlekötők csökkentik a böfögést, ám a bélgázokra nincsenek hatással. Étkezés előtt vegye be őket! Az aktív széntabletta a vastagbél gázosodását enyhíti. Közvetlenül étkezés előtt, és étkezés után egy órával vegye be!

        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító; WebMD
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Legutóbb frissült: 2017.11.22 09:41
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Éjszakai bepisilés

        Éjszakai bepisilés

        Dr. Sándor György

        Kezelésével megelőzhetők a betegség következményei. Hogyan gyógyítható?

        Küzdje le az aftát!

        Küzdje le az aftát!

        WEBBeteg

        A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

        Tippek az emésztés gyorsítására

        Puffad? Gyomorégése vagy székrekedése van? Cikkünkből megtudhatja, hogyan enyhíthet tünetein.

        Haspuffadás - Életmód vagy súlyos baj okozza?

        Tisztelt Szakértő! Étkezés után puffadok és teltségérzetem van. Mi okozhatja panaszaimat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

        Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

        A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.

        A haspuffadás kivizsgálása - Mikor indokolt? Mire számíthat?

        A hasi puffadás az egyik leggyakoribb aspecifikus tünet. Kivizsgálásának menete függ a mellette megjelenő egyéb tünetektől és az életkortól. A puffadás kezelésének legfontosabb lépése a lehetséges ok kiderítése.

        Intim probléma: szex és bélgáz

        Találkozott egy nagyszerű férfival, már több mint egy hónapja együtt járnak, és túl van élete legjobb randiján. Pontosan tudja, hogy az este következő lépése az első együtt töltött éjszaka lesz, ám van egy óriási gondja - a vacsora a gyomrában. Felmerül a kérdés, hogyan kezelje az intim együttlétet, ha puffad és túl sok bélgázt termel.

        A haspuffadás nem emésztőszervi okai - Súlyos betegséget is jelezhet!

        A haspuffadás legtöbb esetben táplálkozási vagy életmódbeli okokra, helytelen szokásokra vezethető vissza, illetve ezenkívül a legtöbb esetben emésztőszervi betegségeket kísér, mint például tejcukor-érzékenység, lisztérzékenység, allergiás okok stb..

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.