A böfögés okai

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A böfögést is okozó gázok normális melléktermékei az elfogyasztott élelmiszereinknek. A gázok a szájon (böfögés) vagy a végbélen (szellentés) keresztül távoznak. Általában naponta 20 alkalommal bocsátunk ki gázokat, mely noha normális jelenség, gyakran okoz kellemetlenséget.

Mi okozza a böfögést?

Kétféleképpen állítunk elő gázokat: amikor levegőt nyelünk, és mikor a vastagbélben lévő baktériumok, segítenek megemészteni az általunk elfogyasztott élelmiszereket. Amint az emésztőrendszer lebontja az ételt, gázokat állít elő, amelyek főként szén-dioxidból, oxigénből, nitrogénből, hidrogénből és metánból állnak.

A szénhidrátok különösen zavaróak. Bizonyos szénhidrátokat képtelenek vagyunk megemészteni a vékonybélben, mivel nincs, vagy csak kevés olyan enzimünk van, ami segíti a folyamatot. Az ilyen élelemiszer a vékonybélből emésztetlen állapotban kerül a vastagbélbe, s az itt dolgozó baktériumok állítják elő a hidrogén, szén-dioxid, metán gázokat, melyek aztán távoznak a szervezetből. Nem mindenki szenved gázoktól, ugyanazon ételek fogyasztása alkalmával.

Folyadékfogyasztás alkalmával is nyelünk bizonyos mennyiségű levegőt. Ez is hozzájárul a gáztermeléshez. A lenyelt levegőtől általában böfögés útján szabadulunk meg. Amitől nem szabadulunk meg böfögés révén, az mind a vékony és vastagbélbe kerül, és puffadás formájában jelenik meg.

Mely élelmiszerek hajlamosítanak gáztermelésre?

Nagy valószínűséggel a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztása után (brokkoli, káposzta, hagyma, gyümölcsök, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabona, szénsavas üdítők, gyümölcslevek) tapasztal gázképződést, böfögést, különösen, ha gyorsan eszik és iszik.

A haspuffadás
A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés.
A haspuffadásról bővebben

A böfögés lehet orvosi probléma jele?

Igen, a krónikus, hosszan tartó böfögés az emésztőrendszer felső traktusának betegségét jelezheti, mint például

A puffadás számos más betegség, például

Hogyan diagnosztizálják a gázzal kapcsolatos betegségeket?

Mivel a böfögés okai között a legfontosabb a táplálkozás lehet, az orvos tudni akarja, mit eszik és pontosan miyen tünetei vannak. Ennek érdekében étkezési napló vezetésére kérheti meg, mely segít megállapítani, melyek az állapotért felelős élelmiszerek. Valószínűleg azt is figyelnie kell, naponta hányszor ereszt ki gázt.

Lehetséges, hogy bizonyos élelmiszereket ki kell iktatnia az étrendjéből. Például, ha laktóz intoleranciában szenved (a laktóz a tejtermékekben található cukorfajta), akkor a tejtermékek fogyasztását korlátoznia kell. A hidrogén kilégzési teszt segít a laktóz intolerancia diagnosztizálásában.

Amennyiben a böfögés helyett a haspuffadás a probléma, az orvos megvizsgálja, hogy egészséges-e a hasi folyadékáramlás, van-e gyulladásra utaló jel, illetve a vastagbél megbetegedésére utaló jel.

A vastagbélrák kockázata, általában az 50 év felettieket, illetve azokat veszélyezteti, akik családjában előfordult már colorectalis rák, különösen akkor, ha soha nem volt még vastagbél vizsgálata (kolonoszkópia). Ezek a vizsgálatok akkor is szükségesek, ha valaki megmagyarázhatatlan fogyást, hasmenést, vagy véres székletet tapasztal.

A krónikus böfögők esetén az orvos a túlzott levegőnyelés okait keresi, melyhez szükség esetén a nyelőcső, gyomor és felső gyomor vizsgálata társul.

A krónikus böfögés kezelési lehetőségei

A böfögéssel kapcsolatos problémákat étrendváltoztatással, és a kevesebb levegőnyelés technikájának elsajátításával lehet kezelni. Emellett számos vénymentes gyógyszer áll a betegek rendelkezésére a tünetek enyhítésére.

Az étrendváltoztatás azt jelenti, hogy meg kell szüntetni a gázképződésért felelős ételek fogyasztását. Sajnos ez azt is jelenti, hogy számos olyan tápláló élelmiszerről kell lemondania, melyre mindennap szüksége lenne. Konzultáljon orvosával vagy egy dietetikus szakemberrel, hogy olyan étrendet állítsanak össze, mely egészséges, ám csökkenti a gázképződést.

A gyógyszertárakban vénymentesen kapható savlekötők is csökkenthetik a gáztermelődést.

A laktóz intoleranciában szenvedők számára, az úgynevezett laktáz enzimek segíthetnek megemészteni a tejtermékek laktóz tartalmát.

Az irritábilis bél szindrómával rendelkező betegeknél, a tápcsatorna mozgása korlátozott, ezért számukra az olyan készítmények javasoltak, melyek meggyorsítják az élelmiszer átjutását az emésztőrendszeren. Ezek a gyógyszerek a gázt is gyorsabban juttatják át az emésztőrendszeren.

Hogyan lehet kevesebb levegőt nyelni?

A böfögés csökkenthető, ha kevesebb levegőt nyel. Próbálja ki ehhez az alábbi módszereket:

  • Ne rágógumizzon és ne egyen kemény cukorkát!
  • Lassan egyen!
  • Ha műfogsora van, ellenőrizze, hogy az jól illeszkedik-e!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.