Haspuffadás
Mindent a témáról
|
További tartalmak
Minden rovat és szolgáltatás
|
A böfögést is okozó gázok normális melléktermékei az elfogyasztott élelmiszereinknek. A gázok a szájon (böfögés) vagy a végbélen (szellentés) keresztül távoznak. Általában naponta 20 alkalommal bocsátunk ki gázokat, mely noha normális jelenség, gyakran okoz kellemetlenséget.
Amint az emésztőrendszer lebontja az ételt, gázokat állít elő, amelyek főként szén-dioxidból, oxigénből, nitrogénből, hidrogénből és metánból állnak.
Kétféleképpen állítunk elő gázokat: amikor levegőt nyelünk, és mikor a vastagbélben lévő baktériumok, segítenek megemészteni az általunk elfogyasztott élelmiszereket.
A haspuffadásról bővebben |
A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. A haspuffadásról bővebben |
A szénhidrátok különösen zavaróak. Bizonyos szénhidrátokat képtelenek vagyunk megemészteni a vékonybélben, mivel nincs, vagy csak kevés olyan enzimünk van, ami segíti a folyamatot. Az ilyen élelemiszer a vékonybélből emésztetlen állapotban kerül a vastagbélbe, s az itt dolgozó baktériumok állítják elő a hidrogén, szén-dioxid, metán gázokat, melyek aztán távoznak a szervezetből. Nem mindenki szenved gázoktól, ugyanazon ételek fogyasztása alkalmával.
Folyadékfogyasztás alkalmával is nyelünk bizonyos mennyiségű levegőt. Ez is hozzájárul a gáztermeléshez. A lenyelt levegőtől általában böfögés útján szabadulunk meg. Amitől nem szabadulunk meg böfögés révén, az mind a vékony és vastagbélbe kerül, és puffadás formájában jelenik meg.
Az irritábilis bél szindróma és tünetei |
Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla. |
Nagy valószínűséggel a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztása után (brokkoli, káposzta, hagyma, gyümölcsök, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabona, szénsavas üdítők, gyümölcslevek) tapasztal gázképződést, böfögést, különösen, ha gyorsan eszik és iszik.
Igen, a krónikus, hosszan tartó böfögés az emésztőrendszer felső traktusának betegségét jelezheti, mint például
A puffadás számos más betegség, például
Mivel a böfögés okai között a legfontosabb a táplálkozás lehet, az orvos tudni akarja, mit eszik és pontosan miyen tünetei vannak. Ennek érdekében étkezési napló vezetésére kérheti meg, mely segít megállapítani, melyek az állapotért felelős élelmiszerek. Valószínűleg azt is figyelnie kell, naponta hányszor ereszt ki gázt.
Lehetséges, hogy bizonyos élelmiszereket ki kell iktatnia az étrendjéből. Például, ha laktóz intoleranciában szenved (a laktóz a tejtermékekben található cukorfajta), akkor a tejtermékek fogyasztását korlátoznia kell. A hidrogén kilégzési teszt segít a laktóz intolerancia diagnosztizálásában.
Amennyiben a böfögés helyett a haspuffadás a probléma, az orvos megvizsgálja, hogy egészséges-e a hasi folyadékáramlás, van-e gyulladásra utaló jel, illetve a vastagbél megbetegedésére utaló jel.
A vastagbélrák kockázata, általában az 50 év felettieket, illetve azokat veszélyezteti, akik családjában előfordult már colorectalis rák, különösen akkor, ha soha nem volt még vastagbél vizsgálata (kolonoszkópia). Ezek a vizsgálatok akkor is szükségesek, ha valaki megmagyarázhatatlan fogyást, hasmenést, vagy véres székletet tapasztal.
A krónikus böfögők esetén, az orvos a túlzott levegőnyelés okait keresi, melyhez szükség esetén a nyelőcső, gyomor és felső gyomor vizsgálata társul.
A böfögéssel kapcsolatos problémákat étrendváltoztatással, és a kevesebb levegőnyelés technikájának elsajátításával lehet kezelni. Emellett számos vénymentes gyógyszer áll a betegek rendelkezésére a tünetek enyhítésére.
Vastagbéltükrözés |
A vastagbéltükrözés (colonoscopia) során láthatóvá válik a végbél, a szigmabél, a vastagbél leszálló, haránt és felszálló szakaszának illetve a vékonybél végső 10-20 cm-nek fala, nyálkahártyája. Vastagbéltükrözés |
Az étrendváltoztatás azt jelenti, hogy meg kell szüntetni a gázképződésért felelős ételek fogyasztását. Sajnos ez azt is jelenti, hogy számos olyan tápláló élelmiszerről kell lemondania, melyre mindennap szüksége lenne.
Konzultáljon orvosával vagy egy dietetikus szakemberrel, hogy olyan étrendet állítsanak össze, mely egészséges, ám csökkenti a gázképződést.
A gyógyszertárakban vénymentesen kapható savlekötők is csökkenthetik a gáztermelődést.
A laktóz intoleranciában szenvedők számára, az úgynevezett laktáz enzimek segíthetnek megemészteni a tejtermékek laktóz tartalmát.
Az irritábilis bél szindrómával rendelkező betegeknél, a tápcsatorna mozgása korlátozott, ezért számukra az olyan készítmények javasoltak, melyek meggyorsítják az élelmiszer átjutását az emésztőrendszeren. Ezek a gyógyszerek a gázt is gyorsabban juttatják át az emésztőrendszeren.
A böfögés csökkenthető, ha kevesebb levegőt nyel. Próbálja ki ehhez az alábbi módszereket:
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Az alvási apnoe okai
Dr. Zsuga JuditMi állhat az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében?
Füstmentes jövő?
Szponzorált tartalomAz ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
Diéta irritábilis bél szindrómában szenvedőknek
Nem egyszerű megtalálni a helyes étrendet az irritábilis bél szindrómában szenvedőknek, hiszen bizonyos ételek hatására a tünetek erősödhetnek, ám az azokat kiváltó élelmiszerek listája egyénenként változhat.
Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?
Milyen tünetek, kísérőtünetek esetén kell komolyabb okra gyanakodni a hasmenés hátterében? Mely tünetek milyen betegségre utalhatnak? Miért fontos ezekkel orvoshoz fordulni? Milyen esetben tanácsos azonnal felkeresni az orvost?
Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?
A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.
Mi okozhat haspuffadást? Tudásteszt
A hasfájás és a székrekedés után a harmadik leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri probléma a haspuffadás. Hátterében számos kiváltó tényező állhat. Melyek ezek? Töltse ki tudástesztünket!
Hosszú távú megoldások hasi panaszokra
Az étrend, illetve az életvitel megváltoztatása megkönnyíti az irritábilis bél szindróma, illetve a hasonló tünetekkel járó betegségek elviselését. Bár szervezete nem reagál azonnal a változásra, a cél a hosszú távú megoldás.
A bélgáz kialakulásának okai és a megelőzés lehetőségei
Mindenki termel bélgázt. A legtöbben úgy gondolják, hogy túl sokat is, és ha a gáz rossz időben és rossz helyen távozik, az kellemetlenséget okoz.
Probiotikumok és puffadás
A probiotikum kifejezés azokra az élő mikroorganizmusokra utal, melyeket "jó baktériumként" is szoktak nevezni. Ezek megtalálhatóak az emberi emésztőrendszerben, és javítják annak egészségét. A jelenlegi kutatások arra utalnak, hogy meggyőző kapcsolat van a probiotikumok és a puffadás között.
belgyógyász, gasztroenterológus
Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!