A haspuffadás kivizsgálása - Mikor indokolt? Mire számíthat?

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - WEBBeteg
frissítve:

A hasi puffadás az egyik leggyakoribb aspecifikus tünet. Kivizsgálásának menete függ a mellette megjelenő egyéb tünetektől és az életkortól. A puffadás kezelésének legfontosabb lépése a lehetséges ok kiderítése.

A puffadás téma cikkei

4/1 A haspuffadás okai
4/2 Puffadás és teltségérzés: a kezelés alapja az életmódváltás
4/3 Milyen gyógyszerekkel kezelhető a puffadás?
4/4 A haspuffadás kivizsgálása

Mi okozhatja a puffadást? Vezessen táplálkozási naplót!

Elsőként fel kell jegyezni, hogy mikor jelentkezik a puffadás, van-e összefüggés étkezésekkel, esetleg valamelyik étellel. Mire enyhül a panasz és fontos információ, hogy történt-e változás a székelési szokásokban. A legegyszerűbb és leghasznosabb módszer a táplálkozási napló vezetése. Ezt áttekintve akár magunk is rájöhetünk a panaszok eredetére.

45 év alatti életkorban, a kivizsgálás előtt diétás szabályok betartásával, a táplálkozási módosítások a legtöbb esetben sikeresek. Tartós, legalább 1 hónapos, a diéta mellett is jelentkező panaszok azonban már indokolják a kivizsgálást. 45 év felett a puffadás hátterében már gyakrabban áll szervi ok. Ekkor a diéta megkezdése mellett javasolt a rutin fizikális vizsgálat, a társuló tünetek kezelése és a belgyógyászati vizsgálat.

Melyek a szükséges vizsgálatok?

Első lépés a fizikális vizsgálat. Ennek része a has felszínes és mély betapintása. Ellenőrizhető a máj nagysága, a belek fokozott gáztartalma. Ezt követi a bélmozgások meghallgatása sztetoszkóppal. Gyanús eltérések esetén a következő lépés a hasi ultrahang. Ekkor hasra helyezett vizsgálófejjel áttekintik a hasüreget.

A rutin belgyógyászati és sebészeti vizsgálat része a végbél ujjal történő vizsgálata, hiszen ujjal elérhető magasságig áttapintható a végbél, továbbá a végbél záró izom működése is ellenőrizhető. A vizsgálatot a gázos belek nehezítik, ezért érdemes a vizsgálat előtt diétázni, ezzel növelni értékét.

Vastagbél- és gyomortükrözés. Amennyiben a vastagbélben található okra van gyanú, a legtöbb információt a vastagbéltükrözés szolgáltatja. Ekkor lehetőség van az eszközön keresztül szövettani mintavételre is, ami fontos előny a képalkotó vizsgálatokhoz képest (hasi, kontrasztanyagos CT). Számos betegség gyanúja esetén nem nélkülözhető ez a típusú eszközös vizsgálat, ami végezhető bódításban, altatásban (ezekben az esetekben ambulánsan csak a megfelelő feltételek megléte mellett végezhető).

Hasonlóan informatív vizsgálat a gyomor-bélrendszer felső szakaszáról a nyelőcső- és gyomortükrözés. Ekkor a nyelőcső, gyomor és a duodenum (vékonybél kezdeti szakasza) teljes áttekintése történik meg. A látható nyálkahártya eltérések mellett szövettani vizsgálatra, mintavételre van lehetőség ebben az esetben is.

A végbél felől kontrasztanyagos feltöltés az irigoszkópia. Ez a vizsgálat a bélfal eltéréseit és rugalmasságát segít megítélni. A vastagbéltükrözés elterjedésével veszített jelentőségéből, de még manapság is alkalmazzák.

A kontrasztanyagos gyomor-bél passage vizsgálat során a hígított kontrasztanyagot kell meginni, majd ezt követően nézik a haladását a gyomor-bél rendszerben. Az esetleg megváltozott bélperisztaltika, szűkületek, tágulatok kimutatására alkalmas, különösen a vékonybél betegség gyanúja esetén.

Képalkotó vizsgálatok. A képalkotó vizsgálatok következő lépcsője a computer tomographia (CT). A hasi ultrahang által pontosan nem vizsgálható, illetve az ezen látott eltérések pontosítása miatt végzik a legtöbb vizsgálatot. Ez a vizsgálat vénás kontrasztanyag beadásával jár, és pár perces mozdulatlanságot kíván. Lényeges, hogy a vizsgálat előtt néhány gyógyszer (gyakori cukorbetegség elleni készítmények) nem vehetők be.

Laborvizsgálatok. A laborvizsgálatok a máj és hasnyálmirigy működéséről szolgáltatnak információt. Ezen szervek vizsgálatának fontos része, hiszen pontosítják a feltételezett okokat. Lényeges még a székletben lévő vér kimutatása. Ez a vastagbél eredetű eltéréseknél pozitív, gyakran a daganatos megbetegedés első jele a puffadás mellett. Gyakran a hasi puffadás, panaszok hátterében húgyúti fertőzés áll. Amennyiben vizeléssel kapcsolatos tünet is van (gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, véres vizelet), vizeletvizsgálatra is sor kerülhet.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Dr. Boros Miklós, sebészForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Boros Miklós, sebész

Cikkajánló

Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Haspuffadás
A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.