Pollenallergiásan szabad sportolni?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

Bőrviszketés, könnyező szem, eldugult orr, ez csak néhány a szénanátha kellemetlen tünete közül. Az allergiás asztma akár légszomj kialakulásához is vezethet. A legtöbben az említett panaszok miatt inkább nem mennek ki a szabadba sportolni, pedig általában a pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk a sportról, ha orvosuk engedélyezi a szabadban való sortolást és betartják a szabályokat.

Ismerje meg az allergén pollent!

Először is nagyon fontos, hogy tisztában legyen azzal, mely növények pollenjére allergiás. Azok ismeretében könnyebb a kezelés. „Mivel a nyírfa áprilisban-májusban virágzik, a nyírfapollenre allergiások csak ebben az időszakban tapasztalnak tüneteket, viszont azoknak, akik a fűfélékre allergiásak, hosszabb időn keresztül kell számolniuk tünetek jelentkezésével.” – mondja Anja Schwalfenberg, a Német Allergia- és Asztma Szövetség biológusa. Ezért nagyon hasznos a pollennaptár!

Edzésszünet

Ha az adott pollen nagy koncentrációban van jelen a levegőben, nem ajánlott hosszabb időn át a szabadban tartózkodni. Sport közben szaporábban lélegzünk, így a pollenekkel intenzívebb kapcsolatba kerülünk.

Néhány allergiás személynek már csekély pollenmennyiség is nagy problémákat okoz, így lehetetlen a szabadban edzeni. Mindenkinek a saját tapasztalataira kell hagyatkoznia. „Pollenallergiásoknak a pollenszezonban olyan sportág űzése ajánlott, amit zárt térben is lehet végezni.” – mondja a szakértő.

Tippek pollenallergiásoknak

Ha nem akar lemondani a szabadidős sporttevékenységről, a következő szabályokat tartsa be!

Az asztmásoknak különösen a kitartó sportok felelnek meg, nem megfelelők viszont azok a sportok, amelyekben megterhelő fázisok vannak, így például a futball vagy a kosárlabda sem ideális választás. A nagy megterheléssel járó intenzív légvétellel a pollenekkel is intenzívebb kapcsolatba kerülhet.

A kitartó sportoknak, amilyen például a futás vagy a kerékpározás, megvan az az előnyük, hogy a saját igényeink szerint alakíthatjuk a tempót. Ha nehezen lélegzik, vagy erősek az allergiás tünetei, lassítson vagy iktasson be pihenőt! Csapatsportoknál ez nehezen megoldható!

Ne vegye félvállról az allergiát!

Ne becsülje alá a pollenallergiát, ha nem törődik egészségével, később káros következmények is előfordulhatnak. „Az allergén virágpor hatására megduzzad a nyálkahártya, ezért a sportoló orra helyett a száján keresztül lélegezik, így még több pollen kerül a szervezetébe.” – magyarázza Schwalfenberg. „Az allergénnel való tartós kontaktus és az allergiás tünetek nem megfelelő kezelése allergiás asztma kialakulásához vezethet!”

Védelmi intézkedések

A tünetek enyhítésére szedjen antiallergén gyógyszert orvosa rendelése szerint! Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy folytathat-e sporttevékenységet! Ha magas a levegő pollenkoncentrációja, ne sportoljon a szabadban! Ha nagyon magas a levegő pollenterhelése, előfordulhat, hogy a gyógyszerek sem elegendők. Hosszú távú megoldást az immunterápia (hiposzenzibilizáció) jelenthet, amely enyhíti a panaszokat, és segíti csökkenteni az allergiás asztma kialakulásának esélyét. „ Mihelyst sport közben allergiás reakció lép fel, különösen, ha légszomj is kíséri, azonnal hagyja abba az edzést, hogy a panaszok ne erősödjenek fel!

A szakértő azt tanácsolja, hogy mielőtt elkezdene sportolni a szabadban, feltétlenül kérje ki kezelőorvosa véleményét! Amennyiben kétségek merülnének fel, további vizsgálatokra lehet szükség, és szakorvos dönti el, hogy sportolhat-e vagy sem.

Anja Schwalfenberg ad még néhány tippet, hogy védekezhessen a pollenterheléssel szemben sport közben:

  • Figyelje a pollen-előrejelzést és a pollennaptárt!
  • Mosson hajat, mielőtt aludni megy!
  • Ne a hálószobában öltözzön át, gyakran mossa a ruháit!
  • Ne szárítsa a szabadban a ruháit pollenszórás idején!
  • Hepa szűrővel ellátott porszívót használjon!
  • Az ablakokra tegyen fel pollenszűrőt (pl. a hálószobára)
  • Rendszeresen (naponta) használjon orrzuhanyt, így csökkentheti a légutakba kerülő pollenek számát és a tünetek enyhíthetők.
  • Ne dohányozzon, mivel a légutak nyálkahártyái az állandó ingerlés következtében kevésbé állnak ellen az allergén pollennek, és tartósan krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) is kialakulhat!

A téma cikkei

5/1 Pollenallergia: Tünetek, okok és kezelés
5/2 Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat
5/3 Köhög, tüsszög? Mikor gondoljunk gyerekeknél pollenallergiára?
5/4 Hasznos tippek pollenallergiásoknak
5/5 Pollenallergiásan szabad sportolni?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; trainingsworld.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.