A haspuffadás gyógyszeres kezelése

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A haspuffadás egy gyakran előforduló emésztőrendszeri állapot, melynek panaszait a felgyülemlő és nehezen távozó bélgázok okozzák. A haspuffadás kezelése általában a tünetek enyhítésére szolgáló gyógyszerekkel érhető el.

A téma cikkei - Haspuffadás

4/1 A haspuffadás okai
4/2 Puffadás és teltségérzés: a kezelés alapja az életmódváltás
4/3 Milyen gyógyszerekkel kezelhető a puffadás?
4/4 A haspuffadás kivizsgálása

Célzott kezelés: szimetikon, dimetikon

A szimetikon nevű hatóanyag már csecsemőkortól alkalmazható a haspuffadás tüneti kezelésére. Hatásának lényege, hogy a bélben és a béltartalomban található gázbuborékok felületi feszültségét csökkenti, ennek hatására a buborékok fala elbomlik, és a kiszabaduló gázok már könnyen felszívódnak, vagy a bélmozgásoknak köszönhetően távoznak a szervezetből.

A szimetikon hatását kizárólag fizikai úton fejti ki, kémiailag közömbös vegyület, a szervezetből nem szívódik fel. Ennek köszönhetően nem okoz különösebb mellékhatásokat, vagy nem zavarja meg a terhességet sem. Szervezetünk nagyobb mennyiségeket is képes tolerálni belőle, és maga a hatóanyag sem szívódik fel, hanem a hatáskifejtés után változatlan formában ürül ki.

A szimetikon mellett meg kell említeni, hogy a hozzá hasonló dimetikont tartalmazó készítmények is ugyanezen az elven működnek.

Egyéb gyógyszeres lehetőségek

Az emésztést elősegítő (pl. pankreatintartalmú), hasi görcsök oldására szolgáló (pl. papaverin, metil-homatropin hatóanyagú) vagy gyomorsavat közömbösítő gyógyszerek szintén alkalmasak lehetnek a puffadás tüneteinek enyhítésére. Ezek önmagukban főként akkor kapnak szerepet, ha a haspuffadás a nem megfelelő minőségű vagy módú táplálkozással, valamilyen emésztési zavarral vagy a gyomorsav túltengésével társul.

Az előzőek mellett, ha szükséges, panaszainkat valamilyen komplexebb készítménnyel is enyhíthetjük. A szimetikon jól kombinálható más hatóanyagokkal, melyek a hasi fájdalom csökkentésére vagy az emésztés elősegítésére szolgálnak. Ezáltal a haspuffadás több tünetét csökkenthetjük egyszerre. Az egyik ilyen lehetőség, amikor a készítmény egyszerre tartalmaz szimetikont és alverint. Az alverin ugyanis a belek simaizomzatának görcsét képes megelőzni, ezáltal elkerülhetjük a puffadás okozta görcsös hasfájást.

Egy másik lehetőség, amikor a szimetikont magnézium- és kalcium-karbonáttal kombinálják. Ennek előnye, hogy a puffadás mellett a készítményben található sóknak köszönhetően a puffadást kísérő gyomorsavtúltengést is képes enyhíteni. Hátránya azonban, hogy túlzott alkalmazása vesebetegek számára nem ajánlott, akár vesekövek képződéséhez is vezethet, és más készítmények hatását is befolyásolhatja. Így érdemes szem előtt tartani, hogy ezen készítmény alkalmazása csak alkalomszerű legyen.

Mindemellett szintén jó kombináció a dimetikon és pankreatin egy készítményben való alkalmazása. A pankreatin ugyanis sertés-hasnyálmirigyből kinyert, por alapú kivonat, amely a hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimeket tartalmazza. Ezek segítségével javítható az emésztés, javulnak a bélmozgások, és a felszabadult bélgázok könnyebben távoznak a szervezetből.

Gyógynövényes kezelési lehetőségek

Mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a gyógyszeres kezelés mellett a puffadás tünetei bizonyos gyógynövényekkel is enyhíthetőek.

Az egyik leghatékonyabb szélhajtó gyógynövény az édeskömény, de szintén jó hatása van az ánizsmag, a kardamomtermés vagy a kakukkfű teájának is. Emellett puffadás esetén sikeresen alkalmazható a kamilla és a borsmenta is emésztést elősegítő hatásuk miatt, vagy a citromfű, amely a haspuffadással járó fájdalom csökkentésében segíthet.

Mindezek mellett fontos, hogy amennyiben panaszai huzamosabb ideig fennállnak, esetleg komolyabb kísérő tünetekkel (pl. véres széklettel, váltakozó hasmenéssel és székrekedéssel) társulnak, keresse fel kezelőorvosát!

Fontos tanácsok gyógyszert szedőknek

Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Haspuffadás
A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.