Bélgáz téma

Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

WEBBeteg - Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész - 2021-12-05 16:06
Haspuffadás
A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.

Hogyan kerülje el a haspuffadást?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-06-26 15:37
Haspuffadás
Az állandó stressz károkat okozhat az emésztőrendszerében, különösen, ha hajlamos a puffadásra és gázképződésre.

A haspuffadás nem emésztőszervi okai - Súlyos betegséget is jelezhet

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-04-03 13:33
Haspuffadás
A haspuffadás legtöbb esetben táplálkozási vagy életmódbeli okokra, helytelen szokásokra vezethető vissza, illetve ezenkívül a legtöbb esetben emésztőszervi betegségeket kísér, mint például tejcukor-érzékenység, lisztérzékenység, allergiás okok stb.

Gáz, puffadás, böfögés - Intő jel is lehet!

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-01-26 16:03
A gáz, a puffadás és a böfögés mind normális állapot. A bélgázok a gyomorban és bélrendszerben képződnek, amikor a szervezet megpróbálja az élelmiszert energiává alakítani. Mikor jelezhet bajt?

Haspuffadás - Életmód vagy súlyos baj okozza?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2021-08-21 22:03
Tisztelt Szakértő! Étkezés után puffadok és teltségérzetem van. Mi okozhatja panaszaimat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Bélgázok gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2021-07-21 20:35
Bélgázok javarészt a bakteriális emésztés következtében a vastagbélben keletkeznek. Nagyrészt a táplálékok maradékából, főleg emésztetlen rostokból származnak, kisebb részük az étkezés során lenyelt levegőből, szénsavas italokból felszabadult szén-dioxidból áll. A fokozott mértékű bélgázképződés haspuffadáshoz vezethet.

Így vészeltük át a kólikát - Egy édesanya jó tanácsai

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos - 2020-09-05 10:36
Kólika
A csecsemőkori kólika a szülők körében az egyik legnagyobb rémületet kiváltó gyermekkori állapot, ugyanis a kicsik gyakran vigasztalhatatlan sírása és láthatóan megélt fájdalmai nagyon megviselik az egész családot, de legfőképpen az édesanyát.

Miért puffad a hasam? - Az orvos válaszol

Webbeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus - 2019-11-27 03:06
Egy idő óta állandóan felpuffad a hasam. Szeretném tudni mitől? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Káros-e a szellentés visszatartása?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2019-06-09 19:03
A nők általában még csak beszélni sem hajlandóak a szellentésről, míg a férfiak sokkal nyitottabbak a témában. Felmerül azonban a kérdés, milyen következményekkel járhat, káros lehet-e annak visszatartása?

Szülés utáni bélgázképződés - Normális?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2019-03-12 17:05
A szülés utáni bélgázképződés gyakori, és általában magától megszűnik, de a kismedencei károsodás vagy egyéb háttérben meghúzódó egészségügyi állapot jele is lehet. Az alábbi cikkben a szülés utáni gázképződés és a puffadás okait vizsgáljuk. Arról is írunk, mikor kell orvoshoz fordulni és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Intim probléma: szex és bélgáz

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2018-08-04 14:55
Találkozott egy nagyszerű férfival, már több mint egy hónapja együtt járnak, és túl van élete legjobb randiján. Pontosan tudja, hogy az este következő lépése az első együtt töltött éjszaka lesz, ám van egy óriási gondja - a vacsora a gyomrában. Felmerül a kérdés, hogyan kezelje az intim együttlétet, ha puffad és túl sok bélgázt termel.

A csecsemőkori kólika

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016-03-10 11:48

A bélgázok képződése teljesen természetes folyamat. A problémát az okozza, ha túl sok termelődik, vagy a kisbaba túl sok levegőt nyel, vagy a bélgázok nem tudnak szabadon távozni. Ha a puffadás hevesen és rendszeresen lép fel, három hónapos kólikáról beszélünk.

A kólika a funkcionális bélbetegségek körébe tartozik, így jellemzően a bélrendszer működésbeli eltérései vezetnek a fájdalom kialakulásához.

 

Haspuffadás infografika

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016-03-07 17:09

A hasi puffadás az egyik leggyakrabban előforduló aspecifikus tünet. Kivizsgálásának menete függ a mellette megjelenő egyéb tünetektől és az életkortól. A puffadás kezelésének legfontosabb lépése a lehetséges ok kiderítése.

A gázok termelődése a bélrendszerben teljesen normális - naponta átlagosan 0,5-1,5 liter bélgáz távozhat szervezetünkből. A természetes folyamat azonban kellemetlen tüneteket okozhat, és megkeserítheti mindennapjainkat. A leggyakrabban előforduló tünetek közé tartozik a felfúvódottság, a hasfájás, a bélfeszülés, a teltségérzés és a böfögés.

A haspuffadás kialakulását számos dolog előidézheti. A rendszertelen táplálkozás, a testmozgás hiánya, a dohányzás, a szénsavas üdítők fogyasztása és a stressz mind hozzájárulnak a kellemetlen tünetek jelentkezéséhez. Egy egyszerű levegőnyelés is állhat a haspuffadás hátterében, de egyéb betegségek - például cukorbetegség, lisztérzékenység, laktózintolerancia vagy pajzsmirigybetegség - kísérő tünete is lehet, valamint kismamák esetében is gyakran jelentkező probléma.

Haspuffadás esetén legelőször - ha fennáll - az alapbetegséget kell kezelni. Segíthet a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres és lassú étkezés, a puffasztó ételek kerülése és a testmozgás beiktatása, valamint segítségünkre lehetnek vény nélkül kapható gyógyszerek is: például a szimetikon.

Záróizom probléma

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2015-01-12 09:07
Tisztelt Doktor Úr/Nő, Problémám két hete kezdődőtt, a nap bármely szakában jelentkező bélgáz visszatartási képtelenséggel. Stressz hatására fokozódik, nyugodt körűlmények között a gyakoriság csökken, de a probléma meg nem szűnik. A vizelet és szék

Buborék érzet

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2012-04-15 20:03
Tisztelt Dr Úr, Dr Nő, Bal oldalon a borda ívek alsó fele alatt buborékoló érzést érzek. Mintha érezni is lehetne tapintással. Ezt már többször is éreztem, de most 2 napja ezt érzem. ritkán hagyja abba. ha nyújtózok vagy eszem valamit. Rá kerestem

Lehet-e betegség

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2012-03-02 10:04
Érdeklődnék, a kedves Dr. nőtől/úrtól, hogy a párom már majdnem egy hete elég kellemetlen szagú bélgázt ereget, a hasa nem fáj, semmilyen fájdalmat nem érez, nincs felpuffadva, étvágya van, széklete is van majdnem minden nap, de minden második nap bi

Sok bűzös bélgáz mitől lehet?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2011-02-24 18:07
Az utóbbi pár hónapban tapasztaltam, hogy nagyon furcsa az emésztésem. Kis puffadás még nem zavarna, viszont a képződő, elképesztő mennyiségű bélgáz igen. Természetesen korábban is voltak szelek, de nem ilyen mennyiségben! Emellett nagyon zavar, hog

Kellemetlen gázképződés

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2011-02-18 10:38
Tisztelt Doktor úr! (kicsit hosszú leszek, előre elnézést érte) 30 éves múltam, rendszeresen mozgok, és az étkezéssel kapcsolatos alapvető kívánalmakat is teljesítem (változatos étrend, napi többszöri étkezés, bő folyadékbevitel) . Ennek ellenére é

Túlzott bélgázképződés

Orvos valaszol - Dr. Plósz János, gasztroenterológus - 2010-05-24 09:34
Üdvözlöm! Egy 40 éves nő vagyok. Évek óta tartó probléma nálam a túlzott bélgázképződés, mely egy kellemetlennek nevezhető szintről kb. 10 év alatt odáig fokozódott, hogy teljesen megkeseríti az életemet. Ezzel kapcsolatban voltam hasi ultrahango

Bélgázok

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2009-11-17 14:34
Tisztelt Doktor Úr! 27éves nő vagyok, rendszeresen edzek, sok rostot, zöldséget gyümölcsöt fogyasztok, húst alig eszem. Igyekszem mindig lassan enni, jól rágni, nem nyelni levegőt, mégis szinte alig van olyan nap, hogy ne gyötörne naponta többször

Mit tegyek?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-10-15 09:57
Kedves Doktornő/Doktorúr! 23 éves egyetmista lány vagyok. Furcsa és egyedi (de lehet csak számomra) problémával fordulok Önhöz. A problémám az, hogy elsősorban ülő pozicióban a végbelem tájéka körül furcsa (bélgázhoz hasonló) hangok távoznak,