• Haspuffadás - Amikor az elfogyasztott ételek okozzák a tüneteket

        Szerző: WEBBeteg - M. J., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

        A gázképződés teljesen természetes, mindennapi folyamat, de ha fokozott mértékű, az kellemetlen lehet, és akár betegség is állhat a hátterében. Az emésztőrendszerben megjelenő gázbuborékok számos okra visszavezethetők: például a túlzott levegőnyelés vagy a táplálkozási szokások megváltozása is kiválthat puffadást, de néhány betegség (pl. ételallergia vagy -érzékenység), továbbá a nehezebben emészthető ételek és szénsavas italok is vezethetnek a panaszok megjelenéséhez.

        Számos olyan élelmiszer létezik, amely egészséges és jótékony hatással van szervezetünk működésére, azonban köztudott, hogy puffasztó hatással rendelkezik. Ilyenek például a magas rosttartalmú ételek, melyeket érdemes lassabban, illetve módjával fogyasztani – amennyiben tüneteket okoznak –, így elkerülhető a kellemetlen diszkomfortérzés, ugyanakkor nem fosztjuk meg magunkat az értékes tápanyagoktól sem.

        Ezt olvasta már? A rostok szerepe az étrendben

        Ezt olvasta már? Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

         

        Zöldségfélék

        A zöldségekben található cukrok emésztése során gáz szabadul fel, ami könnyen feszítő érzést idézhet elő a belekben. A hagyma és az articsóka fruktóztartalma, a spárga, a kelbimbó, a brokkoli, valamint a káposzta rafinóztartalma más ételekhez képest jellemzően nagyobb mértékű gázképződést okoz. Azok a zöldségek, amelyek vízben oldható rostban gazdagok (ilyen például a zöldbab és a borsó) szintén okozhatnak tüneteket, mivel az emésztésük a vastagbélben kezdődik, ezzel szemben az oldhatatlan rostok változatlan formában haladnak át a bélrendszeren, így nem okoznak kellemetlen mellékhatásokat sem.

        Hirdetés

        Gyümölcsök

        A gyümölcsfélék szintén az oldható rost, valamint a cukortartalmuknál fogva lehetnek puffasztó hatásúak, így például a szorbitot tartalmazó gyümölcsök (aszalt szilva, alma, barack, körte) fogyasztása járhat kellemetlen hasi panaszokkal. A szorbitot gyakran édesítőszerként is használják az élelmiszeriparban, leginkább cukorkákban és a rágógumikban találkozhatunk vele, tehát ezeket a termékeket is tanácsos mértékletesen fogyasztani.

        Keményítő tartalmú élelmiszerek

        A keményítőben és szénhidrátban gazdag ételek többnyire nehezebben emészthetőek, ezért ezek lebontásakor is fokozottabb gázképződés figyelhető meg. A lista élén a búza alapú élelmiszerek állnak, többek között a müzli, valamint a kenyér- és tésztafélék, de problémát okozhat a kukorica és a burgonya is. Ellenpéldaként említhető a rizs, ami magas szénhidrát- és keményítőtartalma ellenére ritka esetben okoz puffadásos tüneteket.

        Tejtermékek

        Közismert tény, hogy a tejtermékekben található cukor, a laktóz sokak számára emésztési problémákat okozhat, amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő laktázenzim a szervezetbe jutó tejcukor lebontásához. Ilyen esetekben a tej mellett a sajtok, a tej alapú jégkrémek, a joghurtok és számos más, tejből készült élelmiszer elfogyasztása után jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek, például haspuffadás, hasi görcsök, bélgázok és hasmenés. A laktózintoleranciával élők számára ajánlott ezeket a termékeket teljesen kiiktatni az étrendből.

        Zab

        Habár a zabalapú ételek, például a zabkorpa, illetve a zabpehely nagyon egészségesek, és a reggeli étkezések során a legideálisabb választásnak bizonyulnak, felszívódásuk során a bennük található oldható élelmi rostoknak köszönhetően szintén puffadást okozhatnak. Azonban nem szükséges feltétlenül kiiktatni az étrendünkből ezeket a hasznos élelmiszereket, inkább érdemes kisebb adagokban, lassan hozzájuk szoktatni a szervezetünket, és fogyasztásuk mellett kiemelten ügyelni a megfelelő folyadékpótlásra.

        Bővebben Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

        Szénsavas italok

        Akár ásványvízről van szó, akár cukrozott üdítőitalokról, a bennük található szénsav gyakorlatilag felesleges levegőként kerül be a szervezetbe, amely megterhelő lehet a gyomor számára, és a felszívódás során a legtöbb esetben diszkomfortérzést, hasfeszülést és bélgázosságot idéz elő. Az édesített italoknál hatványozódhat a puffasztó hatás, amennyiben fruktózt vagy szorbitot tartalmaznak.

        Összességében megállapítható, hogy számos olyan élelmiszer létezik, amely az összetételénél fogva okozhat emésztési problémákat és puffadást, azonban a megoldás nem feltétlenül az, hogy elkerüljük ezeket az ételeket, hiszen többségük fontos eleme az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Tudatos odafigyeléssel viszont megelőzhető a tünetek jelentkezése. A problémát okozó ételeket ajánlott fokozatosan bevezetni az étrendbe, odafigyelve, hogy ezekből kisebb adagok kerüljenek a tányérra, továbbá fontos az is, hogy egyszerre lehetőleg csak egy típusú élelmiszert fogyasszunk ezek közül.

        Olvasson tovább! A haspuffadás nem emésztőszervi okai - Súlyos betegséget is jelezhet!

        Forrás: WEBBeteg
        M. J.;
        everydayhealth.com
        Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

        Módosítva: 2019.06.28 18:35, Megjelenés: 2017.06.26 16:04
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Belgyógyászati vizsgálat

        Belgyógyászati vizsgálat

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        Mi történik konkrétan a belgyógyászati vizsgálaton férfiak esetében?

        Alvászavar

        Alvászavar

        B. M., szakfordító

        Melyek a leggyakoribb háttérben álló pszichés betegségek?

        Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

        A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.

        Mi okozhat haspuffadást? Tudásteszt

        A hasfájás és a székrekedés után a harmadik leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri probléma a haspuffadás. Hátterében számos kiváltó tényező állhat. Melyek ezek? Töltse ki tudástesztünket!

        A haspuffadás nem emésztőszervi okai - Súlyos betegséget is jelezhet

        A haspuffadás legtöbb esetben táplálkozási vagy életmódbeli okokra, helytelen szokásokra vezethető vissza, illetve ezenkívül a legtöbb esetben emésztőszervi betegségeket kísér, mint például tejcukor-érzékenység, lisztérzékenység, allergiás okok stb..

        Görcsöl? Puffad? Fáj? - A gyomorproblémák leggyakoribb okai

        A különféle emésztőszervi panaszok egyre gyakoribb problémának számítanak a lakosság körében. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen okok húzódnak meg a tünetek hátterében, ugyanis más típusú kezelést igényelnek a savproblémák, a puffadásos tünetek, a gyomorrontás, illetve az enzimhiányból fakadó hasi panaszok.

        Hogyan kerülje el a haspuffadást?

        Az állandó stressz károkat okozhat az emésztőrendszerében, különösen, ha hajlamos a puffadásra és gázképződésre.

        Haspuffadás - Életmód vagy súlyos baj okozza?

        Tisztelt Szakértő! Étkezés után puffadok és teltségérzetem van. Mi okozhatja panaszaimat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

        Miért puffadok és gyötörnek szélgörcsök? - Az orvos válaszol

        Étkezés után fokozott bélmozgás, puffadás, szélgörcsök gyötörnek. Mi okozhatja a panaszaimat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

        Bélgázok gyermekkorban

        Bélgázok bakteriális emésztés következtében a vastagbélben keletkeznek. Nagyrészt a táplálékok maradékából, főleg emésztetlen rostokból származnak, kisebb részük az étkezés során lenyelt levegőből, szénsavas italokból felszabadult szén-dioxidból áll. A fokozott mértékű bélgázképződés haspuffadáshoz vezethet.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.