Haspuffadás - Amikor az elfogyasztott ételek okozzák a tüneteket

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A gázképződés természetes folyamat, de ha fokozott mértékű vagy egyéb emésztési panaszokkal jár együtt, az kellemetlen lehet és sokszor valamilyen betegségre hívja fel a figyelmet. Az esetek többsége az étkezéssel áll összefüggésben, akár puffasztó ételekkel összefüggő normális reakcióról, akár a táplálékkal szembeni érzékenységről van szó.

Az emésztőrendszerben megjelenő gázbuborékok keletkezése számos okra visszavezethetők, ezek jelentős része függ össze a táplálkozással.

  • Ilyen például a túlzott levegőnyelés, vagy a táplálkozási szokások megváltozása is kiválthat puffadást. Ilyen esetben a rendszeres, kis mennyiségű és lassú étkezés, alapos rágás is segíthet.
  • Léteznek olyan puffasztó hatású ételek és italok, amelyek fogyasztása egyéni érzékenységtől függően kisebb-nagyobb mértékben mindenkinél okozhatnak túlzott gázképződést, puffadást. Ez nem kóros reakció.
  • Ezen felül néhány táplálkozási betegség (pl. ételallergia vagy -érzékenység) is létezik, amely esetén a beteg fokozottan reagál bizonyos élelmiszerekre. Amennyiben a panasz szelektíven jelentkezik, azaz például a közös ebéd csak a család egyik tagjánál vált ki haspuffadást, érdemes ilyen okra gondolni.

Puffasztó ételek

Számos olyan élelmiszer létezik, amely egészséges és jótékony hatással van szervezetünk működésére, azonban köztudott, hogy puffasztó hatással rendelkezik. Többségük olyan nehezen emészthető összetevőket és szénhidrátokat tartalmazó étel, amely erjedésnek indul a belekben, gázképződést eredményezve. Ezeket nem kell kiiktatni az étrendből, de a fogyasztás módjára, mértékére és idejére érdemes figyelni. Így elkerülhető a kellemetlen hasi diszkomfortérzés, ugyanakkor nem fosztjuk meg magunkat az értékes tápanyagoktól sem.

Zöldségfélék

A zöldségekben található cukrok emésztése során gáz szabadul fel, ami könnyen feszítő érzést idézhet elő a belekben. A hagyma és az articsóka fruktóztartalma, a spárga, a kelbimbó, a brokkoli, valamint a káposzta rafinóztartalma más ételekhez képest jellemzően nagyobb mértékű gázképződést okoz. A zöldségek rosttartalma is hozzájárul a puffasztó hatásukhoz.

Hüvelyesek

Közismert a hüvelyesek, elsősorban a szárazbab, lencse, csicseriborsó puffasztó hatása. Ez arra vezethető vissza, hogy az emberi szervezet számára nehezen emészthető szénhidrátok találhatóak ezekben a növényekben (pf. rafinóz, galaktán), továbbá a vízoldékony rostokat (pl. pektinek) tartalmazó összetevői is erjedésnek indulnak, a folyamatot pedig lassítja magas fehérjetartalmuk is. Hosszabb főzési idővel ezek az összetevők nagyrészt lebomlanak.

Gyümölcsök

A gyümölcsfélék szintén a magas vízben oldható rost-, valamint cukortartalmuknál fogva lehetnek puffasztó hatásúak. Erjedéshez és gázképződéhez vezet a gyümölcsök fruktóztartalma is, de különösen a szorbitol nevű cukoralkoholt tartalmazó gyümölcsök puffasztó hatásúak. A szorbitolt a szervezet nem képes a vékonybélben feldolgozni, ezért a vastagbél baktériumai kezdik el lebontani - ez vezet a fokozott bálgázképződéshez. A szorbitot gyakran édesítőszerként is használják az élelmiszeriparban, leginkább cukorkákban és a rágógumikban találkozhatunk vele, de természetes formában is megtalálhatóak bizonyos gyümölcsökben. Ezek: szilva, alma, barack, körte.

Rezisztens keményítők

A keményítőben (amely szintén egy szénhidrát) gazdag ételek nem minden esetben puffasztó hatásúak. Panaszokat akkor okozhatnak, ha vagy túl nagy mennyiségben fogyasztjuk és az emésztőrendszer emiatt nem tudja feldolgozni, vagy különböző felépítésű tápanyagok közül a nehezebben emészthető ún. rezisztens keményítőket fogyasztjuk. Fokozottabb gázképződés figyelhető meg a búza alapú élelmiszerek fogyasztása után, problémát okozhat a kukorica és a burgonya is, ugyanakkor a rizsben található eltérő típusú keményítő ritkán okoz puffadásos tüneteket.

Rostos ételek, teljes kiőrlésű gabonák

Habár a zabból készült élelmiszerek, például a zabkorpa, illetve a zabpehely nagyon egészségesek, és a reggeli étkezések során ideális választásnak bizonyulnak, felszívódásuk során a bennük található oldható élelmi rostoknak köszönhetően szintén puffadást okozhatnak. Hasonló mondható el a teljes kiőrlésű búza- és rozstermékekről is.

Fontos! A "nehezen emészthető" nem jelenti azt, hogy nem hasznos az emésztés számára! A lassabban lebomló tápanyagok, például rostok, mozgatják a beleket, táplálják a bélflórát, egyenletesebb felszívódást (és ezzel pl. vércukorszintet) eredményeznek, így nem tanácsos kiiktatni őket az egészséges ember étrendjéből! Érdemes inkább kisebb adagokban, lassan hozzájuk szoktatni a szervezetünket, és fogyasztásuk mellett kiemelten ügyelni a megfelelő folyadékpótlásra.

Ezt olvasta már? A rostok szerepe az étrendben

Tejtermékek

Közismert tény, hogy a tejtermékekben található cukor, a laktóz sokak számára emésztési problémákat okozhat, amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő laktázenzim a szervezetbe jutó tejcukor lebontásához. A laktózintoleranciával élők számára ajánlott ezeket a termékeket teljesen kiiktatni az étrendből.

Egészséges emberekben is okozhatnak azonban emésztési diszkomfortot a tejből készült ételek, azonban csak nagy mennyiségű laktóz fogyasztása esetén, különösen, ha ez egyéb puffasztó hatású összetevővel együtt történik. Válasszunk olyan tejterméket, amely laktóztartalma alacsonyabb (ilyen a joghurt és a keményebb, érettebb sajtok), de ne iktassuk ki a tejet az étrendünkből!

Szénsavas italok

Akár ásványvízről van szó, akár cukrozott üdítőitalokról, a bennük található szénsav gyakorlatilag felesleges levegőként kerül be a szervezetbe, amely megterhelő lehet a gyomor számára, és a felszívódás során a legtöbb esetben diszkomfortérzést, hasfeszülést és bélgázosságot idéz elő. Az édesített italoknál hatványozódhat a puffasztó hatás, amennyiben édesítésre fruktózt vagy szorbitot tartalmaznak.

Táplálkozási betegségek

A haspuffadást számos ételérzékenység, enzimhiány és felszívódási zavar is okozhatja, amik csak bizonyos összetevőket tartalmazó ételek elfogyasztása után jelentkeznek. Ezek a táplálkozással összefüggő betegségek gyakran olyan élelmiszerekhez kötődnek, amik egyébként is puffasztó hatásúak, betegség esetén azonban a panaszok jóval erőteljesebbek, a haspuffadáson kívül hasmenéssl, görcsös hasi fájdalommal, akár hiányállapotok kialakulásával is járhatnak.

Összességében megállapítható, hogy számos olyan élelmiszer létezik, amely az összetételénél fogva okozhat emésztési problémákat és puffadást, azonban a megoldás egészséges embereknél nem az, hogy elkerüljük ezeket az ételeket, hiszen többségük fontos eleme az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Tudatos odafigyeléssel megelőzhető a tünetek jelentkezése: a problémát okozó ételeket ajánlott fokozatosan bevezetni az étrendbe, odafigyelve, hogy ezekből kisebb adagok kerüljenek a tányérra, továbbá fontos az is, hogy egyszerre lehetőleg csak egy típusú élelmiszert fogyasszunk ezek közül.

Ha mégsem javul a panasz, vagy a haspuffadás mellé más, akár nem emésztőszervi tünetek is társulnak, érdemes kivizsgálásra jelentkeznie egy gasztroenterológiai szakrendelésen, ahol kiderülhet, miért nem múlik a puffadás és az ezzel járó hasi kellemetlenség.

Ez is érdekelheti A haspuffadás nem emésztőszervi okai

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerző: M. J.; everydayhealth.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

Belgyógyász, Gasztroenterológus

Budapest

Cikkajánló