• Káros-e a szellentés visszatartása?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus

    A nők általában még csak beszélni sem hajlandóak a szellentésről, míg a férfiak sokkal nyitottabbak a témában. Felmerül azonban a kérdés, milyen következményekkel járhat, káros lehet-e annak visszatartása?

    Annyi bizonyos, hogy a bélgázok visszatartása bár nem kellemes, nem is életveszélyes.

    A szellentés visszatartása fájdalmas lehet, ám előfordulhat, hogy a hasi fájdalomnak más, komolyabb oka van. A puffadás és hasfeszülés valós panaszok, ám lehetséges, hogy a felfúvódás nincs összefüggésben azzal, hogy úgy érzi, szellentenie kell. Amennyiben a szervezete gyorsabban állítja elő a metánt, mint ahogy megszabadul attól, az minden bizonnyal nyomást fog gyakorolni a gasztrointesztinális traktusra.

    Attól, hogy puffadtnak érzi magát, nem biztos, hogy a hasa tényleg felfúvódott, vagy hogy a belekben lévő nyomás veszélyes mértékű. Több tanulmány is megállapította, hogy a diszkomfortérzés jóval magasabb, ha úgy dönt, visszatartja a szellentést, mint amikor fizikai oka van annak, hogy nem tud megszabadulni tőle.

    Hirdetés

    Ennek oka az a folyamat, ahogy a belek aktiválják az agyat, hogy tudassa velünk, vissza kell tartanunk a bélgázt. Ilyenkor a megnövekedett nyomás okozza a puffadás érzését és a késztetést arra, hogy mégis elengedjük magunkat. Ha figyelmen kívül hagyja az érzést, az azt jelenti, hogy hiper-tudatában van annak, a gázok bármikor „robbanhatnak”. Ez a tudatosság teszi az egész helyzetet olyan kellemetlenné.

    Részletesen a haspuffadásról

    Hogyan képződik a bélgáz?

    A gasztrointesztinális rendszer a szájnál kezdődik és a végbélnyílásnál végződik. Táplálkozás során megrágjuk az ételünket, mely a nyelőcsövön át a gyomorba kerül, ahol a gyomorsavak segítségével tovább bomlik. Ez a savas gyomortartalom a vékonybélbe kerül, mely egy kb. 6 méter hosszú, 3 cm átmérőjű puha, izmos szerv, mely perisztaltikus mozgása a béltartalom bélnedvekkel való keveredését és előrehaladását teszi lehetővé.

    Az általunk elfogyasztott élelmiszerből származó tápanyagok többsége a vékonybélben szívódik fel. A vékonybél különböző részei különböző anyagokat szívnak fel az itt található baktériumok, bélnedvek és epe segítségével.

    Az emésztés utolsó része a vastagbélben történik, ahol a maradék tápanyagok, valamint a víz szívódnak fel. Így alakul ki a salakanyag olyan konzisztenciájú fekáliává, mely könnyen üríthető.

    A széklet (táplálék és baktériumok) beleken való áthaladásának folyamata során metán kerül annak útjába. Nem állítja meg a mozgást, ám ha a bélfal és béltartalom közé gázbuborékok kerülnek, a béltartalom nem önmagában mozog tovább, és a bél falának hullámzó mozgása először a gázt továbbítja, s amíg az nem távozik, semmilyen más anyag nem ürülhet ki.

    A tény, hogy ilyenkor annak ellenére sem ürülhet ki semmi, hogy a bélből érkező jelek azt mondják az agynak, hogy ennek igencsak meg kellene történnie, az oka annak, hogy olyan kényelmetlenül érzi magát.  

    A bélgázképződésben a nyomáskülönbség is szerepet játszik. Ezért van, hogy nagyon sok ember lesz gázos repüléskor. A repülőgép nyomás alatt van, ezért dugul be a fülünk fel-és leszálláskor. Mivel a gyomorban képződő metán sokkal nagyobb nyomásnak van kitéve a levegőben, mint a szárazföldön, az agy riasztást ad ki annak eltávolítására, a bél pedig úgy épül fel, hogy ezt hatékonyan végre is hajtsa. Sajnos, ha a vastagbélben megfelelő mennyiségű szilárd anyag és baktérium található, a keletkező bélgáz bűzös lesz, ezért ajánlott attól a WC-be elvonulva megszabadulni.

    Ez a cikk is érdekelheti Haspuffadás - Élelmiszerek is okozhatják

    Mit tehet a bélgázok csökkentéséért?

    Minden a belekkel kapcsolatos: amit bevisz, az határozza meg, mi kerül ki. A megfelelő ételek fogyasztásával elkerülhető, hogy kellemetlen helyzetbe kerüljön. A belek baktériumflórája nagyon fontos az egészség szempontjából. A bélbaktériumok elengedhetetlenek a megfelelő emésztéshez és az immunrendszert is támogatják.

    A Methanobrevibacter az a baktérium, mely a bélgázképződésért leginkább felelős. Benne van a nevében is: metán. Több tanulmány is kimutatta, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztása segít három különböző baktériumtörzs csökkentésében a gyomor-bél traktusban, melyek egyike a Methanobrevibacter. Még fontosabb, hogy a Methanobrevibacter törzs csökkenése csökkenti a szellentések gyakoriságát is. A másik két, probiotikumok fogyasztásával csökkenthető baktériumtörzs inkább betegségekhez köthető. Mindez azt jelenti, hogy a probiotikum bevitel növelésével három legyet üthet egycsapásra, és csökkentheti a szellentések mennyiségét is!

    Olvasson tovább! Hogyan kontrollálhatja a bélgázokat?

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; verywell.com
    Lektorálta: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus

    Módosítva: 2019.06.09 19:03, Megjelenés: 2018.03.14 13:11
   • Cikkajánló

    Ön is szívbeteg?

    Ön is szívbeteg?

    Dr. Vaskó Péter

    A téli hideg, a megerőltető fizikai aktivitás és a szívbetegségek összefüggései.

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?

    Milyen tünetek, kísérőtünetek esetén kell komolyabb okra gyanakodni a hasmenés hátterében? Mely tünetek milyen betegségre utalhatnak? Miért fontos ezekkel orvoshoz fordulni? Milyen esetben tanácsos azonnal felkeresni az orvost?

    Mi okozhat haspuffadást? Tudásteszt

    A hasfájás és a székrekedés után a harmadik leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri probléma a haspuffadás. Hátterében számos kiváltó tényező állhat. Melyek ezek? Töltse ki tudástesztünket!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA