Káros-e a szellentés visszatartása?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus frissítve:

A nők általában még csak beszélni sem hajlandóak a szellentésről, míg a férfiak sokkal nyitottabbak a témában. Felmerül azonban a kérdés, milyen következményekkel járhat, káros lehet-e annak visszatartása?

Annyi bizonyos, hogy a bélgázok visszatartása bár nem kellemes, nem is életveszélyes.

A szellentés visszatartása fájdalmas lehet, ám előfordulhat, hogy a hasi fájdalomnak más, komolyabb oka van. A puffadás és hasfeszülés valós panaszok, ám lehetséges, hogy a felfúvódás nincs összefüggésben azzal, hogy úgy érzi, szellentenie kell. Amennyiben a szervezete gyorsabban állítja elő a metánt, mint ahogy megszabadul attól, az minden bizonnyal nyomást fog gyakorolni a gasztrointesztinális traktusra.

Attól, hogy puffadtnak érzi magát, nem biztos, hogy a hasa tényleg felfúvódott, vagy hogy a belekben lévő nyomás veszélyes mértékű. Több tanulmány is megállapította, hogy a diszkomfortérzés jóval magasabb, ha úgy dönt, visszatartja a szellentést, mint amikor fizikai oka van annak, hogy nem tud megszabadulni tőle.

Ennek oka az a folyamat, ahogy a belek aktiválják az agyat, hogy tudassa velünk, vissza kell tartanunk a bélgázt. Ilyenkor a megnövekedett nyomás okozza a puffadás érzését és a késztetést arra, hogy mégis elengedjük magunkat. Ha figyelmen kívül hagyja az érzést, az azt jelenti, hogy hiper-tudatában van annak, a gázok bármikor „robbanhatnak”. Ez a tudatosság teszi az egész helyzetet olyan kellemetlenné.

Részletesen a haspuffadásról

Hogyan képződik a bélgáz?

A gasztrointesztinális rendszer a szájnál kezdődik és a végbélnyílásnál végződik. Táplálkozás során megrágjuk az ételünket, mely a nyelőcsövön át a gyomorba kerül, ahol a gyomorsavak segítségével tovább bomlik. Ez a savas gyomortartalom a vékonybélbe kerül, mely egy kb. 6 méter hosszú, 3 cm átmérőjű puha, izmos szerv, mely perisztaltikus mozgása a béltartalom bélnedvekkel való keveredését és előrehaladását teszi lehetővé.

Az általunk elfogyasztott élelmiszerből származó tápanyagok többsége a vékonybélben szívódik fel. A vékonybél különböző részei különböző anyagokat szívnak fel az itt található baktériumok, bélnedvek és epe segítségével.

Az emésztés utolsó része a vastagbélben történik, ahol a maradék tápanyagok, valamint a víz szívódnak fel. Így alakul ki a salakanyag olyan konzisztenciájú fekáliává, mely könnyen üríthető.

A széklet (táplálék és baktériumok) beleken való áthaladásának folyamata során metán kerül annak útjába. Nem állítja meg a mozgást, ám ha a bélfal és béltartalom közé gázbuborékok kerülnek, a béltartalom nem önmagában mozog tovább, és a bél falának hullámzó mozgása először a gázt továbbítja, s amíg az nem távozik, semmilyen más anyag nem ürülhet ki.

A tény, hogy ilyenkor annak ellenére sem ürülhet ki semmi, hogy a bélből érkező jelek azt mondják az agynak, hogy ennek igencsak meg kellene történnie, az oka annak, hogy olyan kényelmetlenül érzi magát.

A bélgázképződésben a nyomáskülönbség is szerepet játszik. Ezért van, hogy nagyon sok ember lesz gázos repüléskor. A repülőgép nyomás alatt van, ezért dugul be a fülünk fel-és leszálláskor. Mivel a gyomorban képződő metán sokkal nagyobb nyomásnak van kitéve a levegőben, mint a szárazföldön, az agy riasztást ad ki annak eltávolítására, a bél pedig úgy épül fel, hogy ezt hatékonyan végre is hajtsa. Sajnos, ha a vastagbélben megfelelő mennyiségű szilárd anyag és baktérium található, a keletkező bélgáz bűzös lesz, ezért ajánlott attól a WC-be elvonulva megszabadulni.

Ez a cikk is érdekelheti Haspuffadás - Élelmiszerek is okozhatják

Mit tehet a bélgázok csökkentéséért?

Minden a belekkel kapcsolatos: amit bevisz, az határozza meg, mi kerül ki. A megfelelő ételek fogyasztásával elkerülhető, hogy kellemetlen helyzetbe kerüljön. A belek baktériumflórája nagyon fontos az egészség szempontjából. A bélbaktériumok elengedhetetlenek a megfelelő emésztéshez és az immunrendszert is támogatják.

A Methanobrevibacter az a baktérium, mely a bélgázképződésért leginkább felelős. Benne van a nevében is: metán. Több tanulmány is kimutatta, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztása segít három különböző baktériumtörzs csökkentésében a gyomor-bél traktusban, melyek egyike a Methanobrevibacter. Még fontosabb, hogy a Methanobrevibacter törzs csökkenése csökkenti a szellentések gyakoriságát is. A másik két, probiotikumok fogyasztásával csökkenthető baktériumtörzs inkább betegségekhez köthető. Mindez azt jelenti, hogy a probiotikum bevitel növelésével három legyet üthet egycsapásra, és csökkentheti a szellentések mennyiségét is!

Tovább Hogyan kontrollálhatja a bélgázokat?

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; verywell.com
Lektorálta: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus

Frissítve: 2019.06.09. 19:03, Megjelent: 2018.03.14. 13:11
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Bélgáz téma, Visszatartás téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

Belgyógyász, Gasztroenterológus

Budapest

Cikkajánló