Bélgázok gyermekkorban

Szerző: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Aktualizálta: Dr. Schlick-Szabó Anna, Bethesda Gyermekkórház

Bélgázok javarészt a bakteriális emésztés következtében a vastagbélben keletkeznek. Nagyrészt a táplálékok maradékából, főleg emésztetlen rostokból származnak, kisebb részük az étkezés során lenyelt levegőből, szénsavas italokból felszabadult szén-dioxidból áll. A fokozott mértékű bélgázképződés haspuffadáshoz vezethet.

A fokozott bélgázképződés gyakori jelenség csecsemőknél az élet első három hónapjában, mely görcsös hasi fájdalomhoz, puffadáshoz vezethet. A jelenség oka a gyomor-bél traktus fejletlensége. A csecsemő fájdalmasan sír, lábait behajlítva a hasa irányába húzza, feszeng.

A gázok távozása után a fájdalom megszűnik, a csecsemő megnyugszik. A panaszok enyhíthetők hasra fektetéssel, óvatos masszírozással. Kerülni kell a sok levegő nyeléséhez vezető gyors etetést. Gondos büfiztetéssel megakadályozható, hogy a lenyelt levegő a belekbe jusson. Orvosi konzultációt követően esetenként gyógytea itatása, illetve gyógyszeres terápia is szükségessé válhat. A csecsemőkori hasi görcsök gyakran a pihentető alvást is megzavarják, a kezelés a gyermek – és ezáltal a szülő – diszkomfortérzetének megszüntetése miatt javasolt.

Nagyobb gyermekeknél a panaszok változnak: a beteg hasfeszülést érzékel, nehezen tűri a ruha viselését, a széklete inkább szorulásos, de lehet hasmenéses jellegű is.

Krónikus haspuffadáshoz vezethetnek a következő állapotok, betegségek:

1. Fokozott levegőnyelés

Leggyakrabban pszichés eredetű. Hátterében stressz, félelem, szorongás állhat.

Helytelen étkezési szokások: gyors evés és ivás, szénsavas italok fogyasztása, rágógumizás is vezethetnek fokozott levegőnyeléshez.

2. Fokozott béleredetű gázképződés

Fokozott béleredetű gázképződéshez vezethet egyes nehezen emészthető ételek fogyasztása (káposztafélék, bab, borsó).

Coeliakia (lisztérzékenység) esetén is gyakori panasz a haspuffadás.

Laktózérzékenységben a laktáz enzim hiánya miatt a tejcukor lebontása zavart szenved, ami fokozott gázképződéshez vezet.

A hasnyálmirigy megbetegedése esetén többek között a zsírok emésztése károsodik. A felhalmozódó illékony zsírsavak miatt a puffadás mellett bűzös szelek távoznak a végbélnyíláson keresztül.

3. Csökkent gázfelszívódás következtében kialakuló haspuffadás

A belekben keletkező gázok egy része felszívódik és a vérbe, a tüdőbe jutva kilégzésre kerül. Csökkent gázfelszívódás következtében kialakuló haspuffadáshoz vezethetnek májbetegségek, krónikus szív- és tüdőbetegségek. Ezek gyermekkorban ritka állapotok.

4. A gyomor-bélrendszer mozgásának zavarai

Leggyakoribb megjelenése az úgynevezett irritábilis bél szindróma (IBS). Irritábilis bél szindróma esetén szervi elváltozás nem mutatható ki. A belek fokozott érzékenységűek, emiatt a táplálkozás során kialakuló normális mértékű béltágulás esetén is már fájdalmas összehúzódások, hasi görcsök jelentkeznek. A beteg életminőségét jelentősen rontja, emiatt mindenképpen kezelni kell ezt az állapotot.

A fokozott bélgázok jelenlétét teltségérzés, felfúvódottságérzés (szorít a ruha), korgó bélhangok, gyakori böfögés, a gázok végbélen keresztüli távozásának fokozódása kísérik. A szélgörcs gyakran heves panaszokat okoz, mely súlyosabb betegséget utánozhat, a fájdalom az emésztőrendszer bármely területén megjelenhet, esetleg a hasüreg egyéb részeire is kisugározhat.

Rendszeres haspuffadás esetén kivizsgálás javasolt.

Kezelésében a gyógyszeres terápia (bélgázok lekötése, bélmozgás elősegítése) mellett fontos a pszichés állapot rendezése. Fontos az egészséges életvitel, elegendő fizikai aktivitás, bőséges folyadékbevitel, kiegyensúlyozott étrend, lassúbb étkezés, alaposabb rágás; a rágógumizásnak, a nehezen emészthető ételek és a szénsavas italok fogyasztásának mérséklése/kerülése.

Tovább

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Bethesda Gyermekkórház logóOrvos szerzőnk: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Schlick-Szabó Anna, gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

Túl sokat betegeskedik a gyerek?...

Beköszöntött az őszi időszak, sőt nemsokára itt a tél, ami minden évben a nátha, a megfázás időszaka a gyermekeknél. Nincs ez másként 2021-ben...

Gyermekorvos, az influenza elleni...

Az influenza betegségről és a megelőzését szolgáló oltóanyagokról írta legújabb tájékoztató hírlevelét a Normafa Gyermekrendelő háziorvosa a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.