Fogyókúra, egészséges táplálkozás

Fogyókúra, egészséges táplálkozás cikkek

Almaecet - Hogyan hat az egészségünkre?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.09.13. 14:00
Almaecet
Étkezési ecettel szinte minden háztartásban találkozunk, de érdemes szert tenni jó minőségű almaecetre is, hiszen finom íze mellett számos egészségre gyakorolt jótékony hatással is...

C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.10.12. 09:00
C-vitamin
A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

Szívbetegségek és diéta

WEBBeteg - 2025.10.10. 15:17
A szív- és érrendszeri betegségek – mint a szívinfarktus, agyi keringési zavar, perifériás érbetegség vagy a magas vérnyomás – világszerte vezető halálozási okok közé tartoznak. A megfelelő...

Táplálkozzon okosan - Ételek és az agyműködés

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2025.10.08. 17:50
Az nem meglepő, hogy a hiányos táplálkozás hosszú távon okozhat problémákat az agy egészségében. De vajon bizonyos ételek fogyasztása tényleg javíthatja az agyműködést, beleértve a kognitív...

Testzsírszázalék: Mítoszok helyett tények

Oxygen Medical - Borsos Péter, személyi edző - 2025.10.07. 15:45
Aki azt gondolja, hogy a testsúlya az egyetlen fontos mérőszám, amely megmutatja, milyen formában van, az téved. Hiszen pusztán a kilogrammok számából nem derül ki, milyen arányban zsíros...

Mediterrán étrend és rákkockázat

WEBBeteg összeállítás - 2025.10.02. 18:20
A mediterrán étrend elsősorban testsúlycsökkentésben betöltött szerepe és kedvező szív-érrendszeri hatásai miatt vált ismertté, azonban számos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát...

A vöröshús-fogyasztás növeli a demencia kockázatát

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.09.27. 05:03
Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a feldolgozott vörös húsok nagy mennyiségben történő fogyasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség és szív-érrendszeri betegségek kockázatát, most...

Az üdítőitalok ártalmai

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.09.26. 13:31
Az üdítőitalokat – legyen szó szénsavas kólákról, gyümölcslevekről, energiaitalokról, jeges teákról, vagy „light”, ízesített vizekről – mára már széles körben fogyasztja szinte mindenki...

Segíthet-e a szénsavas ásványvíz a súlyfelesleg leadásában?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2025.09.20. 05:03
Egy jó hírt hoztunk azoknak, akik súlyfelesleggel küzdenek és szeretik a szénsavas ásványvizet: fogyasztása ugyanis egyes kutatási eredmények szerint hozzájárulhat a súlyvesztéshez. Az...

Hogyan lehet megszabadulni a túlsúlytól ülőmunka mellett?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.09.12. 16:31
Az elhízás és a túlsúly napjaink egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és a mozgásszegény életmód, különösen az ülőmunka vagy a home office jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a...

Tényleg árthat az agyunknak a diétás üdítő?

DRportal, WEBBeteg - 2025.09.12. 10:08
Sokan választanak diétás üdítőket vagy cukormentes termékeket abban a hitben, hogy ezzel jót tesznek maguknak – hiszen kevesebb kalória, kevesebb cukor. De egy nagyszabású kutatás árnyalja...

Növényi olajok típusai és felhasználásuk

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.09.06. 11:33
Növényi olaj
A növényi olajok a zsiradékok tápanyagcsoportjába tartoznak, melyeket magas olajtartalmú növényekből, magvakból állítanak elő. Kiváló zsírsavösszetételük miatt az emberi szervezet számára...

Chiamag - Érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.08.23. 14:00
Olajos magvak
A chiamagról sokat hallani mostanában, szuper élelmiszerként (superfood) emlegetik, de vajon mivel érdemelte ki ezt a címet, milyen tápanyagokat tartalmaz, és tényleg értékes eleme lehet...

Alaposan nézze meg a címkét, ha kovászos kenyeret vesz

Tudatos Vásárlók Egyesülete - 2025.08.20. 10:21
Augusztusban a hagyományok szerint először kerül az új termésből készült kenyér az asztalra. De nagyon nem mindegy, hogy miből és milyen eljárással készül a mindennapi kenyerünk!

Pajzsmirigybetegek étrendje

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.08.15. 17:20
Táplálkozás
A pajzsmirigyhormonok szintje szorosan összefügg az anyagcserével, a szervezet ásványi anyag ellátottságával, gyógyszerszedés esetén a hatóanyag felszívódását befolyásoló ételekkel, ezért a...

Mit kell tudni az olívaolajról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.08.14. 15:22
Olívaolaj
Mit jelent az extra szűz kifejezés? Az olívaolaj valóban nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról.

A testtömegindex számítása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.08.11. 04:03
Testtömeg
A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a testalkata: egészséges testsúllyal...

Tartósítás - Egy csipetnyi íz a jelenből a jövőre

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2025.08.10. 18:33
Tartósítás
Télen hányszor jut eszünkbe a júniusi vérpiros, ropogós cseresznye vagy a csillogó, sötét bíborvörös, édes szamóca, ahogy szétolvad a szánkban? Ha ezeket az élvezeteket a hideg hónapokban...

Az elhízás kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2025.08.08. 13:03
Elhízás
Inkább fogyjon kevesebbet tartósan, mint többet, amit visszaszed! A testtömeg lassú, folyamatos csökkentése (kb. heti fél-egy kilogramm) a legbiztonságosabb módja a fogyásnak.

A szelén élettani hatásai

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2025.08.05. 17:30
Szelén
A szelén olyan esszenciális mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, biológiai hatása mégis sokrétű. A táplálékkal vesszük föl a szervezetbe.