Milyen az egészséges kenyér?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag-összetételére, vagy csak az ár dönt?

A kenyér életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó energiaforrás. Hazánkban közel 24 ezer helyen lehet vásárolni különböző sütőipari termékeket.

Átlagosan 20 dekagramm, durván 2-3 szelet kenyeret fogyasztunk naponta. A mennyiség természetesen függ attól, hogy ki mennyit sportol, milyen a fizikai aktivitása. Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja a WEBBeteg kérdésére elmondta: ez a mennyiség megfelelő, kérdés viszont, hogy milyen a kenyér minősége.

Mi micsoda?

  • Fehér kenyér: 100 % a búzaliszt aránya.

  • Félbarna kenyér: 85 % a búzaliszt, 15% a rozsliszt aránya.

  • Rozsos kenyér: 60 és 85 % közötti a búzaliszt, 15 és 40 % közötti a rozsliszt aránya.

  • Rozskenyér: 60 % alatti a búzaliszt, 40 % feletti a rozsliszt aránya.

  • Teljes kiőrlésű rozskenyér: 80 százalék feletti a rozsliszt aránya, a sikértartalom nagyobb, ezért „nehezebb”, tömörebb a kenyér.

Forrás: MDOSZ

A barna, a félbarna vagy éppen a rozsból készült kenyér szénhidráttartalma nem sokban különbözik egymástól, értékük 45 és 55 gramm közötti, a rosttartalom tekintetében viszont meglepő dolgokra eszmélhetünk.

B-vitaminok, ásványi anyagok

A magasabb élelmi rosttartalmú (teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított, nagyobb rozsliszttartalmú) kenyérféleségek több vitamint, főként B1-, B2- és B6-vitamint tartalmaznak, mint a fehérek. Az ásványi anyagok közül benne van a szelén, a cink, a magnézium és a kálium. Nem feltétlenül csak a rozslisztből tudunk hozzájutni ezekhez az ásványi anyagokhoz, de fontos forrásnak tekinthető.

Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre a magas rosttartalmú kenyerek fogyasztásakor, ugyanis a vízben oldódó rostok így fejtik ki jótékony hatásukat - figyelmeztet a dietetikus. A vízben nem oldódó élelmi rostok - így a hemicellulóz, a cellulóz - elősegítik a vastagbél megfelelő működését.

Figyeljen arra, hogy ne sózza túl a szendvicset, a vajas kenyeret.

Nem kell megválni a félbarnától!

Fő a változatosság – hangsúlyozza Györki Niké. Úgy véli: ha nem szeretnénk, nem kötelező mindennap teljes kiőrlésű rozskenyeret ennünk, lehet váltogatni, a cél, hogy nagyobb részt teljes kiőrlésű, rozs és rozsos kenyeret együnk, és utána jöhet a sorban a félbarna és a fehér kenyér.

Kinek, milyen kenyér ajánlott?

Megtalálhatóak a boltok polcain a különböző betegségek diétájához illeszkedő speciális kenyerek is, így egyebek mellett gluténmentes kenyér a lisztérzékenyeknek, diabetikus a cukorbetegeknek, fehérjeszegény a krónikus vesebetegeknek, valamint nátriumszegény kenyér a magas vérnyomásban szenvedők részére.

A különböző kenyérféleségek fogyasztásának megoszlása hazánkban

  1. Fehér, félbarna kenyér: 60-62%

  2. Házi jellegű kenyér: 17-18%

  3. Egyéb kenyér: 17-20% (ebből rozsos, rozskenyér: 6%, tartós kenyér: 4%)

Forrás: Magyar Pékszövetség

Mindennapi kenyerünk - házilag

Nagyanyáink, anyáink mesélték, hogy a házi kenyérhez nem kellett más, mint liszt, víz, só és élesztő. Hetente kétszer sütöttek akkora kenyeret, hogy elegendő volt a családnak 2-3 napra is.

Szánjunk egy kis időt és energiát a saját és családunk egészségére. Házilag már 25 perc alatt elkészíthető egy dagasztás nélküli kenyér - mondja Somogyi Zoltán „Max” gasztroblogger. Többféle kenyér süthető, nagyon sokféle, jó minőségű lisztből, könnyen elsajátítható eljárásokkal. Van például élesztő nélküli, dagasztás nélküli kenyér.

Kérdés, drágább-e az otthon sütött pékáru? Egy kilogramm kovászolt kenyérhez kb. 70 dkg búzaliszt kell. Nagyobb forgalmú üzletbe menjünk vásárolni, mert ott nem tárolják sokáig, nem lesz dohos a liszt. Ehhez jön élesztő, só és víz. Ennyi az egész.

A gyári kenyér térfogatilag mindig nagyobb, mint az otthon sütött. Egy kilós házi vekni elfér egy tálban, a bolti sokkal nagyobb, pedig az is egy kilós – avat be a részletekbe Max, aki ha nem süt, kézműves pékségben vásárol kenyeret. A jó termékeknek pillanatok alatt híre megy – teszi hozzá a gasztroblogger.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Tóth András, újságíró

Hozzászólások (5)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok Szívritmuszavarok

Melyek a legjellemzőbb tünetek? Mikor forduljon orvoshoz?

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Fehér liszt és fehércukor - Mi az igazság a fogyasztásukkal kapcsolatban?

A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Ennek oka, hogy túlságos feldolgozottságuk...

Jó hír a cukorbetegeknek - Megváltozik sok kenyér összetétele

A boltok polcain fellelhető, teljes kiőrlésűnek nevezett termékek sok esetben eddig alig tartalmaztak teljes kiőrlésű lisztet - egészen idáig. A...

Hat hónapos korban kezdjünk el lisztes ételeket adni a babáknak!

Hozzávetőleg minden századik ember szenved lisztérzékenységben Magyarországon. Javarészt hajlam kérdése, hogy kialakul-e ez a leggyakrabban...

Hozzátáplálási kisokos

Dr. Polgár Marianne, gyermek gasztroenterológus válaszai a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Égési sebre tojás vagy tejföl? Soha!

Egy vietnami tapasztalatokra hivatkozó körlevél szerint mit sem tehetünk jobbat, ha megégetjük magunkat, mintsem bedugjuk az érintett testrészt egy jó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.