• Szója és pajzsmirigy

    Szerző: Dr. Jäger Szilvia

    Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó rendellenességek között.

    Ez a vita különösen azóta lett hangsúlyosabb, mióta:

    • Az eredetileg Ázsiában népszerű szójából készült ételek Európában és Amerikában is egyre népszerűbbé váltak a vegetarianizmus/veganizmus terjedésével.
    • Megjelentek és hatásosságuk folytán egyre népszerűbbé váltak a menopauza tüneteinek enyhítésére kifejlesztett szójaalapú étrend-kiegészítők.
    Hirdetés

    Bár a témában nagyon sok kutatást és vizsgálatot végeztek, a tisztánlátást gyakran nehezíti a fogalmak és a következtetések keveredése. Az érintettek alapvetően az alábbi három (részben összefüggő) kérdés valamelyikére keresik a választ:

    1. Hozzájárul a szója a TSH-szint emelkedéséhez?
    2. Súlyosbíthatja a szója fogyasztása a pajzsmirigy-alulműködést?
    3. Befolyásolhatja a szója a levotiroxin felszívódását?

    Az alábbiakban mindhárom kérdéssel kapcsolatban megadjuk azokat a válaszokat, amelyek leginkább tükrözik a tudomány jelenlegi állását.

    Hozzájárul a szója a TSH-szint emelkedéséhez?

    A pajzsmirigy alulműködését vagy túlműködését elsősorban a TSH szintjének mérésével állapítják meg. A TSH egy olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy állít elő és szükséges a pajzsmirigy működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, pajzsmirigy-alulműködésről; a TSH-szint jelentős csökkenése esetén pedig pajzsmirigy-túlműködésről beszélünk. Bár az ideális TSH-szint határértékeinek megállapításakor egyéb tényezőkre is tekintettel kell lennünk (életkor, évszak, napszak, a terület jódellátottsága, más betegségek), alapvetően mégis ez az érték ad választ arra, hogy mennyire súlyos a probléma.

    Világszerte számos klinikai vizsgálatot végeztek annak megállapítására, hogy a szója (és egyéb élelmiszerek) fogyasztása hogyan hat a TSH szintjére. A vizsgálatok metaanalízise (azaz több klinikai vizsgálat eredményeinek összevetése) alapján egyértelmű a következtetés: a  szója fogyasztása nincs hatással a pajzsmirigyhormonokra, és csak nagyon kis mértékben növeli a TSH szintjét a szervezetben. Ugyanerre az eredményre jutott 2015-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által megrendelt részletes kockázatértékelés, amely a szójafehérje és a szójaizoflavonok pajzsmirigy működésére gyakorolt hatását vizsgálta.

    Súlyosbíthatja a szója fogyasztása a pajzsmirigy-alulműködést?

    Az Amerikai Rákkutató Intézet kutatásai szerint naponta maximum három adag szója (egy pohár szójatej egy adagnak számít) még biztonságosnak tekinthető. Ha azonban a szójatermékeket a tejtermékek helyett fogyasztjuk, fennáll annak a veszélye, hogy a szervezet nem jut elegendő mennyiségű jódhoz. A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen nyomelem, ugyanis a mirigy hormonjainak alkotórésze. Ebben az esetben tehát a pajzsmirigyműködés problémája valójában nem a szója fogyasztásából, hanem a jódhiányból fakad és ennek megfelelően megoldása nem a szója elhagyása, hanem a jódhiány pótlása - természetesen az orvos ajánlásainak megfelelően. 

    Ehhez kapcsolódott évtizedekkel korábban a szójatejjel táplált csecsemőknél megfigyelt pajzsmirigybetegségek problémája is. Utólag bebizonyosodott, hogy a beteg gyermekek mindegyikénél súlyos jódhiányt állapítottak meg.

    Befolyásolhatja a szója a levotiroxin felszívódását?

    A vizsgálatok szerint a szója befolyásolja (csökkenti) a gyógyszer bélből történő felszívódási képességét, de ez a hatás nagyrészt kiküszöbölhető, ha a levotiroxin beszedése után következő négy órában nem fogyasztunk szóját. Szójatartalmú diéta kezdetén és végén a gyógyszer adagjának módosítása válhat szükségessé. A teljesség kedvéért hozzá kell tennünk, hogy a szóján kívül más élelmiszerek és tápanyagok is gátolhatják a gyógyszer felszívódását (kávé, diófélék, rostos zöldségek, vas, kalcium (tehéntej, valószínűleg kalciumtartalma miatt) stb.), ezért az ajánlások általában ezeket is felsorolják. Levotiroxin tartalmú gyógyszer szedése esetén mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával a felszívódást esetlegesen gátló élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban.

    Összegzés

    A szója és a pajzsmirigyproblémák kapcsolatát elemző elméletek gyakran azért követhetetlenek, mert nem vagy nem megfelelően veszik figyelembe a különböző szintű - és gyakran bonyolult - összefüggéseket. De alapvetően megfelelő körültekintéssel és az orvosi ajánlások betartásával a pajzsmirigybetegségben szenvedők is az egészségkárosodás veszélye nélkül fogyaszthatnak szójaalapú termékeket.

    (Dr. Jäger Szilvia)

    Felhasznált irodalom:

    • Systematic Review and Meta-analysis on the Effect of Soy on Thyroid Function (https://www.nature.com/articles/s41598-019-40647-x)
    • Soy & Your Thyroid: How Much Is Too Much? (https://www.endocrineweb.com/news/thyroid-diseases/54056-soy-your-thyroid-how-much-too-much)
    • Soy: Does it worsen hypothyroidism? (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/expert-answers/hyperthyroidism/faq-20058188
    • Should I avoid soy if I have hypothyroidism? (https://www.markvanderpump.co.uk/blog/posts/should-i-avoid-soy-if-i-have-hypothyroidism)
    • By the way, doctor: Do soy products cause thyroid problems? (https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/By_the_way_doctor_Do_soy_products_cause_thyroid_problems)
    • THE TRUTH ABOUT SOY + HYPOTHYROIDISM (https://www.whitneyerd.com/2017/12/soy-and-hypothyroidism.html)
    • https://www.endocrineweb.com/conditions/hypothyroidism/morning-still-best-time-take-levothyroxine
    • https://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/letrox-150-micro-g/19427/betegtajekoztato
    • https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/l-thyroxin_henning_50_g_tabletta/902
    • https://www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszerkereso/termek/letrox-50-%C2%B5g-tabletta/10483
    Módosítva: 2020.05.21 16:05, Megjelenés: 2020.05.21 16:05
   • Cikkajánló

    Vastagbélrák

    Vastagbélrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Kezelésében egyre nagyobb szerepet kap a precíziós onkológia.

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Új tájékoztató videó jelent meg a maszkhasználattal kapcsolatos főbb tudnivalókról.

    Szója és pajzsmirigy

    Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó rendellenességek között.

    Koronavírus és pajzsmirigy problémák - kell félnem?

    A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto-betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen kezelhető gyógyszeresen, így a betegek teljes életet élhetnek. A koronavírus-járvány idején azonban sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hatással van rájuk a vírus, a veszélyeztetett csoportba tartoznak-e? A kérdésre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ad választ.

    Szója, egy ellentmondásos étel - Együk vagy kerüljük?

    Aligha van még egy olyan sokarcú és ellentmondásos étel, mint a szója. Az egészséggel kapcsolatos hatásaira vonatkozó kutatások egy kisebb könyvtárat töltenének meg. Jó-e a szója vagy rossz? Együk vagy kerüljük? Erre a kérdésre kerestük a választ a szakirodalomban.

    Mennyire egészséges a szója?

    A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele. Mi az igazság a szójababbal kapcsolatban, illetve mit mond a tudomány?

    Mennyi szóját fogyasszunk?

    A szív- és érrendszeri betegségek hátterében egyrészt nem befolyásolható, örökletes tényezők állnak, másrészről olyan okok, melyek ellen mi magunk is tehetünk, hogy csökkentsük a rizikót. A befolyásolható tényezők közé tartozik például a táplálkozás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.