Szója és pajzsmirigy

szerző: Dr. Jäger Szilvia
frissítve:

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó rendellenességek között.

Ez a vita különösen azóta lett hangsúlyosabb, mióta:

  • Az eredetileg Ázsiában népszerű szójából készült ételek Európában és Amerikában is egyre népszerűbbé váltak a vegetarianizmus/veganizmus terjedésével.
  • Megjelentek és hatásosságuk folytán egyre népszerűbbé váltak a menopauza tüneteinek enyhítésére kifejlesztett szójaalapú étrend-kiegészítők.

Bár a témában nagyon sok kutatást és vizsgálatot végeztek, a tisztánlátást gyakran nehezíti a fogalmak és a következtetések keveredése. Az érintettek alapvetően az alábbi három (részben összefüggő) kérdés valamelyikére keresik a választ:

  1. Hozzájárul a szója a TSH-szint emelkedéséhez?
  2. Súlyosbíthatja a szója fogyasztása a pajzsmirigy-alulműködést?
  3. Befolyásolhatja a szója a levotiroxin felszívódását?

Az alábbiakban mindhárom kérdéssel kapcsolatban megadjuk azokat a válaszokat, amelyek leginkább tükrözik a tudomány jelenlegi állását.

Hozzájárul a szója a TSH-szint emelkedéséhez?

A pajzsmirigy alulműködését vagy túlműködését elsősorban a TSH szintjének mérésével állapítják meg. A TSH egy olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy állít elő és szükséges a pajzsmirigy működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, pajzsmirigy-alulműködésről; a TSH-szint jelentős csökkenése esetén pedig pajzsmirigy-túlműködésről beszélünk. Bár az ideális TSH-szint határértékeinek megállapításakor egyéb tényezőkre is tekintettel kell lennünk (életkor, évszak, napszak, a terület jódellátottsága, más betegségek), alapvetően mégis ez az érték ad választ arra, hogy mennyire súlyos a probléma.

Világszerte számos klinikai vizsgálatot végeztek annak megállapítására, hogy a szója (és egyéb élelmiszerek) fogyasztása hogyan hat a TSH szintjére. A vizsgálatok metaanalízise (azaz több klinikai vizsgálat eredményeinek összevetése) alapján egyértelmű a következtetés: a szója fogyasztása nincs hatással a pajzsmirigyhormonokra, és csak nagyon kis mértékben növeli a TSH szintjét a szervezetben. Ugyanerre az eredményre jutott 2015-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által megrendelt részletes kockázatértékelés, amely a szójafehérje és a szójaizoflavonok pajzsmirigy működésére gyakorolt hatását vizsgálta.

Súlyosbíthatja a szója fogyasztása a pajzsmirigy-alulműködést?

Az Amerikai Rákkutató Intézet kutatásai szerint naponta maximum három adag szója (egy pohár szójatej egy adagnak számít) még biztonságosnak tekinthető. Ha azonban a szójatermékeket a tejtermékek helyett fogyasztjuk, fennáll annak a veszélye, hogy a szervezet nem jut elegendő mennyiségű jódhoz. A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen nyomelem, ugyanis a mirigy hormonjainak alkotórésze. Ebben az esetben tehát a pajzsmirigyműködés problémája valójában nem a szója fogyasztásából, hanem a jódhiányból fakad és ennek megfelelően megoldása nem a szója elhagyása, hanem a jódhiány pótlása - természetesen az orvos ajánlásainak megfelelően.

Ehhez kapcsolódott évtizedekkel korábban a szójatejjel táplált csecsemőknél megfigyelt pajzsmirigybetegségek problémája is. Utólag bebizonyosodott, hogy a beteg gyermekek mindegyikénél súlyos jódhiányt állapítottak meg.

Befolyásolhatja a szója a levotiroxin felszívódását?

A vizsgálatok szerint a szója befolyásolja (csökkenti) a gyógyszer bélből történő felszívódási képességét, de ez a hatás nagyrészt kiküszöbölhető, ha a levotiroxin beszedése után következő négy órában nem fogyasztunk szóját. Szójatartalmú diéta kezdetén és végén a gyógyszer adagjának módosítása válhat szükségessé. A teljesség kedvéért hozzá kell tennünk, hogy a szóján kívül más élelmiszerek és tápanyagok is gátolhatják a gyógyszer felszívódását (kávé, diófélék, rostos zöldségek, vas, kalcium (tehéntej, valószínűleg kalciumtartalma miatt) stb.), ezért az ajánlások általában ezeket is felsorolják. Levotiroxin tartalmú gyógyszer szedése esetén mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával a felszívódást esetlegesen gátló élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban.

Összegzés

A szója és a pajzsmirigyproblémák kapcsolatát elemző elméletek gyakran azért követhetetlenek, mert nem vagy nem megfelelően veszik figyelembe a különböző szintű - és gyakran bonyolult - összefüggéseket. De alapvetően megfelelő körültekintéssel és az orvosi ajánlások betartásával a pajzsmirigybetegségben szenvedők is az egészségkárosodás veszélye nélkül fogyaszthatnak szójaalapú termékeket.

(Dr. Jäger Szilvia)

Felhasznált irodalom:

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Prof. Dr. Góth Miklós

Prof. Dr. Góth Miklós

Endokrinológus

Budapest

Cikkajánló