Az olajban sült ételek növelik a rák kockázatát

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

"Miénk az első olyan kutatás, mely egyértelműen bizonyítja az összefüggést az akrilamid- bevitel és a veserák között"- mondja Janneke Hogervorst, a holland Maastricht Egyetem kutatója.

Az akrilamid nem más, mint egy olyan vegyület, mely bizonyos főzési folyamatok (főként magas hőmérsékleten történő, illetve olajban sütés esetén) során kerül az ételbe. Nagy mennyiségben található a sült krumpliban, chipsekben, egyes süteményekben, és növeli a veserák kockázatát, különösen a dohányosok esetében - állítják holland kutatók. A kutatásról a Health24 portál számolt be.

A vegyülettel kapcsolatos kutatások már 1994 óta folynak, mikor a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség úgy nyilatkozott róla, mint potenciális rákkeltő anyagról. Akkor úgy gondolták, hogy hatását főként cigarettán és bizonyos kozmetikumokon keresztül fejti ki.

2002-ben svéd kutatók azonban kimutatták jelenlétét az olyan magas hőmérsékleten sült, szénhidrát-dús ételekben, mint a sült krumpli vagy a chipsek.

59 százalékkal növeli a kockázatot

A holland kutatók több mint 120 000, 55 és 69 év közötti férfit és nőt követtek figyelemmel több, mint 13 éven át, különös tekintettel a vese-, hólyag-, illetve prosztatarákra. Közülük véletlenszerűen kiválasztott 5000 ember étkezési szokásait is feljegyezték.

Az átlagos akrilamid-bevitel 21,8 mikrogramm volt, mely megfelel 70 gramm sült krumpliban lévő mennyiségnek. Azoknál, akik ennél többet, napi 40 mikrogrammot fogyasztottak, 59 százalékkal volt nagyobb a veserák kockázata, mint az ennél kevesebbet fogyasztók esetében. Minden további 10 mikrogramm bevitelével a veserák kockázata további 10 százalékkal nőtt.

Természetesen további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, milyen mennyiségű akrilamidot tartalmazó étel fogyasztása biztonságos. Addig is, a kiegyensúlyozott étrend szükségességét hangsúlyozzák, mely gazdag zöldségben-gyümölcsben, és kerüli a zsíros, olajban sült ételek fogyasztását.

Nem tudni pontosan, hogy a dohányzás és az akrilamid hogyan növeli a veserák kockázatát, de a jelenlegi feltevések szerint az akrilamid metabolitjai (végterméke) DNS károsodást okoznak.

A kutatók azt javasolják, hogy kevesebb félkész ételt fogyasszunk, a krumplit 175 Celsiusnál alacsonyabb hőmérsékleten süssük és csak arany-barnára (minél barnább, annál több akrilamidot tartalmaz). Ugyanez vonatkozik a pirítós és a sütemények készítésére is. Sokat tehetünk egészségünkért, ha csökkentjük a sült krumpli és a chips fogyasztást!

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

A világossejtes veserák tünetei és...

A felnőttkori rosszindulatú daganatok 3 százaléka vesedaganat, előfordulási gyakorisága az elmúlt évtizedekben folyamatosan, évi 2-4 százalékkal...

A vesedaganatos betegek...

A daganatos betegségekben szenvedőknél - így a vesedaganatok esetében is - az életkilátásokat az öt éves túlélés statisztikai arányában...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.