• Az olajban sült ételek növelik a rák kockázatát

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    "Miénk az első olyan kutatás, mely egyértelműen bizonyítja az összefüggést az akrilamid- bevitel és a veserák között"- mondja Janneke Hogervorst, a holland Maastricht Egyetem kutatója.

    Az akrilamid nem más, mint egy olyan vegyület, mely bizonyos főzési folyamatok (főként magas hőmérsékleten történő, illetve olajban sütés esetén) során kerül az ételbe. Nagy mennyiségben található a sült krumpliban, chipsekben, egyes süteményekben, és növeli a veserák kockázatát, különösen a dohányosok esetében - állítják holland kutatók. A kutatásról a Health24 portál számolt be.

    Hirdetés

    A vegyülettel kapcsolatos kutatások már 1994 óta folynak, mikor a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség úgy nyilatkozott róla, mint potenciális rákkeltő anyagról. Akkor úgy gondolták, hogy hatását főként cigarettán és bizonyos kozmetikumokon keresztül fejti ki.

    2002-ben svéd kutatók azonban kimutatták jelenlétét az olyan magas hőmérsékleten sült, szénhidrát-dús ételekben, mint a sült krumpli vagy a chipsek.

    59 százalékkal növeli a kockázatot

    A holland kutatók több mint 120 000, 55 és 69 év közötti férfit és nőt követtek figyelemmel több, mint 13 éven át, különös tekintettel a vese-, hólyag-, illetve prosztatarákra. Közülük véletlenszerűen kiválasztott 5000 ember étkezési szokásait is feljegyezték.

    Az átlagos akrilamid-bevitel 21,8 mikrogramm volt, mely megfelel 70 gramm sült krumpliban lévő mennyiségnek. Azoknál, akik ennél többet, napi 40 mikrogrammot fogyasztottak, 59 százalékkal volt nagyobb a veserák kockázata, mint az ennél kevesebbet fogyasztók esetében. Minden további 10 mikrogramm bevitelével a veserák kockázata további 10 százalékkal nőtt.

    Természetesen további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, milyen mennyiségű akrilamidot tartalmazó étel fogyasztása biztonságos. Addig is, a kiegyensúlyozott étrend szükségességét hangsúlyozzák, mely gazdag zöldségben-gyümölcsben, és kerüli a zsíros, olajban sült ételek fogyasztását.

    Nem tudni pontosan, hogy a dohányzás és az akrilamid hogyan növeli a veserák kockázatát, de a jelenlegi feltevések szerint az akrilamid metabolitjai (végterméke) DNS károsodást okoznak.

    A kutatók azt javasolják, hogy kevesebb félkész ételt fogyasszunk, a krumplit 175 Celsiusnál alacsonyabb hőmérsékleten süssük és csak arany-barnára (minél barnább, annál több akrilamidot tartalmaz). Ugyanez vonatkozik a pirítós és a sütemények készítésére is. Sokat tehetünk egészségünkért, ha csökkentjük a sült krumpli és a chips fogyasztást!

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
    Módosítva: 2008.06.07 15:44, Megjelenés: 2008.06.07 15:44
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Ön betartja?

    Ön betartja?

    Dr. Kónya Judit

    Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni. Tartsa be az adagolást.

    A köszvényes diéta

    A köszvényes diéta

    Irinyi-Barta Tünde

    Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog.

    A túlzott C-vitamin-fogyasztás okozhat-e vesekövet?

    A C-vitamin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag, ezért fontos odafigyelnünk a folyamatos és megfelelő mennyiségű bevitelére. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában és mennyiségben fogyasztunk C-vitamint, mivel egyes vizsgálatok eredményei alapján a túlzott C-vitamin-bevitellel nemcsak, hogy jót nem teszünk szervezetünknek, de akár még árthatunk is.

    Hol alakulhatnak ki kövek a szervezetben?

    Mely szervekben alakulhatnak ki leggyakrabban kövek a szervezetben? Mi okozhatja ezeket, milyen tüneteik lehetnek, és hogyan kezelhetők?

    A világossejtes veserák tünetei és kezelése

    A felnőttkori rosszindulatú daganatok 3 százaléka vesedaganat, előfordulási gyakorisága az elmúlt évtizedekben folyamatosan, évi 2-4 százalékkal emelkedik. Ennek 80 százaléka az úgynevezett világossejtes veserák.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.