Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

Mi a különbség?

A koffeinmentes kávé összetételében hasonló a hagyományoshoz, de nem tartalmaz koffeint vagy csak kevés koffeint tartalmaz.

A koffein eltávolításához a gyártók a pörköletlen kávébabokat víz és különféle vegyi anyagok kombinációjával gőzölik vagy abban áztatják. Ezek az anyagok általában a következők:

  • aktív szén
  • metilén-klorid
  • etil-acetát
  • szuperkritikus szén-dioxid.

A gyártók azért használnak vizet, mert a koffein vízben oldódó anyag. Ugyanakkor a víz önmagában történő használata más összetevőket is eltávolíthat a kávébabból, mint például fehérje és cukor.

A hozzáadott vegyi anyagok használata gyorsítja a koffeinmentesítési folyamatot, ami minimalizálja az egyéb alkotóelemek elvesztését és segít megőrizni a jellegzetes kávéízt.

Bár a koffeinmentesítési eljárást általában a pörkölés előtt végzik, egy 2018-as vizsgálat azt sugallja, hogy a koffeinextrakció gyorsabb pörkölt kávébabok esetén.

Káros-e a koffeinmentes kávé az egészségre?

Egy 2017-es tanulmány 201, a kávéfogyasztást vizsgáló kutatás metaanalízisét vizsgálta. Ez alapján úgy tűnik, hogy a koffeinmentes kávé fogyasztásának nincs káros egészségügyi hatása.

Ugyanakkor a metilén-klorid használata a koffeinmentesítési folyamatban sok fogyasztóban kelt aggodalmat. Kis mennyiségű metilén-klorid belégzése átmenetileg negatív hatással lehet a központi idegrendszer működésére és befolyásolhatja a figyelmet, valamint a finommotoros képességet, a kéz-szem koordinációt. Enyhe expozíció olyan tüneteket is okozhat, mint a:

  • fejfájás
  • álmosság
  • szédülés
  • ingerlékenység
  • köhögés vagy zihálás.

A metilén-klorid használata a koffeinextrakciós eljárásban jóváhagyott, amennyiben a végtermék legfeljebb 0.001% maradék metilén-kloridot tartalmaz.

Mennyi koffeint tartalmaz a koffeinmentes kávé?

Neve ellenére a koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint. Egy átlagos csésze koffeinmentes kávé 2 mg koffeint tartalmaz, mely azonban márkánként változhat, ami akár csészénként 15 mg koffeint is jelenthet. Ezzel szemben egy csésze hagyományos kávénak általában 80-100 mg a koffeintartalma.

A zöld- és feketetea koffeintartalma magasabb (30-50 mg csészénként), mint a koffeinmentes kávéé.

A koffeinmentes kávé egészségügyi előnyei

Egyre több tudományos kutatás sugallja azt, hogy a kávé több olyan vegyületet is tartalmaz, amely az emberi egészségre kedvező. Többek között egy 2017-es kutatás eredményei szerint a mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti az alábbi rákok kialakulásának kockázatát:

  • prosztatarák
  • bőrrák
  • májrák
  • leukémia
  • endometriumrák
  • szájüregi rák.

Ugyanakkor a kutatások jelentős része a hagyományos kávé egészségre gyakorolt hatását vizsgálta, és mivel csak kevés tanulmány koncentrál kifejezetten a koffeinmentes kávéra, nem világos, hogy a hagyományos kávé egészségügyi előnyei a koffeinmentesre is igazak-e.

A már említett 2017-es tanulmány szerzői viszont összefüggést találtak a koffeinmentes kávé fogyasztása és a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozás csökkent kockázata között. Ez a kockázatcsökkenés a naponta 2-4 csésze koffeinmentes kávét fogyasztók körében volt a legjelentősebb.

Azok számára, akik csökkenteni szeretnék a koffeinbevitelüket, a koffeinmentes kávé legfőbb előnye valószínűleg a csökkentett koffeintartartalom. Szakértők szerint a megengedett napi kávéfogyasztás maximum 4-5 csésze hagyományos kávé, azaz 400 mg koffein. A túlzott koffeinfogyasztásnak olyan kellemetlen mellékhatásai lehetnek, mint:

  • alvási problémák
  • fejfájás
  • hányinger
  • nyugtalanság
  • gyomorpanaszok
  • szorongás
  • dysphoria (boldogtalanságérzet)
  • megnövekedett szívfrekvencia.

Terhes és szoptató kismamáknak, ha rendszeres kávéfogyasztók, ajánlott egyeztetniük az orvosukkal arról, hogy mi a biztonságos koffeinszint a számukra. Ugyancsak ajánlott a koffeinfogyasztást csökkenteni bizonyos egészségügyi állapotokban. Ide tartoznak az:

  • alvási nehézségek
  • szorongás vagy stressz
  • szív- és érrendszeri betegségek
  • húgyhólyagproblémák
  • olyan emésztési problémák, mint a gyomorfekély vagy savas reflux.

Egyes gyógyszerek, például bizonyos antibiotikumok és antidepresszánsok is kölcsönhatásba léphetnek a koffeinnel, így orvosa a koffeinfogyasztás korlátozását vagy kerülését javasolhatja ezek szedésének ideje alatt.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Is decaf coffee harmful to health? (medicalnewstoday.com)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Módosítva: 2021.05.31 22:03, Megjelenés: 2020.05.29 11:03
Címkék: Koffein, Kávé
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Egy kevéssé ismert, mégis gyakori...

A szex olyan tevékenység, amely az emberek nagy többsége számára kellemes, normális körülmények között kívánatos és kielégítő élmény....

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

Ön is kávéfüggő?

A koffein a világ két legelterjedtebben használt pszichoaktív drogjának egyike, a másik az alkohol. Az, hogy pszichoaktív, azt jelenti, hogy hatással...

Koffein - Ajánlott mérték és a...

Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó...

Amikor kávéból is megárt a sok

A csokoládé, a kávé talán a legkedveltebb nyalánkságaink közé tartoznak, azonban mivel mindhárom bőséges koffeintartalommal bír, nem árt...

A koffeintől a fiúk jobban pörögnek

A koffeintartalmú italoknak gyengébb a hatása lányok esetében – derül ki egy új kutatásból. A magyarázat a jelenségre talán a hormonoknak a...

A kávé csökkenti a diabétesz...

Tudósok újabb bizonyítékát találták annak, hogy a kávé segít megelőzni a diabéteszt, és minden bizonnyal a koffein okozza ezt a hatást.

Az energiaital hatásai: Ártalmas a...

Az úgynevezett energiaitalok fogyasztásával szervezetünk terhelhetőségét akarjuk növelni. A hatás hosszú távon azonban inkább negatív és káros:...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.