A rákellenes táplálkozás alapszabályai

Mázi-Fülöp Nóra
szerző: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - WEBBeteg
megjelent:

A daganatos megbetegedések okozta halálozásoknak a WHO szerint akár 30-50 százaléka megelőzhető lenne az ismert megelőzési stratégiák végrehajtásával. Ezen módszerek egy része a táplálkozással függ össze.

Számos daganat rizikófaktora a túlsúly

A túlsúly, illetve az elhízás bizonyítottan összefüggésbe hozható számos daganatfajta kialakulásával, ilyenek például a nyelőcső,- a mell,- az endometrium vagy a vastagbél daganata.

Az egészséges testsúly megőrzése tehát nem csak, és nem elsősorban esztétikai kérdés, hanem fontos eleme az egészség megőrzésének. Ennek érdekében a Rákkutató Intézet (WCRI) többek között javasolja a cukrozott üdítők, illetve a gyorsételek fogyasztásának kerülését, mivel ezek rengeteg üres kalóriát rejtenek.

Tartsunk kiegyensúlyozott, változatos étrendet

Az étrend alapja a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek legyenek. Erős bizonyíték van arra, hogy a teljes kiőrlésű gabonák, illetve a rostok fogyasztása csökkenti a bélrendszeri daganatok kockázatát és az elhízás kialakulását. A rostdús étrend fontos része a rákmegelőző életmódnak, naponta minimum 30 g rostot, illetve 400 g zöldséget/gyümölcsöt érdemes fogyasztanunk. Ezt úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha legalább a 3 főétkezésünk tartalmaz valamilyen zöldség- vagy gyümölcsfélét.

A zöldségek közül kiemelendő a keresztesvirágúak csoportja, ide tartozik többek között a brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta és a retek. Ezek glükózinolát tartalmuknak köszönhetően kaphatnak szerepet a daganatos megbetegedések megelőzésében, melyeket egyelőre állatkísérletekben sikerült igazolni.

Az étkezések gyakorisága és a daganatok kialakulása között nem ismert összefüggés, azonban a fent említett 400 g zöldséget, gyümölcsöt, az egyéb szükséges makrotápanyagokkal együtt igen nehéz 2-3 étkezéssel magunkhoz venni, így javasolt inkább 4-5 étkezést tartani.

Nincsenek csodaszerek

Az antioxidánsok és a daganatok kapcsolatáról sok szó esik manapság. Az étrendi antioxidánsok közül a legismertebbek

A szabadgyökök normál körülmények között is jelen vannak a szervezetben, azonban egyes esetekben (pl. dohányzóknál vagy sugárzás következtében) felszaporodnak, és szerepet játszhatnak a daganatos megbetegedések kialakulásában.

A szabadgyökök semlegesítésére az állatkísérletekben sikeresen használták az antioxidánsokat, azonban az embereken végzett kutatások nagyon ellentmondásosak. Étrendkiegészítő formában nem sikerült egyelőre igazolni a hatásukat, sőt, egyes esetekben még daganatkeltő hatásról is érkeztek eredmények. Lehetséges, hogy a klinikai vizsgálatokból származó előnyök hiánya a vizsgált antioxidánsok tisztított formában való bevitele okozza, szemben azzal, amikor élelmiszerekben (zöldségekben, gyümölcsökben) fogyasztják őket, amelyek antioxidánsok, vitaminok és ásványi agyagok komplex keverékét tartalmazzák. Érdemes hangsúlyozni tehát itt is a minél színesebb, változatosabb, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrendet a jól marketingelt csodaszerek vásárlása helyett.

Kerülendő élelmiszerek

A vörös húsok, azaz az emlősállatok húsa, illetve a feldolgozott húsok, mint a szalonna, kolbász, sonka, szalámifélék fogyasztása is hozzájárul egyes daganatfajták, elsősorban a bélrendszeri tumorok kialakulásához. Ennek pontos okát egyelőre nem ismerjük, de nagy valószínűséggel az egyes természetesen jelen lévő, illetve hozzáadott anyagok okozzák, mint a nitritek és nitrátok. A kolorektális daganatok kockázata 18 %-kal nő, ha naponta 50 g feldolgozott húskészítményt fogyasztunk. A feldolgozott húskészítmények fogyasztását ráadásul a WHO Rákkutató intézete a legerősebb bizonyítékokkal rendelkező kategóriába sorolta, ahol ezen kívül például a dohányzás vagy sugárzás helyezkedik el.

Fontos megemlíteni, hogy a népszerű grillezésnek is lehetnek kockázatai. A hús túlsütésének eredményeképpen úgynevezett HCA vegyületek jönnek létre, melyekről állatkísérletekben kimutatták, hogy rákkeltőek lehetnek. Ezeknek a vegyületeknek jól látható jelei az elszenesedett, fekete részek, ezért ezeket semmiképp ne fogyasszuk el.

Az alkoholfogyasztás szerepe a daganatképződésben

Hazánkban kiemelkedően magas az alkoholproblémákkal küzdők száma, ezért fontos megemlíteni az alkoholfogyasztás és a daganatok kapcsolatát. Az alkoholfogyasztás okozta daganatos betegségek száma évente több, mint 740 000 fő világszerte. Az alkoholos italoknak nincs egy biztonságosan elfogyasztható minimuma, és minél több alkoholt fogyasztunk, annál nagyobb az esélye a daganat kialakulásának. Ha pedig az alkoholfogyasztás mellett dohányzunk is, ötször nagyobb eséllyel alakulnak ki egyes daganatfajták, mint a csak dohányzók, vagy csak alkoholt fogyasztók esetében. Nagyon fontos tehát, hogy minimalizáljuk az alkoholfogyasztást, és ha szükséges, bátran kérjünk ehhez segítséget szakembertől.

Az étrendi tényezőkön kívül számos egyéb életmódbeli módosítással tehetünk a daganatos megbetegedések ellen, ilyen például a dohányzás kerülése, a rendszeres testmozgás, a sugárzásnak és a légszennyezésnek való kitettség minimalizálása. Érdemes a felsorolt életmódbeli tényezőket apránként bevezetni az életünkbe, hiszen a daganatos megbetegedések megelőzése minden szempontból egyszerűbb feladat, mint a kialakult betegség gyógyítása.

Egészséges táplálkozás - részletes útmutatók

Mázi-Fülöp Nóra, dietetikusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.