A rákellenes táplálkozás alapszabályai

WEBBeteg
megjelent: 2013.10.22.

Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyors étkezdéket pedig felejtsük el! Maradjon annyira vékony, amennyire lehet, de ne vigye túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. A túlsúly, "előszobája" lehet bizonyos daganatos betegségeknek.

Igyon "kalóriatudatosan": kerülje a cukortartalmú italokat, fogyasszon inkább ásvány- vagy csapvizet, édesítőszer nélküli gyógynövény- vagy gyümölcsteát, gyümölcslevet. Fogyasszon naponta legalább másfél liter folyadékot!

Fogyasszon naponta legalább 30 gramm rostot: teljes kiőrlésű pékáruval és hüvelyesekkel (pl. zöldbab, borsó) könnyen fedezheti szükségletét, igyekezzen minden étkezéskor enni ezekből.

Mondjon búcsút a gyorsételeknek! A félkész, előkészített és gyors(éttermi) élelmiszerek, rengeteg cukrot és zsírt tartalmaznak, melyek kedveznek a különböző rákos betegségek kialakulásának.

Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget: a napi öt étkezés során bevitt 650 gramm az optimális, például napi három adag főtt zöldség, ehhez salátaként jöhet nyers is, majd a másik két étkezés során jöhet a gyümölcs. Vásároljon lehetőleg hazai (vagy) ellenőrzött, szezonra jellemző zöldséget, gyümölcsöt, és mindent mosson meg alaposan fogyasztás előtt!

Kerülje a táplálékkiegészítőket és a vitaminkészítményeket, táplálkozzon kiegyensúlyozottan: a természetes élelmiszerekben lévő tápanyagok sokkal hatásosabbak, mint a nagy dózisban bevitt mesterséges vitaminok és ásványi anyagok.

Legfeljebb 500 gramm húst egyen egy héten (mondjuk két alkalommal), a vörös húsok (marha, sertés) helyett válassza a baromfit. Ritkán fogyasszon kolbászféléket, kerülje a sózott, pácolt, füstölt húsokat!

Az ételeket lehetőleg könnyűre készítse el: rövid ideig, alacsony hőfokon, kevés vízzel és zsiradékkal.

A sütés helyett párolja, főzze a húsokat és a zöldségeket, kerülje a túlzottan csípős ételeket. A zsiradékot ne hevítse túl (füstölésig) és ne egyen égett ételt!

További hasznos tippek

A nők naponta maximum egy, a férfiak naponta legfeljebb két pohár alkoholt igyanak. Csekély mennyiségű alkohol védi az artériákat az elmeszesedéstől.

Csökkentse sófogyasztását: ízesítsen inkább gyógy- és fűszernövényekkel! Kerülje a sózott élelmiszereket, mint például a szalonna, sonka, kolbászfélék. A sok sót fogyasztók körében, sokkal nagyobb a gyomorrák kialakulásának esélye.

Szabaduljon meg a penészes ételektől, ugyanis a penészben lévő gombák növelik a májrák kialakulásának kockázatát. Ugyanígy járjon el a barnás, löttyedté vált (méreganyagot tartalmazó) gyümölcsökkel is: dobja ki az egész gyümölcsöt, ahelyett, hogy levágja a barnás részt.

(WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (9)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk?

Foltos hajhullás Foltos hajhullás

Mi okozhatja? Milyen típusai vannak? Hogyan kezelhető?

Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett...

Chiamag - Érdemes fogyasztani?

A chiamagról sokat hallani mostanában, szuper élelmiszerként (superfood) emlegetik, de vajon mivel érdemelte ki ezt a címet, milyen tápanyagokat...

A reflux diéta alapelvei

A refluxbetegségre jellemző tünetek - gyomorégés, rekedtség, köhögés - gyakran közvetlenül étkezés után vagy lefekvéskor jelentkeznek...

Időskori táplálkozás

Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

Napszakok és ételek: mikor és mit érdemes fogyasztani?

Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus - tartja az elterjedt mondás. A mai világban sajnos elég...

Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja...

Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen...

Mit kell tudni az olívaolajról?

Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.