Hirdetés
      • A rákellenes táplálkozás alapszabályai

        Szerző: WEBBeteg

        Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyors étkezdéket pedig felejtsük el! Maradjon annyira vékony, amennyire lehet, de ne vigye túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. A túlsúly, "előszobája" lehet bizonyos daganatos betegségeknek.

        Igyon "kalóriatudatosan": kerülje a cukortartalmú italokat, fogyasszon inkább ásvány- vagy csapvizet, édesítőszer nélküli gyógynövény- vagy gyümölcsteát, gyümölcslevet. Fogyasszon naponta legalább másfél liter folyadékot!

        Hirdetés

        Fogyasszon naponta legalább 30 gramm rostot: teljes kiőrlésű pékáruval és hüvelyesekkel (pl. zöldbab, borsó) könnyen fedezheti szükségletét, igyekezzen minden étkezéskor enni ezekből.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Mondjon búcsút a gyorsételeknek! A félkész, előkészített és gyors(éttermi) élelmiszerek, rengeteg cukrot és zsírt tartalmaznak, melyek kedveznek a különböző rákos betegségek kialakulásának.

        Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget: a napi öt étkezés során bevitt 650 gramm az optimális, például napi három adag főtt zöldség, ehhez salátaként jöhet nyers is, majd a másik két étkezés során jöhet a gyümölcs. Vásároljon lehetőleg hazai (vagy) ellenőrzött, szezonra jellemző zöldséget, gyümölcsöt, és mindent mosson meg alaposan fogyasztás előtt!

        Kerülje a táplálékkiegészítőket és a vitaminkészítményeket, táplálkozzon kiegyensúlyozottan: a természetes élelmiszerekben lévő tápanyagok sokkal hatásosabbak, mint a nagy dózisban bevitt mesterséges vitaminok és ásványi anyagok.

        Legfeljebb 500 gramm húst egyen egy héten (mondjuk két alkalommal), a vörös húsok (marha, sertés) helyett válassza a baromfit. Ritkán fogyasszon kolbászféléket, kerülje a sózott, pácolt, füstölt húsokat!

        Az ételeket lehetőleg könnyűre készítse el: rövid ideig, alacsony hőfokon, kevés vízzel és zsiradékkal.

        A sütés helyett párolja, főzze a húsokat és a zöldségeket, kerülje a túlzottan csípős ételeket. A zsiradékot ne hevítse túl (füstölésig) és ne egyen égett ételt!

          További hasznos tippek


        A nők naponta maximum egy, a férfiak naponta legfeljebb két pohár alkoholt igyanak. Csekély mennyiségű alkohol védi az artériákat az elmeszesedéstől.

        Csökkentse sófogyasztását: ízesítsen inkább gyógy- és fűszernövényekkel! Kerülje a sózott élelmiszereket, mint például a szalonna, sonka, kolbászfélék. A sok sót fogyasztók körében, sokkal nagyobb a gyomorrák kialakulásának esélye.

        Szabaduljon meg a penészes ételektől, ugyanis a penészben lévő gombák növelik a májrák kialakulásának kockázatát. Ugyanígy járjon el a barnás, löttyedté vált (méreganyagot tartalmazó) gyümölcsökkel is: dobja ki az egész gyümölcsöt, ahelyett, hogy levágja a barnás részt.

        (WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

        Legutóbb frissült: 2013.10.22 14:37
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Éjszakai bepisilés

        Éjszakai bepisilés

        Dr. Sándor György

        Kezelésével megelőzhetők a betegség következményei. Hogyan gyógyítható?

        Küzdje le az aftát!

        Küzdje le az aftát!

        WEBBeteg

        A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

        Mit jelez a kívánósság akkor, ha valaki nem terhes?

        Az olthatatlan vágy (sóvárgás) egy-egy étel után leggyakrabban terhesség alatt jelentkezik. Na de mit jelent akkor, ha az ember nem várandós? Legtöbbször valamilyen tápanyaghiány állhat a háttérben, de ritkán akár betegség is.

        Dr. Forgács Attila: Az emberi faj hajlama és őstudattalan túlélési technikája a túlevés

        Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr. Forgács Attila, gasztropszichológussal az eddigi életútjáról, valamint az evéssel kapcsolatos pszichés mozgatórugóinkról beszélgettünk.

        Pajzsmirigybetegek étrendje

        A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza, ezért fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe, ha valamilyen pajzsmirigyproblémánk van.

        Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról

        Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.

        Táplálkozási tippek stresszes életmódúaknak

        A legfontosabb az alapos rágás, a nyugodt étkezés és a sok gyümölcs, na meg persze zöldség. Igyon sok folyadékot, lehetőleg másfél litert naponta. Változtasson életmódján, táplálkozzon egészségesen, tegyen a stressz ellen.

        Mikor és milyen ételekkel kezdjük a hozzátáplálást?

        Gyermekünk fejlődésének egyik meghatározó pillanata, amikor az anyatej mellett új ízekkel ismerkedhet meg. A két legfontosabb kérdés, hogy mikor és milyen élelmiszerekkel kezdjük meg a hozzátáplálást.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.