Kontrollvizsgálatok és önvizsgálat cukorbetegként - Mire figyeljek oda?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A cukorbetegség megfelelő kezelésének egyik rendkívül fontos eszköze a kontrollvizsgálatokon történő rendszeres részvétel, valamint a helyesen végzett önvizsgálatok. Nem mindegy azonban, hogy milyen gyakorisággal jelenik meg a kivizsgálásokon, és hogyan követi nyomon saját állapotát.

Mi történik legelőször? Az újonnan diagnosztizált cukorbetegek felkészítése

A cukorbetegség eredményes kezeléséhez a különböző szakterületeken működő orvosok és egészségügyi dolgozók szoros együttműködése szükséges. A szakellátóhelyeken megtanítják a diabétesszel először szembesülő betegek számára, hogyan tarthatják karban a cukorbetegségüket. Nagyon fontos az alapvető életmódbeli és kezelési gyakorlatok elsajátítása, ugyanis a diabétesz folyamatos odafigyelést és maximális tudatosságot követel meg a betegtől.

Mindez annak érdekében történik, hogy a cukorbetegség ne befolyásolja negatívan az érintettek életvitelét, és ami ennél még fontosabb, elkerülhetővé váljanak azok a veszélyes következmények, amelyek a helytelenül kezelt cukorbetegséggel járhatnak. Ezek közé sorolhatók a szív- és érrendszeri szövődmények (pl. szívinfarktus, stroke), valamint a mikrovaszkuláris következmények (pl. diabéteszes vesebetegség, diabéteszes neuropátia).

Önvizsgálat, önkontroll - Napi teendők, amelyek minden cukorbeteg számára fontosak

A cukorbeteg önvizsgálata az a terület, ahol az egyén - az egészségügyi szakemberek által nyújtott ellenőrzéseken való megjelenésen túlmenően - valóban aktívan részt vehet a saját cukorbetegségének karbantartásában.

Az önellenőrző vizsgálatok közé tartoznak az alábbiak

  • A vércukorszint rendszeres ellenőrzése:fontos, hogy tudja, mi a teendő, ha a vércukorszintje túl alacsony vagy magas. Kérje szakember segítségét a vércukorszint-ellenőrzés elsajátításához, és az eredmények megértéséhez!

  • A megfelelő lábápolási ismeretek gyakorlati alkalmazása: különösen a diabéteszes neuropátiában szenvedők betegeknél terjedhetnek nagyon gyorsan a láb fertőzései, ugyanakkor a napi lábellenőrzéssel a fertőzések tünetei időben észlelhetők, és a továbbterjedés megelőzhető.

Heti és havi vizsgálatok

A különböző, heti és havi rendszerességgel végzett ellenőrzések szintén segítik a cukorbetegség megfelelő kezelését. A laborban elvégeztetett HbA1c teszt az utolsó 3 hónap átlagos vércukorszintjét mutatja meg, ez pedig fontos visszajelzés arra vonatkozóan, hogy jól alakultak-e az értékei. Emellett a vérnyomását és a gyógyszereit havonta ellenőriznie kell.

Amennyiben fogyni próbál, ellenőrizze testsúlyát hetente, és keresse fel orvosát, ha további segítségre van szüksége.

Diétás szabályok cukorbetegség esetén

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.
Diétás szabályok cukorbetegség esetén

A cukorbetegség szakember általi ellenőrzése

Akár a testsúlyát, akár a vérnyomását vagy a vércukrát szeretné kontroll alatt tartani, a diabetológus szakorvos vagy a háziorvos segíthet ezek professzionális szabályozásában, illetve annak megértésében, mit is jelent az ellenőrzés. A havi ellenőrzés lényeges azok számára, akik törekszenek a betegségük megfelelő kontrollálására. A rendszeres orvos-betegtalálkozó, a havi kontrollvizsgálatok, valamint dietetikussal történő megbeszélések kulcsfontosságúak.

A cukorbetegség éves ellenőrzése

A diabétesszel élők számára évente ellenőrizni kell, hogy a diabétesz nem okozott-e szövődményeket. Az éves ellenőrzés során előfordulhat, hogya betegek figyelmen kívül hagyják az eredményeket és az orvosi utasításokat, amellyel a saját egészségüket veszélyeztetik.

Ne felejtse el megosztani személyes tapasztalatait az orvosával, beleértve azt is, éppen hogyan érzi magát. Az éves szűrővizsgálat, kontrollvizsgálattöbbek között magába foglalja a szemek, a lábak, a vérkeringés, az étrend, a testsúly, a szív, a vérnyomás, az idegek, a pajzsmirigy vizsgálatán kívül a laborvizsgálatot is, amely utóbbi kiterjed a koleszterin (lipidstatus), a vesefunkció, az elektrolitok és a vizelet vizsgálatára is.

Az orvos emellett elmondja, milyen étrendet, életmódot, testmozgást javasol az Ön számára, valamint felvilágosítást ad a vércukorszint és vérnyomás ellenőrzésével, a kardiovaszkuláris kockázatokkal és az esetleges inzulinhasználattal kapcsolatban, valamint tájékoztatja a releváns oktatási programokról is.

Cukorbeteg gyerekek óvodai ellátása

Egyik oldalon tanácstalanság és szabályozatlanság, a másikon folyamatos kiútkeresés és lelkes összefogás tapasztalható a cukorbeteg gyermekek oktatási intézményekbe integrálásával kapcsolatban. Cukorbeteg gyermekes szülőket, önkormányzatokat és érdekvédő szervezetet kérdeztünk az ügy konstruktív megoldásáról, az információhiányról és a probléma okairól.
Cukorbeteg gyerekek óvodai ellátása: Szándék kérdése a megoldás?

Naplózza betegségét!

Az orvossal vagy más egészségügyi szakemberrel való találkozásokat nagymértékben megkönnyíti, ha betegségnaplót vezet. A diabétesz napló segít abban is, hogy akár Ön, akár orvosa figyelemmel kísérhesse a fejlődését. Jegyezze fel nap mint nap az esetleges panaszokat, a vércukorszintjét, az ellenőrző vizsgálatok eredményeit. Mindez segíthet a cukorbetegség szövődményeinek leküzdésében.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Diabetes Checks (diabetes.co.uk)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.