• Az afta mint tünet - Mikor utalhat betegségre?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Az afta fájdalmas, gyulladási reakcióval körülölelt, nyálkahártyát érintő hámhiány a szájüregben. Mérete néhány millimétertől akár 2 centiméterig terjedhet, emellett a fájdalmas, legtöbbször felületes fekélyt úgynevezett fibrines lepedék fedi.

    Afta - A téma cikkei

    5/1 Az afta tünetei, és az afta mint tünet
    5/2 Az afta típusai és kezelése
    5/3 Az afta rizikófaktorai
    5/4 Afta gyermekkorban - Mit tehetünk?
    5/5 Ajakherpesz vagy afta?

    A lakosság közel 20%-át érinti rendszeresen, de a népesség harmadának volt már életében szájüregi aftája. Megjelenése gyakran fellángolásokkal tarkított, ilyenkor a tünetek egy-két hétig is fennállhatnak. A fekélyek jellemzően évente 3-6 alkalommal jelennek meg az arra hajlamos egyénekben. Legyengült immunrendszer esetén az aftával járó epizódok megjelenése össze is mosódhat. Elsődleges előfordulási helye a szájüreg nyálkahártyája, a pofa (bucca) nyálkahártyája, az ajkak belső felszíne, a lágy szájpad, a nyelv, de ritkán más helyen (pl. nemi szerveken) is megjelenhet.

    Az előfordulások 80-85%-át adja a kisebb fekélyekkel járó afta, amely évente egyszer, vagy maximum 2-6 alkalommal fordul elő. Ugyan fájdalommal jár ez az állapot is, de viszonylag gyorsan (7-10 nap alatt) gyógyul, és mérete nem éri el az 1 cm-t. Gyakran stresszes időszakkal, vagy valamilyen akut betegséggel köthető össze a megjelenése.

    Hirdetés

    Ezzel szemben a „nagy aftás fekély” 10%-ban fordul elő, melynek esetén a fekély mérete 1 cm-nél nagyobb, a fekély maga is mélyebb, nehezebben gyógyul, és akár heget is hagyhat maga után.

    Létezik emellett a herpesz formájú fekély, ami nevét onnan kapta, hogy kinézete emlékeztet a herpesz vírus okozta fertőzésre - de ahhoz nincsen egyébként köze. Ebben az esetben több apró fekély alakul ki egymás mellett, de ezek nem hólyagosak, mint a herpesz. Gyakran a számtalan apró fekély összefolyik, nehezen gyógyuló hámhiányt okozva, mely kifejezetten fájdalmas lehet. Ez nem túl gyakori eltérés.

    Bővebben Ajakherpesz vagy afta? - Mik a különbségek?

    Amikor az afta kísérő tünet

    Találkozhatunk még aftaszerű fekélyekkel, melyek egy, már ismert szisztémás betegség esetén társuló tünetként jelennek meg. Egyéb tünetek megjelenése esetén gondolni kell háttérben álló betegségre is:

    • Vitaminhiány, tápanyaghiány – További tünetei a gyengeség, az általánosságban csökkent terhelhetőség, és visszatérő, kisebb fertőzések.
    • Vérszegénység, vashiány – Az afta mellett fáradékonyság, levertség, terhelésre jelentkező szívdobogásérzés és sápadtság jelezheti.
    • Allergia – Figyelemfelhívó tünet az ekcémás bőrelváltozás vagy más bőrtünetek (pl. kiütések) megjelenése.
    • Vérképzőszervi eltérések, leukémia – Gyanúja vérszegénység, vérzékenység, és lázzal járó, komplikált fertőzések esetén merülhet fel.
    • HIV fertőzés – Az afta megjelenését túl gyakori fertőzések, leromlott fizikai állapot, láz, bőrtünetek és fogyás hívhatják fel a figyelmet a vírusfertőzésre.
    • Autoimmun betegség – A szájüregi fekély mellett bőrtünetek, ízületi panaszok, láz és specifikus szervi eltérések adhatnak okot a további kivizsgálásra.
    • Behcet-kór - Arthritis, iritis, genitális fekélyek és bőrtünetek jelezhetik.
    • Lisztérzékenység (cöliákia) – A visszatérő aftás panaszok lisztérzékenységre is utalhatnak, melynek gyanúját erősíti, ha fogyás, hasmenés és hasi fájdalom is társul a fekélyek megjelenéséhez.
    • Gyulladásos bélbetegség (colitis, colitis ulcerosa, Crohn-betegség) – Ha a szájüregi fekélyeket fogyás, a széklethabitus megváltozása, hasi fájdalom és láz kíséri, ajánlott kivizsgálás céljából orvoshoz fordulni.
    • B12-vitamin-hiány – Előfordulhat, hogy aftás panaszok kísérik, de alapvetően a gyengeség, fáradékonyság, sápadtság és a hasi fájdalom adhatnak okot a gyanakvásra.

    Az afta komoly hatással lehet az életminőségre

    A kialakult tünetek nincsenek összhangban a megjelenő fekély kiterjedésével, hiszen gyakran az apró hámhiány is heves, étkezést hátráltató fájdalommal jár. Az enyhe kellemetlenséget okozó fájdalomtól kezdődően akár az életminőséget jelentősen rontó panaszok is jellemezhetik. Súlyos esetben, akár az étkezést, folyadékfogyasztást is megakadályozza a kialakult fekély, de ronthatja az alvás minőségét és a beszédet megakadályozó forma is kialakulhat. A nyelven megjelenő formája a rágást is befolyásolja, a garat felé terjedő afta fájdalmas nyelést okozhat. Pontosan ezen okok miatt a hosszabb ideig tartó fennállása (elsősorban más szisztémás betegséghez társultan) akár jelentős folyadék- és táplálékbeviteli hiányt, fogyást, leromlott állapotot is előidézhet.

    A kezelési lehetőségek

    Elsődleges feladat az ismert provokáló tényező kerülése, mint az ételallergiát kiváltó élelmiszerek, emellett fontos a súlyosbító faktorok eliminálása, mint például a szénsavas italok fogyasztása. Ha a megjelenése stresszhez kötött, a tünetek jellemzően csak a feszültséget okozó tényezők eltűnésével enyhülnek. Ha ismert betegség áll a háttérben, azt lehetőség szerint kezelni kell.

    Önnek ajánljuk Mi okozhat aftát gyermekkorban?

    Alapvetően nem kell súlyos betegségre gondolni, amikor afta jelenik meg a szájüregben, de kiegészítő tünetek (pl. fogyás, láz, ízületi fájdalmak, gasztrointesztinális tünetek, gyakori fertőzések, bőrtünetek) esetén, vagy amikor az afta nem szokványos lokalizációban jelenik meg, elhúzódóan gyógyul, vagy nem gyógyul maradéktalanul, esetleg gyakran ismétlődik, kifejezett panaszokkal jár vagy felülfertőződik, akkor érdemes a háttérben egyéb okokat is keresni.

    Az afta kezelése alapvetően tüneti: elsősorban a fájdalomcsillapítás és a gyulladás csökkentése a legfontosabb teendő. Az afta önmagától is gyógyul.

    • Kerülni kell a fűszeres, csípős ételeket, szénsavas italokat.
    • Helyileg fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gél vagy ecsetelő, szájvíz alkalmazása elősegítheti a regenerálódást.
    • Felülfertőződés esetén antibiotikumos vagy szteroid tartalmú kenőcs segíthet.
    • Súlyos tünetek vagy szisztémás betegséghez társuló forma esetén szájon át szedhető non-szteroid gyulladásgátlók, szteroidok, antibiotikum, immunmoduláns gyógyszerek jöhetnek szóba.

    Olvasson tovább! A szájüregi daganatok korai tünetei

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.08.16 11:36, Megjelenés: 2017.12.02 13:11
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Az afta típusai és kezelése

    Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.

    Ajakherpesz vagy afta?

    Korábban hosszú időn át az afta megjelenését is herpeszvírus-fertőzésnek tekintették. Mára ez a nézet megdőlt, ismert az etiológiai különbség a két betegség között. Míg az ajakherpeszt valóban a herpeszvírus okozza, az afta kialakulásában több tényező is szerepet játszik, azonban nem vírus váltja ki a tüneteit. Melyek a legfőbb különbségek?

    Szájüregi gyulladások - Tünetek és kezelés

    A szájüreg és a garat nem egy steril környezet, mindenkinek van egy normál, szájüregi mikrobákból és nem fertőző baktériumokból álló flórája. Ezt az egyensúlyban lévő flórát azonban megbolygathatja pl. egy fertőzés és ezzel gyulladást okozhat a nyálkahártyán.

    Szájhigiénia és termékenység - Hogyan függ össze?

    A legújabb kutatások szerint az orális egészség befolyásolja, hogy egy nő mennyi idő múlva esik teherbe, a férfiaknál pedig a fogínybetegségek és a fogszuvasodás gyenge minőségű spermiumokat eredményez.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    Az afta rizikófaktorai

    A fájdalmas szájüregi fekélyek kialakulásának oka mai napig nem teljesen tisztázott. Jelen tudományos vélemények alapján tudjuk róla, hogy önmagában is kialakulhat, bizonyos provokáló tényezők hatására egészséges egyénekben is megjelenhet, de egyéb, súlyos szisztémás betegség kísérője is lehet. Tudni kell azonban, hogy nem fertőző és semmilyen érintkezés formájában nem vihető át másik egyénre.

    A szájüreg egészsége - Az afta megelőzhető!

    Az afták kisméretű fekélyek a szájban, melyek a beszédet és étkezést is megnehezíthetik. Gyakori, rendszerint maguktól gyógyuló jelenségek, melyet majdnem minden ember megtapasztal legalább egyszer életében.

    Afta gyermekeknél és fiataloknál - Mit tehetünk ellene?

    Ötből egy fiatalnál rendszeresen előfordul a kellemetlen tünetekkel és fájdalommal járó, szájüregi nyálkahártyán jelentkező afta, amely egyes esetekben a beszédet vagy az evést is megnehezítheti, ezért fontos, hogy elkerüljük a megjelenését, és helyesen kezeljük, amikor panaszokat okoz. Vajon miért gyakoribb ez a jelenség gyermekek és serdülők körében? Milyen módon csökkenthető az afta kialakulásának esélye?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA