• Tudnivalók a rózsahimlőről (rubeola)

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó és Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

    A rubeola egy könnyen terjedő, igen fertőző betegség, mely a test egész felületén megjelenő kiütésekkel és különböző súlyosságú szövődményekkel jár. A jellegzetes bőrtünetek alapján rózsahimlő néven is ismert. A betegség ellen kötelező kombinált védőoltás, az MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) nyújt védelmet.

    Hogyan alakul ki?

    A rubeolát vírus okozza, így cseppfertőzéssel, azaz a fertőzött személy köhögésével, tüsszentésével terjed, de elkapható úgy is, ha a fertőzött beteg után használjuk annak poharát, evőeszközét.

    A vírus már 4 nappal a kiütések megjelenése előtt és még 1 héttel a kiütések megjelenése után is fertőz. Leginkább akkor terjed, mikor a beteg még nem is tudja magáról, hogy fertőzött.

    A betegség átvészelése életreszóló védettséget biztosít. Ha egyszer volt már rubeolás, akkor többé nem kapja el újra, egész életére immunitást szerez ellene. 

    Hirdetés

    Mik a rózsahimlő tünetei?

    A rubeola első tünetei a megfázás tüneteihez hasonlítanak: láz, orrfolyás, tüsszögés, torokfájás és köhögés. A nyaki nyirokcsomók megduzzadhatnak, a beteg gyakran nagyon fáradt, kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet.

    Mikor ezek a tünetek múlni kezdenek, akkor jelennek meg az élénk, inkább rózsaszínű foltok, kiütések az arcon, majd az egész testen. A betegség tünetei felnőtteknél gyakran súlyosabbak, mint gyermekek esetében.

    Általában 14-21 nappal azután jelennek meg a tünetek, hogy a beteg egy fertőzött személy közelében tartózkodott, a tünetek megjelenéséig eltelt időt inkubációs időszaknak nevezik.

      Rubeola (rózsahimlő) kiütései  

    Kezelési lehetőségek

    Jelenleg nincs orvosság a betegség kezelésére, a tünetek általában 1-2 héten belül elmúlnak. Ugyanakkor az orvos az alábbiakat javasolhatja:

    • fájdalomcsillapító és lázcsillapító gyógyszerek az izomfájdalmak csillapítására, a beteg rossz közérzete esetén lázcsillapításra
    • ágynyugalom, pihenés
    • bőséges folyadékfogyasztás
    • párásítás a köhögés és torokfájás csillapítására

    Lehetnek szövődményei a rubeolának?

    Gyermekkorban ritkák a szövődmények, azonban fontos a kötelező oltás beadatása, mivel a betegség olyan életveszélyes következményekkel is járhat, mint a tüdőgyulladás vagy encephalitis (agyvelőgyulladás). További komplikációk közé tartozik a:

    Terhesség és rubeolafertőzés

    A rózsahimlő legnagyobb kockázata a terhes nőket érinti. Amennyiben (az egyébként szeronegatív, azaz védettséget nem szerzett) terhes anya fertőzése az első 8 hét alatt zajlik le, kifejezetten magas arányban várható a magzat súlyos károsodása. Ebben az időszakban az embriók 90%-a fejlődési következményeket szenved el a fertőzéstől. A terhesség második szakaszában (12-24 hét) 30% körüli arányra csökken a magzat károsodásának valószínűsége, azonban még ez a szám is jelentős.

    A vírus súlyosan beavatkozik a magzat szervi és idegrendszeri fejlődésébe, és a méhen belüli fertőzés szív, szem, és egyéb idegrendszeri (pl. hallás) károsodásokkal jár. A veleszületett rubeolafertőzés a kialakult szövődményekkel Gregg-szindróma néven ismert.

    A 4. hét környékén történt fertőződés szinte kivétel nélkül a szindróma összetett tüneteivel jár.  A későbbi időszakban történt átvészelés koraszüléshez, spontán abortuszhoz, siketséghez, kis születési súllyal történő világra jövetelhez, súlyos mikrokefáliához vezethet.

    Nem lehet eléggé hangsúlyozni a terhesgondozás során végzett rubeola vizsgálatok jelentőségét! A koraterhesség során elengedhetetlenül fontos tisztázni, részesült-e az édesanya a megfelelő vakcinációban, rendelkezik-e védő ellenanyagokkal a vírusfertőzés ellen (IgG antitest oltástól vagy átvészeléstől).

    Megelőzés

    A kötelező védőoltás, melyet a gyerekek 15 hónapos korban kapnak, majd 11 éves korban emlékeztető oltásként ismételten, véd a betegség ellen. Ha Ön felnőttként még nem kapott oltást, és nincs védettsége a betegség ellen, kérheti a vakcinát háziorvosától. Az állapotos édesanya oltása - a védőoltás aktív vírustartalma miatt - a magzat védelmének érdekében már ellenjavallt!

    Korábban elterjedt módszer volt a leánygyermekek "szándékos" fertőzése. Amennyiben rózsahimlő gyanú merült fel környezetükben, inkább forszírozták a beteg gyermekkel történő érintkezést, hogy a leánygyermek termékeny korára védetté váljon a vírusfertőzéssel szemben. Napjainkban már a kismamák komoly és körültekintő szerológiai vizsgálatai nyújtanak támaszt a fertőzés lehetőségének követésére.

    Ezek a cikkek is fontosak lehetnek

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; webmd.com és healthline.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
    Aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

    Módosítva: 2017.01.15 05:21, Megjelenés: 2017.01.15 05:21
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Zöld utat kapott az eddigi leghatékonyabb magyar COVID-gyógyszer

    Széleskörűen hozzáférhetővé válik a magyar betegek számára is a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer, amely az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a COVID-19-fertőzés ellen. A gyártás a Richter Gedeon Nyrt. saját fejlesztése alapján indult. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. A szert több magyarországi egészségügyi intézményben, így a Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák.

    Országos tisztifőorvos: a héten megérkezik az influenza elleni védőoltás

    Ezen a héten minden háziorvosi praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.