• Tudnivalók a rózsahimlőről (rubeola)

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó és Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

    A rubeola egy könnyen terjedő, igen fertőző betegség, mely a test egész felületén megjelenő kiütésekkel és különböző súlyosságú szövődményekkel jár. A jellegzetes bőrtünetek alapján rózsahimlő néven is ismert. A betegség ellen kötelező kombinált védőoltás, az MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) nyújt védelmet.

    Hogyan alakul ki?

    A rubeolát vírus okozza, így cseppfertőzéssel, azaz a fertőzött személy köhögésével, tüsszentésével terjed, de elkapható úgy is, ha a fertőzött beteg után használjuk annak poharát, evőeszközét.

    A vírus már 4 nappal a kiütések megjelenése előtt és még 1 héttel a kiütések megjelenése után is fertőz. Leginkább akkor terjed, mikor a beteg még nem is tudja magáról, hogy fertőzött.

    A betegség átvészelése életreszóló védettséget biztosít. Ha egyszer volt már rubeolás, akkor többé nem kapja el újra, egész életére immunitást szerez ellene. 

    Hirdetés

    Mik a rózsahimlő tünetei?

    A rubeola első tünetei a megfázás tüneteihez hasonlítanak: láz, orrfolyás, tüsszögés, torokfájás és köhögés. A nyaki nyirokcsomók megduzzadhatnak, a beteg gyakran nagyon fáradt, kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet.

    Mikor ezek a tünetek múlni kezdenek, akkor jelennek meg az élénk, inkább rózsaszínű foltok, kiütések az arcon, majd az egész testen. A betegség tünetei felnőtteknél gyakran súlyosabbak, mint gyermekek esetében.

    Általában 14-21 nappal azután jelennek meg a tünetek, hogy a beteg egy fertőzött személy közelében tartózkodott, a tünetek megjelenéséig eltelt időt inkubációs időszaknak nevezik.

      Rubeola (rózsahimlő) kiütései  

    Kezelési lehetőségek

    Jelenleg nincs orvosság a betegség kezelésére, a tünetek általában 1-2 héten belül elmúlnak. Ugyanakkor az orvos az alábbiakat javasolhatja:

    • fájdalomcsillapító és lázcsillapító gyógyszerek az izomfájdalmak csillapítására, a beteg rossz közérzete esetén lázcsillapításra
    • ágynyugalom, pihenés
    • bőséges folyadékfogyasztás
    • párásítás a köhögés és torokfájás csillapítására

    Lehetnek szövődményei a rubeolának?

    Gyermekkorban ritkák a szövődmények, azonban fontos a kötelező oltás beadatása, mivel a betegség olyan életveszélyes következményekkel is járhat, mint a tüdőgyulladás vagy encephalitis (agyvelőgyulladás). További komplikációk közé tartozik a:

    Terhesség és rubeolafertőzés

    A rózsahimlő legnagyobb kockázata a terhes nőket érinti. Amennyiben (az egyébként szeronegatív, azaz védettséget nem szerzett) terhes anya fertőzése az első 8 hét alatt zajlik le, kifejezetten magas arányban várható a magzat súlyos károsodása. Ebben az időszakban az embriók 90%-a fejlődési következményeket szenved el a fertőzéstől. A terhesség második szakaszában (12-24 hét) 30% körüli arányra csökken a magzat károsodásának valószínűsége, azonban még ez a szám is jelentős.

    A vírus súlyosan beavatkozik a magzat szervi és idegrendszeri fejlődésébe, és a méhen belüli fertőzés szív, szem, és egyéb idegrendszeri (pl. hallás) károsodásokkal jár. A veleszületett rubeolafertőzés a kialakult szövődményekkel Gregg-szindróma néven ismert.

    A 4. hét környékén történt fertőződés szinte kivétel nélkül a szindróma összetett tüneteivel jár.  A későbbi időszakban történt átvészelés koraszüléshez, spontán abortuszhoz, siketséghez, kis születési súllyal történő világra jövetelhez, súlyos mikrokefáliához vezethet.

    Nem lehet eléggé hangsúlyozni a terhesgondozás során végzett rubeola vizsgálatok jelentőségét! A koraterhesség során elengedhetetlenül fontos tisztázni, részesült-e az édesanya a megfelelő vakcinációban, rendelkezik-e védő ellenanyagokkal a vírusfertőzés ellen (IgG antitest oltástól vagy átvészeléstől).

    Megelőzés

    A kötelező védőoltás, melyet a gyerekek 15 hónapos korban kapnak, majd 11 éves korban emlékeztető oltásként ismételten, véd a betegség ellen. Ha Ön felnőttként még nem kapott oltást, és nincs védettsége a betegség ellen, kérheti a vakcinát háziorvosától. Az állapotos édesanya oltása - a védőoltás aktív vírustartalma miatt - a magzat védelmének érdekében már ellenjavallt!

    Korábban elterjedt módszer volt a leánygyermekek "szándékos" fertőzése. Amennyiben rózsahimlő gyanú merült fel környezetükben, inkább forszírozták a beteg gyermekkel történő érintkezést, hogy a leánygyermek termékeny korára védetté váljon a vírusfertőzéssel szemben. Napjainkban már a kismamák komoly és körültekintő szerológiai vizsgálatai nyújtanak támaszt a fertőzés lehetőségének követésére.

    Ezek a cikkek is fontosak lehetnek

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; webmd.com és healthline.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
    Aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

    Módosítva: 2017.01.15 05:21, Megjelenés: 2017.01.15 05:21
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.