MMR-oltás felnőtteknek - Amikor ajánlott, és amikor tilos

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász frissítve:

Az MMR-vakcina a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen véd. Noha kisgyermekként szinte mindenki megkapja ezt a kombinált védőoltást, ez nem garantálja az életre szóló védelmet. Sok országban nincs kanyaró elleni immunizációs program, így az onnan érkező utazók növelik a betegség terjedésének kockázatát.

Kanyaróban szerte a világon évente 250 ezer ember, köztük sok gyermek hal meg a fejlődő országokban. Magyarországon kötelező az MMR-védőoltás. A gyermekek először 15 hónaposan, majd az általános iskola hatodik osztályában újra megkapják. Az oltóanyag élő, de legyengített kanyaró-, mumpsz- és rózsahimlővírusokat tartalmaz.

Ez is érdekelheti Nem okoz autizmust az MMR-védőoltás

Az 1969 előtt születettek nagy része átesett ezeken a betegségeken, így szerzett immunitást a kanyaró és mumpsz ellen. Azoknak, akik ezt követően születtek, és nem estek át mindhárom betegségen, ajánlott az MMR-oltás, akár megkapták azt gyermekként, akár nem.

Miért ajánlott a felnőtteknek az MMR-oltás?

Az MMR-oltás által lefedett három betegség (kanyaró, mumpsz, rubeola) mindegyike nagyon fertőző. Mindhármat a levegőben terjedő vírusok okozzák, köhögéssel, tüsszentéssel vagy akár csak belégzéssel is terjed.

Kanyaró – Ez a betegség lázat, orrfolyást és bőrkiütést okoz, megtámadja a torkot és a tüdőt is. Járványesetekről számoltak be a Fülöp-szigeteken, Dél-Afrikában és Európában is.

Mumpsz – Ez a betegség lázat, fáradtságot, fej- és izomfájdalmakat, valamint a nyálmirigyek duzzanatát, férfiaknál pedig a herék gyulladását okozhatja. A mumpsz halláskárosodáshoz, az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártya fertőzését és egyéb súlyos problémákhoz vezethet.

Rubeola – Ez a betegség is lázzal és kiütéssel jár, várandós kismamákra különösen veszélyes. A méhen belüli rubeolafertőzés súlyos fejlődési, születési rendellenességeket (szívproblémákat, süketséget, máj- és lépkárosodást, mentális retardációt) okozhat. Rubeolás terhes nőknél akár 20-25 százalék is lehet annak kockázata, hogy a születendő gyermeknek valamilyen baja lesz.

Mikor kell a felnőttnek beoltatnia magát?

1969-től létezik morbilli (kanyaró) elleni védőoltás, de 1990-től vezették be a stabil védettséget biztosító két oltásból álló oltási sémát. Értelemszerűen nem tekinthető védettnek az, aki ez előtt született, és korábban (gyermekként) nem esett át a fertőzésen. A hazánkban használatos védőoltási séma az 1989-es évtől biztosít stabil védettséget a kanyaró ellen, amikor is bevezették a két védőoltást (15 hónapos és 11 éves korban). Így, akik eme két időpont között születtek, jó eséllyel akár fogékonyak is lehetnek a vírussal szemben.

A legbiztosabb módszer a szerológiai vizsgálat: egyetlen vérvétellel megállapítható, hogy valaki védettnek tekinthető-e a kanyarófertőzéssel szemben. Akár eme teszt nélkül is érdemes azonban az MMR-oltást felvenni, ha az illető fokozott kockázatnak van kitéve a fertőzés szempontjából (pl. egészségügyi dolgozó, járvány sújtotta területre beutazó stb.). A felnőttek oltása egy adagnyi oltóanyag beadásából áll.

Kivételek – Kinek nincs szüksége MMR-oltásra?

Nincs szüksége az oltásra azoknak a felnőtteknek, akik:

  • rendelkeznek bizonyítékkal a beoltottságukról,
  • bizonyítékuk van arra, hogy voltak kanyarósak és rubeolásak vagy mumpszosak.

Kinek nem ajánlott az MMR-oltás?

Bizonyos esetekben az oltás nem ajánlott. Ide a következő csoportokba tartozók számítanak:

Terhesség – Kismamák nem kaphatják meg az oltást, mivel az veszélyezteti a magzatot. Az MMR-oltásban részesült nőknek legalább 4 hetet kell várni a teherbe eséssel!

Életveszélyes allergiás reakció – Azok, akiknek életveszélyes allergiás reakciójuk volt a zselatinra, korábbi MMR-oltásra vagy a neomicin gyógyszerre, nem kaphatnak MMR-oltást.

Egészségi állapot – Mindenképpen beszéljen orvosával arról, ajánlott-e Önnek az MMR-oltás, ha:

  • HIV beteg,
  • valamilyen egyéb immunrendszeri zavara van,
  • rákos vagy daganatellenes gyógyszert szed, röntgensugárzást kap,
  • szteroidokat, vagy más, az immunrendszert befolyásoló gyógyszereket szed,
  • alacsony vérlemezkeszáma volt (vérképzőszervi betegség),
  • vérátömlesztése volt vagy vérkészítményt kapott,
  • közepesen vagy súlyosan beteg.

Mik az MMR-vakcina összetevői?

Mint sok más vakcina, az MMR is kis mennyiségű vírusnak a szervezetbe juttatásával hozza működésbe az immunrendszert, hogy létrejöjjön a védelem. Ennek a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja az MMR-vakcina által is használt, laboratóriumilag legyengített, élő vírusok alkalmazása.

Az MMR-oltás kockázatai és mellékhatásai

A legtöbb felnőtt számára az MMR-oltás előnyei meghaladják annak kockázatait. Egyeseknél rövid ideig jelentkező, enyhe bőrkiütés, láz, nyirokcsomó-duzzanat, fájdalom, ízületi merevség léphet fel az oltás után. Komolyabb és ritka mellékhatások közé tartozik az ideiglenesen alacsony vérlemezkeszám vagy a súlyos allergiás reakció.

Azonnal keresse fel orvosát, ha légzési nehézségei, szapora szívverése, csalánkiütése van, gyenge, szédül, vagy egyéb problémákat tapasztal az oltás után!

Ezt olvasta már? Tények és tévhitek - Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
WebMD
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.