• MMR-oltás felnőtteknek - Amikor ajánlott, és amikor tilos

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Az MMR-vakcina a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen véd. Noha kisgyermekként szinte mindenki megkapja ezt a kombinált védőoltást, ez nem garantálja az életre szóló védelmet. Sok országban nincs kanyaró elleni immunizációs program, így az onnan érkező utazók növelik a betegség terjedésének kockázatát.

    Kanyaróban szerte a világon évente 250 ezer ember, köztük sok gyermek hal meg a fejlődő országokban. Magyarországon kötelező az MMR-védőoltás. A gyermekek először 15 hónaposan, majd az általános iskola hatodik osztályában újra megkapják. Az oltóanyag élő, de legyengített kanyaró-, mumpsz- és rózsahimlővírusokat tartalmaz.

    Jó tudni Nem okoz autizmust az MMR-védőoltás

    Az 1969 előtt születettek nagy része átesett ezeken a betegségeken, így szerzett immunitást a kanyaró és mumpsz ellen. Azoknak, akik ezt követően születtek, és nem estek át mindhárom betegségen, ajánlott az MMR-oltás, akár megkapták azt gyermekként, akár nem.

    Miért ajánlott a felnőtteknek az MMR-oltás?

    Az MMR-oltás által lefedett három betegség (kanyaró, mumpsz, rubeola) mindegyike nagyon fertőző. Mindhármat a levegőben terjedő vírusok okozzák, köhögéssel, tüsszentéssel vagy akár csak belégzéssel is terjed.

    Kanyaró – Ez a betegség lázat, orrfolyást és bőrkiütést okoz, megtámadja a torkot és a tüdőt is. Járványesetekről számoltak be a Fülöp-szigeteken, Dél-Afrikában és Európában is.

    Mumpsz – Ez a betegség lázat, fáradtságot, fej- és izomfájdalmakat, valamint a nyálmirigyek duzzanatát, férfiaknál pedig a herék gyulladását okozhatja. A mumpsz halláskárosodáshoz, az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártya fertőzését és egyéb súlyos problémákhoz vezethet.

    Rubeola – Ez a betegség is lázzal és kiütéssel jár, várandós kismamákra különösen veszélyes. A méhen belüli rubeolafertőzés súlyos fejlődési, születési rendellenességeket (szívproblémákat, süketséget, máj- és lépkárosodást, mentális retardációt) okozhat. Rubeolás terhes nőknél akár  20-25 százalék is lehet annak kockázata, hogy a születendő gyermeknek valamilyen baja lesz.

    Hirdetés

    Mikor kell a felnőttnek beoltatnia magát?

    1969-től létezik morbilli (kanyaró) elleni védőoltás, de 1990-től vezették be a stabil védettséget biztosító két oltásból álló oltási sémát. Értelemszerűen nem tekinthető védettnek az, aki ez előtt született, és korábban (gyermekként) nem esett át a fertőzésen. A hazánkban használatos védőoltási séma az 1989-es évtől biztosít stabil védettséget a kanyaró ellen, amikor is bevezették a két védőoltást (15 hónapos és 11 éves korban). Így, akik eme két időpont között születtek, jó eséllyel akár fogékonyak is lehetnek a vírussal szemben.

    A legbiztosabb módszer a szerológiai vizsgálat: egyetlen vérvétellel megállapítható, hogy valaki védettnek tekinthető-e a kanyarófertőzéssel szemben. Akár eme teszt nélkül is érdemes azonban az MMR-oltást felvenni, ha az illető fokozott kockázatnak van kitéve a fertőzés szempontjából (pl. egészségügyi dolgozó, járvány sújtotta területre beutazó stb.). A felnőttek oltása egy adagnyi oltóanyag beadásából áll.

    Kivételek – Kinek nincs szüksége MMR-oltásra?

    Nincs szüksége az oltásra azoknak a felnőtteknek, akik:

    • rendelkeznek bizonyítékkal a beoltottságukról,
    • bizonyítékuk van arra, hogy voltak kanyarósak és rubeolásak vagy mumpszosak.

    Kinek nem ajánlott az MMR-oltás?

    Bizonyos esetekben az oltás nem ajánlott. Ide a következő csoportokba tartozók számítanak:

    Terhesség – Kismamák nem kaphatják meg az oltást, mivel az veszélyezteti a magzatot. Az MMR-oltásban részesült nőknek legalább 4 hetet kell várni a teherbe eséssel!

    Életveszélyes allergiás reakció – Azok, akiknek életveszélyes allergiás reakciójuk volt a zselatinra, korábbi MMR-oltásra vagy a neomicin gyógyszerre, nem kaphatnak MMR-oltást.

    Egészségi állapot – Mindenképpen beszéljen orvosával arról, ajánlott-e Önnek az MMR-oltás, ha:

    • HIV beteg,
    • valamilyen egyéb immunrendszeri zavara van,
    • rákos vagy daganatellenes gyógyszert szed, röntgensugárzást kap,
    • szteroidokat, vagy más, az immunrendszert befolyásoló gyógyszereket szed,
    • alacsony vérlemezkeszáma volt (vérképzőszervi betegség),
    • vérátömlesztése volt vagy vérkészítményt kapott,
    • közepesen vagy súlyosan beteg.

    Mik az MMR-vakcina összetevői?

    Mint sok más vakcina, az MMR is kis mennyiségű vírusnak a szervezetbe juttatásával hozza működésbe az immunrendszert, hogy létrejöjjön a védelem. Ennek a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja az MMR-vakcina által is használt, laboratóriumilag legyengített, élő vírusok alkalmazása.

    Az MMR-oltás kockázatai és mellékhatásai

    A legtöbb felnőtt számára az MMR-oltás előnyei meghaladják annak kockázatait. Egyeseknél rövid ideig jelentkező, enyhe bőrkiütés, láz, nyirokcsomó-duzzanat, fájdalom, ízületi merevség léphet fel az oltás után. Komolyabb és ritka mellékhatások közé tartozik az ideiglenesen alacsony vérlemezkeszám vagy a súlyos allergiás reakció.

    Azonnal keresse fel orvosát, ha légzési nehézségei, szapora szívverése, csalánkiütése van, gyenge, szédül, vagy egyéb problémákat tapasztal az oltás után!

    Ezt olvasta már? Tények és tévhitek - Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    WebMD
    Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Módosítva: 2018.05.13 20:09, Megjelenés: 2017.04.03 11:25
   • Cikkajánló

    Anyajegy vagy bőrrák?

    Anyajegy vagy bőrrák?

    Dr. Kónya Judit

    Hogyan különíthetőek el? Fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    HPV elleni oltás fiúknak is

    HPV elleni oltás fiúknak is

    Szponzorált tartalom

    Már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás. (x)

    A szigorúan betartott szociális távolságtartás a SARS-CoV-2-fertőzés jóval alacsonyabb kockázatával függ össze

    A kutatók szerint hasonló vizsgálatok felhasználhatók lehetnek a járványkitörések helyi trendjeinek előrejelzésére.

    Koronavírus - 710 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt kilenc krónikus beteg

    710 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 15170 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

    A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.

    Kiütéses fertőző betegségek

    Az alábbiakban összefoglaló és összehasonlító jelleggel összegyűjtöttük a leggyakoribb kiütéses fertőző betegségek jellemzőit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Bőrbetegségek a lábon
    A különböző lábgomba fertőzések gyakoriságuk miatt ma már népbetegségnek számítanak.
    Készülj fel a második hullámra!
    Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások