• Emésztőrendszeri megbetegedések cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2020-02-05 11:06
    Vakbélgyulladás
    A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző. Jelnyelvi verzió
    Élet betegséggel
    BOE - Muzslay Eszter Lektorálta: Dr. Müller Katalin Eszter, l.számú Gyermekgyógyászati Klinika
    2020-01-29 03:06
    A gyulladásos bélbetegség egy krónikus bélgyulladással járó, folyamatos kezelést igénylő betegség. Kiváltó okai eddig még nem teljesen tisztázottak. A gyulladásos bélbetegség (továbbiakban IBD (inflammatory bowel disease)) előfordulása világszerte, így hazánkban is folyamatosan növekszik mind a gyermekek, mind a felnőttek körében. Két életkori csúcs ismert: a fiatal felnőttkor és az idősebb, 50-70 év közötti korosztály.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2020-01-21 03:05
    A colitis ulcerosa kezelése általában gyógyszeres vagy műtéti terápiából áll. A gyógyszeres kezelések célja a tünetek hátterében álló gyulladás csökkentése. Legjobb esetben ez nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem a betegség hosszú távú enyhüléséhez vezethet.
    Panaszok
    Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus
    2020-01-20 05:06
    A népnyelv általában pókhasúnak nevezi azokat a kisgyermekeket, akiknek a hasa feltűnően elődomborodik, végtagjaik a testükhöz képest vékonyak. Ezeket a külső jeleket legtöbbször hasfájás, gyakori, nagy mennyiségű széklet ürítése is kíséri. Ilyen gyermekek esetében az elfogyasztott ételek felszívódásának, hasznosulásának zavara áll fenn, aminek több oka lehet, de leggyakrabban lisztérzékenységre, más néven cöliákiára lehet gondolni. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus a betegség korai felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
    2020-01-20 03:06
    Az aranyér kezelése függ annak típusától és stádiumától. Számos esetben gyógyszerekkel és házi gyógymódokkal is kezelhető, ám előfordulhat az is, hogy műtéti beavatkozás szükséges az aranyeres panaszok megszüntetéséhez.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg összeállítás - Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
    2020-01-16 14:35
    A májelégtelenség a májfunkciók olyan súlyos mértékű romlása, amikor a máj már nem tudja ellátni a szervezetben betöltött szerepét. Ha kialakul a májelégtelenség, az azt jelenti, hogy a máj nagy része károsodott.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
    2020-01-15 14:35
    A hidrogén kilégzési teszt a laktózérzékenység, a kontaminált vékonybél szindróma és a fruktózintolerancia kimutatására alkalmas.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
    2020-01-15 05:06
    A primer biliaris cirrhosis egy nem túl gyakori, gyógyíthatatlan megbetegedés, melyet a májban futó epeutak, epecsatornák visszafordíthatatlan hegesedése, s ezáltali elzáródása okoz.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
    2020-01-14 09:36
    A nyelés részben akaratlagos, részben reflexes tevékenység, mely lehetővé teszi a falat gyomorba jutását akkor is, ha a gravitáció ebben nem segít. Ha ez akadályozott, dysphagiáról, ha fájdalommal jár, odynophagiáról beszélünk. Mindkettő riasztó tünet, azonnali kivizsgálást igényel.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
    2020-01-13 13:03
    A probiotikumok jótékonyan segítik szervezetünk bélflórájának munkáját. Azonban, mint minden készítménynél (legyen az gyógyszer vagy étrend-kiegészítő), a probiotikumok esetében is szem előtt kell tartanunk néhány szabályt.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
    2020-01-07 17:03
    A leggyakrabban előforduló, sürgős műtéti beavatkozást igénylő, hasi fájdalommal járó megbetegedés a vakbélgyulladás, amelynek hétköznapi elnevezése valójában megtévesztő, hiszen nem a vakbél, hanem a féregnyúlvány gyulladásos megbetegedéséről van szó. Megóvhatjuk-e magunkat és gyermekünket a vakbélgyulladás kialakulásától?
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!