• Irritábilis bél szindróma: diagnózis és kezelés

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus

    Mivel nincsenek olyan tünetek, amelyek kizárólag erre a betegségre lennének jellemzőek, fontos, hogy kizárjunk más, hasonló emésztőrendszeri betegségeket.

    A téma cikkei

    5/1 Az irritábilis bél szindróma (IBS)
    5/2 Az irritábilis bél szindróma tünetei
    5/3 Az irritábilis bél szindróma diagnózisa, kezelése
    5/4 Diéta irritábilis bél szindrómában szenvedőknek
    5/5 Tippek irritábilis bél szindrómában szenvedőknek

    Az irritábilis bél szindróma diagnózisa a kórtörténet felvételén, fizikális és székletminta-vizsgálaton nyugszik.

    Mivel általában nincsenek olyan tünetek, amelyek csak erre a betegségre lennének jellemzőek, az irritábilis bél szindróma diagnózisát kizárásos alapon állítják fel. A folyamat elősegítése érdekében a kutatók diagnosztikai ismérveket határoztak meg, amelyek segítségével az irritábilis bél szindrómát és a hasonló emésztőrendszeri betegségeket azonosítani tudják. Vagyis csak akkor mondhatják ki az irritábilis bél szindróma diagnózisát, ha bizonyos tünetek fennállnak.

    Ilyen tünet a hasi fájdalom és diszkomfort (rossz érzet), ami 12 hétnél tovább okoz problémát, de nem feltétlenül áll fenn folyamatosan 12 héten keresztül.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A diagnózis kimondásához emellé az alábbiakból legalább két tünetnek meg kell lennie:

    • a székletürítés gyakoriságának és a széklet állagának ingadozása;
    • sürgető székelési inger vagy a végbél teltség érzése;
    • nyák, esetleg vér a székletben;
    • puffadtság, hasi feszülés érzés.

    Léteznek azonban olyan figyelemfelkeltő tünetek, amelyek az irritábilis bél szindróma helyett más betegséget valószínűsíthetnek. Ilyen az 50 éves kor feletti kezdet, a fogyás, a láz, a visszatérő hányás és a nagy mennyiségű vér a székletben.

    Ha Önnél ezek a figyelemfelkeltő jelek fennállnak, akkor további vizsgálatokra van szükség. Ha Önnél teljesülnek az irritábilis bél szindróma kritériumai és nincs semmilyen figyelmeztető tünet, akkor orvosa további vizsgálat nélkül a kezelés mellett dönthet.

    További vizsgálatok

    Orvosa számos vizsgálatot javasolhat a különböző fertőzéses betegségek, illetve felszívódási zavarok kizárása végett. A vizsgálatok során az alábbi beavatkozásokra kerülhet sor.

    • Flexibilis szigmoidoszkópia. A vizsgálat a vastagbél alsó részét egy vékony, rugalmas cső segítségével tekinti át.
    • Kolonoszkópia. Általában orvosa ezt a vizsgálatot egy vékony, rugalmas cső segítségével végzi el, amellyel a teljes bélszakasz áttekinthető.
    • Komputertomográfia (CT). A CT-vizsgálatok a belső szervek keresztmetszeti röntgenképét mutatják meg.
    • Laktózintolerancia (tejcukor elviselési képtelenség) vizsgálat. A laktáz nevű enzim egy, a tejben levő cukortípus, a laktóz emésztéséhez szükséges. Ha Ön nem termeli ezt az enzimet, akkor tej és erjesztés nélkül készült tejtermék fogyasztása esetén, az irritábilis bél szindrómához hasonló tünetei lehetnek. Ezen kórkép kizárása érdekében, orvosa egy kilégzéses vizsgálatok végeztethet, vagy megkérheti, hogy néhány hétre hagyja el a tejtermékeket az étrendjéből.
    • Vérvizsgálatok. A cöliákia (lisztérzékenység) egy gabonafehérjével szembeni érzékenység, amely szintén az irritábilis bél szindrómához hasonló tüneteket hoz létre.

    Az irritábilis bél szindróma kezelése

    Amit Ön is megtehet
    • Fokozatosan emelje a rostok mennyiségét étrendjében néhány héten keresztül és figyelje meg a hatását!
    • Kerülje a tapasztalata alapján problematikus ételeket!
    • Egyen rendszeresen! Ne hagyjon ki étkezéseket és azonos mennyiségeket egyen mindennap!
    • Legyen óvatos a tejtermékekkel!
    • Igyon bőségesen folyadékot!
    • Mozogjon rendszeresen!
    • Hasfogó, illetve hashajtó készítményeket csak óvatosan használhat!

    Mivel nem teljesen tisztázott, hogy mi áll az irritábilis bél szindróma hátterében, a kezelés elsősorban a tünetek enyhítésére összpontosít, hogy minél teljesebb életet tudjon a betegséggel élni.

    A legtöbb esetben az enyhe tüneteket eredményesen lehet visszaszorítani azzal, hogy megfelelően kezeli a stresszt, és módosít étrendjén, életvitelén. Ha a tünetek mérsékelten súlyosak vagy súlyosak, akkor többre van szükség, mint az életviteli változásokra.

    Ebben az esetben orvosa az alábbiakat javasolhatja:

    • Rostpótlás. Különböző rostpótló készítmények szedése, például korpa, metilcellulóz alkalmazása segíthet a székrekedés rendezésében.
    • Hasfogó készítmények. Bizonyos vény nélkül kapható gyógyszerek, például a loperamid, segíthetnek a hasmenés megszüntetésében.
    • A szélképző ételek kerülése. Ha Önnek zavaró mértékű haspuffadása van, vagy nagy mennyiségű szél gyötri, mérsékelheti a szénsavas üdítőitalok, saláták, nyers zöldségek, gyümölcsök, a karalábé, a karfiol és a brokkoli fogyasztását.
    • Antikolinerg gyógyszerek. Egyes betegeknek olyan gyógyszerre van szükségük, amely a belek működését gyorsító idegek gátlásával hat. Jelenleg kizárólagosan az irritábilis bél szindróma kezelésére csak az alosetron van forgalomban. Mivel forgalmazása megkezdését követően kilenc hónappal már két haláleset történt alkalmazásával kapcsolatban, és 113 betegnél súlyos mellékhatások alakultak ki, engedélyét visszavonták. Ezt követően ismét megengedték forgalmazását, azonban már csak speciális képzésben részesült orvos írhatja fel, és kizárólag más kezelésre nem reagáló nőknek adható, az irritábilis bél szindróma rendkívül súlyos hasmenéssel járó, rendkívül súlyos formáinak kezelésére.
    Tudta-e? 

    Az IBS kezelésénél görcsökre görcsoldó szereket ajánlanak (hatóanyaguk pl. butylscopolamin vagy mebeverin). Néhány depresszió kezelésére használt szernek (triciklikus antidepresszánsok) is ilyen hatása van.

    • Kalciumantagonista gyógyszerek. A bélből fel nem szívódó kalciumantagonisták gátolják a görcsöket és kiegyensúlyozzák a székletürítés gyakoriságának ingadozását, de nem rendelkeznek szív- és érrendszeri mellékhatásokkal.
    • Antidepresszáns gyógyszerek. Ha a tünetei között fájdalom vagy tartósan nyomott hangulat is szerepel, orvosa antidepresszáns szedését javasolhatja. Ezek a gyógyszerek enyhítenek a depresszió tünetein, a triciklikus (klasszikus) szerek ezenfelül gátolják a belek működését gyorsító idegek működését is. Hasmenés és hasi fájdalom esetén, ezért orvosa elsősorban triciklusos antidepresszánsokat javasolhat, pl. imipramint és amitriptilint. A mellékhatások közé az álmosság és a székrekedés tartozhat. A szelektív szerotoninreuptake-gátlók, pl. a fluoxetine vagy a paroxetine, akkor lehet kedvező hatású, ha a depresszió mellé emésztőrendszeri panaszként elsősorban székrekedés társul.

    Egyes kutatások szerint, az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek antibiotikus kezelése is, jótékony hatású lehet, ez azonban egyelőre nem nyert igazolást.

    Olvasson tovább! Fej vagy has? Funkcionális emésztőszervi betegek kezelése komplex orvosi-pszichológiai módszerrel

    Dr. Zsuga Judit, neurológus, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus

    Módosítva: 2018.12.06 18:41, Megjelenés: 2017.08.13 21:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    C-vitamin

    C-vitamin

    B. M., szakfordító

    Miért fontos és miben fordul elő? A C-vitamin szerepe és forrásai.

    Májbetegségek

    Májbetegségek

    Dr. Vitális Zsuzsann

    Mi a máj feladata? Milyen tünetei lehetnek, ha megbetegszik?

    Az irritábilis bél szindróma és tünetei

    Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a figyelmeztető tünetek?

    A haspuffadás gyógyszeres kezelése

    A haspuffadás egy gyakran előforduló emésztőrendszeri állapot, amelyet okozhatnak bizonyos betegségek, a helytelen életmód vagy egyszerűen csak a nem megfelelő módú vagy összetételű táplálkozás. Tünetei könnyen felismerhetőek. Ezek általában a teltségérzet, felfúvódás, hasfájás, feszülő érzés a hasban, böfögés. Mindezen tüneteket a felgyülemlő és nehezen távozó bélgázok okozzák. Milyen típusú gyógyszerekkel enyhíthető a haspuffadás?

    A menopauzát kísérő tünetek kezelési lehetőségei

    A menopauzát kísérő tünetek kezelhetőek, illetve a szövődményként kialakuló betegségeket meg lehet előzni. Mielőtt bármelyik kezelési formát választja, beszéljen orvosával a lehetőségekről és a kockázatokról.

    A rheumatoid arthritis kezelése

    A rheumatoid arthritis kezelése az elmúlt évek során jelentősen javult. A kezelés leggyakrabban gyógyszerekkel történik, de bizonyos esetekben műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

    A hangulatjavítók hatása az érzelmekre

    Világszerte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a hangulatjavítók. Ezek között is vezető helyen szerepelnek a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) szerek, melyek fokozzák az agyban a felszabaduló szerotonin mennyiségét, ezen keresztül fejtik ki pozitív, kedélyjavító hatásukat.

    Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások

    A legtöbb gyógyszer fogyasztása alatt szigorúan kerülni kell az alkoholt, mert különben egészen váratlan hatásokkal kell szembenéznünk. Van azonban néhány gyógyszercsoport, melyre nem jelentős, vagy nincs hatása az alkoholnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA