• Gombócérzés a torokban, vagyis a globus szindróma

    Dr. Pászthory Erzsébet
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász

    Globus szindróma a neve annak a tünetegyüttesnek, amelynek lényege, hogy a betegek úgy érzik, a torkukban fájdalommal nem járó csomó, duzzanat van. Sokféleképpen írják le, a leggyakrabban úgy, mint egy gombócérzést, szorítást, idegentestérzést. Jellegzetessége, hogy evés vagy ivás után a panaszok gyakran enyhülnek. Tekintsük át ezt a témát részletesen!

    A gombócérzés tarthat néhány másodperctől hetekig-hónapokig, ami akár a betegek mindennapjait is megkeserítheti. A jelenség sokakat érint, becslések szerint az emberek közel fele átélte már legalább egyszer.

    Milyen elváltozások állhatnak a háttérben?

    A két leggyakoribb ok:

    • Az esetek nagyobb részében nem mutatható ki szervi elváltozás, „csak” ideges tünetről van szó, amelyet stresszhelyzet vált ki arra hajlamos embereknél. Ide sorolható, amikor a garatnyálkahártya szárazsága áll a háttérben, ami lehet öntudatlan, gyakori nyelés (szintén pszichés tünet) vagy gyógyszermellékhatás következménye.
    • A tartósan fennálló gombócérzés másik leggyakoribb oka a refluxbetegség következtében kialakuló irritáció, vagyis a garatnyálkahártya gyulladása.

    Ritkább okok:

    Valódi szűkületet okozó kórképek

    • szövetszaporulat a garattájon: daganatok, ciszták, nyirokcsomó-megnagyobbodás
    • pajzsmirigytúltengés (strúma)
    • idegentestek (pl. félrenyelt gyógyszer, csontdarab stb.)
    • maró anyagok által okozott hegesedés (sav- vagy lúgmérgezés)
    • ritka anatómiai variációk a garattájon (hosszú nyelvcsap, a nyaki gerinc, a pajzsporc és a sziklacsontnyúlvány rendellenes helyzete okozhat kismértékű szűkületet)

    Egyéb okok:

    • Zenker-diverticulum: a garat és nyelőcső határán kialakuló, elsősorban idősebb korban jelentkező nyálkahártyatasak
    • izomgyengeséggel járó állapotok, pl. myasthenia gravis

    Hirdetés

    Mi a teendő, ha a globus szindróma tüneteit észleljük?

    Ebben az esetben is érvényes alapelv, hogy elsősorban a súlyosabb, szervi elváltozásokat kell kizárni. Ehhez fül-orr-gégészeti, gasztroenterológiai, esetleg endokrinológiai és ideggyógyászati vizsgálat, valamint képalkotó eljárások (röntgen, CT, ultrahang stb.) szükséges. Makacs, súlyos panaszok esetében, szervi háttér hiányában szükség lehet pszichiáter bevonására is.

    Láthatjuk, hogy nem egyszerű a probléma megoldása, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy panaszaival a háziorvost keresse fel először, mert ő tud abban segíteni, hogy a megfelelő „pályára” állítsa a beteget, hiszen sokan hónapokig bolyonganak a különböző szakrendelések labirintusában feleslegesen, mire érdemi segítséget kapnak.   

    Mivel a tünetek hullámzóak, gyakran enyhe lefolyásúak is lehetnek, érdemes kiemelni, melyek azok a helyzetek, amikor valószínűleg súlyos betegség áll a háttérben.

    Mielőbb orvoshoz kell fordulni, ha a következők valamelyikét tapasztalja

    • nyelési képtelenség, a falat elakadása, hányinger-hányás
    • légzési nehézség
    • erősödő, hosszabb ideje (néhány hete) fennálló panaszok
    • nyelési fájdalom vagy -nehézség
    • 50 év felett hirtelen kezdődő tünetek
    • tisztázatlan eredetű fogyás, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, láz vagy hőemelkedés

    Ez a cikk is érdekelheti Önt A nyelési panaszok leggyakoribb okai

    Milyen kezelésre számíthatok?

    A globus szindrómának speciális terápiája természetesen nincsen, hiszen a kiváltó okot kell kezelni. Például, ha reflux-betegség igazolódik, a megfelelő életmód- és gyógyszeres kezelés a tünetek megszűnéséhez vezethet.

    Pszichés eredet esetében a szervi eredet kizárása egyúttal a legfontosabb kezelési eljárás is, gyakran már ez elegendő a tünetek enyhüléséhez. Ha a betegekben tudatosul, hogy nincs okuk félni például valamilyen daganatos elváltozástól, enyhül a szorongásuk, nem élik meg olyan intenzíven a panaszokat, illetve felkészültebben fogadják azokat egy újabb stresszhelyzetben. Életmódváltás, és a feszültségoldó technikák elsajátítása is sokat segíthet. Ugyanakkor az is előfordul, hogy a súlyos, pszichoterápiára nem reagáló esetekben antidepresszáns kezelés válik szükségessé. 

    Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász

    Módosítva: 2019.11.13 09:36, Megjelenés: 2017.10.24 11:25
   • Cikkajánló

    Májelégtelenség

    Májelégtelenség

    Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia

    Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan lehet megelőzni a kialakulását?

    Ülőmunka

    Ülőmunka

    Feövenyessy Krisztina

    Mit tehetünk az ülőmunka ártalmainak elkerülése érdekében?

    Gombócérzés a torokban - Komolyabb bajt is jelezhet

    Kevesen fordulnak ezzel a bizonytalan panasszal az orvoshoz, pedig akár nagyobb betegség előjele vagy kísérő tünete is lehet, ezért érdemes végigvenni, hogy mi minden állhat a hátterében.

    Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

    A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

    Életeket ment a vastag- és végbélszűrés

    November közepén a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének, szűrésének jelentőségére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.