• Gombócérzés a torokban, vagyis a globus szindróma

    Dr. Pászthory Erzsébet
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász

    Globus szindróma a neve annak a tünetegyüttesnek, amelynek lényege, hogy a betegek úgy érzik, a torkukban fájdalommal nem járó csomó, duzzanat van. Sokféleképpen írják le, a leggyakrabban úgy, mint egy gombócérzést, szorítást, idegentestérzést. Jellegzetessége, hogy evés vagy ivás után a panaszok gyakran enyhülnek. Tekintsük át ezt a témát részletesen!

    A gombócérzés tarthat néhány másodperctől hetekig-hónapokig, ami akár a betegek mindennapjait is megkeserítheti. A jelenség sokakat érint, becslések szerint az emberek közel fele átélte már legalább egyszer.

    Milyen elváltozások állhatnak a háttérben?

    A két leggyakoribb ok:

    • Az esetek nagyobb részében nem mutatható ki szervi elváltozás, „csak” ideges tünetről van szó, amelyet stresszhelyzet vált ki arra hajlamos embereknél. Ide sorolható, amikor a garatnyálkahártya szárazsága áll a háttérben, ami lehet öntudatlan, gyakori nyelés (szintén pszichés tünet) vagy gyógyszermellékhatás következménye.
    • A tartósan fennálló gombócérzés másik leggyakoribb oka a refluxbetegség következtében kialakuló irritáció, vagyis a garatnyálkahártya gyulladása.

    Ritkább okok:

    Valódi szűkületet okozó kórképek

    • szövetszaporulat a garattájon: daganatok, ciszták, nyirokcsomó-megnagyobbodás
    • pajzsmirigytúltengés (strúma)
    • idegentestek (pl. félrenyelt gyógyszer, csontdarab stb.)
    • maró anyagok által okozott hegesedés (sav- vagy lúgmérgezés)
    • ritka anatómiai variációk a garattájon (hosszú nyelvcsap, a nyaki gerinc, a pajzsporc és a sziklacsontnyúlvány rendellenes helyzete okozhat kismértékű szűkületet)

    Egyéb okok:

    • Zenker-diverticulum: a garat és nyelőcső határán kialakuló, elsősorban idősebb korban jelentkező nyálkahártyatasak
    • izomgyengeséggel járó állapotok, pl. myasthenia gravis

    Hirdetés

    Mi a teendő, ha a globus szindróma tüneteit észleljük?

    Ebben az esetben is érvényes alapelv, hogy elsősorban a súlyosabb, szervi elváltozásokat kell kizárni. Ehhez fül-orr-gégészeti, gasztroenterológiai, esetleg endokrinológiai és ideggyógyászati vizsgálat, valamint képalkotó eljárások (röntgen, CT, ultrahang stb.) szükséges. Makacs, súlyos panaszok esetében, szervi háttér hiányában szükség lehet pszichiáter bevonására is.

    Láthatjuk, hogy nem egyszerű a probléma megoldása, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy panaszaival a háziorvost keresse fel először, mert ő tud abban segíteni, hogy a megfelelő „pályára” állítsa a beteget, hiszen sokan hónapokig bolyonganak a különböző szakrendelések labirintusában feleslegesen, mire érdemi segítséget kapnak.   

    Mivel a tünetek hullámzóak, gyakran enyhe lefolyásúak is lehetnek, érdemes kiemelni, melyek azok a helyzetek, amikor valószínűleg súlyos betegség áll a háttérben.

    Mielőbb orvoshoz kell fordulni, ha a következők valamelyikét tapasztalja

    • nyelési képtelenség, a falat elakadása, hányinger-hányás
    • légzési nehézség
    • erősödő, hosszabb ideje (néhány hete) fennálló panaszok
    • nyelési fájdalom vagy -nehézség
    • 50 év felett hirtelen kezdődő tünetek
    • tisztázatlan eredetű fogyás, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, láz vagy hőemelkedés

    Ez a cikk is érdekelheti Önt A nyelési panaszok leggyakoribb okai

    Milyen kezelésre számíthatok?

    A globus szindrómának speciális terápiája természetesen nincsen, hiszen a kiváltó okot kell kezelni. Például, ha reflux-betegség igazolódik, a megfelelő életmód- és gyógyszeres kezelés a tünetek megszűnéséhez vezethet.

    Pszichés eredet esetében a szervi eredet kizárása egyúttal a legfontosabb kezelési eljárás is, gyakran már ez elegendő a tünetek enyhüléséhez. Ha a betegekben tudatosul, hogy nincs okuk félni például valamilyen daganatos elváltozástól, enyhül a szorongásuk, nem élik meg olyan intenzíven a panaszokat, illetve felkészültebben fogadják azokat egy újabb stresszhelyzetben. Életmódváltás, és a feszültségoldó technikák elsajátítása is sokat segíthet. Ugyanakkor az is előfordul, hogy a súlyos, pszichoterápiára nem reagáló esetekben antidepresszáns kezelés válik szükségessé. 

    Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász

    Módosítva: 2020.11.19 18:36, Megjelenés: 2017.10.24 11:25
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az időskor és az emésztőrendszer egészsége

    Az emésztéssel kapcsolatos problémák bármilyen életkorban jelentkezhetnek, ugyanakkor az idősebb felnőttek közel 40 százalékánál évente előfordul egy vagy több életkorral összefüggő emésztőrendszeri tünet.

    A szokatlan szagú széklet lehetséges okai

    A széklet jellegzetességei, szaga, színe, állaga számos információt szolgáltat szervezetünkről. Mind az egészséges emésztésnek és a kóros emésztésnek, vagy betegségeknek is vannak járulékos székleteltérései.

    Gombócérzés a torokban - Komolyabb bajt is jelezhet

    Kevesen fordulnak ezzel a bizonytalan panasszal az orvoshoz, pedig akár nagyobb betegség előjele vagy kísérő tünete is lehet, ezért érdemes végigvenni, hogy mi minden állhat a hátterében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.