• Fruktózfelszívódási zavar (malabszorpció)

        Szerző: WEBBeteg összeállítás

        A gyümölcsfogyasztásnak minden évszakban megvan a létjogosultsága: a vitaminok pótlásával a betegségek megelőzésében, a magas rosttartalommal pedig az egészséges emésztés fenntartásában támogatják szervezetünket. Azonban akkor, ha fogyasztásukat követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, érdemes utánajárni, mi okozza a panaszokat.

        Ártalmas gyümölcsök 

        A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, más néven fruktóz adja. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt szacharóz nevű kettős cukrot alkot, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi.

        Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása nem mehet végbe. Emiatt fruktóztartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás és hasmenés jelentkezhet. A fruktózfelszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is.

        Hirdetés

        Csecsemőknél is jelentkezhet

        Mivel a szacharáz enzim hiánya öröklődik, a fruktózfelszívódási zavar tünetei gyakran fél éves kor körül, a hozzátáplálás megkezdésével észlelhetők. Ebben az életkorban a legjellemzőbb tünet a hasfájás, hasmenés. A gyermekek idővel összekötik az adott ételt a kellemetlen mellékhatásokkal és előfordulhat, hogy emiatt nem szívesen fogadják a gyümölcsöket, gyümölcslevet.

        A szénhidrátok

        Talán iskolai tanulmányainkból még rémlik, hogy milyen anatómiai útvonalon halad az étel, és milyen biokémiai folyamatok mennek végbe lebontásuk során, de most itt nem a száraz tények közlése a célom, hanem az, hogy rávilágítsak az egyes élettani és biokémiai folyamatok mindennapi életünkben betöltött jelentőségére. A táplálkozás élettana és biokémiája I. - A szénhidrátok

        Fruktózfelszívódási zavar esetén azonban nemcsak a gyümölcsök, de akár az édesítéshez használt kristálycukor is hasfájást okozhatnak. Fontos, hogy ilyen esetben ne erőltessük az étel elfogyasztását, mivel a súlyos hasmenés akár kiszáradáshoz is vezethet.

        Vizsgálatok és diéta

        A fruktózfelszívódás zavarát H2-kilégzéses terhelési teszttel határozhatjuk meg. A kezelésben a magas szacharóz- és fruktóztartalmú ételek kerülése az elsődleges. A terápia mindig egyénre szabott, a diéta időtartama a kiváltó okon múlik: attól is függ, a panaszok öröklött szacharáz zavar, vagy a bélnyálkahártya komplex károsodása miatt jöttek-e létre.

        Ami magas fruktóztartalma miatt egyértelműen mellőzendő: az alma, a körte, a birsalma, a füge és a szőlő. A mindennapos használatban levő kristálycukor, porcukor répa-cukrot tartalmaz, aminek része a fruktóz, ezért ez, továbbá a méz is kerülendő.

        Fruktózintolerancia vagy malabszorpció?

        A fruktózintolerancia és a fruktózfelszívódási zavar két külön betegség. A fruktózintolerancia előfordulása igen ritka, a májban lévő egyik enzim nem megfelelő működésekor jön létre. Tünetei közé tartozik a fruktóztartalmú ételek fogyasztását követően fellépő alacsony vércukorszint, hasmenés, görcsök. Gyermekeknél figyelmeztető jel lehet még a növekedés elmaradása is. Kezeletlen esetben a későbbiekben májmegnagyobbodás és a máj kóros szöveti átépülése (cirrózis) is létrejöhet.

        Fruktózintolerancia esetén egész életen át tartó, nagyon szigorú fruktóz-, szacharóz- és szorbitmentes étrendre van szükség, hogy a súlyos tünetek ne alakuljanak ki.

        WEBBetegForrás: WEBBeteg összeállítás
        Forrás: Budai Allergiaközpont
        Orvos szakértő: Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

        Módosítva: 2017.08.15 16:35, Megjelenés: 2017.08.15 16:35
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Alvászavar

        Alvászavar

        B. M., szakfordító

        Hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ezekkel foglalkozunk részletesen.

        Barátok

        Barátok

        Habis Melinda

        Az elszigeteltség fokozza bizonyos betegségek kockázatát. A barátok egészségvédő szerepéről.

        Extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja

        Már extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja az ország egyes területein, a tetőzés szeptember elején várható.

        Mérséklődik, de hétvégétől újra fokozódik a parlagfű pollenszórása

        Az átvonuló hidegfront, illetve az azt kísérő csapadékos idő hatására a parlagfű pollenkoncentrációja átmenetileg országszerte mérséklődik.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA