Emésztőrendszeri megbetegedések

Emésztőrendszeri megbetegedések

GPT (glutamát-piruvát-transzamináz)

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2021-08-28 04:03

A glutamát-piruvát-transzamináz, hivatalos nevén alanin-aminotranszferáz (ALAT vagy ALT) túlnyomóan a májsejtekben termelődő enzim, amely az ott bekövetkező károsodások mutatója.

Familiáris adenomatosus polyposis (FAP) - A vastagbél betegsége

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2021-09-02 14:33

A familiáris adenomatosus polyposis szindróma a vastagbél olyan ritka, öröklött megbetegedése, amely fokozott kockázatot jelent vastagbélrák kialakulására. A betegség megelőzésére jelenleg sajnos nincs lehetőség, ám a beteget műtéttel meg lehet óvni a súlyosabb következményektől.

Béltisztítás - Miért veszélyes?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-09-02 07:35

A végbél és vastagbél tisztítása témájában számtalan írást találhatunk a világhálón, azonban az ezzel kapcsolatos vélekedés eléggé ellentmondásos. Van, aki kifejezetten hasznosnak és egészségesnek véli, mások inkább csak a hátrányáról írnak.

GOT (glutamát-oxálacetát-transzamináz)

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2021-09-01 22:03

A glutamát-oxálacetát-transzamináz, más néven aszpartát-aminotranszferáz (AST) főleg a májban és a szívben előforduló enzim, azonban az említett szerveken kívül a vázizmokban, a vesékben és az agyban is megtalálható.

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő beteg táplálkozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
2021-09-01 03:03

Míg az akut hasnyálmirigy-gyulladást kórházi körülmények között kell figyelemmel kísérni, a krónikus állapot diétás terápiáját hosszú távon, egész életen át tartani kell. Csak így érhető el, hogy a betegség kiújulását, rosszabbodását elkerülje a beteg.

A gyulladásos bélbetegség kockázatát növelik egyes antibiotikumok

WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2021-08-31 22:03

Egyre fiatalabbaknál jelentkeznek a gyulladásos bélbetegségek (IBD) a magyar lakosság körében is. Ezek közül a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) a leggyakoribb. Az IBD ott válik egyre gyakoribbá, ahol a gyors gazdasági fejlődés és a fokozott higiénia mellett gyakrabban alkalmazzák az antibiotikumokat.

Mitől lehet emésztetlen étel a székletben?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-08-28 20:36

A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy ha orvoshoz emésztési panaszokkal fordul, igen sok kérdést tehetnek fel a széklettel kapcsolatban, mely miatt senkinek nem kell kellemetlenül éreznie magát.

GPT (glutamát-piruvát-transzamináz)

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2021-08-28 04:03

A glutamát-piruvát-transzamináz, hivatalos nevén alanin-aminotranszferáz (ALAT vagy ALT) túlnyomóan a májsejtekben termelődő enzim, amely az ott bekövetkező károsodások mutatója.

Elsavasodás és a szervezet sav-bázis háztartása

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
2021-08-26 18:33

Napjainkban lépten-nyomon elsavasodásról, lúgosító étrendről hallunk. Az alábbi pár bekezdésben igyekszem a fiziológiai és patológiai folyamatokat világossá tenni, az esetleges félreértéseket tisztázni.

A májelégtelenség kezelése és a lehetséges szövődmények

WEBBeteg összeállítás - Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
2021-08-25 14:33

Májelégtelenség esetén a legfontosabb teendő az alapbetegség lehetőség szerinti kezelése. Attól függetlenül, hogy ez lehetséges-e, cél az akut életveszély elhárítása, a máj további állapotromlásának megelőzése és a sokszervi elégtelenség kialakulásának elkerülése.

Hashajtó készítmények - Okosan bánjunk velük!

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
2021-08-24 14:33

A székletürítés egy reflexszerű mechanizmus, melynek során a részt vevő izmok működését a széklet mennyisége és állaga indítja be. Ha a székletürítés folyamata zavart szenved, az nemcsak kellemetlenségeket, de komolyabb szövődményeket is okozhat. Ezért fontos, hogy csökkent ürítés esetén cselekedjünk. Ilyenkor rendszerint valamilyen hashajtó hatású készítményhez vagy praktikához folyamodunk.