• Emésztőrendszeri megbetegedések

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
    2018-10-14 10:21
    Végbélrák
    A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
    2018-11-11 09:33
    Globus szindróma a neve annak a tünetegyüttesnek, amelynek lényege, hogy a betegek úgy érzik, a torkukban fájdalommal nem járó csomó, duzzanat van. Sokféleképpen írják le, a leggyakrabban úgy, mint egy gombócérzést, szorítást, idegentestérzést. Jellegzetessége, hogy evés vagy ivás után a panaszok gyakran enyhülnek. Tekintsük át ezt a témát részletesen!
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2018-11-10 13:33
    A Crohn-betegség a bélrendszer nyálkahártyájának - gyakran mélyen az érintett bélszakasz szöveteibe hatoló - gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó, és akár az életet is veszélyeztető betegsége.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus
    2018-11-09 13:06
    Gyulladásos bélbetegségek (IBD) esetén a tünetek megjelenésétől a diagnózis megállapításáig hosszú, vizsgálatokkal teli idő telhet el. Ennek az időszaknak a könnyebb átvészelését segíti, ha a beteg tud tájékozódni állapotát és aktuális eredményeit illetően, illetve társas kapcsolataiba tud kapaszkodni.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
    2018-11-08 17:25
    A végbél a vastagbél legvégső szakasza, viszonylag gyakorta előforduló megbetegedések helye.
    Betegségek megértése
    Trombózisközpont - Dr. Baranyai László, aranyér-specialista
    2018-11-06 13:01
    A hosszú ideig tartó, rendszeres ülőmunka, akár az irodában vagy éppen a volán mögött, a medencefenékre irányuló emelkedett nyomás a vénák átmeneti vagy tartós tágulatával járhat. A kialakuló aranyerességet szakorvos által érdemes kezelni. Dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér-specialistája mondja el a legfontosabbakat.
    Betegségek megértése
    BOE - Farkas Ákos, medikus, Lektorálta: Dr. Sümegi Liza Dalma
    2018-11-05 20:55
    A nyelőcső egy rendkívül tágulékony, izmos falú cső, amely a gégefedőtől (epiglottis) a gyomor-nyelőcső átmenetig (cardia) tart.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2018-11-04 13:01
    Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki? És annak, hogy ilyen daganat áll a cukorbetegség hátterében? Mit tehet egy cukorbeteg, hogy megelőzze a hasnyálmirigy-daganat kialakulását?
    Élet betegséggel
    WEBBeteg összeállítás, Lektorálta: Dr.Baki Márta, onkológus
    2018-11-02 05:21
    A vastagbélrák a legtöbb esetben az 50 év feletti korosztályt érinti, azonban a fiatalabb életkor sem jelent biztosítékot, különösképpen akkor, ha a családban volt már hasonló tumoros betegség. Felvetődik emiatt a kérdés: amennyiben nemző- illetve fogamzóképes életkorban lévő az érintett beteg, vajon milyen hatással lehet a vastagbélrák a termékenységre és a családtervezésre.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
    2018-10-31 05:21
    Nemrég két epekövet találtak az epehólyagomban és azt mondták, hogy meg kell műteni és ki kell venni. Hogyan végzik a műtétet? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg összeállítás - Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus, Dr. Kónya Judit, családorvos
    2018-10-23 17:25
    A vastagbéldaganatok húszból egy embert veszélyeztetnek. Bizonyos életmódbeli tényezőkkel és időnkénti szűréssel azonban jó eséllyel megelőzhetőek a súlyos következmények.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!