• Emésztőrendszeri megbetegedések cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2019-02-03 04:33
    Vakbélgyulladás
    A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző. Jelnyelvi verzió
    Élet betegséggel
    Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
    2019-03-20 14:36
    Az irritábilis bél szindróma (IBS) sokak életét megnehezíti, és mint kiderült, a szívinfarktusnak is önálló rizikófaktora. Az összefüggéseket dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta világította meg.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2019-03-19 18:35
    Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont korábban is volt aranyere, annak állapota sokat romolhat a terhesség során élettanilag bekövetkező változások miatt. Ritkán a vajúdást és hüvelyi szülést követően alakul ki átmenetileg.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
    2019-03-18 04:33
    Hasi görcsöt, diszkomfort érzést leggyakrabban gyomor- és bélrendszeri problémák, vese- és epekövesség, irritábilis bél szindróma, menstruációs panaszok okozhatnak. Lássunk néhány tényt, illetve tévhitet a hasi görcsökkel kapcsolatban!
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2019-03-17 17:36
    A reflux legjellegzetesebb tünete az égő fájdalom jelentkezése a szegycsont mögött (gyomorégés), ami lentről felfelé sugárzik.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg összeállítás
    2019-03-15 17:36
    Bizonyára sok kérdés felmerült Önben, amennyiben vastagbélszűrés vagy más célú endoszkópos beavatkozás során polipot fedeztek fel a szervezetében. Összeállításunkban a vastagbélpolipokkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre adunk választ.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
    2019-03-14 21:05
    A Candida albicans a normál flóra résztvevője. Az egészséges szervezetben igen ritkán fordul elő az enyhe lefolyású betegségekért felelős kórokozó, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthat el. Jelnyelvi verzió
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus szakorvos
    2019-03-14 18:36
    A Budd-Chiarri-szindróma nagyon ritka betegség, átlagosan egymillió főből egy személyt érinthet: a máj vénáinak súlyos szűkületei, illetve elzáródása keringési zavart okoznak. Ez a folyamat kezdetben gyakran tünetszegényen zajlik, a következményesen kialakuló vérpangás állhat az első panaszok hátterében.
    Panaszok
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2019-03-14 09:36
    A máj működéséről a laborértékek közül bizonyos enzimek, illetve a bilirubin vérben mért koncentrációja szolgáltat információkat. Sokan azt gondolják, hogy ezek eltérései a normál tartománytól kizárólag az alkoholfogyasztással állhatnak összefüggésben, valójában azonban számos olyan betegség is okozhat emelkedett értékeket, amelyek nem állnak összefüggésben az alkoholfogyasztással.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2019-03-10 17:36
    A hepaticus (máj) encephalopathia (HE) olyan agyi károsodás, amely súlyos májbetegség (pl. májzsugor, májelégtelenség) következtében jelentkezik. Ilyenkor a máj nem tudja megfelelően eltávolítani a vérből a toxinokat, így azok felhalmozódását okozza a véráramban, ami a vér-agy gáton átjutva agykárosodáshoz vezethet.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
    2019-03-10 04:33
    Sokan szenvednek olyan tünetektől, amelyek mögött nem igazolódott szervi betegség. A panaszok jelentkezésekor természetesen indokolt az orvosi vizsgálat és a beavatkozást igénylő kórképek kizárása! Ez nem feltétlenül jelent megterhelő eljárásokat, néha egy beszélgetés és a páciens ismerete is elegendő.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!