Emésztőrendszeri megbetegedések

Emésztőrendszeri megbetegedések

Ételallergia vagy ételintolerancia?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2023-01-26 05:03
Enzimhiány
Mivel az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés), gyakran összekeverik a kettőt.

A májfibrózis

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2023-01-27 14:33
Máj
A fibrózis a bizonyos szerveken (máj, tüdő, vese, hasnyálmirigy) belüli kötőszövet kóros felhalmozódását jelenti. Májfibrózis esetén az ép, funkcionális májszövetet kollagén kötőszövet, hegszövet váltja fel. Általában nem visszafordítható folyamat. A májfibrózis súlyos formája a cirrózis.

Fruktózintolerancia - Jellemző panaszok, kezelési lehetőségek

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2023-01-26 14:33
Fruktóz intolerancia
A fruktóz (gyümölcscukor) normál esetben a bélből történő felszívódást követően egy enzim segítségével glükózzá, azaz szőlőcukorrá alakul. Fruktózintolerancia esetén a szervezetből ez az enzim örökletes módon hiányzik, vagy csaknem teljes mértékben inaktív, így a glükózzá történő átalakulás nem jön létre.

Az alkoholfogyasztás valóban aranyeret okozhat?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2023-01-26 11:33
Az alkohol vízhajtó hatása jól ismert tény. Fogyasztása megnöveli a vizelet mennyiségét, ezáltal kiszáradáshoz vezethet. Amennyiben nincs elég folyadék a testünkben a széklet kiválasztásának folyamata során, abból a vastagbél további vizet von el.

Májbetegségek első tünetei

WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus - 2023-01-25 20:33
Máj
A máj a szervezet nagyon fontos szerve, melynek központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben is, valamint az emésztés egyik szinte nélkülözhetetlen nedvét, az epét választja ki.

Benignus rekurráló intrahepatikus kolesztázis

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2023-01-19 04:03
Epepangás
A benignus rekurráló intrahepatikus kolesztázis (BRIC) egy ritka genetikai betegség, amire az átmeneti (általában hetekig, de hónapokig vagy akár évekig is tartó) epepangás jellemző, amit spontán teljes javulás követ.

Gyomorröntgen, kontrasztanyagos gyomorröntgen

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2023-01-17 04:03
A gyomorröntgen mindig valamilyen kontrasztanyagot tartalmazó folyadék elfogyasztásával történik. A gyomor kontrasztanyagos röntgenvizsgálata elsősorban a gyomor funkcionális elváltozásainak vizsgálatára alkalmas.

A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2023-01-09 20:33
Gyomorfekély
A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.

A kettős ballon és egyes ballon enteroszkópia

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2023-01-05 04:03
A kettős ballon enteroszkópia (illetve módosított változata, az egyes ballon enteroszkópia) a vékonybél vizsgálatára szolgáló endoszkópos eljárás, amelynek segítségével több méteres bélszakasz átvizsgálhatóvá válik.

Diagnosztikai módszerek: endoszkópos vizsgálatok

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2023-01-03 17:00
Endoszkópos vizsgálat
Endoszkópos vizsgálatok során alkalom nyílik az üreges szervekbe történő közvetlen betekintésre, ám emellett szövettani mintavételre és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas az eljárás.

Az epekő: kialakulása, tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus - 2023-01-02 09:33
Epekő
Az epekő gyakori jelenség, az európai népesség 15 százalékát érinti. Az esetek háromnegyed részében az epekövek évekig nem okoznak panaszokat (néma epekövek), ám komplikáció esetén gyorsan kialakulhat epegörcs.

Óvatosan fogyasszon alkoholt, ha érzékeny a hisztaminra!

Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész - 2022-12-31 06:30
Az ünnepi időszakban az is elfogyaszt néhány pohárral, aki év közben csak ritkán iszik alkoholt. A kulináris élvezeteken túl, egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen italt választunk majd a karácsonyi menü mellé, vagy az újévi koccintáshoz. Néhány alkohol hisztamin tartalma ugyanis kifejezetten magas, így az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat.

A bélflóra egészsége - Hogyan tehet érte?

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus - 2022-12-27 05:33
Bélflóra
Az egészség megőrzésében és a szervezet egyensúlyának megtartásában fontos szerepe van a bélflórának. Miből áll, és hogyan őrizhető meg a természetes állapota?

Hogyan vizsgálhatóak ki a gyomorpanaszok?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-12-16 14:33
Gyomorfájás
A gyomorpanaszok sokszor nehezen meghatározhatóak: a beteg is bizonytalan tünetekről számol be, az okok is szerteágazóak lehetnek. A gyomor betegségeinek diagnosztizálása ezért sokszor több vizsgálatot is szükségessé tehet.

Tartós májkárosodást idézhet elő a COVID-19

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-12-14 11:33
A koronavírus-fertőzés nyomán kialakult betegség után hosszan tartó, krónikusan fennmaradó májkárosodást figyeltek meg a gyógyultaknál is – állapították meg nemrégiben kutatók. A legfrissebb adatokat összegző tanulmány szerzői azt tapasztalták, hogy a SARS-CoV2-vel való fertőződés után, sőt, a felépülést követően akár több hónapon át is fennállhatnak a májszövet eltérései.

Emésztőenzim-hiány - A vezető okok és az enzimpótlás lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-12-13 14:33
Emésztőenzim
Az emésztés folyamatában kulcsszerepet játszó enzimek többségét a hasnyálmirigyünk termeli. Normális működése esetén nincs szükség az emésztőenzimek bevitelére, ám több olyan megbetegedés létezik, amely esetén csak a pótlással előzhető meg a hiányállapotok kialakulása.

Mi köze van a bél mikrobiomjának az agy egészségéhez?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2022-12-13 04:03
Az étrenden keresztül a bél flórája, vagyis a mikrobiomja befolyásolhatja az agy egészségét és a demencia kockázatát - derül ki egy nemrégiben készült Baycrest-tanulmányból. Ez a felismerés segíthet a tudósoknak és a klinikusoknak optimalizálni a demencia megelőzésére szolgáló stratégiáikat is.

Az antibiotikum nemcsak az emésztőrendszert, de a hüvelyt sem kíméli

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - 2022-12-09 11:33
Az egyik legfontosabb információ, amit minden nőnek tudnia kell, hogy a hüvely nem egy steril hely. Sokféle mikrobióta, így baktérium, gomba és egysejtű él itt szoros közelségben. Vannak közöttük olyanok, amelyek a hüvely védekezőképességét segítik (Lactobacillusok), és olyanok is, amelyek elszaporodása betegségek kialakulásához vezethet.

Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus - 2022-12-09 04:03
Hasmenés
Milyen tünetek, kísérőtünetek esetén kell komolyabb okra gyanakodni a hasmenés hátterében? Mely tünetek milyen betegségre utalhatnak? Miért fontos ezekkel orvoshoz fordulni? Milyen esetben tanácsos azonnal felkeresni az orvost?

A természet patikájának leggyakrabban alkalmazott gyógynövénye, a kamilla

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-12-08 22:03
Az orvosi székfű (kamilla), latin nevén Matricaria recutita szárított fészekvirágzatát használjuk fel a gyógyászatban. E növény hazánk területén is vadon terem az Alföldön. Erről a területről a kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla 2015 óta hungarikumnak minősül.

Invaginatio (bélbetüremkedés) gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-12-08 14:33
Gyermek
Invaginatiónak, azaz bélbetüremkedésnek nevezzük azt az állapotot, amikor egy adott bélszakasz teleszkópszerűen betüremkedik, invaginálódik a folytatásába eső bélszakaszba.

Fertőzéses eredetű hasmenés - Kiváltó okok és kezelés

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-12-08 04:03
A gastroenteritis, vagyis a fertőzéses eredetű hasmenés olyan, gyulladással járó állapot, amelyben a gyomor mellett a vékonybél is érintett. Legfőbb tünetei a hasmenés, hányás és a hasi görcs.

Gyomorpanaszok, hasmenés - Hasznos tanácsok

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, gyermektüdőgyógyász - 2022-12-07 21:30
Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni?