Bélrendszeri daganatok: a GIST és tünetei

Rákgyógyítás
megjelent:

A GIST a gasztrointesztinális stróma tumor rövidítése: a kór a gyomor-bélrendszer ritka, rosszindulatú daganata. Többnyire a gyomorban vagy a vékonybélben fejlődik ki, de érintheti az emésztőrendszer más részét is.

A téma cikkei

2/1 A GIST tünetei
2/2 A GIST kezelése

Kezdetben a daganat a kifejlődés helyén (például a gyomorban, vagy bélben) marad, ekkor lokalizált, primer daganatról beszélünk. Ugyanakkor az áttétképződés révén a daganat más szervekre, a test más részeire is ráterjedhet.

A GIST tünetei

A betegség leggyakoribb tünetei a hasi diszkomfort, a fájdalom, hányás, véres székletürítés, vagy vér a hányadékban, illetve fáradékonyság. Viszont ezek a panaszok az emésztőrendszeri daganatos betegségekre általánosan jellemző tünetek, nem csak a GIST esetén jelentkezhetnek.

Hogyan ismerhető fel a GIST?

A betegség felismerésében a képalkotó vizsgálatok (mellkas röntgen, hasi ultrahang, CT, PET vizsgálat), az endoszkópos vizsgálatok (gyomortükrözés, béltükrözés), valamint labor vizsgálatok (vérkép, a máj és a vese működésének ellenőrzése)játszanak főszerepet, amelyek alapján az orvos klinikai diagnózist képes felállítani.

Mint a tumorgyanúk esetén jellemzően, a végső szót ebben az esetben is a szövettani vizsgálatot elvégző patológus mondhatja ki, aki különbséget tud tenni a GIST és más emésztőrendszeri tumorok és betegségek között.

A legtöbb esetben a GIST-ben egy úgynevezett c-KIT (CD 117) nevű, a sejtműködést és sejtosztódást szabályozó fehérje rendellenes működése mutatható ki. Miközben a normál sejtek élettartama korlátozott, ez a fehérje "folyamatosan bekapcsolt állapotba" kerülve a daganatos sejtek kontrolállatlan burjánzását idézi elő.

(A rakgyogyitas.hu cikke.)

Előző oldal | 2/1 | 2/2 A GIST kezelése

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.