• A májátültetésről

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    A májátültetést az 1960-as években kezdték kifejleszteni. Manapság a világ számos klinikai centrumában végzik, szigorúan meghatározott indikáció és felkészülés alapján. A túlélési arány napjainkban öt év után 75-85% körül van.

    Májátültetés során a recipiens (vagyis a szervet kapó) beteg szervezetéből eltávolítják a beteg szervet, és beültetik helyére az agyhalált szenvedett donor máját. A máj regenerálódó képessége miatt szóba jöhet élő donor májszegmentumának átültetése is, de ez ritkább.

    Mikor történik májátültetés?

    A végstádiumba jutott májbetegségek, illetve sokszor az akut májelégtelenség egyetlen lehetséges gyógymódja a májátültetés. Hivatalosan azokat a betegségeket és állapotokat fogadják el az átültetés indikációjának, ahol szakmai tapasztalat szerint konzervatív gyógyszeres vagy műtéti megoldással nem nyújtható jelentősen a beteg élete, akinek nem lenne megfelelő az életminősége sem.

    Viszont fontos szempont, hogy a betegnek mindezen állapotok mellett is megfelelő állapotban kell lennie arra, hogy a transzplantációval járó jelentős megterhelést, valamint a beavatkozást követő időszakot és utókezelést kellőképpen tolerálni tudja. A sikeres átültetéshez tehát megfelelő recipiens szükséges, akit szigorú szabályok szerint lehet felterjeszteni a transzplantációs listára. Az átültetés sikerességéhez hozzájárul a műtéti technika folyamatos fejlődése, a hatékony immunszupresszív kezelés a szerv átültetése után, a megfelelő kiegészítő kezelés, a megfelelő, egészséges donor máj, és természetesen a beavatkozás időzítése is.

    Sajnos ismert probléma a donor szervek hiánya. Sokkal többen várnak májra, mint amennyi rendelkezésre áll. Fontos az eljárás megtervezése során, hogy a szakemberek megtalálják azt az ideális (nem túl késői, de nem is korai) időpontot, amikor a legnagyobb eséllyel, a legbiztosabb gyógyulással segíthetik a beteget egy új szerv beültetésével.

    Hirdetés

    Betegségek, állapotok, amelyek májátültetést tehetnek szükségessé

    A májátültetés olyan betegségekben indokolt, ahol a májelégtelenség folyamatosan romlik és nincs más terápia a szervátültetésen kívül, viszont a beteg elviseli a műtétet és nem ismert semmilyen tényező, amely ellene szólna.

    A leggyakoribb kórképek (nem gyakorisági sorrendben):

    • Gyermekek veleszületett tárolási-, anyagcsere- vagy májelégtelenséget okozó anyagcsere betegsége esetén (Wilson-kór, alfa 1 antitripszin hiány, tyrosinaemia, haemochromatosis, cisztás fibrózis)
    • Gyermekek veleszületett betegsége, melyben az epecsatornák nem fejlődnek ki megfelelően
    • Felnőtteknél bármilyen okú májzsugor végstádiuma
    • Budd-Chiari szindróma (a májvéna elzáródásával járó betegség)
    • Akut, kezelhetetlen májelégtelenség (pl. mérgezés miatt)
    • Alkoholos májbetegség, vagyis cirrózis esetén (ha nincs májon kívüli betegség, pszichésen alkalmas a beteg, és legalább 6 hónapja absztinens)
    • Policisztás máj esetén
    • Máj adenomatosis (gócos májelváltozás, amely egy nem operálható, jóindulatú májdaganat)
    • Bizonyos elsődleges májtumorok esetén, egyénileg mérlegelve
    • Krónikus vírushepatitis B vagy C esetén, amikor a májzsugor állapota fennáll (aktív vírusfertőzés hiánya esetén)
    • Autoimmun hepatitis esetén
    • Ismeretlen erdetű (cryptogen) hepatitis fennállásakor
    • Gyógyszer okozta krónikus májkárosodás miatt
    • Májvéna trombózis, elzáródás esetén
    • Epeúti betegségekben (primer biliaris cirrhosis, primer szklerotizáló chholangitis, biliaris atresia, öröklődő cholestasis)

    Hogyan határozzák meg, hogy ki kerülhet várólistára?

    Ahhoz, hogy a beteg aktuális állapotának megítélése könnyebb legyen, és ne egyetlen orvos szubjektív döntésén múljon a transzplantáció elvégzése, nemzetközileg elfogadott indikációban, szigorú szabályok szerint kérhető a betegek májtranszplantációs listára történő felvétele. Ez a lista nemzetközi, országhatárokon átívelő, képlékeny rendszer, ahol az akut májelégtelenségben szenvedő betegek (az ő esetükben akár napok lehetnek csak a túlélésből hátra), illetve a krónikus májbetegségben szenvedő betegek is szerepelnek.

    Olvasson tovább Itt írtunk a krónikus májbetegségekről

    Mikor nem végezhető májátültetés?    

    • Súlyos rendszerbetegség,
    • fertőzés,
    • előrehaladott szívbetegség,
    • előrehaladott tüdőbetegség,
    • áttétes daganat,
    • alkoholizmus,
    • gyógyszer, drogfogyasztás és abúzus esetén.

    Ugyanakkor fontos az életkor (inkább 60 év alatti betegeknél ajánlott a bevetkozás), a további társbetegségek, az általános állapot, a pszichés betegségek, és az esetlegesen fennálló aktív vírushepatitis figyelembe vétele is, melyek szintén befolyásolják a szervátültetésre való alkalmasságot.

    Honnan származik a donor máj? Kiből lehet donor?

    Elsősorban agyhalált szenvedett, egyébként egészséges, 60 évnél fiatalabb szervezetből lehet ép májhoz jutni. Fontos, hogy a donornál ne legyen aktív vírusfertőzés, egyezzen az ABO vércsoport, a máj ép állapotban legyen, továbbá ne álljon fenn oxigénhiányos állapot.

    A májat speciális oldatban tárolva, jég között lehet épen tartani és szállítani a beavatkozás előtt, nem tovább, mint 20 órán keresztül. Ehhez azonban figyelembe kell venni a műtét időtartamát is, amely akár 8 óránál tovább tarthat. Ezért is fontos az időintervallum. Ha felmerül transzplantáció szükségessége, a beteget időben kell felterjeszteni akut májelégtelenség esetén, krónikus betegségben pedig lényeges, hogy elérhető legyen a beteg.

    Donor oldalról nézve, ha például kórházi körülmények között, vagy balesetnél agyhalált szenvedett betegről van szó, a donációhoz fontos, hogy időben fel kell terjeszteni donorként a nemzetközi donorregisztrációs rendszerbe.

    Alapvetően bárki lehet donor, aki a kritériumoknak megfelel, tehát vagy egészséges, vagy nincs daganatos betegsége, előrehaladott rendszerbetegsége, aktív vírusfertőzése, vagy autoimmun betegsége. Aki életében írásban nyilatkozott arról, hogy nem kíván donor lenni, annál nem végezhető el a donáció. Aki nem tett ilyen nyilatkozatot, felterjeszthető a donorlistára mások megsegítése céljából. Az agyhalál megállapításának biztosnak kell lennie. Ezt az a komplex vizsgálatsor teszi lehetővé, mely során több orvosi szakágat képviselő, tapasztalt orvos többlépcsős, szabályozott rendszer szerint vizsgálja meg a beteget, hogy teljes bizonyossággal kimondható legyen a visszafordíthatatlan agyhalál ténye.

    Ez a cikk is érdekelheti Hazánk is az Eurotransplant tagja, így hamarabb juthatnak a betegek donor szervekhez

    A műtét és az operációt követő időszak

    A májátültetés egy rendkívül összetett operáció, amely tapasztalt sebészcsapatból álló team munkája. A beavatkozás akár 6-18 óra időtartamú is lehet.

     Májtranszplantáció 

    Műtét után a beteg természetesen intenzív osztályon, monitorozás mellett lábadozik. Eközben az alábbi, létfontosságú teendők merülhetnek fel:

    • Fontos a felmerülő kilökődés veszélye miatt a megfelelő immunszupressziós kezelés (vénás, majd gyógyszeres kezelés formájában). Ezekkel a készítményekkel gyakorlatilag az immunrendszer működésének gátlása történik, mellyel elérhető, hogy a donor szerv ne lökődhessen ki a recipiens szervezetéből.
    • A keringés és légzés megfelelő támogatása.
    • A vércukorháztartás, vesefunkció, sav-bázis háztartás normalizálása.
    • Mesterséges, majd szájon át történő táplálás.
    • Vérzés, vérzékenység esetén vérzéscsillapítás, vérkészítmények adása.
    • Fájdalomcsillapítás.
    • Az esetleges fertőzések megelőzése és kezelése (sebfertőzés, hasűri fertőzés, kanül fertőzés, vizeletfertőzés, tüdőgyulladás).
    • A trombózis kialakulásának kivédése.
    • A beteg mobilizálása, gyógytornáztatása.

    Milyen komplikációk lehetnek műtét után?

    Amennyiben a műtét utáni monitorozás és megfigyelés eseménytelenül zajlik, és a fenti komplikációk elkerülhetőek, vagy megoldhatóak, még mindig lehetnek máj eredetű komplikációk is:

    • a beültetett máj elégtelensége
    • kilökődés
    • vérellátási zavar
    • epeelfolyási zavar
    • vérzés
    • trombózis

    A máj heveny kilökődése 1-2 héten belül jelentkezhet, lázzal, sárgasággal, májelégtelenséggel jár.

    A krónikus kilökődés (hetek-hónapok) lassú májfunkció romlás mellett észlelhető.

    A gyógyulás esélyei

    A felépülés függ a donor májtól, a májat kapó beteg műtétet megelőző állapotától, a felmerülő komplikációktól, egy vírusfertőzés esetleges átvitelétől és az alapbetegség kiújulásától. Autoimmun betegségekben, daganatos betegségekben, hepatitises betegekben kiújulhat a betegség. A genetikai hátterű betegségek meggyógyulnak.

    Az öt éves túlélés májátültetés esetén 80% feletti. Sikeres májátültetést követően, ha a beteg együttműködő, akár az egészségesekével megegyező, munkaképes, teljes élet is élhető.

    Dr. Ujj ZsófiaForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2018.04.18 17:25, Megjelenés: 2018.04.18 17:25
   • Cikkajánló

    A torokfájás

    A torokfájás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    Torokfájás esetén otthon csak akkor kúrálja magát, ha nincs láza.

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön ismeri a migrén okait és megelőzési lehetőségeit? Tesztelje tudását!

    Szétválasztott sziámi ikrek - Folytatódik a műtétsorozat

    A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár Operation Freedom névre keresztelt műtétsorozata folytatódik: a hároméves kislányok december 3-án és 4-én helyreállító műtéteken estek át a Bangladesbe visszalátogató szakembereink jóvoltából.

    Az ascites, vagyis a hasűri folyadékgyülem

    Az ascites (aszcitesz) a hasüregen belül felgyűlő, alapesetben savós folyadékgyülem.

    A májelégtelenség kezelése és a lehetséges szövődmények

    Májelégtelenség esetén a legfontosabb teendő az alapbetegség lehetőség szerinti kezelése. Attól függetlenül, hogy ez lehetséges-e, cél az akut életveszély elhárítása, a máj állapot további romlásának megelőzése és a sokszervi elégtelenség kialakulásának elkerülése.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.