Alkoholos májzsugor - miben bízhatok? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Édesanyámnak súlyos májzsugora van, milyen esélyei vannak ha elhagyja az italt? Reménykedhetünk még években?" - Az orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!

Most derült ki, hogy édesanyámnak súlyos májzsugora van, ami alkoholfogyasztás miatt alakult ki.
Kérdésem, hogy életmódváltással, az alkohol elhagyásával szinten tartható a mostani állapot? Szükség lesz nála a felgyülemlő víz leszívására is, mert sajnos nagyon hamar visszatermelődik. Ugye évei vannak még hátra, ha betart mindent, amit kell, és nem hónapokban kell reménykednem?

Tisztelt Kérdező!

Kérdésére még a labor- és a képalkotó vizsgálatok alapján is nehéz válaszolni, mivel a májcirrózis lefolyása erősen egyénfüggő.

Hol kezdődik az alkoholizmus?

"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza

Alapvető kérdés az, hogy maradt-e még elegendő ép májsejt a máj regenerálódásához.

Ha igen, akkor a toxikus okok elhagyásával az állapot javulása várható.

Azonban ha a károsodás olyan mértékű, hogy a májsejtek nem képesek pótolni az elpusztult sejteket, illetve ellátni a szükséges funkciókat, az állapot fokozatos romlásával kell számolni.

A májcirrózis a hasűri vénás nyomás megemelésével szövődmények kialakulásával jár, melyek szintén életet veszélyeztető állapotot jelentenek (nyelőcső-visszértágulatok megjelenése, a hasűri folyadék felülfertőződése, a méregtelenítés elégtelensége miatt tudatzavar megjelenése).

Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról

Az alkoholfogyasztási szokásokról

Bizonyos laboratóriumi értékek (albumin, bilirubin, INR-érték), a hasűri folyadék mennyisége és a központi idegrendszeri tünetek alapján a Child-Pugh féle pontrendszerben meghatározható a betegség stádiuma és meghatározható az egy éves túlélés esélye (ez a legenyhébb A stádiumban majdnem 100%, míg a legsúlyosabb C-ben 35).

Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor)

Az alkoholos májkárosodás a túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodás a májban. Az összes májbetegség kb. felének hátterében alkoholfogyasztás áll. Az alkohol okozta májkárosodásnak három stádiuma van. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, a kezelés és a prognózis is. Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor) és tünetei

(WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.