Emésztési panaszok menstruáció idején - Lehet összefüggés?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Számos nőnél a havi vérzés ideje alatt vagy a megelőző időszakban, az úgynevezett premenstruációs időszakban jelentkezhetnek járulékos tünetek, nem csak az alhasi fájdalom. Ezek összefüggése a hormonális ciklussal kérdéses, kevés vizsgálat foglalkozott a nők beszámolóival, hogy reálisak-e a nők visszatérő panaszai, illetve a jelenség háttere sem tisztázott.

Sok nő beszámol azonban a következő panaszokról a menstruáció alatt, vagy a megelőző napokban:

 • puffadás
 • hasmenés
 • székrekedés
 • hasi diszkomfort
 • étvágytalanság vagy pont fokozott étvágy
 • hányinger
 • hányás
 • gyengeség

A tünetek megjelenése, és a ciklussal való összefüggése attól is függ, egészséges nő esetén fordul-e elő, vagy olyan nőnél, akinek van más – elsősorban emésztőrendszeri vagy nőgyógyászati, pszichés – betegsége is.

Milyen esetek fordulhatnak elő?

Egészséges nőnél, akinek nincs nőgyógyászati, emésztőszervrendszeri vagy pszichés betegsége sem, az esetek akár 60-70%-ában is előfordulhatnak a panaszok. Ez nem jelenti természetesen azt, hogy minden hónapban, minden havi vérzés tünetekkel jár, azok erőssége is változhat és a panaszok összetétele is. Leggyakrabban a hasi fájdalmon kívül a puffadás, illetve a hányinger és hasmenés jelentkezése ismert.

Ezen tünetek kialakulása feltehetően a hormonszintek változásával, bizonyos neurotranszmitterek felszabadulásával, maga a menstruáció mint „hasűri történés” tényével és emocionális hatásokkal is összefügghet.

Stressz, vagy érzelmi labilitás esetén az emésztőrendszeri tünetek kétszer olyan gyakran is előfordulhatnak. Akár szomatizáció jelenségeként, akár csak emocionális hatásra.

Emésztőrendszeri alapbetegség esetén is gyakrabban fokozódnak a panaszok. A gyulladásos bélbetegségben vagy irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek a tünetek erősödéséről számolnak be a havi vérzés ideje alatt, vagy az azt megelőző öt napon. Ez a betegek nagyon nagy száma esetén előfordul.

Nőgyógyászati problémák pl. endometriosis esetén is jellemzőek lehetnek a járulékos bélrendszeri tünetek.

Mi állhat a jelenség hátterében?

A jelenség hátteréről megoszlanak a vélemények. Az biztos, hogy az érzelmi változások (depresszió, hangulatromlás, feszültség, idegesség) társulása a menstruációs időszakkal közismert dolog. A hangulati változások hatását az emésztőrendszeri tünetekre azonban nem támasztották alá tudományos vizsgálatokkal. Tény azonban, hogy azoknál, akik hangulati változásokra panaszkodnak, gyakrabban fordulnak elő a hasi panaszok is. Ez felveti a hormonális változások hatását, ugyanakkor pl. depresszió esetén a szomatizáció, vagyis a testi tünetek megjelenése is fokozódhat. Depresszió, hangulati változás esetén csökken az egyik úgynevezett neurotranszmitter – a szerotonin – felszabadulása is. Ugyanez a neurotranszmitter részt vesz a bélmozgás, motilitás szabályozásában, így magyarázható pl. a hasmenés, de akár a székrekedés vagy a puffadás gyakoribb megjelenése is.

Emellett a havi ciklus ezen fázisában csökken a fájdalomra adott tolerancia, ez az idegrendszeri válasz is fokozhatja mind a menstruációs fájdalom, mind a hasi panaszok előfordulását. A vérzés alatt és megelőzően a méhből felszabaduló prosztaglandin mint gyulladásos mediátor is vezethet a megjelenő járulékos panaszokhoz. A bélfal izmainak prosztaglandinra adott válaszaként kialakult bélmozgásváltozás és a fokozott ionkiválasztás növekvő bélüregi folyadékkiválasztáshoz, hasmenéshez is vezethet.

Mit lehet tenni?

A tüneti kezelés a panaszok enyhítésére nagyon fontos. De talán még fontosabb a megelőzés. Aki a havi vérzés idején visszatérően emésztőrendszeri panaszokkal küzd, jó, ha előre is gondolkodik:

 • A menstruáció alatti, de akár a premenstruációs időszakban megfelelő fájdalomcsillapításról (kinek mi válik be, ki kell tapasztalni).
 • A székrekedés megelőzése laza széklet biztosításával, sok mozgás, rostban gazdag ételek, bő folyadék, akár enyhe hashajtó hatású gyógyteák fogyasztásával.
 • Hasmenés esetén pl. tej fogyasztásának kerülése.
 • Puffadás esetén a puffasztó ételek kerülése, gyakori kis mennyiségű étkezés.
 • Hangulati változások, rossz hangulat esetén lehetőleg nem gyógyszerfogyasztást javaslunk, hanem bizonyítottan hatékony, de természetes eredetű gyógyteák fogyasztása.
 • Lehetőség szerinti pihenés, vagy pont mozgás, kinek melyik tevékenység segít a panaszok enyhítésében.
 • Szükség esetén pszichológus segítségét is igénybe lehet venni.

Semmibe venni a panaszokat nem érdemes, azonban fontos, hogy az érintettek lehetőleg ne szenvedésként éljék meg, ne „merüljenek el” a panaszokban hónapról hónapra. Ez nehéz feladat lehet akár a nőgyógyász részére, de a nők részére is.

Olvasson tovább! A premenstruációs tünetegyüttes

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Derékfájás Derékfájás

Mi okozhatja? Komolyabb betegségek tünete is lehet!

A melanoma rizikófaktorai A melanoma rizikófaktorai

A kockázati tényezők közt vannak belső és külső faktorok. Mik ezek?

Barátcserje-tartalmú növényi...

A menstruációt megelőzően a nők többsége észlel különféle kellemetlen testi-lelki panaszokat, amelyeket összefoglaló néven premenstruációs...

Hogyan változtassunk a menstruáció...

Sokszor előfordulhat olyan szituáció, amikor azt kívánjuk, hogy bárcsak pár nappal később vagy akár hamarabb jöjjön meg a havi vérzés, mint azt...

A méhpolip okai, tünetei és...

Az endometriumpolip (endometriumpolyp) vagy méhpolip olyan rendellenes növekedés, amely mirigyeket, stromákat és ereket tartalmaz, amelyek a méh...

A premenstruációs tünetegyüttes

Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb...

Fájdalmas, késik, kimarad - A...

A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka....

Az első menstruáció

A nővé válás hosszú folyamatának egyik fontos testi jele és mérföldköve a menstruáció, köznyelven havi vérzés jelentkezése.

Fogamzásgátlók használata mellett...

Ha valaki hormontartalmú fogamzásgátlási módszert (tabletta vagy hüvelygyűrű) alkalmaz, a használat ideje alatt a ciklus (azaz a méhnyálkahártya...

A menstruációs görcsök hatása

A Pain című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menstruációs görcsök ténylegesen megváltoztathatják a női agy szerkezetét.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.