Biztos tippek székrekedés ellen

szerző: Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

A rendszeres fizikai aktivitás, a rostban gazdag táplálkozás, a sok folyadékfogyasztás és egyes esetekben székletlágyító szerek alkalmazása mind hozzájárulhat a székrekedés elkerüléséhez.

A székrekedés téma cikkei

1/4 A székrekedés veszélyei és kezelése - Áttekintés
2/4 Mi okozhat székrekedést? - A székrekedés okai
3/4 Biztos tippek székrekedés ellen - Házi praktikák
4/4 Székrekedés gyermekeknél

1. Székrekedés ellen rendszeresen fogyasszon rostban gazdag ételeket, többek között gyümölcsöket, zöldségeket, babot, teljes kiőrlésű gabonapelyheket és kenyereket. A rostfogyasztás mellett kiemelten fontos a bőséges folyadékfogyasztás, különben a kívánttal ellenkező hatást érhet el. Amennyiben bizonyos betegség miatt naponta meghatározott mennyiségű folyadékot fogyaszthat, kérje kezelőorvosa tanácsát.

2. Bátran kísérletezze ki, hogy pontosan melyik zöldség és gyümölcs eredményezi az optimális székletlazító hatást. A szokásos étrendjét óvatosan egészítse csak ki magas rosttartalmú ételekkel, ez segíthet a puffadás és szelesedés elkerülésében.

3. Korlátozza a problémás ételek fogyasztását. A magas zsír- és cukortartalmú, illetve alacsony rosttartalmú ételek (pl. jégkrém, sajt) fogyasztása a székrekedéses panaszok romlásához vezethet.

4. Fogyasszon bőségesen folyadékot. Az optimális folyadékbevitel függ a beteg korától, a nemétől, az egészségi állapotától, a fizikai aktivitásától és más tényezőktől.

5. Mozogjon többet, rendszeresebben, hogy megelőzze a székrekedés kialakulását. Gyalogoljon, biciklizzen, vagy ússzon a hét legtöbb napján, ez növeli a belek motilitását.

6. Azonnal menjen WC-re. Az első székletürítési inger észlelésekor azonnal kísérelje meg a székletürítést. Minél később megy a WC-re a székelési inger jelentkezését követően, annál több víz szívódik vissza a székletből, és az annál keményebbé válik.

7. Próbáljon meg rostkiegészítő készítményeket szedni. Rostkiegészítők szedése esetén mindenképpen bőséges fogyasszon folyadékot. Ha ezt nem teszi meg, a rostkiegészítők önmagukban is székrekedést okozhatnak, illetve ronthatják azt. Lassan kezdje el használni a rostkiegészítőket a szelesedés elkerülése végett.

Ezt olvasta már? Miért fontos a folyadékfogyasztás magas rostbevitel mellett?

Gyógyszerek és hatásaik
Bizonyos gyógyszerek szedése (például vaskészítmények) is székrekedést eredményezhet, így orvosunktól mindig érdemes tájékozódni a kapott gyógyszer esetleges mellékhatásairól.

8. Beszéljen orvosával a székletlágyítók/székletlazítók használatáról. Vannak különböző vény nélkül kapható készítmények, melyek segítségével a székletürítés rendszeressé válik, a széklet pedig lágyabb lesz.

9. Ne függjön a stimuláló hashajtóktól. Ezek a hashajtók a belek összehúzódásait fokozzák, rendszeres szedésük azonban károsíthatja a beleket és ronthatják a székrekedést. Időről-időre próbáljon meg só (pl. magnézium) tartalmú hashajtókat szedni. Ezek a sótartalmú hashajtók vizet szívnak a vastagbélbe, ezáltal a széklet könnyebben halad keresztül a beleken.

10. Tartsa észben, hogy a hashajtók hosszú távú alkalmazása függőséghez vezethet. Gyerekek székrekedése ellen adjon gyermekének bőségesen folyadékot, de csak akkor adjon hashajtókat, ha ezt előzetesen orvosával egyeztette.

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Cikkajánló

A székrekedés veszélyei és kezelése

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Székrekedés
Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi három és heti három között mozog. Az, ami az Ön számára optimális, lehet, hogy másnak nem az.
A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.