• Székletvér: rejtett vagy szemmel látható

    Szerző: WEBBeteg

    A véres széklet nagyon súlyos betegségek tünete lehet, önellenőrzéssel azonban számos kór idejében felismerhető és kezelhető. A vérzés helyétől függ, hogy a székletben láthatóak-e vagy sem a vérnyomok.

    A vérzés abban az esetben marad rejtve a szem előtt, ha forrása a nyelőcsőben, a bélcsatorna első szakaszában, a gyomorban vagy a vékonybélben található. Ilyenkor, mielőtt a végbélnyíláson át távozna, megemésztődik, feketésbarna árnyalatúvá válik. Erre csak a széklet színének megváltozása, sötétté, feketévé válása hívhatja fel a figyelmet. Sok esetben a székletvér nem látható szabad szemmel, és csak székletvér-teszt segítségével mutatható ki.

    A székletvér szabad szemmel is látható, ha a vér a vastagbél alsó részéből, a végbélből vagy a végbélnyílásból ered. Rendszerint minél közelebb helyezkedik el a végbélnyíláshoz, annál világosabb, élénkebb piros színű.

    Hirdetés

    Rejtett véres székletet okozhat akár a véres húsétel, belsőség elfogyasztása is, de olyan súlyos elváltozás is, mint a daganatos megbetegedés vagy a gyomorfekély. A szemmel látható pirosas székletvér általában aranyeret, vagy valamilyen gyulladásos bélbetegséget jelez. Ha a vérfolt kevésbé élénkpiros, utalhat végbélpolipra, vagy rákos elváltozásra a vastagbél vagy végbél, illetve a hasnyálmirigy területén.

    A rendszeres székletvizsgálat javítja a gyógyulás esélyét

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A patikákban megvásárolható székletvér-tesztek segítenek az otthoni önellenőrzésben. Amennyiben a teszt eredménye pozitív, érdemes felkeresni egy szakorvost, aki így a lehető leghamarabb felállíthatja a pontos diagnózist, és előírhatja a szükséges kezelést.

    Ha a rokonság körében már előfordult bélrendszert érintő daganatos elváltozás, 40 éves kortól indokolt a rendszeres önellenőrzés. 50 éves kor felett akkor is célszerű a folyamatos önvizsgálat, ha a családi kórtörténetben nem szerepelnek ilyen jellegű betegségek.

    Véres széklet


    Ismerje meg azokat a betegségeket és tüneteit, amelyekre a véres széklet utalhat. Ha vért lát a székletében, azt minden esetben komolyan kell venni, ám az esetek többségében jól gyógyítható betegség okozza.  Véres széklet - Milyen betegségeket jelezhet?>>

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2011.08.30 05:21, Megjelenés: 2011.08.30 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Rutin vérkép

    Rutin vérkép

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    A leggyakoribb vérvizsgálati adatok értelmezése.

    Daganatos betegség

    Daganatos betegség

    B. M., szakfordító

    A megnagyobbodott nyirokcsomó a daganatos betegség jele is lehet.

    Véres széklet gyermekkorban - Mikor forduljon orvoshoz?

    Szülőként az egyik legfélelmetesebb dolog szembesülni azzal, hogy a baba pelusában, vagy nagyobb gyermek esetén a WC-csészében vért látunk. Ilyenkor mindenki hajlamos a legrosszabbra gondolni, és gondolatban már azonnal a mentőket tárcsázza - de jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy sok banális dolog is állhat a háttérben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA