• Székletvér: rejtett vagy szemmel látható

    Szerző: WEBBeteg

    A véres széklet nagyon súlyos betegségek tünete lehet, önellenőrzéssel azonban számos kór idejében felismerhető és kezelhető. A vérzés helyétől függ, hogy a székletben láthatóak-e vagy sem a vérnyomok.

    A vérzés abban az esetben marad rejtve a szem előtt, ha forrása a nyelőcsőben, a bélcsatorna első szakaszában, a gyomorban vagy a vékonybélben található. Ilyenkor, mielőtt a végbélnyíláson át távozna, megemésztődik, feketésbarna árnyalatúvá válik. Erre csak a széklet színének megváltozása, sötétté, feketévé válása hívhatja fel a figyelmet. Sok esetben a székletvér nem látható szabad szemmel, és csak székletvér-teszt segítségével mutatható ki.

    A székletvér szabad szemmel is látható, ha a vér a vastagbél alsó részéből, a végbélből vagy a végbélnyílásból ered. Rendszerint minél közelebb helyezkedik el a végbélnyíláshoz, annál világosabb, élénkebb piros színű.

    Hirdetés

    Rejtett véres székletet okozhat akár a véres húsétel, belsőség elfogyasztása is, de olyan súlyos elváltozás is, mint a daganatos megbetegedés vagy a gyomorfekély. A szemmel látható pirosas székletvér általában aranyeret, vagy valamilyen gyulladásos bélbetegséget jelez. Ha a vérfolt kevésbé élénkpiros, utalhat végbélpolipra, vagy rákos elváltozásra a vastagbél vagy végbél, illetve a hasnyálmirigy területén.

    A rendszeres székletvizsgálat javítja a gyógyulás esélyét

    A patikákban megvásárolható székletvér-tesztek segítenek az otthoni önellenőrzésben. Amennyiben a teszt eredménye pozitív, érdemes felkeresni egy szakorvost, aki így a lehető leghamarabb felállíthatja a pontos diagnózist, és előírhatja a szükséges kezelést.

    Ha a rokonság körében már előfordult bélrendszert érintő daganatos elváltozás, 40 éves kortól indokolt a rendszeres önellenőrzés. 50 éves kor felett akkor is célszerű a folyamatos önvizsgálat, ha a családi kórtörténetben nem szerepelnek ilyen jellegű betegségek.

    Véres széklet


    Ismerje meg azokat a betegségeket és tüneteit, amelyekre a véres széklet utalhat. Ha vért lát a székletében, azt minden esetben komolyan kell venni, ám az esetek többségében jól gyógyítható betegség okozza.  Véres széklet - Milyen betegségeket jelezhet?>>

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2011.08.30 05:21, Megjelenés: 2011.08.30 05:21
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a gyomorbiopszia, illetve a vékonybél-biopszia?

    Gluténintolerancia - A rokonok is érintettek lehetnek

    Ha közeli vérrokonának gluténintoleranciája (cöliákia) van, érdemes ellenőriztetnie magát abban az esetben is, ha nem tapasztalja a tipikus tüneteket! Esélye van ugyanis annak, hogy Ön is érintett, és a betegségnek más egészségügyi következményei is lehetnek.

    Véres széklet gyermekkorban - Mikor forduljon orvoshoz?

    Szülőként az egyik legfélelmetesebb dolog szembesülni azzal, hogy a baba pelusában, vagy nagyobb gyermek esetén a WC-csészében vért látunk. Ilyenkor mindenki hajlamos a legrosszabbra gondolni, és gondolatban már azonnal a mentőket tárcsázza - de jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy sok banális dolog is állhat a háttérben.

    A vastagbélrák tünetei

    A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!

    A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása

    A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi felismerése. Legnagyobb jelentősége a bélcsatorna endoszkópos vizsgálatának, a béltükrözésnek (kolonoszkópia) van, de más szűrési módszerek is elérhetőek.

    Véres széklet - Mire utalhat?

    A székletben látható vér ijesztő lehet, de tudnunk kell, hogy nem csak súlyos, hanem jóindulatú, jól gyógyítható betegségre is utalhat. A tüneteket ugyanakkor nem szabad elbagatellizálni, mert súlyos kór jelei is lehetnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.