A varázsitalként emlegetett maté tea

szerző: Laczikó Dorottya, klinikai kutató - WEBBeteg
megjelent:

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését. Mi a tudományos alapja a maté tea hírének, és hol vannak a korlátai?

A yerba maté egy magas koffeintartalmú növény, aminek a leveleiből és a szárából készítenek teát. Széles körben fogyasztják a délebbre fekvő Latin-amerikai országokban, az elmúlt évek során pedig gyors terjedésnek indult az Egyesült Államokban és Európában is.

A maté tea szervezetre gyakorolt hatása

A maté ital számos biológiai aktivitással rendelkezik, amely többek között a magas polifenoltartalmának köszönhető. A fának a levele természetes módon tartalmaz 24 különböző vitamint és ásványi anyagot, 15 különböző aminosavat és bőséges mennyiségű antioxidánst, valamint csersavat, nyomelemeket, klorofillt és flavonoidokat. A francia Pasteur Intézet és a Párizsi Tudományos társaság 1964-ben az alábbi kijelentést tette:

„Nehéz még egy olyan növényt találni bárhol a világon, amely megegyezne a maté tápértékével, ami gyakorlatilag tartalmazza az összes, az élet fenntartásához szükséges vitamint”.

1. Ásványi anyagok

Ásványi anyagai a kalcium, vas, szelén, kálium, magnézium, foszfor, cink, mangán, amelyek különösen fontosak az emberi anyagcsere- és fejlődési folyamataihoz. A vitaminok elengedhetetlenek a szervezet számára, mivel előállítani nem tudjuk őket, ezért fontos a változatos, vitaminokban gazdag étrend fogyasztása. A maté tartalmazza az A-, C-, E-, B1-, B2-, B3- , B5-, B-komplex vitaminokat.

Kiemelendően magas antioxidánstartalmának, és ezzel arányosan magas polifenoltartalmának köszönhetően hatékonyan veszi fel a harcot a szervezetre káros szabad gyökökkel szemben, ezáltal csökkentheti a kardiovaszkuláris és rákos megbetegedések előfordulását. Az antioxidánstartalma lényegesen meghaladja a zöld teában található mennyiséget – 1g yerba maté 92mg klorogénsavat tartalmaz.

A maté tea ugyanakkor önmagában nem tartalmaz olyan hatóanyagot, nyomelemet, amely más élelmiszerekben ne lenne megtalálható, vagy kiegyensúlyozott táplálkozással, normál étrend mellett ne juthatnánk hozzá. Előnye abban rejlik, hogy a maté tea nagyobb koncentrációban sokféle mikro- és makroelemet is tartalmaz.

2. Élénkítő hatás

Jól ismert serkentőket – koffeint, teofillint és teobromint – tartalmaz, amelyek megtalálhatóak a teában, kávéban és a csokoládéban is. A koffeintartalma a kávénál alacsonyabb, de magasabb a zöld teánál, valamint alacsonyabb a tannintartalma. Ellentétben a kávéval, a yerba maté nem olajos és savképző, így kevésbé valószínű, hogy gyomorsavat vált ki.

Hogyan fogyasztják a maté teát?

Hagyományos módon a maté italt a Dél-amerikaiak a szintén maténak hívott tökből fogyasztják, amelynek belseje fából faragott, és a bombilla-nak nevezett fém szívószálon keresztül szívják, amely szűrő is egyben.

Manapság az általános tea leforrázásán kívül kávé, vagy akár eszpresszó készülékeket is használnak az elkészítésre. Fogyasztható melegen vagy hidegen, tejjel és mézzel vagy akár jéggel, citrommal és mentával is – számtalan módon kombinálható.

Az évszázadokra visszanyúló tradíció ma is él – többek között Argentínában, Uruguayban és Paraguayban –, a baráti körökben előszeretettel adják körbe a leforrázott maté italt. A hagyományokat megőrizve minden személynek az utolsó cseppig kell szívnia a fém szívószálon keresztül, majd ezután adhatják át a mellette ülőnek egy újabb leforrázást követően. A maté tök megosztása a barátságot és kötődést szimbolizálja.

3. Rákgyógyítás pro és kontra

A maté számos, már korábban a rák rizikófaktorának csökkenésével kapcsolatba hozott vegyületet tartalmaz, mint például szaponinokat, urzolsavat, rutint, tannint, klorogénsavat, és a klorofillt. Vizsgálatok igazolták a rákos megbetegedések csökkent előfordulását a maté teát fogyasztók körében. Vastagbélrákra irányuló in vitro vizsgálatokban a maté kivonatot tartalmazó tesztcsőben a rákos sejtek szétesését, apoptózisát figyelték meg. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy a maté tea daganatos betegség ellen hatásos lenne, továbbá a csökkent rizikófaktor sem jelent garanciát arra, hogy genetikai hajlamtól, életmódtól függetlenül rákmegelőző hatással bírna.

Olyan tanulmányok is napvilágra kerültek, miszerint a száj-, nyelőcső- és tüdőrák nagyobb valószínűséggel fordult elő azoknál a matétea-fogyasztóknál, akik erős dohányosok vagy nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók is egyben. A kutatók abban is egyetértettek, hogy ezen típusú rákos megbetegedéseknek az előfordulása alapvetően magasabb a forró italt fogyasztók körében. Ázsia azon területein, ahol a népesség nagymennyiségű forró teát fogyaszt, szintén magasabb előfordulását figyelték meg az imént említett ráktípusoknál. Érdemes tehát elővigyázatosnak lenni a túl forró italok fogyasztásával, mivel az nemcsak a rákos megbetegedések előfordulását növeli, hanem bizonyos hőre érzékeny vitaminok és ásványi anyagok jótékony hatását is semlegesíti.

4. Szerepe a testsúlycsökkentésben

A maté tea népszerűségének gyors növekedése leginkább a testsúlycsökkentésben játszott szerepének köszönhető. Elhízott egereken végzett tanulmányok jelentős testsúly, vér-glükózszint és inzulin rezisztencia csökkenést mutattak, amelyet később humán vizsgálatok is igazoltak. Tanulmányok szintén kimutatták, hogy a maté fogyasztása jelentősen késlelteti a gyomor kiürülését – akadályozza a koleszterin-metabolizmusát és késlelteti a zsír felszívódását – ezáltal tovább tart a gyomor teltségérzete, ami csökkenti a nassolási vágyat. Az energiafokozó hatása révén (koffein, teobromin, teofillin) növeli a sportteljesítményt, több kalóriát és zsírt égethetünk el, ezáltal elősegítheti a diéták hatékonyságát.

Óvatosan a yerba maté fogyasztásával!

  • A maté tea kölcsönhatásba léphet különböző gyógyszerekkel, felerősítheti hatásukat vagy nem kívánt mellékhatást okozhat, ezért rendszeres gyógyszert szedőknek nem ajánlják.

  • Az ajánlott napi adag 3 csésze, túladagolása álmatlanságot, izomremegést, hasmenést okozhat.

  • Ellenjavallt a túlzott és krónikus fogyasztása, mert növelheti az orális- és nyelőcsőrák kockázatát.

  • Mivel a maté koffeint tartalmaz, ezért nem ajánlott a fogyasztása azoknak, akik érzékenyek vagy allergiásak a koffeinre – túlzott fogyasztása ellenjavallt a magas vérnyomásban szenvedőknek, valamint a cukor-, fekély- és szívbetegeknek.

A yerba maté komplex módon biztosít a szervezet számára szükséges tápanyagokat, ezáltal hasznos része lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Jótékony hatásai és magas tápanyagtartalma ellenére szükséges a mértékletesség betartása, és ajánlott kikérni az orvos véleményét a krónikus betegségben szenvedők, valamint rendszeres gyógyszerszedők esetében.

Laczikó Dorottya, klinikai kutató
Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Laczikó Dorottya, klinikai kutató

Források:
  • C.I. Heck, E.G. De Mejia Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, 17 October 2007 10.1111/j.1750-3841.2007.00535.
  • Bastos DHM, De Oliveira DM, Matsumoto RLT, Carvalho PO, Ribeiro ML. Yerba mate: pharmacological properties, research and biotechnology. Med Aromat Plant Sci Biotechnol 2007; 1: 37–46.
  • Filip R, Ferraro GE. 2003.Researching on new species of "Mate": Ilex brevicuspis: phytochemical and pharmacology study.Eur J Nutr 42:50–4.
  • Gonzalez A, Ferreira F,Vazquez A, Moyna P, Paz EA. 1993. Biological screening of Uruguayan medicinal-plants. J Ethnopharmacol39:217–20.
  • Bracesco N, Dell M, Rocha A, Behtash S, Menini T,Gugliucci A, Nunes E.2003. Antioxidant activity of a botanical extract preparation of Ilex paraguariensis: prevention of DNA double-strand breaks in Saccharomyces cerevisiae and human low-density lipoprotein oxidation. J Altern Complement Med 9:379–87.
  • Opala T, Rzymskip P,Pischel I, Wilczak M,Wozniak J. 2006. Efficacy of 12 weeks supplementation of a botanical extract-based weight loss formula on body weight, body composition and blood chemistry in healthy, overweight subjects – a randomised double-blind placebo-controlled clinical trial. Eur J Med Res11:343–50.
  • Andersen T, Fogh J. 2001.Weight loss and delayed gastric emptying following a South American herbal preparation in overweight patients. J Hum Nutr Diet14:243–50.
  • Martinet A, Hostettmann K, Schutz Y. 1999. Thermogenic effects of commercially available plant preparations aimed at treating human obesity. Phytomedicine 6:231–8.
  • Dickel ML, Rates SM, Ritter MR. 2007. Plants popularly used for losing weight purposes in Porto Alegre, South Brazil. J Ethnopharmacol 109:60–71.
  • Referenciák az elhízással kapcsolatban:
  • The Positive Effects of Yerba Maté (Ilex paraguariensis) in Obesity, Alessandra Gambero, Marcelo L. Ribeiro, Nutrients. 2015 Feb; 7(2): 730–750., 2015 Jan 22.
  • Modulatory effects of yerba maté (Ilex paraguariensis) on the PI3K-AKT signaling pathway Mol.Nut. & Food Resarch Volume 57, Issue 10, October 2013, Pages: 1882–1885, Demétrius Paiva Arçari, Juliana Carvalho Santos, Alessandra Gambero, Lucio Fábio Caldas Ferraz and Marcelo Lima Ribeiro, Version of Record online : 14 MAY 2013, DOI: 10.1002/mnfr.201200834
  • Antiobesity effects of yerba mate extract (Ilex paraguariensis) in high-fat diet-induced obese mice
  • D. P. Arcari, W. Bartchewsky, T. W. Dos Santos, K. A. Oliveira, Obesity (Silver Spring), 2009
  • Anti-inflammatory effects of yerba mate extract (Ilex paraguariensis) ameliorate insulin resistance in mice with high fat diet-induced obesity
  • D. P. Arcari, W. Bartchewsky, T. W. Dos Santos, K. A. Oliveira, Mol. Cell Endocrinol., 2011
  • Mate tea (Ilex paraguariensis) promotes satiety and body weight lowering in mice: involvement of glucagon-like peptide-1
  • G. M. Hussein, H. Matsuda, S. Nakamura, M. Hamao, Biol. Pharm. Bull., 2011
  • Anti-obesity and anti-diabetic effects of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) in C57BL/6J mice fed a high-fat diet Y. R. Kang, H. Y. Lee, J. H. Kim, D. I. Moon, Lab. Anim. Res., 2012
  • Yerba mate extract (Ilex paraguariensis) attenuates both central and peripheral inflammatory effects of diet-induced obesity in rats
  • G. D. Pimentel, F. S. Lira, J. C. Rosa, A. V. Caris, J. Nutr. Biochem., 2012
  • Phenolic compounds from mate (Ilex paraguariensis) inhibit adipogenesis in 3T3-L1 preadipocytes
  • G. Gosmann, A. G. Barlette, T. Dhamer, D. P. Arcari, Plant Foods Hum. Nutr., 2012
  • Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21656672
  • http://www.rain-tree.com/yerbamate.htm#.WAyiqOWLTIW
  • http://bebrainfit.com/yerba-mate-benefits/
  • https://authoritynutrition.com/8-benefits-of-yerba-mate/
  • https://www.webmd.com

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.