• Állandó izomrángásom van! Mitől? - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    Néhány hete izomrángásaim vannak. Úgy kezdődött, hogy rángatózott az ajkam, aztán egyik napról a másikra abbahagyta és szinte egyidejűleg elkezdtek rángani az izmaim, a testem legkülönbözőbb pontjain. Mi lehet ez? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

     

      Tisztelt Doktornő!


    Néhány hete izomrángásaim vannak. Úgy kezdődött, hogy rángatózott az ajkam, aztán egyik napról a másikra abbahagyta és szinte egyidejűleg elkezdtek rángani az izmaim, a testem legkülönbözőbb pontjain (90%-ban a lábaimban).
    Körübelül percenként berándul valahol egy izom. De általában mindig csak egyet. Aztán teljesen máshol. Ritkán van olyan, hogy kétszer ugyanazon a helyen. Voltam orvosnál, vérvételen is, a vérképem rendben volt, talán egy kicsit az alsó szinten volt a magnézium és a kalcium, de még határon belül.
    Szedem már szinte a kezdetek óta a MagneB6-t, meg most egy hete a Milgamma N-t, de nincs változás. Van, hogy alább hagy, általában akkor érzem csak, amikor ülök, fekszem, tehát nyugalmi állapotban van a lábam. De nagy ritkán előfordul a karomban, még néha a törzsemen is. Idegesít a dolog, vitaminhiányra gondoltam, de aggaszt, hogy nem múlik. Mi lehet ez?

    Tisztelt Kérdező!

    Az  Ön által leírtak leginkább az orvosi nyelven fasciculationak  nevezett  jelenségnek tűnnek, ami néhány izomrost akaratlan, izületi mozgást nem okozó ritmikus összehúzódását jelenti.

    Ennek a normálisan is előforduló jelenségnek a    fokozódását leginkább kimerültség  okozza, illetve magnézium és kalcium hiány  is állhat a a hátterében, ezek pótlása rendezheti a problémát.

    Hirdetés

    A leírtakból nem   derül ki, hogy összkalcium vagy ionizált kalciumszint meghatározás is történt-e. Normális összcalciumszint mellett is lehet az ionizált kalcium szintje alacsony.  

    Nem írt arról, hogy egyéb eltérést, tünetet észlelt-e ( zsibbadás,   izomgyengeség, izomtömegfogyás vagy bármi egyéb) magán? Amennyiben aggasztja a   dolog érdemesnek látszik felkeresni belgyógyászati rendelést, és ha ott nem   találnak a panaszait magyarázó eltérést, illetve a fent leírt tünetek is  megjelennének, akkor  neurológiai/neuromuscularis szakrendelésre is, ahol ha   szükségesnek látják, további elektrofiziológiai vizsgálatok (ENG, EMG)   elvégzésére is lehetőség van, így  a panaszait magyarázó eltérések is   tisztázhatók.

    (Dr. Siró Péter neurológus)

    Módosítva: 2013.11.03 13:37, Megjelenés: 2013.11.03 13:37
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    A könnyedebb lábakért

    A könnyedebb lábakért

    Támogatott tartalom

    Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

    Agyi ciszták

    A ciszta egy tokkal körülvett folyadék- vagy gáztartalmú üreg definíció szerint. Ilyen eltérések minden szervben, többek között az agyban is előfordulhatnak. A központi idegrendszer speciális helyzetben van, ugyanis egy zárt térben helyezkedik el, így minden itt lévő, növekedő eltérés súlyos tüneteket tud okozni az agyszövet összenyomása miatt, így banális eltérések is ijesztő tüneteket tudnak okozni.

    Intő jel lehet a zsibbadás

    Mindannyian tapasztaltunk már rövidebb vagy hosszabb ideig tartó zsibbadást valamelyik testrészünkben. Gondoljunk arra, amikor beütjük a könyökünket egy érzékeny ponton, vagy éjjel elalusszuk a kezünket, a karunkat. Tipikus eset az is, ha úgy ülünk, hogy testsúlyunkkal elnyomjuk a magunk alá húzott lábunkban futó idegeket, ereket tanulás vagy más tevékenység közben. Ezek kellemetlen, de ártalmatlan zsibbadások, és nem is tartanak hosszú ideig. A hirtelen jelentkező szokatlan, vagy hosszabb ideje fennálló, esetleg visszatérő fájdalmak mögött azonban súlyos betegségek állhatnak!

    Az izomrángás hátterében Kennedy-szindróma is állhat

    A Kennedy-szindróma olyannyira ritka neurodegeneratív betegség, hogy Magyarországon alig néhány esetet tartanak számon. Az izomrángással és görcsökkel járó elváltozás általában a férfiakat érinti.

    Stephen Hawking betegsége: az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS)

    A betegségben szenvedőknél először csak a kisebb mozgásokért felelős izmok, majd egyre jelentősebb funkciókat ellátó izomcsoportok mondják fel a szolgálatot, míg végül (3-5 év alatt) a beteg ágyhoz kötötté válik, lélegeztetésre és táplálásra szorul.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.