Állandó izomrángásom van, mitől? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Néhány hete izomrángásaim vannak. Úgy kezdődött, hogy rángatózott az ajkam, aztán egyik napról a másikra abbahagyta és szinte egyidejűleg elkezdtek rángani az izmaim, a testem legkülönbözőbb pontjain. Mi lehet ez? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Néhány hete izomrángásaim vannak. Úgy kezdődött, hogy rángatózott az ajkam, aztán egyik napról a másikra abbahagyta és szinte egyidejűleg elkezdtek rángani az izmaim, a testem legkülönbözőbb pontjain (90%-ban a lábaimban).
Körübelül percenként berándul valahol egy izom. De általában mindig csak egyet. Aztán teljesen máshol. Ritkán van olyan, hogy kétszer ugyanazon a helyen. Voltam orvosnál, vérvételen is, a vérképem rendben volt, talán egy kicsit az alsó szinten volt a magnézium és a kalcium, de még határon belül.
Szedem már szinte a kezdetek óta a MagneB6-t, meg most egy hete a Milgamma N-t, de nincs változás. Van, hogy alább hagy, általában akkor érzem csak, amikor ülök, fekszem, tehát nyugalmi állapotban van a lábam. De nagy ritkán előfordul a karomban, még néha a törzsemen is. Idegesít a dolog, vitaminhiányra gondoltam, de aggaszt, hogy nem múlik. Mi lehet ez?

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által leírtak leginkább az orvosi nyelven fasciculationak nevezett jelenségnek tűnnek, ami néhány izomrost akaratlan, izületi mozgást nem okozó ritmikus összehúzódását jelenti. Ennek a normálisan is előforduló jelenségnek a fokozódását leginkább kimerültség okozza, illetve magnézium és kalcium hiány is állhat a hátterében, ezek pótlása rendezheti a problémát.

A leírtakból nem derül ki, hogy összkalcium vagy ionizált kalciumszint meghatározás is történt-e. Normális összcalciumszint mellett is lehet az ionizált kalcium szintje alacsony.

Nem írt arról, hogy egyéb eltérést, tünetet észlelt-e ( zsibbadás, izomgyengeség, izomtömegfogyás vagy bármi egyéb) magán. Amennyiben aggasztja a dolog, érdemesnek látszik felkeresni belgyógyászati rendelést, és ha ott nem találnak a panaszait magyarázó eltérést, illetve a fent leírt tünetek is megjelennének, akkor neurológiai/neuromuscularis szakrendelésre is, ahol ha szükségesnek látják, további elektrofiziológiai vizsgálatok (ENG, EMG) elvégzésére is lehetőség van, így a panaszait magyarázó eltérések is tisztázhatók.

(Dr. Siró Péter neurológus)

Cikkajánló

Az izomrángás okai és enyhítése

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Izomrángás
Az izomrángás az izmot alkotó rostok akaratlan összehúzódása, mely nagyon kellemetlen és irritáló lehet, ha jelentkezik. Az alábbi cikkben azt járjuk körül, hogy mi okozhat izomrángást, és hogy az izomrángás utalhat-e valamilyen megbújó, komolyabb betegségre.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.