A tüdőrákot nem csak a dohányzás okozhatja

Szerző: WEBBeteg.hu - Szegő Miklós, fordító, lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Ismeretes, hogy világszerte a tüdőrák okozza a legtöbb rákos megbetegedést. Egyes statisztikai adatok szerint Magyarországon évente kb. 6000 új tüdőrákos megbetegedés észlelhető és az 50-70 éveseknél a leggyakoribb. A férfiak esetében ez a vezető halálok a daganatos megbetegedések között, míg nőknél a harmadik helyen áll az emlő- és a vastagbél daganatai után.

Nem kétséges, hogy a dohányzók vannak a legnagyobb veszélyben. De sokan még ma is azt gondolják, hogy aki nem dohányzik, nem is lehet tüdőrákos.

"Ez az egyik tévhit" - mondja Aaron Mansfield, M.D., a Mayo Clinic onkológusa, aki a tüdőrákra specializálódott. "Bár a dohányzás egyértelműen a tüdőrák kialakulásának legnagyobb kockázati tényezője, sok más kockázati tényező is létezik és olyan kockázati tényezők is, amelyeket még nem ismerünk."

A passzív dohányzásnak való kitettség növelheti a tüdőrák kockázatát. A tüdőrák további kockázati tényezői közé tartozik a radongáznak, azbesztnek és más rákkeltő anyagoknak való kitettség, valamint a családban korábban előforduló tüdőrák. Vannak olyanok, akiknél tüdőrákot diagnosztizálnak, pedig egyáltalán nincsenek nyilvánvaló kockázati tényezőik. A tüdőrák tünetei, például a légszomj és a mellkasi fájdalom sajnos összetéveszthetők a tüdőgyulladással.

A pontos diagnózishoz általában biopsziára van szükség

"Sok páciensemnél tüdőgyulladást diagnosztizáltak" - mondta Dr. Mansfield. "Ezért huzamosabb ideig antibiotikumokkal kezelték őket, teljesen feleslegesen. Akkor jutottak el hozzánk, amikor a mellkasröntgenen a tüdőgyulladásnak hitt lelete sehogyan sem javult."

A tartós köhögés, véres köpet, a fogyás, csontfájdalom és fejfájás szintén a tüdőrák tünete lehet. A pontos diagnózishoz általában biopsziára van szükség. Dr. Mansfield szerint a tűbiopsziához ultrahang,- vagy CT-képalkotást használnak, hogy a legpontosabb szövetmintát kapják.

A tüdőrák korai felismerése kulcsfontosságú a sikeres kezeléséhez. Ezt követően műtéttel eltávolítható és/vagy sugárkezeléssel és ablációval kezelhető - mondta Karen Swanson, D.O., pulmonológus és kritikus gondozási specialista a Mayo klinikán.

Sajnos a tüdőrák tünetei ritkán jelentkeznek

Amíg a rák át nem terjed a test más területeire. A tüdőrákkal kapcsolatos egyik probléma az, hogy mire a páciensnél tüdőrákot diagnosztizálnak – az esetek 80%-ában – a tüdőrák már elterjedt – mondta Dr. Swanson. "Amikor a daganatok nőnek a tüdőben, azt a testünk nem érzékeli. Tehát a legkorábbi vizsgálati stádium teljesen hiányzik, hacsak időben ki nem szűrjük."

A tüdőrák szűrése éves, alacsony dózisú CT-vizsgálattal életeket menthet és ajánlott a magas kockázatúaknak, különösen, ha korábban dohányoztak - mondta Dr. Swanson.

"Még ha a beteg a 60-as vagy 70-es éveiben jár is, tudjuk, hogy a dohányzás abbahagyásával élet-éveket hosszabbíthat meg”- mondta J. Taylor Hays, MD, a Mayo Clinic belgyógyásza. és a Mayo Klinika Nikotinfüggőségi Központ igazgatóhelyettese.

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Lung cancer: It is about more than smoking (MedicalXpress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

A tüdőrákot nem csak a dohányzás...

Ismeretes, hogy világszerte a tüdőrák okozza a legtöbb rákos megbetegedést. Egyes statisztikai adatok szerint Magyarországon évente kb. 6000 új...

Mi hajlamosít a tüdőrák...

A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az...

A tüdőrák genomikai eredete...

A kutatók a tüdőrák három altípusát azonosították azoknál, akik soha nem dohányoztak. Az eredmények elősegíthetik a tüdőrák pontosabb...

A tüdőrák tünetei - Milyen...

A tüdőrák tüneteinek jelentkezése előtt is nagy százalékban felismerhető a megbetegedés, amennyiben rendszeresen részt veszünk a megfelelő...

Hogyan előzzük meg a tüdőrák...

A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó...

A tüdőrák típusai

A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott...

Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony...

A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.