B5-vitamin (pantoténsav)

szerző: B. M., szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve: 2021.09.25.

A pantoténsav a B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Számos élelmiszerben megtalálható, azonban bizonyos esetekben mégis kialakulhat B5-vitamin-hiány, jellegzetes tünetekkel.

Elnevezése a görög „panthoten” (mindenütt) szóra vezethető vissza, mely arra utal, hogy a B5-vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Ebből kifolyólag hiánya csak ritkán fordul elő. Ezt a vitamint 1931-ben fedezték fel.

A pantoténsav az élelmiszerekben kötött formában található meg, a koenzim-A alkotórészeként. A szervezetben a koenzimből a vitamin felszabadul, és pantoténsav vagy pantotein formában felvehető lesz a szervezet számára. A pontos átalakulási folyamatok ma még nem ismertek.

A B5-vitamin szerepe a szervezetben

A pantoténsav központi szerepet játszik az intermedier anyagcserében (közti anyagcsere), amelynek legfontosabb eleme a koenzim-A és a zsírsav-szintetáz-komplex (a zsírsav felvételének és átalakításának enzimkomplexe). A koenzim-A első sorban az acil-csoport szállításáért felelős. A B5-vitamin főként a különböző neurotranszmitterek (kémiai hírvivő anyagok, melyek idegsejtről idegsejtre továbbítják az ingerületet, ilyen pl. a szerotonin), szénhidrátok, koleszterin, hemoglobin, valamint az A-és a D-vitamin képződésében vesz részt.

B5-vitaminra szükség van az idegrendszer normális működéséhez, a növekedéshez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását.

A B5-vitamin hiánya

A B5-vitamin hiánya nagyon ritkán, extrém esetekben fordulhat elő, mivel ez a vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható.

Vannak azonban olyan tényezők, mint pl. az alkoholizmus, a cukorbetegség, a dialízis és a bélbetegségek, melyek fennállása esetén sokkal gyakrabban előfordulhat pantoténsavhiány. Súlyos idegkimerültség, tartós stressz, általános legyengülés, hosszú ideig tartó antibiotikum-kúra, rosszul tápláltság, felszívódási zavarok hatására is kialakulhat B5-vitamin-hiány.

A súlyos B5-vitamin-hiány tünetei a következők: depresszió, fáradtság, álmatlanság, izomfájdalom, anémia (vérszegénység), immungyengeség, gyomorfájás, és nem utolsó sorban a kéz- és lábujjak zsibbadása, bizsergése, égő érzése (Vigyázat! Más betegség tünete is lehet, ezért ki kell vizsgáltatni!).

Ahogy minden B-vitaminra igaz, úgy a B5-vitaminra is érvényes, hogy viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, ha viszont igen, akkor más B-vitamin-hiánnyal együtt jelentkezik.

Miben fordul elő?

Ahogy már említettük, nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Az állati eredetű táplálékforrásokban azonban különösen nagy mennyiségben, így a májban, a heringben, a marha- és sertéshúsban, tyúktojásban és tejben. Növényi forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina, lencse.

Napi igény

  • Táplálékkiegészítők formájában 200 mg B5-vitamin (pantoténsav)
  • Vitamin-B-komplex készítményből 100 mg B5-vitamin

Hiánybetegség esetén az orvos utasításainak megfelelően.

Túladagolása

Eddig nincs arra vonatkozó ismert adat, hogy a B5-vitamin többlet bármilyen tünetet okozna. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a napi ajánlott mennyiség túllépése semmilyen károsodást nem okoz a szervezetben.

A fölösleges pantoténsavat a vesék választják ki. A kiválasztás erősen függ a felvett vitamin mennyiségétől.

Tovább Természetes és szintetikus vitamin - Nem mindegy!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító; Vitamine-lexikon.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Megjelenés: 2013.06.08 09:41, Frissítve: 2021.09.25 22:03
Címkék: B-vitamin, Vitamin
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Niacin: B3-vitamin: Miért fontos?

A niacinnak, a többi B-vitaminhoz hasonlóan, a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében van szerepe, valamint hozzájárul az energiatermelő...

B12-vitamin (kobalamin)

Az emberi szervezet nem képes előállítani a kobalamint, ezért az elfogyasztott táplálékból juthatunk hozzá. Bizonyos mikroorganizmusok képesek...

B3-vitamin (niacin) - Miért fontos?

A B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid) egy vízoldékony vitamin. A niacin egy gyűjtőfogalom, mely magába foglal két vegyületet, a nikotinsavat...

Mit érdemes tudni a B3-vitaminról (a...

A niacin többnyire koenzimek (NAD és NADP) formájában található meg az élelmiszerekben. Felszívódása már a gyomorban megkezdődik, nagy része...

A B1-vitamin hiánya és tünetei

A B1-vitamint (tiamin) fedezték fel a vitaminok közül elsőként. Állati és növényi eredetű élelmiszerekben egyaránt előfordul. A tiamin a többi B...

B15-vitamin - Miért fontos?

A B15-vitamin (pangamsav, pangaminsav) egy vízoldékony vegyület. Nem nélkülözhetetlen az étrendből, ugyanis nem „igazi” vitamin. Antioxidáns...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.