Nagyító alatt a kávé és a forró italok rákkeltő hatása

WHO
megjelent:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakosodott ügynöksége, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) összehívott egy 23 tudósból álló nemzetközi munkacsoportot, amely értékelte a kávé, a maté, és a nagyon forró italok fogyasztásának rákkeltő hatását.

A végső értékelés összefoglalóját jelentette meg a The Lancet Oncology, a részletes értékeléseket pedig az IARC Monográfiák 116. kötetében adják majd ki.

A munkacsoport nem talált semmilyen döntő bizonyítékot a kávéfogyasztás rákkeltő hatására vonatkozóan. A szakértők ugyanakkor megállapították, hogy a nagyon forró italok fogyasztása embereknél valószínűleg nyelőcsőrákot okoz. Nem találtak döntő bizonyítékot a maté kevésbé magas hőmérsékleten történő fogyasztására vonatkozóan sem.

Tovább A nyelőcsőrák és tünetei>>

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a nagyon forró italok fogyasztása a nyelőcsőrák egyik lehetséges oka, és hogy a rák kialakulásáért valószínűleg inkább az ital hőmérséklete a felelős, mintsem maga az ital” - mondja Dr. Christopher Wild, az IARC igazgatója.

Nagyon forró italok1

A nagyon forró italok fogyasztásának besorolása: emberre valószínűleg rákkeltő hatású.

A megállapítás epidemiológiai tanulmányokból származó korlátozott bizonyítékokon alapszik, amelyek pozitív kapcsolatot mutattak ki a nyelőcsőrák és a nagyon forró italok fogyasztása között. A többek között Kínában, az Iráni Iszlám Köztársaságban, Törökországban és Dél-Amerikában lefolytatott tanulmányok – ahol a teát illetve a matét hagyományosan igen forrón (körülbelül 70 °C-on) isszák – megállapították, hogy a nyelőcsőrák kockázata az ital fogyasztási hőmérsékletének emelkedésével nőtt.

Állatokon végzett kísérletekben ugyancsak korlátozott bizonyíték utalt arra, hogy a nagyon forró víz rákkeltő lehet.

„A nyelőcsőrák elsődleges okai a dohányzás és az alkoholfogyasztás, különösen a magas jövedelmű országokban” - hangsúlyozta Dr. Wild. „A nyelőcsőrákos esetek többsége azonban Ázsia, Dél-Amerika és Kelet-Afrika azon részein fordul elő, ahol elterjedt a nagyon forró italok rendszeres fogyasztása, és ahol a rák ezen fajtájának magas előfordulási arányára nem találunk pontos magyarázatot.”

A nyelőcsőrák a rák nyolcadik leggyakoribb oka a világon, és a rák okozta halálozás egyik fő oka, amely körülbelül 400 000 esetben vezetett halálhoz 2012-ben (az összes rákos haláleset 5%-a). Nem ismert az olyan nyelőcsőrákos esetek aránya, amelyek összefüggésben állhatnak a túlságosan forró italok fogyasztásával.

Maté2

A hideg maténak sem az állatkísérletekben, sem az epidemiológiai tanulmányokban nem volt rákkeltő hatása.

Ennek megfelelően a maté nem nagyon forrón történő fogyasztásának a minősítése: nem sorolható az emberre nézve rákkeltő anyagok közé.

A besorolás alapja, hogy nincs elegendő bizonyíték az emberre nézve a hideg vagy meleg maté fogyasztásának rákkeltő hatására, és nincs elegendő bizonyíték a kísérleti állatokra nézve a hideg maté, mint iható folyadék rákkeltő hatására vonatkozóan.

Kávé

A kávéfogyasztás nem sorolható az emberre nézve rákkeltő anyagok közé.

A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok jelentős halmaza a kávéfogyasztás rákkeltő hatásának átértékeléséhez vezetett, amit az IARC korábban, még 1991-ben a 2B csoportba sorolt, miszerint emberre rákkeltő lehet.

A munkacsoport emberen és állatokon végzett több mint 1000 vizsgálat gondos felülvizsgálatát követően megállapította, hogy nincsen elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kávéfogyasztás általában rákkeltő lenne.

Számos epidemiológiai vizsgálat igazolta, hogy a kávéfogyasztás a hasnyálmirigy, a női mell és a prosztata daganatos megbetegedésére nem volt rákkeltő hatással, ugyanakkor csökkentette a májrák és a méhtest-rák kockázatát.

A rák további több mint 20 típusát illetően nem volt döntő erejű bizonyíték.

Milyen betegségek ellen lehet hasznos a kávé?

Egy új kutatási eredmény szerint a kávé egészséges is lehet: nemcsak feldob és elmulasztja a fejfájást, hanem csökkenti a kettes típusú diabétesz, a Parkinson-kór, a vastagbélrák és még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is!
Milyen betegségek ellen lehet hasznos a kávé?>>

1 „Nagyon forró” alatt a 65°C-nál magasabb hőmérsékleten fogyasztott italokat értjük.

2 A maté az Ilex paraguariensis szárított leveleiből készült főzet. Elsősorban Dél-Amerikában, és kisebb mértékben a Közel-Keleten, Európában és Észak-Amerikában fogyasztják. A matét hagyományosan nagyon forrón (körülbelül 70 °C-on) isszák, de fogyasztható melegen vagy hidegen is.

(WHO)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.