Nagyító alatt a kávé és a forró italok

Szerző: WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakosodott ügynöksége, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) összehívott egy 23 tudósból álló nemzetközi munkacsoportot, amely értékelte a kávé, a maté, és a nagyon forró italok fogyasztásának rákkeltő hatását.

A végső értékelés összefoglalóját jelentette meg a The Lancet Oncology, a részletes értékeléseket pedig az IARC Monográfiák 116. kötetében adják majd ki.

A munkacsoport nem talált semmilyen döntő bizonyítékot a kávéfogyasztás rákkeltő hatására vonatkozóan. A szakértők ugyanakkor megállapították, hogy a nagyon forró italok fogyasztása embereknél valószínűleg nyelőcsőrákot okoz. Nem találtak döntő bizonyítékot a maté kevésbé magas hőmérsékleten történő fogyasztására vonatkozóan sem.

Olvasson tovább! A nyelőcsőrák és tünetei>>

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a nagyon forró italok fogyasztása a nyelőcsőrák egyik lehetséges oka, és hogy a rák kialakulásáért valószínűleg inkább az ital hőmérséklete a felelős, mintsem maga az ital” - mondja Dr. Christopher Wild, az IARC igazgatója.

Nagyon forró italok1

A nagyon forró italok fogyasztásának besorolása: emberre valószínűleg rákkeltő hatású.

A megállapítás epidemiológiai tanulmányokból származó korlátozott bizonyítékokon alapszik, amelyek pozitív kapcsolatot mutattak ki a nyelőcsőrák és a nagyon forró italok fogyasztása között. A többek között Kínában, az Iráni Iszlám Köztársaságban, Törökországban és Dél-Amerikában lefolytatott tanulmányok – ahol a teát illetve a matét hagyományosan igen forrón (körülbelül 70 °C-on) isszák – megállapították, hogy a nyelőcsőrák kockázata az ital fogyasztási hőmérsékletének emelkedésével nőtt.

Állatokon végzett kísérletekben ugyancsak korlátozott bizonyíték utalt arra, hogy a nagyon forró víz rákkeltő lehet.

„A nyelőcsőrák elsődleges okai a dohányzás és az alkoholfogyasztás, különösen a magas jövedelmű országokban” - hangsúlyozta Dr. Wild. „A nyelőcsőrákos esetek többsége azonban Ázsia, Dél-Amerika és Kelet-Afrika azon részein fordul elő, ahol elterjedt a nagyon forró italok rendszeres fogyasztása, és ahol a rák ezen fajtájának magas előfordulási arányára nem találunk pontos magyarázatot.”

A nyelőcsőrák a rák nyolcadik leggyakoribb oka a világon, és a rák okozta halálozás egyik fő oka, amely körülbelül 400 000 esetben vezetett halálhoz 2012-ben (az összes rákos haláleset 5%-a). Nem ismert az olyan nyelőcsőrákos esetek aránya, amelyek összefüggésben állhatnak a túlságosan forró italok fogyasztásával.

Maté2

A hideg maténak sem az állatkísérletekben, sem az epidemiológiai tanulmányokban nem volt rákkeltő hatása.

Ennek megfelelően a maté nem nagyon forrón történő fogyasztásának a minősítése: nem sorolható az emberre nézve rákkeltő anyagok közé.

A besorolás alapja, hogy nincs elegendő bizonyíték az emberre nézve a hideg vagy meleg maté fogyasztásának rákkeltő hatására, és nincs elegendő bizonyíték a kísérleti állatokra nézve a hideg maté, mint iható folyadék rákkeltő hatására vonatkozóan.

Kávé

A kávéfogyasztás nem sorolható az emberre nézve rákkeltő anyagok közé.

A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok jelentős halmaza a kávéfogyasztás rákkeltő hatásának átértékeléséhez vezetett, amit az IARC korábban, még 1991-ben a 2B csoportba sorolt, miszerint emberre rákkeltő lehet.

A munkacsoport emberen és állatokon végzett több mint 1000 vizsgálat gondos felülvizsgálatát követően megállapította, hogy nincsen elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kávéfogyasztás általában rákkeltő lenne.

Számos epidemiológiai vizsgálat igazolta, hogy a kávéfogyasztás a hasnyálmirigy, a női mell és a prosztata daganatos megbetegedésére nem volt rákkeltő hatással, ugyanakkor csökkentette a májrák és a méhtest-rák kockázatát.

A rák további több mint 20 típusát illetően nem volt döntő erejű bizonyíték.

Milyen betegségek ellen lehet hasznos a kávé?

Egy új kutatási eredmény szerint a kávé egészséges is lehet: nemcsak feldob és elmulasztja a fejfájást, hanem csökkenti a kettes típusú diabétesz, a Parkinson-kór, a vastagbélrák és még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is!
Milyen betegségek ellen lehet hasznos a kávé?>>

1 „Nagyon forró” alatt a 65°C-nál magasabb hőmérsékleten fogyasztott italokat értjük.

2 A maté az Ilex paraguariensis szárított leveleiből készült főzet. Elsősorban Dél-Amerikában, és kisebb mértékben a Közel-Keleten, Európában és Észak-Amerikában fogyasztják. A matét hagyományosan nagyon forrón (körülbelül 70 °C-on) isszák, de fogyasztható melegen vagy hidegen is.

(WHO)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Hasznos lehet a mérsékelt...

Napi 0,5-3,0 csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás...

A magas vérnyomás és a...

A magas vérnyomással élőket általában eltanácsolják a kávéfogyasztástól, mivel a koffeintartalmú ital növeli a pulzusszámot, s azzal együtt az...

Rendszeres kávézás - Milyen a...

A kávé élénkítő hatással van agyunkra és idegrendszerünkre is. Tévedés azonban, hogy a mindennapos kávéfogyasztás hosszú távon is emelheti...

A kávéfogyasztás egészségügyi...

A kávé élénkítő hatását régóta ismerik, ám a történelem során egyszer élvezeti cikként, másszor pedig betiltott méregként tartották...

A jeges kávé annyi kalóriát...

A nagy melegben igazán frissítő egy jó jeges kávé, ám utána jobb, ha kihagyja az ebédet, vagy egyenesen az edzőterembe megy, mivel egyes jeges...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.