Alvással csökkentheti a diabétesz és az elhízás kockázatát

JóAlvás Központ
megjelent:

A túl kevés, rossz minőségű alvás, vagy a cirkadián ritmus felborulása, és egyes anyagcsere betegségek közti kapcsolatra hívja fel a figyelmet a Lancet Diabetes and Endocrinology folyóiratban közölt vizsgálat.

Az alváshiány, vagy a rossz minőségű alvás – a nehéz elalvás, vagy az éjszakai felriadások, a korai kelés - egyértelműen negatívan befolyásolja az egészséget. A kialvatlan beteg másnap ingerültebb, fejfájósabb, de korábbi kutatások bizonyítják az alváshiány és a magasvérnyomás betegség és a depresszió kapcsolatát is – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ orvosa. A folyóiratban megjelent vizsgálat pedig megerősíti azt a feltételezést, miszerint az alvás és az anyagcsere folyamatok is kapcsolatban állnak egymással.

Az alvászavar kezelése

Az alvászavar terápiában korábban a régi klasszikus gyógyszereket, a barbiturát-vegyületeket mára már szerencsére teljesen kiszorították a korszerűbb benzodiazepinek (BDZ). Az alvászavar kezelése

A kutatók több tanulmányt vizsgáltak meg, az 1990-es évek végétől napjainkig, melyek elemzése során egyre világosabbá vált számukra az alváshiány és az anyagcsere betegségek közti összefüggés oka. Habár a kapcsolat nyilván többtényezős, a vizsgálódások során sikerült mégis néhány kulcsfontosságú tényezőt összegyűjteni. A kísérleti tanulmányok egyértelmű kapcsolatot jeleznek például az alváshiány és az inzulinrezisztencia megjelenése közt, de a kutatásokból az is kiderült, hogy kialvatlan állapotban az étkezések során hajlamosak vagyunk az energiadúsabb élelmiszereket választani. Egyelőre még nem tisztázott, hogy a már kialakult cukorbetegségre is kedvező hatással van-e, ha az egyén alvási ideje megnő, de annyi bizonyos, hogy az alvásra fordított idő csökkenése szerepet játszik a betegség kialakulásában.

A vizsgálat olyan társadalmi jelenségek negatív hatására is felhívja a figyelmet, mint a televíziózás, videojátékok, vagy az internet, a közösségi oldalakon töltött idő miatt bekövetkező „önkéntes alvásmegvonás.” A helyzet akkor sem jobb, ha a beteg alvásideje nem szórakozás, hanem a munkája miatt csökken le. Megfigyelték ugyanis, hogy a váltott műszakban dolgozók körében magasabb volt a metabolikus szindróma és a magasvérnyomás előfordulása.

A tanulmány összegzésében a kutatók a megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű alvás fontosságára hívják fel a figyelmet. Lényegesnek tartják, hogy az alvás nyugodt körülmények között történjen, váltott műszak esetén például fontos egy elsötétített, csendes szoba kialakítása. Fontos a napi ritmus megszervezése, az elektromos készülékek használatának mellőzése a hálószobában, a nyugodt alvás érdekében stresszcsökkentő technikák elsajátítása. Ha az alvászavar szervi okokra vezethető vissza, akkor első lépésben azt kell kezelni – hívja fel a figyelmet dr. Vida Zsuzsanna. Az alvási apnoe első tünete például sok esetben a nappali fáradtság, de a betegség hosszútávon szintén vezethet anyagcsere eltérésekhez. Megfelelő kezeléssel - amely ez esetben a pozitív nyomású légsín terápia, a CPAP – azonban a szövődmények is megelőzhetőek. Lényeges volna, hogy az alvást az étkezéshez és mozgáshoz hasonlóan fontos szereplőként kezeljük az egészség megőrzésében.

(JóAlvás Központ)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.