A túl alacsony vércukorszint is veszélyes

Szerző: MTI

Az inzulinnal szembeni érzékenység csökkenése, az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással.

A mértékletesség tűnik a legjobb módszernek a felnőtteket sújtó 2-es típusú diabétesz kezelésében: egyaránt kockázatos a túl alacsony és a túl magas vércukorszint - hangsúlyozzák a Cardiffi Egyetem kutatói, akik a The Lancet brit orvosi lapban adták közre tanulmányukat.

Ön tudta?
Heti néhány perces intenzív testgyakorlás legalább annyira hatékony a felnőttkori cukorbetegség megelőzésében, mint az eddig javasolt napi félórás, átlagosan erőteljes mozgás - állítják brit kutatók.
Hogyan érdemes edzeni?>>

A 2-es típusú diabetes mellitus (más néven: nem inzulinfüggő diabétesz) esetében a betegség kezdeti szakaszában a hasnyálmirigy bétasejtjei termelnek ugyan inzulint, de az nem fejti ki megfelelően a hatását, mert a sejtek érzéketlenek vele szemben.

Az úgynevezett inzulinrezisztencia általában az inzulinreceptorok hibás működése következtében alakul ki.

A betegeknél megemelkedik a vércukorszint: a hiperglikémia miatt a bétasejtek több inzulint próbálnak termelni, hogy az inzulinrezisztenciát kiegyenlítsék. Ez a folyamat kóros inzulintermeléshez vezet, végül az inzulintermelés kimerül.

Inzulinrezisztencia és elhízás

Mit kell tudni a glikémiás indexről?
A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-100 terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.
Mit kell tudni a glikémiás indexről?>>

Az inzulinnal szembeni érzékenység csökkenése, az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással.

A betegség általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki, miközben a 2-es típusú diabéteszben szenvedők 80 százaléka elhízott.

A diabétesz elterjedtsége jelenleg már járványjelleget öltött, világszerte 180 millió beteg szenved cukorbajban. A diabéteszesek száma a következő évtizedekben tovább nő, ahogy emelkedik a túlsúlyosak és elhízottak arányszáma.

A kutatók a halálozási arányszámok és a vércukorszint közötti összefüggést vizsgálták 48 000 ötven évesnél idősebb, 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegnél.

Az 1986 novembere és 2008 novembere közötti periódusban összegyűjtött számadatok az Egyesült Királyság Általános Orvosi Kutatói Adatbázisából származnak. Az adatok elemzése kimutatta, hogy egyaránt veszélyben vannak a legmagasabb és a legalacsonyabb vércukorszinttel rendelkező páciensek.

A túl alacsony vércukorszint is veszélyes

A legalacsonyabb halálozási kockázatot azoknál a pácienseknél mutatták ki, akik glikohemoglobin-értékei (HbA1c) 7,5 százalék körül voltak. (A glikohemoglobin a vörösvértestekben található hemoglobin egyik, glükózhoz kötött formája.

A glikozilált/ hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest - százalékban kifejezve - a cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere.

Segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje a megelőző három hónapban. Minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobin-alegység köt cukrot.)

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy az inzulinra beállított betegek esetében a halálozási kockázat 49 százalékkal magasabb, mint a perorális (szájon át adagolt) készítményeket szedő betegeknél.

"Ez a tanulmány meglepetést kelthet a szakmában, hiszen az orvosok azt tanulták, hogy a vércukorszintet a lehető legalacsonyabb értékekre kell leszorítani, hogy kivédjék a diabétesz legsúlyosabb következményeit, a szívinfarktust és az agyi érkatasztrófát, a stroke-ot.

Most azonban kiderült, hogy a túl alacsony vércukorszint épp olyan veszélyes, mint a túl magas vércukorértékek" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Craig Currie.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Új brit gyógyszer hatékonysági vizsgálata indult.

A cukorbetegség megduplázza a...

A cukorbetegségben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb az új típusú koronavírus okozta COVID-19-cel összefüggő halálozás kockázata egy friss...

Az inzulinadagolás módja, helye...

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Azonosították a 2-es típusú...

A Diabetologia c. folyóiratban a közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálat alapján a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, a 2-es típusú...

Ezért veszélyes az éjszakai műszak

A szervezet belső órájának felborítását okozó éjszakai műszakban való munka növeli a diabétesz és az elhízás kialakulásának esélyét -...

A terhességi cukorbetegség...

Az esetek többségében a terhességi diabétesz visszafejlődik a szülés után, ám - mivel a kismama cukorbetegsége a magzatra is hatással van - fontos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.