Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak?

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Ha lehetséges, a kisbabáknak a hátukon fekve kell aludniuk. Az utóbbi időben sokat vizsgálták, mi a helyes alvás közbeni testhelyzet.

A téma cikkei

5/1 Kisbabák alvási testhelyzete: Figyeljen oda rá!
5/2 Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak?
5/3 Alvás csecsemőkorban
5/4 Gyermekkori alvászavarok - Mi állhat mögötte?
5/5 Alvási problémák kisbabáknál, kisgyerekeknél: Jó tanácsok szülőknek

Orvosi kutatások szerint összefüggés van az alvási pozíció és a hirtelen csecsemőhalál (bölcsőhalál) között. Mindent figyelembe véve kimutatták, hogy háton fekvésben a legcsekélyebb a kockázat.

Szabad a kisbabát az oldalára fektetni?

A legújabb kutatások szerint a csecsemő oldalára fektetése valamivel biztonságosabb, mint a hason fekvés. Azonban távolról sem olyan biztonságos, mint a háton fekvés. Természetesen vannak olyan okok -különösen az egészen fiatal csecsemőknél-, melyek megkövetelik, hogy az egyik, vagy felváltva hol egyik, hol másik oldalukra fektessék őket. Ilyen lehet fejecskéjük aszimmetriája a születés után, vagy a nyak területén lévő izomrövidülések. Ezekben az esetekben mindig beszélni kell gyerekorvossal vagy gyógytornásszal.

Mi történik, ha a baba háton fekve hány?

Korábban a háton fekvést károsnak tartották a baba számára. Ennek hátterében az a félelem állt, hogy hányás közben a légutak elzáródhatnak. Ez a felfogás volt a legfontosabb érv, amit a hason fekvés mellett tudtak felhozni. Mára azonban rájöttek, hogy az egészséges csecsemőkre nézve ez nem jelent kockázatot és semmilyen összefüggés nincs a bölcsőhalál és a hányás közt.

Miért alszik a csecsemő legbiztonságosabban háton fekve?

Az eddigi alapos vizsgálatok ellenére nincs egyértelmű tudományos érv, mely a háton fekvés előnyben részesítése mellett szólna:

Mi a bölcsőhalál?

A bölcsőhalál, vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden infant death syndrome) nevezik. Elnevezése onnan ered, hogy egy évnél fiatalabb csecsemőkben fordul elő, akiket minden előzetes betegség, tünet nélkül holtan találnak kiságyukban. A bölcsőhalál okai és megelőzése>>
  1. Egy teória abból indul ki, hogy a csecsemő, amíg hason fekszik, túl kevés oxigénhez jut, mert ebben a pozícióban – az alvás mélységétől függően- gyengén lélegzik.
  2. Egy másik elképzelés szerint a csecsemő hason fekvésben megfulladhat, ha túl puha a fekhely. Ezért soha ne fektessék a babát vízágyra! A matracnak egészen keménynek kell lennie! Az állati szőrből készült vagy azt utánzó puha takarókat egyáltalán nem szabad használni csecsemőknél, ezek helyett legjobb egy lepedővel feszesen fedett kemény fekhelyet választani.
  3. Egy harmadik érv, mely a háton fekvésben történő alvás mellett szól, hogy a csecsemő hason fekve nagyon sokszor leteszi az arcát a fekhelyre, ahol tömegesen fordulnak elő mikroorganizmusok, melyek megtámadhatják a gyermek légzőszerveit.
  4. A sokrétű kutatás ellenére a bölcsőhalál oka mindmáig megoldatlan kérdés maradt. Csupán annyi bizonyos, hogy azokban az országokban, ahol javasolták, hogy a csecsemőket háton fekvésben altassák, a bölcsőhalál gyakorisága csökkent.

Mi a teendő abban az esetben, ha a csecsemő magától meg tud fordulni az ágyban?

Ez esetben hagyja a babát úgy aludni, ahogy ő szeretne. Ha a csecsemő a három-négy hónapos kort elérve már magától meg tud fordulni, a szülőknek szinte alig lehet befolyásuk a kicsi alvási pozíciójára. Ezen időszak után tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a bölcsőhalál veszélye már elhárult.

Mennyire biztonságos a kiságy?

  • Az ágynak stabilnak és biztonságos aljzatúnak kell lennie (az ágy és a rácsozat közt nem lehet rés!). Figyeljen arra, hogy az ágyrácsok közötti távolság ne legyen nagyobb 7,5 cm-nél, hogy a baba feje be ne szoruljon közéjük.
  • A rácsozatnak magasabbnak kell lennie 60 cm-nél, hogy a gyermek önállóan ne tudjon kimászni a kiságyból, akkor sem, ha már magától képes lábra állni. Arra is figyeljen, hogy semmilyen hegyes, éles, kiugró tárgy vagy hasonló dolog ne legyen a közelben!
  • Semmi esetre se hagyjon semmiféle játszó eszközt a kiságyban! Ezek ugyanis súlyos veszélyt jelenthetnek, mivel a baba lenyelheti őket, illetve fulladást okozhatnak.
  • Az ágytakarónak könnyűnek és a gyerek korának megfelelőnek kell lennie. A kisbabának nem lehet párnája, ez ugyanis fulladást okozhat és káros hatással van a gerinc fejlődésére.
  • A szobában, amelyben a csecsemő alszik, ne legyen túl meleg! 16-20 °C az ideális. A bukóablakon keresztüli szellőztetés mindig jót tesz. Figyeljen oda arra, hogy nyáron, illetve ha a baba lázas, ne öltöztesse fel túl melegen!

Mit lehet tenni koponyadeformáció esetén?

Azokban az országokban, amelyekben a háton fektetés ajánlott, enyhén növekszik a koponyadeformációk gyakorisága. Ha az ön gyermekével is ez a helyzet, beszélje meg gyermekorvossal, hogy szülőként mi a teendője, és milyen szabályokat kell betartania.

A kisbabák legszívesebben abban a helyzetben tartják a fejecskéjüket, ahogy az anyaméhben is tették. Ekkor az ágyat azzal az oldalával kell a fal felé fordítani, amerre a baba fejecskéje néz, így ha valami érdekeset akar látni, meg kell fordulnia. Az is segíthet, ha a kis mozgó játékokat a kevésbé kedvelt oldalra függesztjük.

Ha a bébi eleven és mozgékony, felügyelet mellett a hasára kell fektetni. Ez erősíti a has-, nyak- és hátizmokat, és jó felkészülés arra, hogy a baba fel tudjon ülni.

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: NetDoktor , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az az egészségterv? Mi az az egészségterv?

Készíttessen egészségtervet egészségpénztárból!

Hormonmentes segítség Hormonmentes segítség

Ha a megemelkedett prolaktinszint akadályozza a teherbe esést. (x)

Mit és mennyit igyanak a kismamák és...

A vizet nem hiába hívják éltető elemnek a Föld és az emberi szervezet számára is. A víz valamennyi élő szervezet fő alkotórésze, az emberi test...

Gyógynövényekkel a szoptatásért

A leghagyományosabb gyógynövénykészítmények, a teák között is találhatunk olyanokat, amelyek létjogosultsága nem vonható kétségbe. Ilyen a...

Hasfájás, az egyik leggyakoribb...

A hasfájás a legszokványosabb gyermekgyógyászati panaszok között szerepel, és gyakran okoz fejtörést mind a szülőknek, mind az orvosnak.

Alvási problémák kisbabáknál...

Az alvás a test és az elme természetes pihenési fázisa. Ellazít és energiával tölt fel. Az agyunk álmunkban dolgozza fel a különböző napi...

A sürgős ellátást igénylő...

A hasfájás újszülött- és csecsemőkorban is az egyik leggyakoribb panaszok közé tartozik. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a baba sírása nem...

Gyakori okok a babák hasfájásának...

Mit tehetünk, ha kisbabánknál sűrűn jelentkezik hasfájás? Összegyűjtöttük a leggyakoribb eseteket, és választ adunk a kérdésre, hogy mi a...

Babamasszázs hasfájás ellen

A szülők által rettegett kólika ellen számos hatásos megoldás létezik. A gyógyszertárakban kapható készítmények alkalmazása, és a puffasztó...

Kisbabák alvási testhelyzete - Ezért...

Tudta, hogy ha a baba a hátán fekszik, csökken a hirtelen csecsemőhalál kockázata? A szülőknek tulajdonképpen arra kell figyelniük, hogy a csecsemő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.