Az alkohol hatása az éjszakai alvásra - Kutatás

Medipress
megjelent:

Nyilvánvaló, hogy sokan vannak, akik a könnyebb elalvás miatt fogyasztanak rendszeresen alkoholt. Emiatt az az általánosan elterjedt nézet, hogy az alkohol segít az elalvásban, pedig jobb, ha tudjuk, hogy az éjszaka folyamán más kellemetlen hatásai is lehetnek az italnak.

A legfrissebb kutatások szerint a nők a férfiaknál sokkal jobban szenvednek az alkohol alvásra gyakorolt káros hatásaitól, mondta J. Todd Arnedt, a mostani kutatás vezetője.

A vizsgálat során Ardent és kollégái a nemek közötti különbségeket vizsgálták az alkohol szervezetre gyakorolt hatásainak tekintetében. A tudósok összesen 93 egészséges, a 20-as éveikben lévő felnőttet kértek fel a kutatásban való részvételre. A résztvevők közül 29-nek a családi kórtörténetében előfordult már alkoholizmus.

Az alkohol nem dob fel

A vizsgálatok során este fél kilenc és tíz óra között a résztvevőknek alkoholt vagy hatóanyagmentes placebót kellett fogyasztaniuk. A részegség mértékét a kutatók később szondával mérték az alkoholt fogyasztott résztvevőknél. Ezek után aludni küldték az önkénteseket, akiknek éjszakai állapotát folyamatosan figyelemmel kísérték.

A kísérletben részt vett nők sokkal gyakrabban jelentettek alvási gondokat és napközbeni álmosságot, mint a férfiak. Az alvásminőséget ezzel szemben nem befolyásolta a családi kórtörténetben szereplő alkoholizmus. A reggeli ébredés mindkét nemnél nehezebb volt azoknak, akik előző este placebo helyett alkoholt fogyasztottak, állt a kutatók összefoglalásában.

Úgy tűnik, az alkohol az éjszaka első felében segíti a pihenést, ami több mélyalvást eredményez, később azonban inkább növeli az ébrenlétet. Ez különösen igaz a nőkre, akik az alkohol hatására kevesebbet alszanak és gyakrabban ébrednek fel éjszakánként.

A kutatás részletes leírása az Alcoholism: Clinical and Experimental Researchcímű szaklap 2011. májusi számában kerül majd publikálásra.

Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor)

Az alkoholos májkárosodás a túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodás a májban. Az összes májbetegség kb. felének hátterében alkoholfogyasztás áll. Az alkohol okozta májkárosodásnak három stádiuma van. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, a kezelés és a prognózis is.
Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor)és tünetei

(Medipress)

Cikkajánló

Emelkedett májenzimértékek
Emelkedett májenzimértékek

Mi okozhatja?

Amputáció
Amputáció

Hogyan birkózhat meg vele? Mi segíthet?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.