• Az alkohol káros hatásai - Kutatás

    Szerző: Medipress

    Nyilvánvaló, hogy sokan vannak, akik a könnyebb elalvás miatt fogyasztanak rendszeresen alkoholt. Emiatt az az általánosan elterjedt nézet, hogy az alkohol segít az elalvásban, pedig jobb, ha tudjuk, hogy az éjszaka folyamán más kellemetlen hatásai is lehetnek az italnak.

      Hol kezdődik az alkoholizmus?


    "Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Az orvos válasza

    A legfrissebb kutatások szerint a nők a férfiaknál sokkal jobban szenvednek az alkohol alvásra gyakorolt káros hatásaitól, mondta J. Todd Arnedt, a mostani kutatás vezetője.

    A vizsgálat során Ardent és kollégái a nemek közötti különbségeket vizsgálták az alkohol szervezetre gyakorolt hatásainak tekintetében. A tudósok összesen 93 egészséges, a 20-as éveikben lévő felnőttet kértek fel a kutatásban való részvételre. A résztvevők közül 29-nek a családi kórtörténetében előfordult már alkoholizmus.

    Hirdetés

    Az alkohol nem dob fel!

    A vizsgálatok során este fél kilenc és tíz óra között a résztvevőknek alkoholt vagy hatóanyagmentes placebót kellett fogyasztaniuk. A részegség mértékét a kutatók később szondával mérték az alkoholt fogyasztott résztvevőknél. Ezek után aludni küldték az önkénteseket, akiknek éjszakai állapotát folyamatosan figyelemmel kísérték.

    A kísérletben részt vett nők sokkal gyakrabban jelentettek alvási gondokat és napközbeni álmosságot, mint a férfiak. Az alvásminőséget ezzel szemben nem befolyásolta a családi kórtörténetben szereplő alkoholizmus. A reggeli ébredés mindkét nemnél nehezebb volt azoknak, akik előző este placebo helyett alkoholt fogyasztottak, állt a kutatók összefoglalásában.

    Úgy tűnik, az alkohol az éjszaka első felében segíti a pihenést, ami több mélyalvást eredményez, később azonban inkább növeli az ébrenlétet. Ez különösen igaz a nőkre, akik az alkohol hatására kevesebbet alszanak és gyakrabban ébrednek fel éjszakánként.

    A kutatás részletes leírása az Alcoholism: Clinical and Experimental Researchcímű szaklap 2011. májusi számában kerül majd publikálásra.

      Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor)


    Az alkoholos májkárosodás a túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodás a májban. Az összes májbetegség kb. felének hátterében alkoholfogyasztás áll. Az alkohol okozta májkárosodásnak három stádiuma van. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, a kezelés és a prognózis is.
    Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor)és tünetei

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.02.28 11:23, Megjelenés: 2011.02.28 11:23
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Az alkoholfüggőség - A leszokás módszerei

    Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni kell az alkoholizmus következtében kialakuló egyéb kórállapotokat.

    Az alkoholizmus kezelése: Terápiás lehetőségek

    Az alkoholizmus a szenvedélybetegségek közé tartozó kóros állapot, mely túlmutat az orvosi kereteken, társadalmi, egzisztenciális, kulturális probléma. Genetikai hajlam, látott-tanult minták szerepe és élethelyzeti események egyaránt lehetnek döntőek.

    Hol kezdődik az alkoholizmus?

    Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

    Az alkoholizmusnak ezer arca van, de mind a halál felé fordul

    Becslések szerint a felnőtt alkoholisták száma Magyarországon nyolcszázezer és egymillió között lehet. Nagyon sokan látens módon, zugivóként alkoholizálnak, és semmilyen ellátórendszerben nem szerepelnek. Ők tovább gyarapítják a pusztító szenvedélybetegségbe tartozók táborát.

    Alkoholizmus - Nem az akarat hiánya okozza

    Az alkoholizmus (és a többi függőség) kezelésében az elmúlt években, évtizedekben szemléletváltás történt. Debrecenben közel három éve alkalmazzák az úgynevezett Minnesota-modellt, amely szerint az alkoholizmus és a drogfüggőség egyaránt betegségnek számít.

    Alkoholista a családban - Hogyan segíthetünk rajta?

    Édesanyám 65 éves zugivó, (minden tünetet produkál, ami az ilyen típusú alkoholistára jellemző), ami súlyosbodik azzal, hogy mellé gyógyszereket is szed (nyugtatókat, altatókat). Mióta élek tudtommal így él, próbálunk rajta segíteni édesapámmal, testvéremmel de mindhiába, lassan rámegy a családunk, és lassan ő is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA