Alvás és ideális testsúly - hol az összefüggés?

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A jó alvás csodát tehet! Nemcsak azért, mert kipihentek, frissek leszünk tőle, és kipihenten hatékonyabban tudjuk tölteni a napot, hanem - amerikai kutatások szerint - az ideális testsúly megtartásában is segít.

Az Egyesült Államokban végzett különböző felmérések bizonyítják, hogy az alvási idő minden korosztályban összefüggésben áll a testsúly alakulásával.

Egy felmérés szerint például, amelyben 915 csecsemőt vizsgáltak, az derült ki, hogy azok a csecsemők, akik napi 12 óránál kevesebbet alszanak, nagyobb valószínűséggel válnak felnőttkorukban túlsúlyossá. Ez az eredmény egybecseng a gyermek- és serdülőkorban végzett hasonló vizsgálatok eredményeivel.

Napi 7-8 óra alvás az ideális

De felnőttkorban is hasonló összefüggéseket igazoltak a kutatók: egy 21 és 64 éves kor közöttieket vizsgáló tanulmány szerint az ideálisnak mondható napi 7-8 órányi alvástól való pozitív vagy negatív irányú eltérés egyaránt befolyásolja a testsúlyt. Mind a kevesebbet alvók, mind pedig a sokat szunyókálók nagyobb eséllyel szednek fel 5 kilónyi pluszt.

Az összefüggés nem magyarázható egyszerűen azzal, hogy aki keveset alszik, annak több ideje van enni, vagy hogy a 9-10 óra alvás mellett nem marad idő mozgásra. Ennél sokkal tudományosabb okokat feltételeznek az eredmények mögött. Úgy tűnik ugyanis, hogy két hormon – a leptin és a ghrelin – szintje összefüggésben áll az alvási idővel, a koncentrációjuk változása pedig az étvágyat növeli.

Tovább Mennyi az Ön ideális testsúlya? Számítsa ki!

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos; Forrás: Family Practice News

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.