• Demencia cikkek

   • Egészségmegőrzés
    BOE - Gyarmati Bendegúz, Lektorálta: Dr. Szekeres Krisztina, háziorvos, pszichoterapeuta
    2020-02-24 03:06
    Sokan úgy gondolnak a demenciára, mint egy konkrét betegségre, amely kizárólag az idősebb korosztályt érintheti. Ez azonban helytelen elképzelés. A demencia kifejezés valójában egy tünetegyüttes, mely a következőképpen foglalható össze: olyan memória-, illetve gondolkodási zavarokkal, szociális nehézségekkel járó kórkép, mely elég súlyos ahhoz, hogy befolyásolja a beteget mindennapi tevékenysége elvégzésében.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
    2020-02-07 18:35
    Az Alzheimer-kór hátterében álló okokat jelenleg még nem teljesen ismerik, az azonban egyértelmű, hogy a kórban szenvedőknél az agy bizonyos helyen lévő idegsejtjei károsodnak.
    Panaszok
    Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás-specialista
    2020-02-05 20:35
    Olykor mindenkivel megesik, hogy nem jut eszébe egy név, egy telefonszám, illetve az, hogy hová is tette a kocsikulcsot. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista szerint, ha ez túl gyakran megismétlődik, akkor könnyen lehet, hogy memóriagondjai hátterében magas vérnyomás áll.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2020-02-01 19:03
    A betegápoló egyik leggyakoribb feladata, hogy segítsen a mosakodásban, fürdésben. Noha a testápolásban való segítség hamar rutinfeladattá válhat a gondozó számára, fontos, hogy ne feledje, a demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedő beteg nagyon eltérő módon látja a dolgokat. A betegség előrehaladottabb szakaszában előfordulhat, hogy nem emlékszik rá, hogy korábban segítettek neki a testápolásnál. Ennek következtében ideges, szorongó, szégyenkező és sebezhető lehet.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2020-01-23 16:05
    Az Alzheimer-kór még mindig kevéssé ismert betegségnek számít, a diagnózis felállítását általában más, hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásával kezdik.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
    2020-01-18 11:35
    A Huntington-szindróma egy gyors lefolyású, idegrendszeri megbetegedés, mely az agyban található bizonyos idegsejtek elhalásával jár. Ennek következtében a beteg akaratlan mozgásokat, érzelmi kitöréseket és szellemi leépülést tapasztal.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Cs. K. fordító
    2020-01-13 05:21
    Egy tanulmány szerint, melyet a Dél Floridai Egyetem öregedéstudományi tanszékén végeztek, azoknál, akiknek a munkája az átlagosnál összetettebb, jelentősen kisebb az esélye az Alzheimer- kór és demencia (időskori elbutulás) kialakulásának.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2020-01-02 09:36
    A demenciát egy kis százalékban olyan ritkábban előforduló agyi megbetegedések okozzák, mint a Pick-betegség, a Lewy-testes betegség, a Huntington-kór vagy az ismertebbnek és gyakoribbnak mondható Parkinson-kór.
    Panaszok
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2019-12-30 17:03
    Ha az idős emberek gyakran elesnek vagy egyensúlyi problémáik vannak, az az Alzheimer-kór korai jele lehet. A St. Louisi Washington Orvosi Egyetem tudósai az Alzheimer Egyesület nemzetközi gyűlésén Párizsban tették közzé felfedezésüket.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs.K. fordító, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus
    2019-12-09 05:21
    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!