Demencia

Demencia

A demenciák kezelése - Elfeledtethető a feledékenység?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2022-02-20 20:36

Demencia esetén összetett problémáról van szó, így a kivizsgálás, majd a kezelés is összetett feladat. A részletes kivizsgálás (tesztvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok, mint CT, MRI, SPECT, sőt akár lumbálpunkció, azaz a gerincvízminta-vétel) jó eséllyel megadja a választ a demencia jelenlétére, kedvező esetben a demencia konkrét típusa is pontosan megállapítható.

Mi a demencia?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2022-08-12 13:33

A demencia a tévhittel ellentétben nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak.

Hogyan kapcsolódik a demencia az alvás hosszához?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2022-08-05 13:03

A demencia legalább 55 millió embert érint világszerte, és ez a szám évente körülbelül 10 millióval nő. Ennek részben az az oka, hogy tovább élünk, de a demencia nem elkerülhetetlen velejárója az öregedésnek. Jelenleg sok kutatás foglalkozik a nem megfelelő alvás lehetséges szerepével a demencia kialakulásában.

A demencia stádiumai

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
2022-07-28 17:33

A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-06-20 21:33

Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

Az alvászavar sietteti az elbutulást

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2022-06-08 22:03

Egy tanulmány szerint azoknál az idős nőknél, akik az alváshoz kapcsolódó légzési rendellenességben szenvednek, nagyobb a kockázata a gondolkodásbeli és memóriazavar kialakulásának - számolt be a Medheadlines portál.

Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-06-05 07:33

A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

A dohányzás korai szellemi hanyatlást okozhat

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-05-28 07:33

2008 júniusában látott napvilágot egy nagy átfogó prospektív vizsgálat, mely a dohányzás és a szellemi teljesítőképesség hanyatlásának kapcsolatát elemzi. A felmérés szerint középkorú embereknél a dohányzás és a rosszabbodó memória között szoros összefüggés áll fenn.

Az Alzheimer-kór kockázatát növelő tényezők

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-05-21 07:33

Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Mik a rizikófaktorok?